Svíčková se šesti – dorty
Jediný nepříjemný zážitek z mé letošní dovolené byl z restaurace. Objednali jsme si mezze, což je na Kypru vyhlášená specialita sestávající ze spousty talířků s různými místními dobrotami. V každé restauraci vám nabídnou trochu jiné a vždycky vynikající.
I v té přístavní hospůdce v severokyperské Kyrenii nás číšník ujistil, že za dvacet minut, jak zněl náš požadavek, bude mezze na stole. Stihli to mnohem dřív a my si vychutnávali pohled na lodě a lodičky všeho druhu a naše chuťové buňky laskaly místní speciality. Za chvíli, když nám jiný číšník přinesl rybu s hranolky, jsme ho ujistili, že tu objednal někdo jiný, ale náš stůl ne. Však ji také vedle uvítali s nadšením. Když jsme dojedli a ohlíželi se po inkasujícím číšníkovi, přistála nám na stole další pečená ryba s kopcem brambůrků. A bylo nám vysvětleno, že k mezze patří prostě automaticky ještě tahle ryba. Nastalo nepříjemné dohadování, že my objednávali mezze a oni kontrovali, že k mezze musíme sníst – ale hlavně zaplatit - ještě rybu přes celý talíř a kupu hranolků… Nakonec jsme se dohodli, byť to musel řešit až majitel restaurace… Smála jsem se při vzpomínce na české podnikatele v tomhle oboru, že by se mohli přiučit, jak ještě šikovněji dostat z hostů peníze, když by jim třeba ke svíčkové přidávali pořádný kus dortu převyšující cenu té svíčkové:-))
Tenhle týden jsme s kolegy jeli služebně do Brna a tam jsem si vzpomněla na svou nedávnou dovolenou a kyrenijského fikaného Turka. V brněnské pizzerii jsme vybírali v jídelním lístku na dvojstraně pokrmů z těstovin, kde jednotlivá jídla byla pod svým názvem popsána ve stylu – smetana, žampiony, kuřecí maso nebo jiné ingredience, z nichž je mistr kuchař připravil. A vedle uvedena celková cena. Nad tím vším celkem nenápadně uváděl majitel různé druhy těstovin a jejich ceny… Pochutnali jsme si, jen při účtování se nám „protočily panenky“, protože celková cena vznikla sečtením částky uvedené u názvu jídla a té, která nenápadně byla nahoře u názvu jednotlivých druhů „pasty“. Proč se ta stránka jídelního lístku chlubila právě tímhle názvem vyvedeným velkými písmeny, je nám záhadou, ale určitě se se zážitkem podělíme s někým, kdo k tomu má z pozice své funkce co říci.
Ustanovení zákona o ochraně spotřebitele o tom, že informace o ceně nesmí vzbuzovat zdání, že cena je nižší než je tomu ve skutečnosti, dostává v té pizzerii docela dobře na frak. Tak jen přemýšlím, co jsou někteří šikulové schopni vymyslet, když zákon říká, že informace o ceně nesmí vzbuzovat zdání, že v ceně jsou zahrnuty dodávky výrobků, výkonů, prací nebo služeb, za které se ve skutečnosti platí zvlášť. Už dnes si nám spotřebitelé stěžují, že je sice v jídelním lístku uvedeno rajská omáčka, ale za knedlíky si připlatí. Dovedeno ad absurdum, v budoucnu přijdu do restaurace a objednám si svíčkovou. Přinesou mi hovězí polévku, svíčkovou, kávu a dort – to vše je v jídelním lístku, byť jinde než u svíčkové… Zaplatím třikrát tolik a dobře mi tak, měla jsem to tušit, že ke svíčkové tohle všecko patří.
I v té přístavní hospůdce v severokyperské Kyrenii nás číšník ujistil, že za dvacet minut, jak zněl náš požadavek, bude mezze na stole. Stihli to mnohem dřív a my si vychutnávali pohled na lodě a lodičky všeho druhu a naše chuťové buňky laskaly místní speciality. Za chvíli, když nám jiný číšník přinesl rybu s hranolky, jsme ho ujistili, že tu objednal někdo jiný, ale náš stůl ne. Však ji také vedle uvítali s nadšením. Když jsme dojedli a ohlíželi se po inkasujícím číšníkovi, přistála nám na stole další pečená ryba s kopcem brambůrků. A bylo nám vysvětleno, že k mezze patří prostě automaticky ještě tahle ryba. Nastalo nepříjemné dohadování, že my objednávali mezze a oni kontrovali, že k mezze musíme sníst – ale hlavně zaplatit - ještě rybu přes celý talíř a kupu hranolků… Nakonec jsme se dohodli, byť to musel řešit až majitel restaurace… Smála jsem se při vzpomínce na české podnikatele v tomhle oboru, že by se mohli přiučit, jak ještě šikovněji dostat z hostů peníze, když by jim třeba ke svíčkové přidávali pořádný kus dortu převyšující cenu té svíčkové:-))
Tenhle týden jsme s kolegy jeli služebně do Brna a tam jsem si vzpomněla na svou nedávnou dovolenou a kyrenijského fikaného Turka. V brněnské pizzerii jsme vybírali v jídelním lístku na dvojstraně pokrmů z těstovin, kde jednotlivá jídla byla pod svým názvem popsána ve stylu – smetana, žampiony, kuřecí maso nebo jiné ingredience, z nichž je mistr kuchař připravil. A vedle uvedena celková cena. Nad tím vším celkem nenápadně uváděl majitel různé druhy těstovin a jejich ceny… Pochutnali jsme si, jen při účtování se nám „protočily panenky“, protože celková cena vznikla sečtením částky uvedené u názvu jídla a té, která nenápadně byla nahoře u názvu jednotlivých druhů „pasty“. Proč se ta stránka jídelního lístku chlubila právě tímhle názvem vyvedeným velkými písmeny, je nám záhadou, ale určitě se se zážitkem podělíme s někým, kdo k tomu má z pozice své funkce co říci.
Ustanovení zákona o ochraně spotřebitele o tom, že informace o ceně nesmí vzbuzovat zdání, že cena je nižší než je tomu ve skutečnosti, dostává v té pizzerii docela dobře na frak. Tak jen přemýšlím, co jsou někteří šikulové schopni vymyslet, když zákon říká, že informace o ceně nesmí vzbuzovat zdání, že v ceně jsou zahrnuty dodávky výrobků, výkonů, prací nebo služeb, za které se ve skutečnosti platí zvlášť. Už dnes si nám spotřebitelé stěžují, že je sice v jídelním lístku uvedeno rajská omáčka, ale za knedlíky si připlatí. Dovedeno ad absurdum, v budoucnu přijdu do restaurace a objednám si svíčkovou. Přinesou mi hovězí polévku, svíčkovou, kávu a dort – to vše je v jídelním lístku, byť jinde než u svíčkové… Zaplatím třikrát tolik a dobře mi tak, měla jsem to tušit, že ke svíčkové tohle všecko patří.