Americká tragikomedie má jednoslovný název: Trump

23. 01. 2017 | 20:35
Přečteno 4795 krát
Absurdita americké prezidentské volby naplno vyrašila při inaugurační řeči Donalda Trumpa. Novopečený prezident USA propásl příležitost, namísto konkrétního popisu řešení problémů se oháněl populistickými výkřiky, ač nemusel - už má svoje jisté. Novináři, odborníci a politici neustále spekulovali, jaká že bude jeho skutečná politika, nakolik se dokáže odklonit od předvolebních blábolů nebo kočírovat vlastní přebujelé ego. Dnes je jasno: nedokáže ani jedno z toho. A podle toho bude i vypadat náš svět.

Nabobtnalé ego a realita

Do úřadu prezidenta USA jistě nastupovalo více osob bez předchozích politických zkušeností, v tom Trump není jediný, ty ovšem dokázaly zvládnout vlastní ego natolik, že jim nepřekáželo v praktické politice. Mnohdy právě naopak, jak jsme mohli vidět u státníka s velkým renomé Ronalda Reagana.

Tím není řečeno, že všechny Trumpovy nápady jsou podivné či špatné, hovoříme o způsobu, jakým dělá a nepochybně bude i nadále „dělat politiku“. Celá tahle americká tragikomedie zkrátka spočívá v tom, že osobnost jejího hlavního aktéra je namíchána z koktejlu neznalosti věcí a dění, jak je u populistů zvykem, a přebujelého ega, které jeho nositeli málokdy dovolí respektovat realitu.

Trump horlí, že se moc konečně vrátila do rukou amerického lidu - a mnoho Američanů, dojatých patosem okamžiku, mu tleská. „Trumpa nám seslal sám Bůh,“ pravila na televizní kameru paní středního věku v náboženském vytržení. Realita: vláda složená z amerických oligarchů, finančníků a vojenských jestřábů, z nichž téměř každý má doma či ve světě nějaký politický, obchodní či jiný osobní zájem. Takoví Babišové, nafouklí do nebeských rozměrů.

Například na post ministra zahraničí Trump nominoval šéfa ropné firmy Exxon Mobil Rexe Tillersona, kterého kritizuje řada amerických politiků včetně některých republikánů kvůli jeho vazbám na Rusko. Tillerson je odpůrcem sankcí, které Spojené státy uvalily na Rusko kvůli anexi Krymu. Před několika lety se dočkal vyznamenání od ruského prezidenta Vladimira Putina. (Podrobnosti na této stránce České televize.)

Bankéř Steve Mnuchin se má stát ministrem financí, přitom patří k lidem, kteří byli u bankovních problémů poslední doby, jež způsobily světovou finanční krizi. Trump přitom během předvolební kampaně kritizoval vliv velkých bank. Ministr práce Andy Puzder vede firmu CKE Restaurants, která provozuje několik řetězců rychlého občerstvení. Michael Flynn, poradce pro otázky národní bezpečnosti, (bývalý šéf vojenské rozvědky DIA), je zastáncem bližších vztahů s Moskvou. Je v častém kontaktu s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Dříve označil islám za rakovinu (nikoli tedy islamisty a jejich terorismus, ale náboženství jako takové).

To je onen návrat rozhodování „do rukou lidu“ po americku: údajný boj proti „elitám“ se zvrhl na uchopení moci americkými obchodními, finančnickými a vojenskými elitami, které mají hezky po marxisticku plná ústa „lidu“, ale ve skutečnosti prosazují vlastní zájmy. Proč by jinak šel do politiky milardář, který z pozice šéfa Exxon Mobil vyjednává se světovými politiky běžně a nepotřebuje si své osobní postavení vylepšovat?

Trump a Putin, bratři v triku

Trump při inauguraci dále oznámil, že řečí už bylo dost, odteď že se bude konečně něco dělat. Pár metrů od něj v tu chvíli stáli bývalí prezidenti Carter, Bush, Clinton a Obama, tedy v jeho podání flákači, kteří na Američany zvysoka kašlali, zatímco on právě „vrací americkou politiku do rukou lidu“. Toho Trumpova „dělání“ bychom se měli obávat. Jak výběr ministrů, tak jeho vlastní odhodlání napovídá, že Rusko pro něj bude hrát větší roli, než si zaslouží. A to by pro nás, kteří máme se staletým ruským imperialismem vlastní zkušenosti, mělo být vážným varováním.

Nabídka Rusku, že zruší sankce zavedené kvůli okupaci Krymu, když Putin přistoupí na snižování jaderného arzenálu, svědčí o naprosté neznalosti ruské věrchušky, jejího uvažování a politiky. Dosazení člověka vyznamenaného Putinem na post ministra zahraničí svědčí pro změnu o jisté dávce servility vůči Kremlu. To je ovšem jen další z Trumpových omylů, na předpojatou vstřícnost ruská věrchuška neslyší, rozumí jen své vlastní řeči, tedy síle a rozhodnosti. Lidské rysy jsou jí cizí.

Trump při své zaujatosti vlastní mocí naplácal spoustu dalších pitomostí. Tak třeba americká zločinnost včetně dealování drog podle Trumpa „končí tady a právě teď,“ tedy s jeho nástupem. To by jistě šlo docílit při plně totalitním režimu, nikoli v Americe dneška. Každé rozhodnutí podle něj povede k tomu, aby z něj těžily americké rodiny. Různé rodiny však mají různé zájmy. Kupříkladu: některé jsou pro tvrdou politiku proti migraci a menšinám, protože jim to podle Trumpa přinese výhody, jiné jsou proti takové politice, protože peníze nejsou tou životní hodnotou, kterou mají na prvním místě (jako Trump). Nebo proto, že samy pocházejí odjinud, například z Kuby.

„Přivedeme zpátky pracovní místa,“ chlubí se Trump. Kabinet Baracka Obamy se přitom podepsal pod 11,3 milionu nových pracovních míst, téměř výhradně v privátním sektoru. „Kromě otěží vlády tak Obama předává svému nástupci rekordní šňůru 75 měsíců nepřetržitého růstu počtu pracovních míst,“ píše server Euro.cz.

„Nikdy vás nezklamu,“ dodává Trump v rozletu svého projevu. To říkal Lenin také, dodejme k jeho tragikomické etudě.

Evropané jsou kritičtí

Evropská média Trumpa nikterak nešetří, hovoří o něm jako o nepříliš inteligentním populistovi (podrobnosti zde).

• Britský The Times: Donald Trump přednesl projev pro zemi, která stojí na okraji propasti. Jeho řeč byla absurdně přemrštěná, téměř hloupá. Říci, že Amerika čelí krveprolévání, je urážkou inteligence posluchačů.
• Ruské Vedomosti: Populismus, izolacionismus a protekcionalismus jsou základní principy 45. prezidenta USA.
• Rakouský Der Standard: Nyní vládne v Bílém domě čistý populismus. Po agresivním, bojechtivém projevu je jasné, že svět musí očekávat od Spojených států více protekcionismu a izolacionismu.
• Německý Die Welt: Projev nového prezidenta ukázal, že Trump neopustí populistické slogany z volební kampaně.
• Švýcarský Neue Zürcher Zeitung: Ve stopách velikánů jako George Washington, Abraham Lincoln a Franklin Roosevelt se nově zvolený prezident jeví jako chuligán. Američané se rozhodli pro riskantní experiment, za jehož neúspěch draze zaplatí.
• Britský The Guardian: Trumpův nacionalismus pod heslem Amerika na prvním místě je hrubý a nestoudný. Projev překypoval opovržením vůči všemu, co představuje hlavní město (Washington), které se nyní snaží podrobit své vůli. Ale byl to také projev, ve kterém prakticky úplně chyběly podrobnosti či objasnění toho, jak chce svých cílů dosáhnout.
• Ruský server Gazeta.ru: Trump byl v projevu hodně populistický a skoro vůbec nehovořil o zahraniční politice s výjimkou boje proti islámským teroristům.
• The Indepedent: Donald Trump podkopal demokracii, jakmile byl uveden do úřadu prezidenta. Lidé vždy vnímali politiky jako sobce, ale toto je něco jiného. Trump nejenže strhal jednotlivé politiky, ale strhal celou politickou třídu a politický systém, který ho vynesl tam, kde je.
• Francouzský Le Monde: Trumpův projev nebyl ani prezidentský, ani inaugurační, ale byl to projev prezidentské kampaně, plný zloby a zatrpklosti, určený jen jeho voličům, nikoli celé Americe. Typicky populistický projev: obrací se přímo na lid, jemuž slibuje moc, kterou mu „hanebný režim ukradl a uvrhl zemi do bídy“.

Alternativní fakta

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer nezačal svou misi šťastně. Nejspíše na Trumpovo přání prohlásil, že účast na inauguraci byla vůbec nejvyšší jak na místě, tak i u obrazovek. Ze srovnávacích fotografií velkých médií je přitom jasné, že na Obamovu inauguraci přišlo lidí mnohem víc. Mluvčí také tvrdil, že washingtonské metro v den inaugurace zaznamenalo více cestujících než při inauguraci Obamově v roce 2013, přičemž objektivní údaje jsou 728 tisíc pasažérů v roce 2013 a 570 557 letos, uvedla agentura AP.

Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová mluvčího hájila. Spicer podle ní nelhal, nýbrž poskytl „alternativní fakta“. A v tom je ta největší potíž.

Trumpův svět jsou „alternativní fakta“. O realitě toho moc neví a nezajímá ho, protože žije ve vlastním světě, v němž „přináší lidu dobro“. A ve jménu toho světa „přizpůsobuje realitu“ vlastním představám, jak by se eufemisticky dalo označit lhaní. „Alternativní fakta nejsou fakta, to je lež,“ reagoval na Conwayovou moderátor Chuck Todd v pořadu NBC News Meet the Press.

Takovou nadvládu lži a arogance přeci známe, Zeman a Babiš ji používají takřka denně. Nyní to tedy zažijeme ve světovém měřítku. Co to pro svět a pro náš život znamená?









Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy