O Reiki

21. 02. 2019 | 08:36
Přečteno 3250 krát
Reiki – jediná životní energie, uzdravující síla lásky, veliký dar, kterým člověk disponuje. Reiki je velké umění fyzického, psychického a duchovního uzdravování pomocí předávání energie prostřednictvím rukou léčitele. Reiki, jóga (různé druhy jógy), léčitelství, metodika filipínských léčitelů – to vše je část komplexního vědění, které na zemi existovalo a potom se téměř úplně ztratilo. Zůstaly jen ostrůvky těchto vědomostí.

Cituji z úvodu oddílu o Reiki úplně prvního (1998) vydání knihy Tajné metody orientální medicíny Borise Tichanovského a Jeleny Tomiliny. Mimochodem, tato kniha byla podkladem nejméně pro dvě bakalářské práce, které vznikly na zdravotnických a sociálních fakultách, které se nepřipojily k těm, co vyhnaly tradiční čínskou medicínu z našeho poctivého zdravotnictví. Úvod dále pokračuje:

Vesmír je nasycen energií. (Energie, energie, už se ti do hlavy lije!). Tuto energii je možno nazvat různě – boží láskou, nejvyšším rozumem, energií informací, energií Ki, bioenergií. Názvů je mnoho, ale podstata jen jedna. Tato energie proudí v každém člověku. Člověk si s Vesmírem vyměňuje energii čakrami. Uvnitř lidského těla proudí energie drahami, kterým se říká nádí. Hlavním energetickým kanálem je zadní centrální kanál Sušumna. Anatomicky je totožný s míchou. Tento kanál se nazývá kanálem Reiki. Každý člověk má čakry a výše zmíněné dráhy otevřené, ale u každého člověka jsou otevřeny do jiné míry. Kdyby tyto čakry a kanály byly úplně otevřené, lidé by byli absolutně zdraví, šťastní a žili by poměrně dlouho (jak tvrdila jedna významná psychosomatička). Člověk by měl ohromné možnosti, nadlidskou sílu, paměť a odolnost. Ale nesprávným způsobem života z pokolení na pokolení jsme tyto schopnosti a možnosti téměř ztratili.
Své čakry je možno otevřít prostřednictvím různých systémů (jógou, meditacemi). U Reiki učitel během meditace nebo zasvěcení sám otevírá čakry a pročišťuje svým žákům energetické dráhy. Tento proces je podobný postupu při Sahadja (čti Sachadži) józe, kdy žáci probouzejí za pomocí učitele Kundalini a otevírají Sahasraru. Je to totéž, jako osobní předávání uzdravovací schopnosti příbuznému před smrtí tak, jak se to děje na Rusi. Je to stejné, jako přerod žáka v učitele v tibetské Vadžrajaně.
S pomocí učitele dochází ke kvalitativnímu skoku. Člověk potřebuje několik let, aby dosáhl určité úrovně a učitel může přivést žáka na tuto úroveň za několik minut. Díky zasvěcení do Reiki je možno prakticky z kteréhokoliv člověka udělat léčitele za velmi krátkou dobu, Ale současně také závisí na samotném člověku, nakolik se umí naladit, nakolik dokáže udržet své čakry a energetické dráhy otevřené.
Slovo Reiki je utvořeno za dvou slov, které dohromady vytvářejí úplně nový pojem. Rei se obvykle překládá jako „duch“ nebo „duše“, zatímco kosmos „ku“ označuje rozum, přičemž se samozřejmě nemíní racionální úsudek, ale řídící duchovní energie. Reiki je na jedné straně jednota duše a ducha a na druhé straně řídící, všeobjímající duchovní a psychická životní energie. Reiki jako životní cesta duchovní realizace se nazývá Reiki-do (cesta Reiki). My známe Reiki především jako způsob léčení a daleko méně jako cestu k dosažení poznání.
Každoročně si Reiki získává v celém světě stále více a více příznivců. Čím se to vysvětluje? Snad hlavní příčinou je jednoduchost a krása Reiki. Abychom Reiki ovládli, nepotřebujeme se téměř učit. Není třeba umět diagnostikovat nemoci nebo být lékařem. Energie si sama najde potřebnou cestu. Je možné i uzdravení na dálku, ale předávání Reiki přináší radost, pomáhá v osobním rozvoji a nevyžaduje velkého úsilí.
Reiki je univerzální systém, jehož pomocí je možné se vyléčit z mnohých chorob. Je možné léčit ostatní a sebe, ale nesmíte od něj žádat příliš mnoho. Nelze tvrdit, že pomocí Reiki je možno uzdravit nemocné AIDS, lidi v posledním stadiu onkologických chorob, schizofrenii a některá další těžká onomocnění. Někteří léčitelé Reiki pracují s pacienty trpícími těmito chorobami, aby jim jejich stav ulehčili a připravili je na nový život.
My doporučujeme použít Reiki při různých chronických chorobách a při jakýchkoliv stresových situacích. Když se naučíte Reiki, pocítíte, jak vámi proudí energie. Ať již provádíte různé druhy masáže, akupunkturu, sestavování léků, budete již stále používat tuto božskou energii, energii božské lásky. Během seance Reiki neléčíte, jste jenom zprostředkovatelskými drahami, božskými drahami, kterými teče božská energie, energi matky Šakti. Jste jenom zprostředkovateli. A čím jste čistší, tím více energie může skrz vás proudit. Zvýší se také efektivnost uzdravení. U Reiki, stejně jako u Sahadja jógy, je nejdůležitější, že cítíte energii Boha, cítíte Boha. Cítíte se jako děti Boha.

Tak toto je úvod, potom následuje kapitola Historie tradiční Reiki, kterou budu pokračovat, ale potěším čtenáře tím, že ji nedokončím. Mimochodem, až vejde v platnost Zákon o léčitelských službách, reikisti se nebudou muset registrovat. Nejsou totiž léčitelé, pouze zprostředkovateli léčivé vesmírné energie Reiki.

Historie tradiční Reiki: V Japonsku vyznává část obyvatelstva křesťanství. V polovině 19. století byl jistý Mikao Usui křesťanským duchovním a přednášejícím v křesťanské škole. Jednou po nedělním kázání se ho jeden ze žáků zeptal: „jak máme chápat zázraky?“ Kázání bylo totiž zasvěceno zázrakům, které konal Ježíš Kristus, a to zázrakům uzdravování a dokonce vzkříšení mrtvých. Žák se zeptal dále: „jak to máme chápat? Doslovně nebo obrazně?“
Mikao Usui byl člověk hluboce věřící a proto řekl: „Jistěže doslova. Vždyť Ježíš Kristus uzdravoval těžce nemocné. Vždyť křísil i mrtvé.“ A tehdy se žák zeptal: „Jak to dělal? Jak je to možné?“ Mikao Usui nemohl vysvětlit jak konkrétně to Ježíš udělal. V Japonsku platí zákon, podle nějž učitel, který nedokáže zodpovědět otázku vyčerpávajícím způsobem, nesmí učit do té doby, dokud tak neučiní. Proto Mikao Usui zasvětil celý svůj zbývající život hledáním odpovědi na tuto otázku.
Příští den odletěl do USA a začal přednášet theosofii na Univerzitě v Chicagu……………

Musel jsem skončit. Soudruzi, kteří nám sem poslali Borise Tichanovského, aniž si to uvědomili, udělali velikou chybu. Neuvědomili si, co jim vtloukal do hlavy jejich Vůdce: Učit se, učit se, učit se! Tak hrubě přehlédli, že encyklopedie uvádějí, že Mikao Usui žil v letech 1865 až 1926. Teprve o rok později Charles Lindberg získal Orteigovu cenu 25.000 dolarů za první let z New Yorku do Paříže. Že jednou budou pravidelné linky Tokio – Los Angeles či dokonce - Chicago se teprve snilo. Rovněž je pro mne těžko stravitelné, že japonští křesťanští duchovní byli na tak dobré jazykové úrovni, že by mohli okamžitě začít přednášet na americké univerzitě. A napsat, že ho už na letišti vítal rektor Chicagské univerzity s otevřenou náručí, aby ho provedl svou univerzitou a ukázal mu, kde bude bydlet, by mne asi dorazilo.

Nebudu dál o Reiki pokračovat, vše se dá dohledat na internetu. Jen řeknu, že u věřících funguje a hodně tisícům lidí pomohlo a hodně tisíc korun za ní utratili. Zasáhlo i do života mé ženy. Pokud tento blog čte internista, neuvěří, že je možné prožít nepoznanou abdominální anginu až do závěrečné embolie, která je pro trpícího člověka ránou z milosti. Moje manželka to dokázala a já byl při tom pouhý statista, který pořád nic nechápal. Akupunkturistka vzdala potlačování bolesti tři měsíce před její smrtí, nastoupila reikařka a ta dovedla mou manželka až do konce jejího života, když jí při hospitalizaci posílala na dálku léčivou energii. Na interní klinice při chorobě střev nemohou používat při bolestech opiáty, které tlumí střevní peristaltiku, řešili to Tramalem a žena trpěla. Po její smrti jsem musel připravit podklady pro notářské řízení ohledně dědictví. Nikdy jsem ženě nelezl do osobních věcí. To, co vše jsem našel, mě ohromilo a já poznal, že od smrti stařenek vedla dvojí život. Tak jsem našel i certifikát zasvěcení do Reiki vystavený dne 18. 3. 2010 samotným Mistrem Borisem Tichanovským. Už od ledna se žena těšila na levnou rekreaci, na kterou ji pozvala mladší neteř se svou dcerou, aby nabrala sílu před nadcházejícími pracemi na zahradě. Měla proběhnout ve výukovém a výcvikovém středisku Univerzity Karlovy, Velká Pláň 159, Pec pod Sněžkou. Žena je obě měla moc ráda, byla to její rodina. Pravděpodobně vůbec nevěděla, co se bude na rekreaci dít a zasvěcení mělo pro ni být překvapením a pomocí od rodiny, že se bolesti břicha dají zvládat ne chemií, ale za pomoci vesmírné energie. Manželka tak jako její matka byla psavec a potřebovala si psát poznámky a neměla na co. Tak jí zřejmě neteř dala k dispozici prázdné zadní stránky propozic ke kurzu. Na první stránku si začala psát poznámky a tou první je: „Léčí se příčiny, ne až následky.“ Slib všech šarlatánů, že dokážou léčít příčiny. Potom už psala kam se při Reiki pokládají ruce. Na druhém listě kreslila symboly Reiki. Doma se zřejmě tajně reikovala sama, ale bolesti byly stále větší. Bylo jí asi vysvětleno, že ještě není dost čistá a zůstává na nízké mentální úrovni. Proto to chce někoho, kdo je na vyšší a má zasvěcení vyššího stupně. Rodina ji ho vybrala. Mistr Boris Tichanovský má podíl na smrti mé ženy a přeji mu, aby před tou svou prožil přesně tolik bolesti.


Reiki skutečně funguje a využívá ho odhadem tolik věřících, kolik věří akupunktuře. Je to velmi účinná léčba vírou. Pokud ji využívají lidé s neomylnou diagnózou stanovenou odborníkem a pomáhá jim, je to jejich svobodná volba. Smutný příběh mé manželky je tím odstrašujícím příkladem, že aterosklerotické zúžení břišní tepny se silně sklerotickou aortou nevyléčí.

Dodatek: Reiki je běžně v nabídce mnoha masérů i wellnesscenter. Někde má krycí název „bezkontaktní masáže“. Běžná cena je kolem 500 Kč, zasílání energie na dálku je o něco levnější. Až vejde zákon O léčitelských službách v platnost, budou s reikaři velké problémy.

Dodatek 5. 3. 2019:
Dne 12. 6. 2018 odešel do Světla náš nejznámější Velmistr Reiki Mirek Čapek. Na svých stále funkčních webových stránkách má rubriku Otázky a odpovědi. Vyjímám z nich bez úprav:
Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, slyšel jsem, že reiki léčí onemocnění také tak, že "urychlí" proces léčby (tedy vlastně neléčí, jen celý proces urychlí a je nám dříve líp - omlouvám se za laické podání a také že když má např. člověk predispozice k rakovině, může se projevit dříve). Já ale trpím autoimunitním onemocněním (buňky imunitního systému napadají vlastní orgán - klouby, štítnou žlázu, střeva...... a tím postupně dochází k jejich ničení, je to ale proces často mnohaletý, dle lékaře není možné to léčit, jen čekat). Rád bych vyzkoušel terapii reiki (případně zasvěcení), mám ale strach, abych (v tomto konkrétním případě)tak právě proces mé nemoci neurychlil, protože s postupem času se přirozeně pouze zhoršuje. Máte nějaké zkušenosti s léčbou autoimunitních zánětů pomocí reiki?
Pavel 07.12.2015 14:43:51
Odpověď: Milý Pavle, samozřejmě, že za těch dvacetdva let co pracuji s tradičním Reiki mám velké zkušenosti s jakoukoli nemocí a neustále vše konsultuji s lékaři-(mám jich 67 zasvěcených)S tím urychlením je to trochu jinak-ono je toho zvláště na netu a u lidí, kteří neznají podstatu tradiční Reiki spousty vymyšleno-Je absolutní nesmysl jak píšete, že by urychlilo vybuzení rakoviny-mám už pomocí Reiki několik-lidí podle lékařského dobrozdání kompletně vyčistěných z rakoviny. Tradiční Reiki v podstatě vybuzuje samoléčitelský princip, který má každý živý tvor v sobě zakódovaný(víte přece, že masožravec pes-když je mu zle-tak žere trávu)- to má v sobě zkódován i člověk, ale hlavně konzumním způsobem života-a také neustálými obavami- to má v sobě silně zablokované. Tradiční Reiki právě vybuzuje jak u člověka tak i zvířat a rostlin ten samoléčitelský princip-takže se každý vlastně léčí sám(když není na sebe líný). Tedy záleží jen na Vás k čemu se odhodláte, ale z tradiční Reiki nemějte žádné obavy. Krásné dny-nejen sváteční Mirek











Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy