Varování Anny Politkovské před Putinem jsme oslyšeli

19. 03. 2022 | 16:21
Přečteno 2908 krát
Za premiérování a prezidentování Vladimíra Putina se války proti sousedům, vraždění, napadání a zastrašování novinářů a zastánců lidských práv staly věcí obvyklou. Novinářka Anna Politkovská je toho nejviditelnějším příkladem.

Z Anny se pod tíhou okolností stala lidsko-právní aktivistka. V říjnu 2006 byla zavražděna. Nikdy nebylo zjištěno, kdo konkrétně si její vraždu objednal. Ona sama krátce před svou smrtí sdělila: mého vraha hledejte v Kremlu.

I ve světle genocidy Čečenců ve dvou válkách, z nichž tu druhou začal Putin, aby měl šanci na zvolení prezidentem, tyto vraždy jasně ukazují, že Putin byl vždy rozhodnutý jít přes mrtvoly, že se vždy řídil jedním ze Stalinových mocenských hesel: Když se kácí les, létají třísky. Postupem času se Putin čím dál víc Stalinově politice přibližoval, což nyní stvrzuje vražděním dětí a žen na Ukrajině.

Čečensko mělo před oběma válkami v 90. letech okolo jednoho milionů obyvatel. Rusům i proruským Čečencům se povedlo povraždit přes sto tisíc Čečenců, z toho 40 000 dětí, další desítky tisíc mučením či bombardováním zmrzačit a poznamenat na celý život, vyhnat z domovů, rozvrátit rodiny a víru ve spravedlnost.

V Rusku nyní vedle zmanipulovaných soudních procesů, zákonů namířených proti svobodnému konání, srůstu ekonomiky s politikou, ekonomicko-politického vydírání na vnitřní i mezinárodní politické scéně a mocenského ovládnutí téměř všech médií hrají podstatnou roli i tyto „třísky“. Vražda Anny Politkovské je jednou z mnoha, ale je asi nejznámější z nich, protože byla mezinárodně uznávanou osobností.

Rusko se v 90. letech politicky sytilo vyvražďováním Čečenců. V první válce Jelcinova, ve druhé Putinova armáda cíleným státním terorem vyvolala to, proti čemu údajně bojovala: někteří Čečenci, do té doby velmi umírnění muslimové, začali naslouchat vahábistům, kteří „přispěchali na pomoc“. Bylo to Putinovo vraždění nevinných na Kavkaze, co v Rusku zrodilo islamistický terorismus. Kvůli jeho nesmyslnému tažení proti malému kavkazskému národu zbytečně umírali i ruští mladíci, nahnaní na jatka, často špatně vyzbrojení a bez potřebného výcviku.

Nejhlasitějším kritikem tohoto počínání byla Aňa Politkovská, člověk, který k bezpráví nemínil mlčet. Byla zabita čtyřmi výstřely v domě, kde bydlela. Její příbuzní, kolegové a spolupracovníci - ale i my, kteří jsme to pozorovali zdálky - pak již jen prožívali bezmoc vůči nestoudné aroganci moci, které Aňa šlapala na paty. Moci, jež s vědomím naprosté beztrestnosti odklízí nemilosrdně z cesty své oponenty, moci, která již dávno před rokem 2006 „diskutovala“ prostřednictvím násilí na druhých.

Přesvědčení, že za její vraždou stojí kvůli její nesmlouvavé kritice Putinův režim - ať už přímo FSB či Putinův čečenský oblíbenec Ramzan Kadyrov (proruský prezident) - je nejen u nás silné. Věděla či tušila to předem i Anna sama. Její přítel, francouzský filozof André Glucksmann, k prvnímu výročí jejího zavraždění napsal:

„Odpoledne jednoho říjnového dne roku 2006 zvoní telefon. Z Moskvy a pak z Říma. Annu zabili. Odporný den pro lidstvo. Odporný den pro Rusko. Pro Čečnu a pro nás všechny a taky pro mě, byla mou přítelkyní. Vladimir Putin bude slavit jedno pěkné výročí… Na jaře 2006, když jsem ji viděl naposledy, mi Anna řekla: ,Jestli mě zabijí, nehledejte strůjce. Je v Kremlu a má strach.´… Sotva se rakev zavřela, největší hulvát (Putin) se bije v prsa a ukazuje svaly. Americe nasazuje koloniální helmu, pak hrozí evropským městům svými raketami a mává ,otcem všech bomb´. Nato pán Kremlu lichotí svým partnerům již dávno známou metodou ozkoušenou jeho vznešenými předchůdci v Lubjance, aby je následně zahrnul laskavými návrhy. Zatímco jeho armáda srovnává Groznyj se zemí, pánové Bush a Blair, k nimž se brzy připojí a předčí je Schröder, Chirac a Berlusconi, pějí chválu na toho ,správného chlapíka´, a rovnou ho zvou do skupiny G8… Jiné Rusko, Rusko Anny Politkovské, je duší celé Evropy.“ (Úryvek je z Glucksmannovy brilantní řeči na konferenci Forum 2000, kterou pod názvem ,Vladimír Putin a Anna, žena s plamenem´ otiskly 3. 10. 2007 Hospodářské noviny.)

Po její smrti vyšla v českém překladu kniha, obsahující její práce nalezené v pozůstalosti. Kniha, která se v češtině jmenuje Ruský deník, je precizní diagnózou současného Ruska. Odráží se v něm celé novinářčino poslání: byla velkým kritikem politického režimu Vladimíra Putina, odhalovala zákulisní politická svinstva, korupci, prohnilost systému, poměry v ruské armádě, policejní čistky a další protizákonné akce napříč Ruskou federací, bojovala za svobodu slova. Její kritika se ovšem občas týkala i ruských demokratů a ochránců lidských práv - vyčítala jim jejich nečinnost či neschopnost spojit se a postavit autoritativnímu režimu společně.

Jedinkrát si v Ruském deníku dovolila trochu odlehčení, při vyprávění hořké anekdoty: Prezidentské volby roku 2008: „Tak, soudruzi poslanci, kdo je pro zvolení Vladimíra Vladimíroviče ruským carem, může dát ruce dolů a odstoupit od zdi.“

Četba Ruského deníku je neradostným putováním, bolestným, mnohdy nervy drásajícím. Z každého řádku však čiší touha po pravdě a spravedlnosti.

Tak třeba příběh ruského sportovce, téměř dvoumetrového obra Ženi, který po příchodu na vojnu vyfasoval o tři čísla menší boty. V nich musel denně ve čtyřicetistupňovém vedru uběhnout 5 kilometrů. A kvůli tomu, že chtěl boty stejně velké, jako měl chodidla, byl mučen a poté i zavražděn, ještě před vojenskou přísahou. Nebo vyprávění Beslanské matky, která byla jedním z rukojmích teroristů a měla „to štěstí,“ že měla mléko, kterým kojila i některé z ostatních hladových a žíznivých dětských rukojmí. Či o jiné ruské matce, která musela při hledání svého nezvěstného syna (vojáka) jet tisíc kilometrů přes celou zemi až do Čečenska, a na místě hledat jeho tělo v hromadě mrtvol. Nebo o zvěrstvech, kterých se v Čečensku dopouštěli federální i čečenští proruští vojáci.

Pravda bolí.

Gklucksmann k tomu říká: „Týraná Čečna byla pro Annu otevřenou ranou, hnisajícím a nakažlivým popřením všeho, co po tři staletí utvářelo velikost ruské kultury, jejích básníků a spisovatelů. Jako ruská občanka se cítila odpovědná za zločiny, páchané jejím jménem.“

Sama Politkovská to vyjádřila po svém:

„Nejde jen o nekonečné neštěstí Čečenů, ale i o nás, o Rusy, a o vás, prosperující, ale zaslepené zápaďany. Barbarství bez zákonů a víry je rakovinou, jejíž metastázy - korupce, svévole, brutalita - bují v Moskvě, Sankt Petěrburgu a za zavřenými dveřmi nebohé ruské provincie. Má země není jen tak nějakou banánovou diktaturou, je stálým členem Rady bezpečnosti, druhou termonukleární mocností, gigantickým obchodníkem se zbraněmi a famózním producentem zemního plynu a ropy. Pánové z Kremlu disponují neslýchanou ničivou mocí, kterou použijí bez skrupulí a zábran. Čečna je jen odrazovým můstkem. Klony KGB vybavují vládnoucí skupinu složenou ze superpolicajtů a prospěchářů neomezenou mocí. Prodlužuje se seznam zakázaných nevládních organizací, zatčených odpůrců režimu a těch, kteří byli pro svou přílišnou zvědavost exemplárně zabiti (sic!).“

Aňa už dlouho před rokem 2006 věděla, čeho je Putin schopen a kam směřuje, její články četl celý svět a přesto zůstal nepoučen. Její varování jsme oslyšeli.

Oči nám musela otevřít až Putinova zbrusu nová zábava - krádež sousední země bez ohledu na utrpení lidí. Snad si propříště konečně uvědomíme, že ruský imperialismus má tamní věrchuška hluboko zažraný pod kůží, a že nepřijatelný je každý jeho agresivní výpad, bez ohledu na to, jak daleko od nás se odehrává.

Kdybychom bývali reagovali na genocidu Čečenců alespoň tak, jako dnes, nemuselo k ruskému napadání a krádeži území v Gruzii, Moldávii a na Ukrajině dojít. Jenže, jak napsal Glucksmann, i tehdy lezli světoví politici Putinovi на хуй. A právě to nyní musíme změnit jako první počin občanské společnosti v této věci.











Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy