MILÝ DENÍČKU...elektronická verze

24. 04. 2007 | 16:33
Přečteno 38275 krát
REDAKČNÍ SLOUPEK: Milý deníčku
HLAVNÍ TÉMA: Wikideník anebo tištěné internetové deníky
PAGE 3: Situace v oblasti internetových deníků
FENOMÉN: Čo Sung-hu
KRAŤAS: Romário
NA KONEC: čeština

Člověk, který se rozhodne vést internetový deník, musí být buď exhibicionista nebo evangelista. Rozhodnout se zveřejnit vlastní myšlenky a zájmy na internetu znamená, že podle autora je lidé chtějí nebo by měli znát.

Po téměř deseti letech života ve Spojených státech (přičemž sám pocházím z jihoamerické exhibicionistické kultury) se nestydím přiznat, že se rád předvádím. Zatímco se mí kamarádi (tedy spíše
kamarádky) svěřovali se svým životem deníčkům, já jsem od svých deseti let psal ten svůj přes uhlový papír a rozdával jeho kopie v rámci samizdatu spolužákům na škole. Ve dvanácti letech jsem přešel na rozmnožování tiskem a od čtrnácti let jsem již měl sponzory: sestru své babičky, jednoho imigranta z Libanonu, který vlastnil poblíž mého domova obchod s textilem, a svého učitele literatury, takže jsem mohl pořizovat strojově množené kopie svého týdenního zpravodajství o světě tak, jak jsem ho viděl já.

Již tehdy jsem poznal reálie trhu, jelikož jsem byl zároveň majitelem svého „deníku" o sobě a svých zájmech - počet kopií se odvíjel od množství peněz poskytnutých mými sponzory… Od svých raných let jsem byl křížencem novináře a ředitele pro prodej a marketing :-}

Vydávání svého týdenního zpravodaje jsem ukončil, když jsem získal možnost veřejně říkat své názory v pořadu pro mladé vysílaném místní televizní stanicí, takže papír nahradily vlny šířené vzduchem. Avšak i přes ohromný dosah, který televizní stanice má ve srovnání s mým tištěným „já", přes mnoho let působení v řadě televizních i rozhlasových programů v portugalštině a angličtině a přes řadu příspěvků do novin a časopisů v češtině, příchod internetu posune mou verzi vidění světa ještě dále…

Nové médium pro starý zvyk… To je hlavním tématem dnešních příspěvků.


HLAVNÍ TÉMA
WIKIDENIK anebo TIŠTĚNÉ INTERNETOVÉ DENÍKY


16. dubna se poprvé objevila novinka ve světě zpravodajských médií:
noviny BostonNow (Boston Dnes) psané autory internetových deníků, tzv.
blogů.

Každé ráno se schází redakční rada. Rozdíl je však v tom, že nejde o fyzické setkání osob na jednání, nýbrž o jejich kybernetické setkání prostřednictvím internetového vysílání. Za účasti více než 60 autorů internetových deníků (přispěvatelů) s nimi šéfredaktor projednává zítřejší vydání stejným způsobem, jako to probíhá v kterýchkoli jiných redakcích novin na světě.

Bostonská iniciativa má však své chyby. Blogeři nemají odborné vzdělání, což může nepříznivě ovlivnit kvalitu poskytovaných informací. Internetové přispěvatele nekontrolují žádní vedoucí ani jiní pracovníci, jejichž úkolem by bylo zajistit ucelenost média, pro které pracují. Jde nicméně o nový styl v novinářství, který bychom neměli zavrhovat. Možná jde o první vlaštovku nového trendu, kdy nově vyrůstající generace mladých, odkojených internetem a nepřivyklých čtení papírových novin, přinutí noviny k přetvoření vlastní podoby v zájmu přežití.

Než se najdou odpovědi na otázku, jak modernizovat tištěný produkt, je čas zmodernizovat redakční prostory.

Proč se k přípravě novin stále setkáváme v redakci?

V létě se chci pokusit o přípravu plnohodnotných vydání novin, ve kterých působím jako šéfredaktor, pomocí redakce na dálku. Pomocí internetové kamery mohu z kteréhokoli místa na světě navázat spojení se svými zpravodaji, redaktory a grafiky a vykonávat úplně stejnou práci, jako kdybych je měl pár metrů od sebe, "just without the smell".

V mé redakci je například ICQ/MSN již základním prostředkem komunikace mezi redaktory a grafiky. Ze svých domovů mnoho mých zpravodajů pomocí ICQ/MSN projednává obsah jimi zasílaných zpráv a dostávají pokyny, o čem mají psát. Namísto ztrácení času cestováním v tramvaji či hovory na telefonu lze prostřednictvím ICQ/MSN vyřešit mnoho věcí naráz a rychleji.

Stejnou práci jsme schopni odvést pomocí osobně i pomocí digitálních technologií. Šéfredaktoři filtrují nabídky textů od zpravodajů a navrhují témata ke zpracování, vysvětlují úhly pohledu, které by se měly zohlednit, rámečky s údaji a fakty, které by mohly předmět článku obohatit či dávají tipy, od koho by se mohly získat citáty apod.

Máme-li přenosné počítače a mobilní telefony, pak jediné, co ještě potřebujeme, jsou rychlá vzdálená připojení k internetu a… ochota.
Problémem všech nových idejí je odpor vůči změně, strach z nevyzkoušeného.

V další fázi chci rozjet Wikizprávy. Chtěl bych získat čtenáře, kteří by sbírali a zároveň tvořili obsah.

Wiki je nový druh programového vybavení pro servery, který umožňuje uživatelům volně vytvářet a upravovat obsah internetových stránek.
Program Wiki umožňuje společné vytváření dokumentů.

Takže pomocí internetových stránek novin mohu jako šéfredaktor publikovat (nejen slovně, ale též pomocí obrazových nahrávek na stránkách YouTube) co chci, jak chci, včetně technických informací nezbytných pro pozdější tisk.

Prvním krokem bude Wikicestování. Jednou týdně publikuji ve svém deníku část věnovanou cestování, takže se rozhodnu, kterou destinaci budu v následujících týdnech chtít zpracovat a pověsím ji na internetové stránky. Tam budou moci čtenáři, kteří dané místo osobně navštívili, přidávat pomocí programu Wiki fakta a texty, které se nakonec stanou finální verzí i pro tisk. Před tím redaktoři ověří fakta a spojí se s přispěvateli ohledně dalších informací, bude-li to nutné.

Je to téměř stejné jako forma práce tradičním způsobem, ovšem mnohem vylepšená. Namísto jednoho či dvou autorů věnujících se danému tématu jich budu schopen získat desítky či stovky. Může to znamenat spoustu práce při oddělování zrna od plev, ovšem představuje to možnost produkovat články s mnohem barvitějším obsahem.


PAGE 3
Situace v oblasti internetových deníků podle serveru technorati.com

Autoři uvedeného serveru provedli podrobný výzkum o internetových denících a mimo jiné zjistili následující:

- Každé 1,4 vteřiny vznikne nový internetový deník
- To představuje zhruba 120 tisíc nových internetových deníků denně
- Do internetových deníků se denně přidává 1,5 miliónu nových textů (příspěvků)
- To znamená že každých 17 vteřin přibude jeden nově zveřejněný příspěvek
- Nejrozšířenějším jazykem v oblasti internetových deníků je japonština, nikoliv angličtina, s podílem 37 %
- Angličtině patří druhá příčka s téměř shodným podílem 36 %
- Čínština, i přes všechnu tu cenzuru a tlak ze strany úřadů (s trochou pomoci od Yahoo) je třetí s 8 %
- Italština a španělština se dělí o čtvrté místo s 3 %
- Následují portugalština, ruština a francouzština se 2 %
- Němčina se používá pouze u 1 % internetových deníků, stejně je na tom i jazyk farsi (mluví se jím v Iránu a částech Iráku, Afghánistánu, Arménii a dalších zemích)

Wikipedia: „Technorati je internetový vyhledávač specializovaný na prohledávání internetových deníků, konkurující vyhledávačům Google, Yahoo a IceRocket. K dubnu 2007 měl server Technorat vytvořený index více než 75 miliónu internetových deníků. Název Technorati představuje složeninu poukazující na technickou verzi literátů či intelektuálů."

POHLEDY
Věděl jsem, že arabská televizní stanice Al Džazíra zahájila vysílání v angličtině, ale netušil jsem, že bude tak kvalitní. Najali téměř 20 velmi známých a uznávaných jmen z BBC a CNN, např. legendárního Sira Davida Frosta, který nyní moderuje týdeník „Frost Over the World"
(příjmení Frost má doslovný význam „mráz", tedy angl. název pořadu zároveň znamená „Mráz po světě"). Očekával jsem všelijaké konspirační teorie o 11. září 2001 a propagandu o americkém imperialismu, ale shledal jsem, že jde o standardní zpravodajskou stanici typu BBC. O víkendech nabízejí vynikající dokumenty a každý den nezaujaté zpravodajství.

Ve stejné době loni Hugo Chavez vytvořil TeleSur (čili TeleJih), které mi přijde pravdivé asi jako běloruské státní televizní vysílání… Mezitím tento plamenný prezident uzavřel nejstarší a nejsledovanější venezuelskou televizní stanici RCTV. Jen pro ilustraci uvádím, že za minulý rok došlo ke 148 případům útoků a násilí na zpravodajích televize RCTV ze strany Chavezových příznivců či policie. A stále existují lidé, kteří ho považují za hrdinu místo jen za dalšího z řady jihoamerických caudillos. Brazílie měla kdysi obdobně populárního demokraticky zvoleného diktátora Getulia Vargase. Tito diktátoři přikazují, ale voliči jim zajistí legitimitu. Jde jen o to, že v Jižní Americe je to negramotná a špatně informovaná široká veřejnost, která rozhoduje o tom, kdo se na vládnutí nejlépe hodí.

FENOMÉN
ZVEŘEJŇOVAT ČI NEZVEŘEJŇOVAT

Debata o tom, zda bylo či nebylo správné zveřejnit nahrávky, zprávy a fotografie Jihokorejce, který zmasakroval 31 studentů na technické vysoké škole ve Virginii, by se měla dostat hlouběji než jen k argumentu, že rodiny obětí při jejich sledování trpěly nebo že to naplnilo vrahovu touhu po slávě. Podle mého názoru to bylo skutečně velmi prospěšné tyto materiály zveřejnit, protože mu to zcela znemožní stát se hrdinou. Zatímco Ted Kaczynsky, známý pod přezdívkou Unabomber (pozn. - složenina odkazující na skutečnost, že zasílal bomby poštou zejména na univerzity a letecké společnosti) či oklahomský terorista Timothy McVeigh vypadali jako drsní chlapi - "macho", jak se řiká -, kteří mohli v některých lidech vyvolat podvědomou erotickou přitažlivost k sobě nebo ke svým činům (jako se to děje u nás/u Vás s Kájínkem, zejména poté, co celý národ mohl vidět jeho zadek v policejní nahrávce), Čo Sung-hu vyvolává pouze lítost. Vypadá jako karikatura. Je tak směšný a křehký, že nehrozí nebezpečí, že by se ho někdo pokusil napodobit.

KRAŤAS
Fotbalista Romario vyjednává s brazilskou televizní stanicí Bandeirantes o moderování vlastního televizního pořadu. Chtěl by dělat rozhovory se známými lidmi a předkládat vlastní názory na svět. Pořad by se měl začít vysílat v září, a to každou neděli od desáté hodiny večerní.


NA KONEC:
Nemám rád slova: "človíček", "lidičky", "pragl", "sympoš", "ju?", "kocour".

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy