10 let po Bobovizi

19. 12. 2010 | 21:30
Přečteno 32909 krát
Je to českou pohromou, že se v této zemi k moci skoro vždycky dostávají ti, kdo vědí, jak lézt kamsi mocným. Rozhodují neumětelové.

Na jaře 2000 byla vyměněna Rada České televize. Čtýří členové za ČSSD, 3 za ODS, 1 za Unie Svobody a 1 za KDU-ČSL. Pak 20. prosince 2000 Rada ČT v rekordním čase jmenovala novým generálním ředitelem Jiřího Hodače, který nedávno předtím, když byl šéfem zpravodajství, nařídil, aby v Události přečetli protest ODS na článek uveřejněný v MF Dnes, který tvrdil, že Václav Klaus telefonicky intervenoval do chodu zpravodajské redakce, což tehdější předseda ODS chtěl popřit. Klaus si telefonicky na jaře 2000 stěžoval tehdejšímu řediteli zpravodajství Hodačovi na tehdejšího moderátora nedělního diskusního pořadu V pravé poledne Romana Proroka, který byl posléze propuštěn.

Proto, v době televizní krize jsem sám, stejně jako většina zahraničních novinářů, dospěl k názoru, že ODS ovlivnil volbu Jiřího Hodače.

Hodač kdysi psal pro Svobodné slovo a v jednom článku oslavoval ruské okupanty, tak nemohl jsem nedospět k závěru, že to byl oportunista, schopný spolupracovat s každým, jen aby se udržel u moci. Konec konců, to místo Hodač dostal v roce 1969, což znamená, že přišel jako součást normalizačního týmu... A zůstal tam až do roku 1980. To je dost dlouhá doba na to, aby si někdo uvědomil, že šíří oficiálními novinami lži. Jak mohl být člověk s takovouto minulostí, bez ohledu na to, že se kál či že se mu otevřely oči, být nejlepší možnou volbou?

Proč si vybrali pravě Jiřího Hodače, jehož životopis nebyl nijak výrazný, který nikdy neřídil více než deset dvanáct lidí a který v roce 2000 ustoupil ve věci interní záležitosti ČT nátlaku politika? Proto přece nebylo možno brát volbu Jiřího Hodače vážně. Buď to znamenalo, že členové Rady ČT nebyli moc bystří, anebo že měli skrytou agendu... Taky se mi zdála podezřelá ona rychlost, s níž byl Hodač náhle zvolen.

Václav Havel tehdy řekl, že "jmenování Hodače možná je v souladu se zákonem, ale proti jeho smyslu a duchu." Dále pokračoval: "Nastolení komunistické diktatury v únoru roku 1948 se také odehrálo naprosto zákonně a v souladu s literou zákona, ale v rozporu s duchem poválečné ústavy."

V létě roku 2000 jsem si už byl jist, že Dušan Chmelíček přijde o hlavu, vzhledem k tomu, že si radní Jana Dědečková neustále stěžovala na jeho rozhodování. Bylo pochybné, že Dědečková začala vyjadřovat názory na to, jaké otázky by měly být kladeny politikům při rozhovorech (samozřejmě jí vadilo, když moderátor tlačil příslušníky její strany otázkami ke zdi).

Uvědomil jsem si, že tato žena bojuje za určitou věc. Způsob, jímž přistupovala k vývoji v České televizi, mě vedl k přesvědčení, že jí její příslušnost k ODS vede k stranickopolitickému názoru na politické záležitosti.

Ta paní z Krkonoš pořád opakovala "zákon je zákon!", "ať je dobrý nebo špatný, je nutno ho respektovat". Podle výpisu jejich hovoru Dědečková telefonovala místopředsedovi ODS a předsedovi mediální komise v parlamentu Ivanu Langerovi celkem dvanáctkrát. Dvanáctkrát telefonovala i místopředsedovi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a neúspěšnému kandidátovi ODS do Senátu Petru Štěpánkovi. Výslovně přitom odmítla v televizi, že by měla kontakty se členkou mediální rady parlamentu a svou stranickou kolegyní Kateřinou Dostálovou:

Jana Dědečková: "S paní Dostálovou jsem nebyla nikdy v kontaktu."

Nikdy?

Jana Dědečková: "Ne, nikdy. Paní Dostálovou uznáván, uznávám její názory. Sleduji její vystoupení a dá se říci, že jsem jejím příznivcem pro její otevřenost."


Výpis mobilu avšak zcela jasně ukázal, že např. 12. prosince 2000, tedy v den, kdy rada odvolala generálního ředitele Dušana Chmelíčka, Jana Dědečková hovořila s Kateřinou Dostálovou před výběrem rady skoro 10 minut. V 17. prosince spolu mluvili 11 minut, 20. prosince, tedy v den, kdy rada zvolila Jiřího Hodače, Dědečková si zatelefonovala s Dostálovou 47 minuty!

Výpisy ukázují jak už v listopadu 2000 Dědečková Jany Bobošíkové volala 19krát. Kateřině Dostálové 9krát a Hodačovi 8krát.

Už paní Dědečková vrátila protelefonované peníze těmito soukromými rozhovory? Anebo jsme to zaplatili my?

Totéž viz poslanec za ČSSD a bývaly cenzor Miloslav Kučera, který také telefonoval členu Rady Václava Erbena a pak tvrdil, že to byly soukromé rozhovory o hokeji a dalších takových záležitostech... Devětačtyřicet volání jen místopředsedkyni parlamentu Petře Buzkové pak vysvětlil rodinnými vazbami. "Petra je dcera mé manželky, takže šlo o hodně rodinné věci. O televizi jsme ani moc nemluvili."

To je skandální. No, v České republice, jak se zdá, to skandální není... Naše myšlení ovlivňuje kulturní kontext, na nějž jsme zvyklí.

Pak Jiří Balvín byl zvolen do funkce generálního ředitele jednak proto, že na první pohled odpovídal požadavkům vzbouřenců - byl jedním z ČT - ale zároveň projevil vůči oposmluvním politikům loajalitu a ochotu postupně a tiše z České televize odstranit vánoční vzbouřence. Postupně Balvín znemožnil práci těm, kteří znepokojili o Vánocích roku 2000 představitele opoziční smlouvy.




Jak to bylo s krizí v České televize?

20. prosince 2000

16:00 - Rada ČT jmenovala novým GŘ Jiřího Hodače. Ještě předtím rezignoval její člen M. Rejchrt (za US).
16:30 - v redakci zpravodajství vznikl Krizový výbor ČT.
18:00 - ve zpravodajském Večerníku vystoupili členové Krizového výboru a NOO; žádali odstoupení rady a odmítli J. Hodače.
18:15 - redaktoři se dohodli na formě protestu.
18:35 - nový GŘ se setkal s redaktory zpravodajství. V kuloárech se začalo proslýchat, že novým programovým ředitelem se má stát Zdeněk Drahoš.
19:15 - členové Krizového výboru v Událostech odvysílali text svého prohlášení, ve kterém vyjádřili svůj nesouhlas s rozhodnutím Rady ČT a zveřejnili své požadavky.
20:50 - pověřený ředitel zpravodajství Jiří Vondráček rezignoval.
21:00 - J. Hodač v pořadu "21" řekl, že prohlášení vysílané v Událostech chápe jako "výraz nervozity" a "nepokládá jej za profesionální". Podle něj se ČT "zřejmě dopustila porušení zákona... vedení bude muset vyvodit důsledky".
21:30 - sedmičlenný Krizový výbor se sešel k jednání.

21. prosince 2000

9:00 - zasedá Kolegium GŘ, kterého byli přítomni Chmelíček i Hodač. Bouřlivého jednání se zúčastnili také zástupci Krizového výboru, kteří Hodače vyzvali, aby z pravních důvodů nepřebíral funkci ředitele.
12:00 - ve Zprávách mluvčí Krizového výboru I. Toušlová a A. Komers veřejně vyzvali Radu ČT, aby anulovala volbu GŘ a okamžitě rezignovala.
12:00 - na Václavském náměstí začala podpisová akce na podporu protestu proti jmenování Hodače generálním ředitelem. Asi 70 lidí vyslechlo prohlášení Krizového výboru, které přečetl J. Kraus, mluvčí iniciativy "ČT - věc veřejná".
16:00 - pod sochou sv. Václava se sešlo asi 300 lidí, kteří zde podpořili vyhlášení Krizového výboru. Podpisové akce začaly také v Brně a Ostravě.
Rada pro rozhlasové a televizní vysílání řešila, jakým způsobem ČT v poslední době informovala o situaci v tomto médiu.
V. Klaus označil ČT za "hybrid" a vyslovil se pro zahájení přípravy její privatizace. Odmítl, že by on sám nebo jeho strana měli vliv na rychlosti volby a výběr nového ředitele ČT.
Nový GŘ se bez výsledku sešel se zástupci NOO.
Protestující redaktoři se dohodli, že budou vystupovat pod názvem iniciativy "ČT - věc veřejná" a jejich jménem bude jednat i Krizový výbor. Mluvčími výboru se stali F. Černý, D. Drtinová, J. Voldánová, I. Toušlová a J. F. Potužník. V Krizovém výboru mají zastoupení pracovníci zpravodajství, vedení NOO, představitelé "ČT - věc veřejná" a zástupci profesních organizací.
Syndička I. Válová prohlásila, že ČT "již není nestanná ani nezávislá a nevykonává službu veřejnosti".
Krizový výbor vyhlásil "pakt solidarity" s cílem zabránit tomu, aby nové vedení postihovalo její zaměstnance za účast v protestech proti postupu Rady ČT.

22. prosince 2000

0:00 - Jiří Hodač se ujal funkce generálního ředitele ČT. Krátce poté odvolal mluvčího ČT J. Trávu.
9:00 - schází se Kolegium GŘ - poprvé pod vedením nového GŘ Hodače.
11:30 - více než 400 zaměstnanců ČT a zástupců televizních profesí se sešlo v garážích přenosové techniky na protestním mítinku. Přítomna byla i členka Rady ČT J. Dědečková.
RRTV zahájila správní řízení s ČT kvůli podezření, že její vysílání je v posledních dnech neobjektivní a nevyvážené.
Krizový výbor se odpoledne sešel s novým GŘ a opět ho vyzval k rezignaci.
19:15 - řada známých osobností vyjádřila svou solidaritu s protestem redaktorů přímo ve vysílání Událostí.
Pod sochou sv. Václava pokračovala - až do 11. ledna - podpisová akce na podporu požadavků Krizového výboru.


23. prosince 2000

10:00 - v kně MAT se sešli členové Krizového výboru ČT, televizní a filmový tvůrci, herci, spisovatelé a dlaší osobnosti kulturního a veřejného života a zvažovali další postup protestu. V prohlášení "ČT - věc veřejná" vyzvali Hodače a Radu ČT k rezignaci a obrátili se na veřejnost s žádostí o podporu. Ta může být vyjádřena nošením červenobílých stužek.
Generální ředitel TV NOVA Vladimír Železný ve svém poledním pořadu podpořil GŘ J. Hodače a tak trochu nastínil jeho další působení v ČT.
12:00 - Zprávy: členové Krizového výboru oznamují, že Hodač připravuje vysílání zpravodajství odjinud, než z Kavčích hor.
17:00 - GŘ redaktorům nabídl "tlustou čáru" za minulými dny.
Krátce před 19:00 Hodač upozornil Krizový výbor, že neustálým opakováním toh, že není legální ředitelem, porušují zákon a vyzval je, aby z toho vyvodili nějaký závěr. A. Komers mu zopakoval, že výbor neuznává způsob jeho zvolení.
19:00 - GŘ zakázal ostatním novinářům vstup do budovy zpravodajství a na vrátnici Objektu zpravodajství posílil bezpečnostní službu.
Na funkci vedoucí oddělení PR a Promotion rezignovala J. Sedláčková; ředitel výroby a techniky V. Novotný navrhl GŘ, aby ho odvolal z funkce, což Hodač neučinil; proti Hodačovi se postavil i šéfproducent uměleckých pořadů K. Kochman.
Zpravodajský velín zůstal přes noc obsazen hlídkou Krizového výboru:
V noci na 24. prosince Hodač jmenoval bývalou redaktorku ČT J. Bobošíkovou (Bobo) ředitelkou zpravodajství. Společně s ní do ČT nastoupil její manžel Pavel coby "krizový manažer".

24. prosince 2000

9:56 - GŘ prostřednictvím e-mailu zaměstnancům ČT popřál krásné Vánoce. Ředitelka Bobošíková dala okamžitou výpověď editorovi Událostí Š. Hájkovi a nahradila ho S. Kněnickým.
RRTV vyzvala vedení ČT a Radu ČT,a by okamžitě zajistily dodržování zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Podle členů RRTV hrozí, že provozovatel ztratí kontrolu nad vysíláním.
Ministr kultury P. Dostál kritizoval jmenování Bobošíkové ředitelkou zpravodajství. Představitelé NOO proti tomu protestovali a přivolali policii. Hodač situaci odmítl řešit.
19:00 - před budovou zpravodajství se sešli lidé ke "Zpívání s ČT", ke kterému pracovníci ČT vyzvali v poledních Zprávách a titulkem, který se na obrazovce objevil v dalším vysílání.
19:15 - v drtivé většině somácností byly Události několik vteřin po začátku přerušeny a na obrazovkách se objevila relace, moderovaná pardubickou redaktorkou ČT D. Makrlíkovou.
Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání M. Muchka řekl, že si RRTV po Vánocích vyžádá záznam tohoto vysílání. Podle něj je situace velmi vážná. Naopak členka Rady ČT J. Dědečková se postavila za Hodačův postup.
łrizový výbor se od alternativních zpráv distancoval a vyzval "správní orgány", aby zabránily "nezákoným vstupům do vysílání". Prohlášení na obrazovce kolem 21:15 citovala i hlasatelka M. Retková.

25. prosince 2000

12:45 - Zprávy byly přerušeny a nahrazeny ČB textem. Finanční ředitel ČT L. Paluska vyzval GŘ k rezignaci.
14:30 - Bobošíková vyzvala zaměstnance zpravodajství ke spolupráci s editorem S. Kněnickým, kterého pověřila přípravou dnešních Událostí.
15:15 - nová ředitelka začala osobně rozdávat redaktorům dokumenty, kterými je přeřadila na jinou práci. Redaktoři, kteří měli podle Bobošíkové zůstat doma a vypracovávat analýzu vysílání ČT, dokument nepřevzali
16:00 - před budovou zpravodajství se sešli občané, zapalovali zde svíčky a diskutovali o vzniklé situaci.
Vládní mluvčí L. Rouček sdělil, že premiér Zeman se k situaci v ČT nevyjádřil. Místopředseda RRTV P. Štěpánek varoval kabelové televize před šířením "neautorizovaného vysílání ČT" - zpravodajství z Kavčích hor.
Světové agentury poprvé zaznamemnaly vývoj situace v ČT, ale nekomentovaly jej.
Devět členů Kolegia GŘ ze třinácti vyzvalo J. Hodače k rezignaci.
19:00 - na "ZPívání s ČT" se na KH sešlo asi 1300 lidí, ke kterým promluvil B. Rösner, poslankyně H. Marvanová či senátoři J. Zieleniec a J. Ruml.
19:15 - Události připravené na KH byly přerušeny a nahrazeny podobnou relací vysílanou týmem. J. Bobošíkové z Barrandova.
V budově zpravodajství se objevil specialista na vyjednávání s bankovními lupiči K. Bláha, kterého najala bezpečnostní služba. Bláha měl, podle svých slov, uklidnit napjatou situaci mezi redaktory ČT a novým vedením.
Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny P. Buzková (ČSSD), místopředseda Senáru J. Ruml (US), senátor J. Zieleniec(US) a nezávisly senátor V. Fischer navštívili redaktory na KH. Redaktoři také tuto noc až do konce drželi hlídku ve velíně.

26. prosince 2000

12:30 - Bobošíková začala předávat okamžité výpovědi z pracovního poměru 20 redaktorům, kteří odmítli převedení na jinou práci a opustit redakci. Písemné výpovědi redaktoři nepřevzali. NOO se za ně postavila.
Ministr kultury P. Dostál vyzval Hodače k rezignaci. GŘ vyzvali k rezignaci pracovníci programového ředitelství. Skupina čtyřkoaličních politiků dorazila na 17:00 na Kavčí hory s obavou, že redaktoři budou z budovy zpravodajství násilím vyvedeni.
19:00 - v Praze přišlo podpořit redaktory přes 2 tisíce lidí, v Brně téměř 300 občanů.
19:15 - ČT vysílala dvě verze Událostí. Po skončení Hodačových Událsotí se do vysílání dostala sportovní relace připravená KH, ve které byli diváci informováni o večerním shromáždění před budouvou zpravodajství.
20:03 - před začátkem vysílání filmu Pelíšky k divákům promluliv jeho režisér Jan Hřebejk, který podpořil redaktory ČT. Vysílání nebylo přerušeno.
21:00 - "21" vysílanou z KH Hodačovo vedení nahradilo, prostřednictvím vysílačů ČRa, alternativní "21", moderovanou J. Bobošíkovou.
Také další zpravodajské pořady byly nahrazeny relacemi nové ředitelky. Protože měly kratší stopáž, byly doplněny titulkem. V noční a ranní repríze "21" byla odvysílána původní relace z KH.

27. prosince 2000

Většina diváků nemohla sledovat Dobré ráno s ČT, protože nové vední pravidelné vysílání přerušilo a na ČT 1 přepojilo pořady ČT 2.
Hodačovo vedení podalo na 20 redaktorů trestní oznámení. Revoltující redaktory podpořil prezident Václav Havel.
12:30 - 600 zaměstnanců ČT zaplnilo garáže přenosové techniky na dalším mítinku. V podvečer mezi redaktory přišli vicepremiéři vlády P. Ryhcetský a V. Špidla.
17:00 - podle Krizového výboru se v domě čp. 12 v Dlouhé třídě J. Bobošíková a J. Hodač sešli s V. Železným (TV NOVA).
19:00 - na Kavčích horách se sešlo přes 5 tisíc lidí.
19:15 - ČRa na Hodačův příkaz odpojily program ČT 1.
19:50 - odpojeno vysílání na ČT 2. Na obou kanálech se objevil text na černém pozadí, že ČT bude jako program vysílat toto sdělení do rozhodnutí RRTV, který program je v souladu se zákonem. Tímto krokem bylo postiženo 80% koncesionářů, přijímajících pozemní vysílání ČT.
20:30 - P. Rychetský a V. Špidla přišli do pracovny GŘ za Hodačem, neboť ten odmítl společné jednání se zástupci Krizového výboru v OTZ.
Předseda RRTV M. Muchka, v reakci na přerušení vysílání ČT řekl, že GŘ Hodač nezvládá svou funkci. Grémium ČSSD vyzvalo Hodače k odstoupení. Všechny zpravodajské relace připravené na KH byly, až do přerušení vysílání, nahrazovány čb titulkem.

28. prosince 2000

Redaktory ČT podpořil britský poslanec J. Grogan a Rakouský novinářský klub.
Hodač prohlásil, že jeho rezignace by zřejmě nic nezměnila. Ředitelka Bobošíková oznámila, že chce odvola šéfredaktory M. Mrnku a B. Klepetka a místo nich jmenovat S. Kněnického.
Na nutnost dodržovat pravidla parlamentní demokracie a ctění zákonů upozornil výkoný ředitel Divadla Ta Fantastika J. Hirsch.
Neznámý anonym vyhrožoval bombou v budově zpravodajství. Policie výbušninu nenašla!
Vedení policie nevyhovělo Hodačově žádosti o poskytnutí ochranky.
18:46 - po téměř 23 hodinách bylo obnoveno vysílání na obou programech. Člen RRTV S. Milota rezignoval.
19:00 - na Kavší hory přišlo přes 5 tisíc lidí.
19:15 - po dobu Událostí, připravených ve velíně, bylo vysílání na ČT 1 opět titulkem přerušeno.
20:00 - titulkem přerušeno úvodní slovo k filmu režiséra R. Vávry, ve kterém podpořil pracovníky ČT.
Ostatní zpravodajské relace připravené na KH a vysílané po obnovení vysílání byly nahrazeny titulkem.
22:00 - zástupce NOO přijali na Úřadu vlády vicepremiéři P. Ryhcetský a V. Špidla.

29. prosince 2000

Policie oznámila, že J. Hodačovi a J. Bobošíkové nepřidělí policejní ochranu. Předseda RRTV M. Muchka se znovu ohradil proti způsobu, jakým GŘ interpretuje usnesení rady a jak plní její usnesení.
Hodač policistům Obvodního úřadu vyšetřování pro Prahu 4 podal vysvětlení v souvislosti s trestními oznámeními na zaměstnance ČT. Hodač byl připraven předat Radě ČT svou rezignaci, někteří radní mu v tom však zabránili. Rada Hodače naopak vyzvala, aby "všemi právními prostředky" zajistil řádné vysílání.
19:00 - asi 5 tisíc lidí přišlo před budovu zpravodajstí na KH.
Moderátor pořadu Noc s Andělem prohlásil, že při vysílání svého silvestrovskéh opořadu na ČT 2 "se nebude tvářit, že se nic neděje".
20:00 - v TV 3 o situaci ČT debatují J. Urban, A. Dekoj, D. Zimová, J. Dědečková. Zaměstnance ČT pod peticí podpořilo již na 90 tisíc lidí. Začaly se množit obyvy z násilného vyklízení belína. Pracovníci produkcí začali - do 9. ledna 2001 - držet noční hlídky v OTZ.
Všechny zpravodajské pořady, včetně Zpráv pro neslyšící, připravené na KH do vysílání, byly opět nahrazeny titulkem.

30. prosince 2000

Zpravodajský štáb J. Bobošíkové tvrdil, že byl ve velíně napaden redaktory ČT. Ti to jednoznačně popřeli.
11:58 - GŘ e-mailem zaměstnancům ČT popřál vše nejlepší do Nového roku.
Krizový výbor požádal senátora V. Fischera, aby rozšířil okruh senátorů, ochotných stát se svědky událostí v budově zpravodajství. GŘ odvolal z funkce finančního ředitele L. Palusku, vedoucí právního útvaru V. Vocetkovou, vedoucího personálního útvaru M. Kříže a ředitele výroby a techniky V. Novotného.
19:00 - na KH se sešlo přes 5 tisíc lidí.
23:00 - Krizový výbor vyhlásil, že ČT se dostala do stavu krajní nouze.
23:30 - Bobošíková se neúspěšně pokusila předat výpověď redaktorovi J. F. Potužníkovi. Její vstup do zpravodajského sálu provázelo silně napětí, které vyvrcholilo incidentem mezi členem ochranky a kameramanem ČT.
Hodačem najatá ochranak začal opět hlídat vstup do budovy zpravodajství s příkazem nevpouštět revoltující zaměstnance.
Pozdě večer nové vedení odpojilo mobily redaktorů, na které Hodač podal trestní oznámení.
Zpravodajské pořady, včetně reprízy "21", připravené RZ ve velíně, byly nahrazeny titulkem.
V pořadu Noc s Andělem na ČT 2 se hovořilo o situaci v ČT. Hodačovo vedení vysílání nepřerušilo.

31. prosince 2000

Redaktoři odmítli další přítomnost politiků vevelíně.
11:07 - GŘ e-mailej informoval, že výkonem funkce ředitele výroby a techniky pověřil J. Nováka. Díky kolegům z vysílací techniky se podařilo během dne několikrát odvysílat vyhlášení stavu krajní nouze.
13:00 - anonym vyhrožoval bombou v budově zpravodajství. Polici a hasiči po 20 minutách konstatovali, že nic nenašli.
Předsedové KDU-ČSL a US nepřiměli šéfy ODS a ČSSD k neodkladné schůzce o ČT.
OBSE dopisem požádala ministerstvo zahraničí, aby ji objasnilo situaci kolem ČT. Prezident Václav Havel sesešel s P. Rychetským, aby se informoval o situaci v ČT.
17:00 - Hodačova ochranka uvěznila redaktory ve zpravodajském velíně. Po celý den lidé před budovou zpravodajství zapalovali svíce; večer se zde shromáždilo na 200 lidí.
Od odpoledních hodin probíhal na ČT 2 přímy přenos silvestrovského pořadu P. Anděla Ponorka, ve kterém se mj. hovořilo o situaci v ČT a vystoupili tu redaktoři zpravodajství. Pořad nebyl přerušen.
Pořad Kavky, věnovaný situaci v ČT byl překryt titulkem. Zpravodajské relace byly nahrazeny zpravodajstvím J. Bobošíkové.

1. ledna 2001

Bezpečnostní služba zablokovala chodbu před kanceláří GŘ, včetně dvo hlavních výtahů.
GŘ, v doprovodu V. Valterové, za asistence policie a soukromé bezpečnostní služby začal před polednem ve velíně legitimovat přítomné lidi. Hodačova ochranka nepustila do velína senátory.
NOO vyhlásila stávku. Zdůvodnila to nerozhodností všech, kdo jsou povinni a oprávněni řešit dosavadní vývoj ve vysílání ČT. Hodač označil stávku za nelegální. Nové vedení oznámilo, že podalo trestní oznámení na 22 zaměstnanců ČT.
GŘ se setkal s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů R. Falbrem. Jednal také s premiérem M. Zemanem.
Zpravodajství ze KH byl oopět nahrazeno čb titulkem velmi špatné technické kvality.
20:05 - před uvedením filmu Návrat idiota podpořil stávkující pracovníky režisér Saša Gedeon. Jeho řeč byla přerušena titulkem. Po skončení filmu bylo Gedeonovo vystoupení bez přerušení odvysíláno ze záznamu.

2. ledna 2001

Na hlavní budově ČT se objevily plakáty s nápisem STÁVKA a na hlavní vrátnici měli zaměstnanci, kteří se chtěli připojit ke stávce, k dispozici podpisové archy.
Vnitřím rozhlasem byly několikrát denně vysílány podrobnosti k vyhlášené stávec.
Na obrazovce byl pod logy ČT 1 a ČT 2 umístěn titulek STÁVKA. Byl tu až do skončení stávky.
11:21 - Hodač e-mailej vyzval zaměstnance ČT, abypřestali přerušovat vysílání a ukončili blokádu televizních provozů.
12:15 - asi 300 zaměstnanců před budovou Kavčích hor podpořilo stávku ĆT a vyjádřilo solidaritu redaktorům před budovou zpravodajství. Tato setkání se konali do odvolání stávky.
Zasedání Kolegia GŘ skončilo krachem. Jeho členové respektovali stávku a na jednání nepřišli.
GŘ do funkce ředitele výroby a techniky jmenoval J. Nováka, výkonem funkce finančního ředitele pověřil J. Beznosku, výkonem runkcí vedoucí právního útvaru a vedoucí personálního útvaru pověřil V. Valterovou a Z. Drahoše dočasně pověři lvýkonem funkce ředitele programu.
Dvě největší odborové centrály v ČR podpořily stávku zaměstnanců ČT.
14:15 - na vnitřím televizním okruhu poděkovali redaktoři ostatním zaměstnancům ČT za jejich podporu.
16:00 - tým J. Bobošíkové odvysílal Zprávy z předchozího dne...
16:10 - prohlášení "ČT - věc veřejná" podepsalo přes 120 tisíc lidí. Výzvu Občanská podpora legánímu vedení ČT, kterou organizuje Divadlo TA Fantastika, podpořilo 3500 lidí.
Redaktoři podali trestní oznámení na GŘ, protože do ČTK poslal seznam osob, na něž podal trestní oznámení i s jejich rodnými čísly.
Předsedové ODS, ČSSD, KDU-ČSL a US p celodenním jendání nedospěli ke společnému stanovisku k situaci v ČT.
21:50 - Český helsinský výbor doporučil odvolání Rady ČT a J. Hodače.
23:40 - čtyři členové Rady ČT nominovaní ČSSD J. Hodačovi navrhli, aby odstoupil. Rada Hodače neodvolal, ale uložila mu "všemi právními prostředky" zajistit vysílání ČT.
Premiéra Dobrého rána, připraveného na KH byla překryta signálem ČT 2; všechny zpravodajské pořady byly nahrazeny zpravodajstvím J. Bobošíkové a titulkem.



3. ledna 2001

V průběhu dne několikrát vysílány upoutávky na Události a klip Wonderful World.
Dobré ráno s ČT vysílané na ČT 1 překryto signálem ČT 2, jeho repríza na ČT 2 překryta signálem ČT 1. Ostaní zpravodajské pořady opět nahrazeny alternativními pořady nového vedení a titulkem.
Vláda schválila novelu zákona o ČT.
Soud nevydal předběžné opatření, které by legalizovalo zásah policie ve velíně. Po celý den byl na vnitřím televizním okruhu vysílán dokument "ČT - věc veřejná, aneb Závada není na vašem přijímači", shrnující události na KH.
16:00 - ve Zrávách J. Bobošíkové se poprvé objevuje naklíčované pozadí velína (!).
16:52 - Krizový výbor oznámil, že redaktoři ČT jsou stále ve velíně. Mezinárodní federace novinářů vyzvala předsedu Evropské komise, aby vyšetřil nynější problémy ČT.
18:00 - na Václavském náměstí se na výzvu ČT sešlo přes 100 tisíc lidí. Premiéra Zemana hluboce znepokojilo jmenování J. Beznosky do funkce finančního ředitele ČT. Zeman to považuje za Hodačovu manažerskou chybu.
18:57 - dvouminutový živý vstup z Václavského náměstí do vysílání ČT 1.
20:20 - dramatik P. Kohout před uvedením tv inscenace, ke které napsal scénář, podpořil stávkující pracovníky. Hodač jeho vystoupení nepřerušil.
21:00 - ČRa přerušili "21", kde ministr kultury P. Dostál vysvětloval návrh novely zákona o ČT. Dostál za to Hodačovi pohrozil trestním oznámením.
21:15 - zpravodajové zemí EU podpořili svobodu tisku a porjevu v ČR. Při živém vstupu zpravodaje P. Boudy z Bruselu do "21" mu tály za zády.
21:38 - odvysílány mimořádně ZPrávy z velína, které nebyly přerušeny. Krátký sestřih z Václavského náměstí se později několikrát objevil ve vysílání.
23:25 - Z. Drahoš změnil názor a rozhodl se přijmout funkci programového ředitele.

4. ledna 2001

Dobré ráno z KH je z části harazeno alternativním Dobrým ránem a poté přerušeno titulkem. Repríza pořadu na ČT 2 byla nahrazena titulkem.
11:20 - Bobošíková oznámila, že GŘ je ve vážném zdravotním stavu a je u něj záchranná služba.
11:40 - předseda Poslanecké sněmovny V. Klaus vyhlásil stav legislativní nouze.
11:50 - podle Beznosky je Hodačovo vedení ochotno dát své funkce k dispozici, pokud sněmovna odovolá Radu ČT.
12:00 - Zprávy J. Bobošíkové byly pouze čtené zprávy, všechny včerejšího data.
12:05 - J. Hodač byl převezen na interní oddělení nemocnice v Praze - Motole.
15:00 - podle mluvčího motolské nemocnice není Hodač v ohrožení života.
16:19 - na ČT 1 se objevil titulek zvoucí příznivce stávkujících pracovníků v ten den na mítink na Václavské náměstí.
16:40 - ve Zlíně podpořilo stávku asi 200 a v Českých Budějovicích 400 lidí. Jednání mediální komise a kulturního výboru sněmovny PČR o ČT skončilo neúspěchem. Poslanci nepřijali žádné usnesení. Kromě Beznosky na jednání promluvil i finanční ředitel ČT L. Paluska.
19:00 - před budovou zpravodajství se sešlo asi 3 tisíce lidí.
19:20 - Bobošíkové Události informovaly o neúspěšné demonstraci na Václavském náměstí, údajně na podporu ČT, kterou z ČT nikdo neorganizoval.
20:00 - v TV 3 začala debata "Rada - věc veřejná" diskutovali předseda RRTV M. Muchka, její mistopředseda P. Štěpánek, bývalý člen RRTV S. Milota a novinář J. Šídlo.
Všechny zpravodajské relace připravené původní RZ byly nahrazeny zpravodajstvím ředitelky zpravodajství a technicky nekvalitím titulkem.

5. ledna 2001

Dobré ráno připravené na KH bylo nahrazeno jiným Dobrým ránem. Ostatní zpravodajské relace a repríza "21" byly překryty Bobošíkové zpravodajstvím nebo titulkem.
Zdravotní stav J. Hodače se zlepšil.
9:00 - začala mimořádná schůze Poslanecké sněmovny PČR. Ministr kultury P. Dostál podal Městskému státnímu zastupitelstvé trestní oznámení na J. Hodače.
22:25 - na ČT 1 byly odvysílány mimořádné Zprávy z velína.

6. ledna 2001

0:30 - po více než 14 hodinách poslanci schválili usnesení Poslanecké sněmovny k situaci v ČT.
Všechny zpravodajské pořady připravené původní RZ a repríza "21" byly překryty zpravodajstvím týmu J. Bobošíkové nebo titulkem na modrém pozadí.
13:00 - stávkující pracovníky Čt přijely na KH podpořit odboráři Solidarity z polské televize.
Iniciativa "ČT - věc veřejná" pokládá usnesení sněmovny za první krok k řešení krize. Členka rady J. Dědečková jej označila za polický nátlak.
17:15 - na hlavní vrátnici KH proběhla tisková konference Hodačova vedení, který usnesení sněmovny, přivítal, upravil ve svůj prospěch a pominul výzvu k odstoupení GŘ.
19:00 - do dnešního dne výzvu iniciativy "ČT - věc veřejná" podpořilo 170 456 lidí. Před budovou zpravodajství se sešlo asi 5 tisíc lidí.
19:30 - Hodačův tým odvysílal dvakrát po sobě stejnou relaci Událostí, které mj. pominuly tu část usnesení sněmovny, která hovořila o Hodačově odchodu.

7. ledna 2001

Všechny zpravodajské pořady připravené původní redakcí zpravodajství jsou překryty alternativními pořady nebo titulkem na modrém či žlutém pozadí.
15:00 - na parkovišti před KH začal koncert Hudbou proti cenzuře, kterého se zúčastnilo několik tisíc lidí.
16:00 - v přestávce sportovního přenosu na ČT 2 byly odvysílány mimořádné Zprávy s živým vstupem z koncertu na KH.
J. Hodač oznámil, že Poslanecké sněmovně nevyhoví a neodstoupí.
19:15 - Události připravené vevelíně se vysílají souběžně na obou kanálech. Na ČT 1 jsou nahrazeny okamžitě, na ČT 2 jsou přerušeny o 5 minut později.
21:00 - pořad Naosto s V. Klausem, který připravyili "vzbouřenci" není přerušen.
21:30 -Hodač, ležící v motoské nemocni, uvítal, že se situací v ČT začala zabývat Poslanecká sněmovna a chce se vrátit k výkonu svých povinností.

8. ledna 2001

Pořad Dobré ráno a další zpravodajské pořady připravené na KH jsou opět nahrazeny zpravodajstvím týmu J. Bobošíkové. Avšak firma ACE ukončila spolupráci s týmem J. Bobošíkové.
Český helsinský výbor konstatoval, že ČT pod vedením GŘ J. Hodače vážným způsobem porušuje povinnosti stanovené ji zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání a porušuje základní ústavní principy svobody projevu a práva na informace.
14:45 - Rada ČT zahájila své jednání. V 16:30 ještě neměla stanovený program.
Krátce po 16:00 anonym nahlásil bombu ve velíně.
ČT připravena živě vysílat jednání Rady ČT.
18:30 - GŘ J. Hodač opustil motolskou nemocnici.
19:00 - o situaci v ČT začalo jednat mimořádné předsednictvo ČSSD.
20:00 - před začátkem vysílání seriálu Zdivočelá země stávkující na obrazovce podpořil J. Stránský.
21:50 - na ČT 1 byly odvysílány mimořádné Zprávy ze světa.
22:00 - vysílání pořadu Fakta, věnovaného krizi v ČT, není přerušeno.
Rada ČT nepřijala návrh V. Erbena a J. Kratochvíla a na svůj program nezařadila jednání o odvolání GŘ. Rada naopak doporučila vedení ČT, aby zahájilo jednání se zástupci Kriizového výboru a NOO. Beznoska radě navrhl 13 auditorských firem pro zamýšlený forezní audit.
Krátce po 22:00 přestal Hodačova bezpečnostní služba střežit vchody velínu.

9. ledna 2001

ČT 1 vysílá Dobré ráno připravené týmem J. Bobošíkové a repríza "21" je nahrazena titulkem. Ranní reprízy večerníků nebyly přerušeny.
9:00 - oba programy vysílají titulek: na ČT 1 se, jako každý den, vysílaly Zprávy a ČT 2 přinášela reprízu Dobrého rána připraveného na KH.
Schází se "nové Kolegium GŘ" pod vedením V. Valterové.
12:00 - nové ZPrávy četla redaktorka D. Makrlíková před modrou stěnou.
Mluvčí Krizového výboru A. Komers potvrdil, že je zatím nikdo z nového vedení nekontaktoval.
Hodačův ředitel výroby a techniky J. Novák rezignoval.
Zaměstnanci Českého armádního filmu, kde Bobošíková připravovala Události, zamkli bránu svého objektu a odmítli štábům dodat techniku i natočený materiál. Podle Kněnického prý ČAF "požaduje vyšší nájemné, než bylo dohodnuté".
19:30 - Bobošíkové Události čte moderátorka D. Zimová z provizorního studia v kanceláři.
21:00 - na ČT 2 se vysílá nepřerušená "21" připravená původní redakcí zpravodajství.
22:17 - Bobošíková ve svých Událostech oznámila, že vysílání jejího týmu končí. Krizový výbor to uvítal. Pracovníci produkcí a posléze i další zaměstnanci ČT ve velíně zajišťují už pouze denní strážní služba.

10. ledna 2001

Všechny zpravodajské a publicistické relace připravené původní redakcí zpravodajství jsou od tohoto dne vysílány bez přerušení.
J. Bobošíková trvá na všech výpovědích, které dala zaměstnancům. Ze své funkce nehodlá odstoupit.
Český telekomunikační úřad zaslal ČRa oznámení o správním řízení kvůli dodržování telekomunikačního zákona při šíření signálu ČT.

11. ledna 2001

Členové Rady ČT P. Hájek a V. Erben rezignovali.
16:00GŘ Jiří Hodač odstoupil ze zdravotních důvodů. Jeho tým zůstává. Podle vyjádření ředitelky zpravodajství, v ČT končí krizový manažer P. Bobošík.
18:00 - na Václavském náměstí a v dalších městech začala demonstrace na podporu stávkujících zaměstnanců ČT.
18:55 - před budovou zpravodajství začal krátký mítink sdružení Krotitelé duchů zákonů "usilující o dodržování zákonů". Účastnilo se ho asi 70 lidí.
18:56 - dvouminutový živý vstup z Václavského náměstí do vysílání ČT 1.

12. ledna 2001

9:00 - zahájena mimořádná schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
10:30 - v Senátu začalo veřejné slyšení k situaci o ČT, kde promluvili mj. I. Mathé, D. Chmelíček, K. Kochman, A. Müllerová, A. Dekoj, J. Jirák, J. Grygar, M. Rejchrt, J. Dědečková, M. Muchka a J. Rupník.
18:00 - vláda se sešla k mimořádnému zasedání.
21:34 - poslanci PČR odvolali Radu ČT, stav legislativní nouze byl prodloužen.

13. ledna 2001

2:56 - Poslanecká sněmovna schválila Zákon o ČT.
Stávkový výbor oznámil, že stávka potrvá do doby, než z ČT odejdou všichni lidé dosazení J. Hodače.
Na pokyn Stávkového výboru byl odpoledne a večer vysílán v dolní části obrazovky crowl do pořadů s textem, že stávka skončí po splnění všech podmínek. Čtyřikrát byl také odvysílán vstup A. Dekoje a K. Duba s prohlášením Stávkového výboru a NOO.
19:00 - před budovou zpravodajství se opět koná mítink podporující stávku ČT.

14. ledna 2001

16:00 - na Kavčích horách proběhla tisková konference Stávkového výboru.
19:00 - před budovou OTZ se opět sešli lidé na podporu stávkujících.

15. ledna 2001

13:00 - iniciativa "ČT - věc veřejná", třem poslancům, aby odešli z politiky kvůli svým telefonátům se členy Rady ČT se nelíbí autorům sloganu "ČT - věc veřejná" pracovníkům ČT J. Sedláčkové a N. Savickému.
Nové vedení ČT hodlá zakročit proti těm pracovníků televize, kteří zveřejnili výpisy ze služebních mobilních telefonů členů Rady ČT.
Jednání mezi NOO a V. Valterovou skončilo opět bez dohody.

17. ledna 2001

11:00 - do ředitelství ČT přišel Stávkový výbor s opětovnou žádostí o přeložení pověřovacích listin V. Valterové a čtyři členové Kolegia GŘ, kteří si chtěli ověřit informace o tom, že mají být odvoláni. Obě skupiny přijal externí pracovník Mareček, najatý novým vedením a uvedl je do zasedací místnosti s tím, aby vyčkali na příchod V. Valterové. Po 30 minutách jim pracovník bezpečnostní agentury INDUS sdělil, že paní Valterová možná nejpřijde, neboť se stará o nemocnou matku. Na opětovný dotaz, kdo v její nepřítomnosti vede ČT, se všem dostalo pokrčení ramen. Finanční ředitel Paluska po krátké poradě s ostními došel k závěru, že na dobu nezbytně nutnou, do návratu Valterové, se stává zstupcem vedení ČT. Poté byly prostory ředitelství uzamčeny. Případné návštěvy měli hlídková služba tří pověřených zaměstnanců odkazovat do Paluskovy kanceláře v Objektu ekonomiky.
12:15 - na pravidelném mítinku před KH byli o této situaci informováni stávkující pracovníci ČT.
13:25 - J. Beznoska oznámil ČTK, že stávkové hlídky obsadily prostory ředitelství ČT a na místo ředitele dosadily L. Palusku.
14:00 - začala tisková konference L. Palusky k nastálé situaci. Dveře vedoucí k ředitelskému úseku ČT byly z důvodu nahromadění velkého množství osob, které neměly v těchto prostorech co dělat, uzavřeny.
14:00 - senát se začal zabývat novelou zákona o ČT.
14:45 - L. Paluska zdůvodnil převzetí vedení ČT provozními problémy. Vedení ČT převzal "na nezbytně nutnou dobu", do odpoledních hodin, než se dostaví paní Valterová s pověřením řídit ČT, aby tak zamezil pohybu nepovolaných osob na KH a chránil majetek ČT.
15:00 - začalo Kolegium GŘ, které svolal V. VAlterová, ale nedostavila se na něj. Jeho účastníci Valterovou opět vyzvali, aby k zastupování GŘ.
15:15 - Paluska ukončil rozhovory s policií, kterou do ČT povolala Valterová.
15:30 - V. Valterová, J. Beznoska a J. Bobošíková uspořádali v Kongresovém centru tiskovou konferenci. Na té Valterová novinářům ukázala kopii svého pověření k zastupování J. Hodače.
15:55 - předseda RRTV M. Muchka řekl, že rada v dané situaci nemá možnost zasahovat.
16:00 - do ČT přijel prozkoumat situaci ministr kultury P. Dostál. Na dvacet minut se setkal se zástupci stávkujících a s Paluskou.
16:40 - Krizový výbor odmítl informace J. Beznosky, že stávkové hlídky do čela ČT dosadily L. Palusku.
17:15 - Kolegium GŘ navrhlo, aby do doby jmenování prozatimního ředitele ČT řídil televizi tzv. Provozní výbor, jehož členy by se stali zástupci Hodačova a původního Chmelíčkova vedení.
17:30 - V. Valterová v doprovodu svého právního zástupce JUDr. Listíka, J. Bobošíkové a J. Beznosky se dostavili do kanceláře vedení ČT. Na opětovné naléhání zástupců NOO odmítla prokázat se pověřoením k zastupvání GŘ.
18:30 - Valterová se nedostavila na Úřad vlády k plánovanému jednání mezi NOO a vedením ČT.
18:40 - Senát na návrh čtyřkoalice zamítl novelu zákona o ČT a vrátila ji poslanecké sněmovně.
23:10 - ministr vnitra S. Gross oznámil, že Policie ČT nebude vstupovat do řešení pracovně-právních vztahů v ČT.

18. ledna 2001

Podle deníku Moravské noviny Rovnost rezignoval na svou funkci vedoucí redakce zpravodajství ČT Brno K. Burian.
9:00 - Valterová se nedostavila na schůzku, ke které ji vyzvalo Kolegium GŘ a Stávkový výbor.
10:00 - začalo jednání mezi NOO ČT a V. VAlterovou, které zprostředkoval předseda ČMKOS R. Falbr.
15:15 - Krizový výbor požádal vládu a sněmovnu, aby hospodaření ČT prověřil NKÚ. Vedení ČT uvažuje o zastavení všech plateb televize. Chce prý tím zabránit neoprávněnému nakládání s finančními prostředky ČT.
Krizový výbor podal trestní oznámení na J. Beznosku kvůli "šíření poplašné zprávy" ohledně událostí ze 17. ledna.

19. ledna 2001

Schází se nové Kolegium GŘ pod vedením V. Valterové. NKÚ sdělil, že v ČT může prověřit pouze finanční prostředky získané z koncesionářských poplatků.
Uvažované zastavení plateb by podle Stávkového výboru znamenalo rozvrácení chodu ČT a oslabení její důvěryhodnosti.
Stávkový výbor vyzval V. Valterovou k ukončení obstrukcí a k urychlenému zahájení jednání o řešení krize.14:00 - jednání bedoucích pracovníků ČT v zasedací místnosti GŘ. Ochranka střežící prostory žeditelství odmítla na jednání vpustit zástupce Stávkového výboru i ředitele výroby a techniky V. Novotného. Na protest proti totmuto postupu jednání opustila část Kolegia GŘ.
Nové vedení ČT nezastaví platby televize, ale přistoupí k takovým opatřením, které mu umožní kontrolovat veškeré finanční operace. Sdělil to J. Beznoska po jednání s představiteli ČSOB.
Ustanovena koordinační skupina Krizového výboru a Stávkového výboru.

21. ledna 2001

13:00 - v pořadu TV Prima "Nedělní partie" obhajovala ředitelka zpravodajství J. Bobošíková své dosavadn kroky.
27 osobností českého kulturního a veřejného života vyzvalo členy Hodačova vedení ČT, aby rezignovali.
Stávkový výbor na pondělním jednání a V. Valterovou předloží vstřícný návrh v řešení krize v ČT.

22. ledna 2001

9:30 - V. Valterová se omluvila ze schůzky s NOO u předsedy ČMKOS R. Falbra.
10:00 - začalo setkání zástupců NOO a R. Falbra. Falbr předložil návrh dohody o ukončení stávky vypracovaný ČMKOS. Falbr zaslal V. Valterové fax, kde uvedl, že pokud od ní nedostane odpověď na návrh ČMKOS "bude předpokládat, že Valterová s návrhem nesouhlasí a svou roli prostředníka ukončí".
V. Valterová označila Falbrův návrh dohody za ultimativní.
D. Zimová a S. Kněnický odmítli výzvu 27 osobností, k rezignaci Hodačova vedení. Falbr prohlásil, že J. Bobošíková "ovládá kroky vedení ČT ve sporu se stávkujícími zaměstnanci". Bobošíková to odmítla. Podle vyjádření ředitele financí ČT J. Beznosky stávkující zaměstnanci nedostanou výplatu za leden. Argumentoval tím, že stávkující nemají podle zákona nárok na plat, který by podle něj měly hradit odobry ze stávkového fondu.
Předseda vlády M. Zeman předběžně potvrdil V. Valterové, že nové vedení ČT může vybrat firmu, která v ČT provede forenzní audit.
K dnešnímu dni dorazily do ČT faktury za výdaje Hodačova vedení ve výši Kč 3 547 992,40.

23. ledna 2001

11:53 - V. Valterová elektronickou poštou zaslala pracovníků ČT otevřený dopis, kde žádá, aby "neprohlubovali nejen ztrátu prestiže ČT, ale i tak již dost rozsáhlé zrtáty".
15:00 - sněmovna, podle očekávání, odmítla pozměňovací návrhy Senátu a schválila vlastní znění novely zákona o ČT. Novela má dolní komoře parlamentu umožnit, aby dočasně převzala pravomoci Rady ČT a zvolila prozatimního ředitele ČT.

24. ledna 2001

12:15 - na pravidelném setkání stávkujících před budovou ČT, předseda NOO přečetl Otevřený dopis V. Valterové, ve kterém odmítl obsah jejího otevřeného dopisu.
Podle slov J. Beznosky pro ČTK, s nástupem nového prozatimního ředitele ČT, kterého mohou poslanci zvolit 9. února, dají lidé, které řízením televize pověřil Jiří Hodač, k dispozici své funkce.
19:00 - odhadem tisíc lidí se přišlo rozloučit se zaměstnanci ČT na poslední manifestaci, které se na jejich podporu konaly před budovou zpravodajství denně od 24. prosince.

25. ledna 2001

Návrhy kandidátů na prozatimního ředitele ČT mohli poslanci či poslanecké kluby podávat volební komisi PSP do 29. ledna. Lhůtu pro podávání návrhů ve sněmovně vyhlástil předseda volební komise Jan Vidím (ODS).
Novela zákona o ČT, která poslancům umožňuje prozatimního ředitele volit, vyšla ve Sbírce zákonů, čímž nabyla účinnosti.
Kazatelé Církve bratrské vyzvyli PSP, aby při chystané volbě prozatimního generálního ředitele ČT jednali pokoně a fakticky, a aby volba nebyla zneužita k prosazování stranických zájmů.
&bnsp; Stávkující zaměstnanci se dopisem obrátili na firmy PriceWaterhouseCoopers a HZ Audit, které mají v ČT provést vyšetřovací audit hospodaření. Odboráři firmy upozornili, že podle nich nemá Věra Valterová, pověření, aby mohla audit zadat.

26. ledna 2001

Bývalá ředitelka T Prima K. Fričová v Lidových novinách prohlásila, že kvůli novému zákonu o ČT přestala mít zájem o funkci generálního ředitele ČT.

27. ledna 2001

V rozhovoru pro LN premiér M. Zeman naznačil, že J. Hodač měl použít bezpečnostní služba ČT k vyklizení prostor zpravodajství, které odmítali opustit jeho zaměstnanci.

28. ledna 2001

Ministr vnitra S. Gross novinářům řekl, že policie bay v době vrcholící krize v ČT zakročila v případě, že by "vzbouření zaměstnanci obsadili ředitelství ČT a kladli jejímu vedení fyzický odpor."
Podle Krizového výboru je novela zákona o ČT horší než původní znění.

29. ledna 2001

Sněmovna nominovala sedm uchazečů na místo prozatímního ředitele ČT: J. Balvína, J. Bobošíkovou, K. Kochmana, M. Kralerta, J. Mejstříka, V. Měchuru a V. Valtervou.

30. ledna 2001
J. Mejstřík, navržený KSČM, odmítl zařazení mezi kandidáty na funkci prozatímního ředitele ČT s tím, že s ním jeho kandidaturu předem nikdo nekonzultoval.

31. ledna 2001

Pozastavení výkonu funkce řediteli TS Brno Z. Drahošovi je podle Krizového výboru brněnské redakce zpravodajství jediný způsob, jak zabránit prohlubování krize v tomto studiu.
Někteří členové Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zpochybnili objektivitu a vyváženost vysílání ČRo1 - radiožurnál během informování o krizi v ČT.

1. února 2001

Úřad práce pro Prahu 4 zahájil kontrolu v ČT.
Polední shromáždění stávkující zaměstnanců navštívil místopřeseda odborového svazu KOVO J. Středula. Jménem 30 tisíc jeho členů vyjádřil stávkujícím podporu.
J. Beznoska oznámil, že pokud NOO nepředá novému vedení seznam stávkujících, nebude vyplacena lednová mzda.
Předseda NOO A. Dekoj odmítl předat tzv. Hodačovu vedení seznamy stávkujících, s tím, že odbory tuto povinnost nemají. Dodal, že stávkující odboráři počítají s tím, že lednová výplata bude vyplatena.
Asi 30 lidí se sešlo v Brně na protestní akci, kterou zorganizoval klub Mladých konzervativců v Brně.

2. února 2001

JUDr. Valterová a J. Beznoska e-mailem zaslali zaměstnancům ČT dopis, ve kterém napsali, že lednovou výplatu dostanou pouze ti pracovníci, teří nejsou ve stávce a doloží to tzv. novému vedení podepsaným prohlášením zaslaným na k tomuto účelu zřízený P.O.Box v Praze 10.
V. Valterová a J. Beznoska, změnili podpisové vzory pro platební příkazy k úhradě.
Podle právního posudku, který vypracoval J. Matejka, vědecký pracovník Ústavu státu a práva Akademie věd ČR, pověření V. Valterové řídit ČT skončilo momentem rezignace GŘ J. Hodače.

3. února 2001

VG Praze a dalších městech ČR se objevily billboardy s textem "ČT se vám omlouvá", jejichž výrobu a rozmístění zadalo soukromé firmě tzv. nové vedení. Stávkový výbor to označil za důkaz nehospodárného nakládání s financemi ČT.

5. února 2001

Ředitel TS Brno Z. Drahoš oznámil, že všichni zaměstnanci brněnského studia, včetně stávkujících, v pravidelném termínu dostanou lednovou výplatu.

6. února 2001

&nbp;Podle deníku Právo bylo podání zhruba 85 trestních oznámení týkajících se krize v ČT. Většina oznámení byla podána na J. Hodače a 3 oznámení na redaktory.
V. Valterová oznámila, že koncesionářský poplatek v prosinci odhlásilo 3734 diváků
Před členy Stálé komise Poslanecké sněmovny PČR a Výboru pro vzdělávání, kulturu, mládež a tělovýchovu PČR proběhlo veřejné slyšení 6 kandidátů na prozatímního ředitele ČT.

7. února 2001

Do ČR přijel JIm Wilsonl, ředitel UNI-MEI, mezinárodní centrály odborů audiovize.
JUDr. Valterová se snažila v e-mailu zaslaném pracovníkům ČT objasnit kroky, které ji vedly k zahájení omluvné kampaně.
Stávkový výbor vyzval pracovníky ČT, aby ignorovali provokativní aktivity V. Valterové.

8. února 2001

V. VAlterová v e-mailu zaměstnancům ČT napsala, že byla zprovozněna nová internetová adresa s další omluvnou kampaní.
JIm Wilson předseda odborové organizace pracovníků médií strávil celý den na půdě ČT, kde jednal s předsedou NOO Antonínem Dekojem a dalšími zástupci odborů, odborových centrál, zaměstnanci ČT i ČRo.
15:00 - v hlavní vrátnici KH proběhla tiskková konference Stávkového výboru a zástupci iniciativy ČT - věc veřejná. TK se účastnil také J. Wilson.
Stávkový výbor oznámil, že bezprostředně poté, co sněmovna zvolí prozatímního ředitele ČT, je výbor připraven se s ním sejít a jednat o ukončení stávky.

9. února 2001

V inzertním časopise Annonce vyšel inzerát, ve kterém se stávkující zaměstnanci ČT distancovali od probíhající billboardové akce.
V. Valterová uzavřela se společností PricewaterhouseCoopers smlouvu o provedení hospodářského auditu v ČT. V. Valterová stihla jwště poslat výpovědi třem pracovníkům ČT - J. Švandovi, P. Patrovskému a I. Rybářovi.
10:00 - začala schůze Poslanecké sněmovny ČR a veřejné slyšení navržených kandidátů na post GŘ. Zasedání přenášela ČT přímým přenosem na prvním okruhu. Poslanci vzali na vědomí rezignaci Jiřího Hodače, který se 11. ledna ze zdravotních důvodů vzdal funkce GŘ. Poté začalo první kolo tajné volby prozatímního ředitele ČT.
11:35 - prozatímním ředitelem ČT poslanci v prvním kole zvolili Jiřího Balvína.
Jana Bobošíková bezprostředně poté prohlásila, že svoji funkci protím opouštět nebude a počká si na další kroky nově zvolenéh šéfa ČT.
V odpoledních hodinách se J. Balvín sešel se zástupci Stávkového výboru. Večer pak odvolal J. Bobošíkovou z funkce ředitelky zpravodajství.
Podle Komise pro etiku syndikátu novinářů porušily na přelomu roku 2000 ve svém zpravodajství obě strany sporu v ČT některé paragrafy Etického kodexu novináře.

10. února 2001

V deníku Lidové noviny vyšel inzerát, ve kterém se stávkující zaměstnanci ČT distancovali od billboardové akce.
12:00 - podpisem dohody mezi Stávkovám výborem a prozatímním ředitelem ČT skončila stávka v ČT. Krátce po podpisu dohody začali zaměstnanci ČT ze všech budov na Kavších horách odstraňovat plakáty.
Jiří Balvín potvrdil, že odvolal ze svých funkcí také Věru Valterovou a Jindřicha Beznosku.
Iniciativa "ČT - věc veřejná" uvítala zvolení prozatímního ředitele ČT a jeho první kroky. Mluvčí poděkovali všem, kteří připojili podpis pod petici "2000 slov v roce 2000". Ukončení stávky nemá, podle mluvčích, vliv na další existenci iniciativy.

11. února 2001

19:00 - stovky lidí přišly před budovu zpravodajství na "Zpívání s ČT", kde jim zaměstnanci ČT poděkovali za podporu během protestu a stávky.

12. února 2001

Nový prozatímní ředitel vydal bance pokyn k vyplacení lednových výplat zaměstnancům ČT.
14:00 - ve VPS1 zasedl odborový parlament. A. Dekoj a K. Dub kolegy seznámili s aktivitami Stávkového výboru i s textem Dohody o ukončení stávky. Valterová byla vyloučena z NOO pro "porušení stanov", protože opakovaně jednala proti zájmům odborů i ČT. Na pozvání NOO na chvíli přišel na zasedání i nově zvolený ředitel Jiří Balvín.
15:00 - zasedá Kolegium GŘ. J. Balvín pověřil výkonem funkce finančního ředitele P. Vašíčka, programovám ředitelem se stal P. Koliha, bývalý programový ředitel TV Prima a bývalý producent PCUP ČT.
Do výběrového řízení na vedoucího redakce zpravodajství TS Brno, na kterou v době krize rezignoval dosavadní vedoucí K. Burian, se přihlásilo 8 lidí.
J. Balvín ratifikoval smlouvu uzavřenou mzei ČT a PWC o provedení hooubkového auditu.

13. února 2001

Prozatímní ředitel ČT nabídl Janě Bobošíkové místo v kontrolním odboru Čt. Bobošíková si vzala den na rozmyšlenou.
V Knihkupectví Fišer proběhla autogramiáda L. Dvořáka, J. Voldánové a A. Komerse u příležitosti prodeje knihy L. Dvořáka ČT - věc veřejná aneb Zápisky teroristovy.

14. února 2001

Firma PricewaterhouseCoopers zahájila hooubkový audit v ČT.
ze sdělení J. Balvína, rozeslaného všem pracovníkům ČT kromě jiného vyplývá, že se úpravou rozpočtu ČT na rok 2001 bude zabývat pracovní skupina. Vedoucím byl jmenován Petr Vašíček - pověřený finanční ředitel a dalšími členy jsou Petr Koliha - pověřený ředitel programu, ing. Vít Novotný - pověřený ředitel výroby a techniky, Marie Trpišová - finanční referentka útvaru plánování, ing. Ladislav Paluska - specialista, ing. Ivo Vaněk - vedoucí ekonomiky a ISO v TS Brno a ing. Milena Sladká - vedoucí ekonomiy a správy v TS Ostrava.
Z funkce vedoucího vnitřích služeb ČT Praha byl odvolán Aleš Trčka.

15. února 2001

10:30 - na tiskové konferenci v hotelu Panorama J. Bobošíková oznámila, že společně se J. Beznoskou definitivně opouštějí ČT.

16. února 2001

Prozatímní ředitel ČT se sešel se záspuci reklamní agentury, která realizovala billboardovou kampaň. Kampaň byla zastavena s tím, že billboardy zůstanou na svých místech do konce smluvního vztahu tj. do 28. února.
Věra Valterová prostřednictvím ČTK obvinila odboráře NOO z pošpinění svého automobilu (bílý trabant). Přeseda NOO A. Dekoj to označil za konstrukci.

19. února 2001

Jana Bobošíková podala trestní oznámení na prozatímního ředitele ČT. Podle Bobošíkové se Balvín dopustil trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, protože vyplatil mzdy stávkujícím zaměstnancům, i těm, kterým "byl vedením ČT zrušen pracovní poměr"... Balvín v reakci na tuto informaci ČTK řekl, že se poradil s právníky dříve, než o vyplacení mezd rozhodl. „Jsem přesvědčen, že jsem se nedopustil žádného protiprávního kroku“, uvedl.
Moderátorka Dana Makrlíková rozvázala pracovní poměr ve veřejnoprávní televizi dohodou.

21. února 2001

Ostravské studio Čt si v době nedávné krize dokázalo zachovat zdravý rozum. Tak zhodnotil počínání televizních zaměstnanců Jiří Balvín, který spolu s programovým ředitelem P. Kolihou navštívil Ostravu.
Také v Brně se Balvín sešel s vedením. Výsledky kontrolní akce, které poukazovaly na řadu nedostatků v práci brněnského studia nejsou podle J. Balvína tak závažné, aby zavdaly důvod pozastavit výkon funkce řediteli studia Zdeňku Drahošovi.

22. února 2001

Jiří Hodač elektronickou poštou požádal prozatímního generálního ředitele Balvína o urychlené rozvázání pracovního poměru s ČT. Balvín v souladu se zákoníkem práce Hodačovu žádost postoupil personálnímu oddělení.









Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy