Komu slouží protikorupční policie

01. 09. 2015 | 14:08
Přečteno 12806 krát
Něco je dramaticky špatně. Elitní útvar Policie České republiky buď kryje naprosto neschopné policisty, kteří neumějí ani používat internet, anebo, a tomu se snad nechce věřit, kryje otevřené zdržování šetření závažné trestné činnosti vlivných jedinců pražského magistrátu z dob primátorování Pavla Béma a kauzy Opencard. Nevěříte?

Pokud si do internetového vyhledavače, jako je třeba Google, zadáte vedle sebe tři slova „magistrát švýcarské účty“, za méně než sekundu se objeví toto sdělení: Přibližný počet výsledků: 31 200 (0,79 s). Internetu tedy trvalo necelých osm desetin sekundy, než ze svých análů vytřídil přes třicet tisíc výsledků. I s internetovými odkazy, jako třeba: http://ceskapozice.lidovky.cz/kdo-zametl-janouskovy-miliardy-ve-svycarsku-fni-/tema.aspx?c=A120807_181510_pozice_74463 (Autor Martin Shabu dne 13.8.2013)

Čtenář se tam dozví, že na Vrchní státní zastupitelství v Praze přišlo 18. září 2008 důležité psaní – Žádost o právní pomoc v oblasti trestní. Zaslal ji švýcarský federální prokurátor Patrik Lamon z Bernu. Na protikorupční policii získala žádost číslo jednací OKFK-4551/ČJ-2008-22. Šlo o bankovní konta Romana Janouška, která švýcarské orgány považovaly za podezřelá.

„V žádosti bylo uvedeno, že v polovině září byly ve Švýcarsku zahájeny úkony v souvislosti s praním špinavých peněz a byl zmrazen účet společnosti Botanic Financial Corporation s 12,2 milionu dolarů, 50 tisíci eur a 30 tisíci švýcarských franků. Účet byl veden u banky Lombard Odier Darier Hentsch & Cie. Dále byla nalezena obálka s nápisem „Peťa“ a informace o jisté směnárně v Česku, jejíž jméno, lokaci ani žádné další podrobnosti neznáme. Dodejme, že švýcarská prokuratura upozornila, že přes Janouškovy účty celkem protekla částka ve výši asi dvou miliard korun. K účtu měli podpisové právo Roman Janoušek, jeho matka Jaroslava, Peter Ďurica a Jiří Toman. Ďurica vedl na pražském magistrátu odbor obchodních aktivit a dohlížel na veškerý prodej nemovitého majetku v Praze, Toman pracoval jako šéf magistrátního odboru městského investora.“ Konec zajímavého citátu…

Nutno dodat, že určitě usilovná práce protikorupčního útvaru skončila ve chvíli, kdy jeho ředitel Tomáš Martinec v lednu 2009 oznámil švýcarské straně krátkým dopisem, že Roman Janoušek nečelí v České republice žádnému trestnímu stíhání…

V létě 2015 stejná protikorupční policie, přesněji Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality SKPV, Odbor korupce, 2.oddělení, pplk. JUDr. Mgr. Gejza Rakaš, tohle zjevně neví. Pan podplukovník sice osobně pět let vyšetřoval do nejmenších podrobností kauzu Opencard a musí ji znát jako svoje vlastní boty, včetně dohadů, kam se z projektu ztratily stovky milionů. Vždyť právě v těchto dnech státní zástupkyně Dagmar Máchová na základě i jeho pečlivé práce posílá před soud bývalého primátora docenta Bohuslava Svobodu i s celou radou hlavního města Prahy v dalším díle „kauzy Opencard“.

Pan podplukovník JUDr.Mgr.Gejza Rakaš dostal v červenci od stejného Městského státního zastupitelství v Praze k prošetření doplněné trestní oznámení bývalé pražské zastupitelky Ing.Jany Ryšlinkové a Pražského fora „z prosince 2009 ze dne 11.6.2015“. Nechme stranou, že toto podání bylo adresováno Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci a kritizovalo, že pražské vyšetřování vědomě opomenulo důležité části původního podání. Ke stejnému závěru, mimochodem, došla i parlamentní vyšetřovací komise, o které ještě bude řeč. Jak je zvykem, věc nejlépe vyšetří sám vyšetřovaný, a proto skončila na stole stejného podplukovníka Rakaše, který ona opomenutí dopustil…

Pan podplukovník napsal pátého srpna dopis Janě Ryšlinkové s několika otázkami, které mu měla zaslat do patnáctého srpna s tím, že: …„pokud tyto nedostatky do stanoveného termínu neodstraníte, k Vašemu podání se ve smyslu ust.§ 54, odst. 4 tr. řádu nadále nebude přihlížet“. Podací razítko pošty je kupodivu až desátého, Ing.Ryšlinková doporučený dopis dostala až třináctého. A tak se nic asi vyšetřovat nebude…

Neméně zajímavý je obsah tohoto dopisu: „...uvádíte skutečnosti, týkající se 2 kont ve švýcarských bankách, k nimž měli mít přístup pracovníci MHPM nichž byly uloženy stamilionové částky, kdy tato informace měla zaznít na PVK“.

Malá autorova poznámka pro pohodlí čtenáře: Chybějící předložka i zdeúřední jazyk jsou ponechány bez opravy. PVK nejsou Pražské vodovody a kanalizace, ale „Parlamentní vyšetřovací komise k prověření způsobu vyšetřování kauzy Opencard.“ Konec poznámky.

„Policejní orgán se seznámil se závěrečnou zprávou vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověřování způsobu vyšetřování kauzy Opencard, kde však tato skutečnosti není uvedena. Policejní orgán ÚOFK rovněž v rámci jemu známých veřejných zdrojů, jejich předmětem je projekt Opencard, nezjistil, že by taková informace zde byla uvedena“.

Druhá autorova poznámka: Pan podplukovník Rakaš před vyšetřovací komisí Sněmovny sám vypovídal. Pokud by se podíval na webové stránky Parlamentu České republiky www.psp.cz pořádně, našel by tam u výsledků práce ctihodné vyšetřovací komise pod Usnesením č.18 z 26.června 2014 i dopis komise Nejvyššímu státnímu zástupci, kde by se v bodě 3 dočetl, že státní zástupkyně Dagmar Máchová odmítla k otázce zmíněných švýcarských kont vypovídat s tím, „že pro tuto věc nebyla zbavena mlčenlivosti“. A o pár stránek dál by se dočetl, že to byl jeden z důvodů, proč sněmovní komise v prosinci 2014 podala na paní státní zástupkyni trestní oznámení… Konec poznámky.

Dopis Ing Janě Ryšlinkové dále pokračuje: „Vzhledem k tomu Vás ve smyslu ust. §59 odst 4 tr. řádu žádám o doplnění Vámi výše uváděné skutečnosti ohledně 2 švýcarských kont, a to zejména, kdo tuto informaci konkrétně uvedl, o jaké účty se jedná, ve kterých bankách jsou vedeny, které konkrétní osoby k těmto účtům mají přístup a jaký mají mít vztah k prověřovanému případu v rámci projektu Pražského centra kartových služeb (Opencard). Policejnímu orgánu ÚOKFK rovněž není známa Vámi uváděná zkratka „MHPM“, a vzhledem k tomu žádám, aby jste uvedla o jaký konkrétní subjekt se v této souvislosti jedná".

Třetí malá autorova poznámka: Jedná se o na první pohled jasný překlep ve zkratce výrazu Magistrát Hlavního města Prahy (MHMP), samotným panem podplukovníkem použitý v desítkách případů v různých dokumentech kauzy. Taktéž tvrzení, že nezná dokumenty vlastního pracoviště, jako je například zmíněný dopis číslo jednací OKFK-4551/ČJ-2008-22, je - řekněme, málo pravděpodobné a velmi zajímavé.

A na konci dvoustránkového dopisu policejní orgán ještě žádá o „přiložení písemných podkladů k těmto účtům“, jako by soukromá osoba z Prahy měla denodenně přístup k cizím bankovním účtům v zahraničí, a zdůrazňuje důležité sdělení, že „v případě, že tyto nedostatky do stanoveného termínu neodstraníte, k Vašemu podání se ve smyslu § 59 odst 4 tr.řádu nadále nebude přihlížet“.

Závěr ať si ctěný čtenář udělá sám. Prvního září začal proces s Bohuslavem Svobodou a spol., předkládaný soudu státní zástupkyní Dagmar Máchovou, na kterou je v prakticky identické věci podáno parlamentní komisí trestní oznámení. Ostatně, jak to, že proto není vyloučena z obžaloby v této věci?

Jak pan podplukovník, tak paní dr. Máchová jsou - služebně – veterány svých rezortů. Své postupy i služební návyky tříbili během dvacetiletí, kdy českou veřejnou žalobu prakticky řídil pan Grygárek. A možná, že s panem Grygárkem sdíleli nejen svoje postupy, ale i vztahy a loajality k politickým místům, která si pana Grygárka na exponovaném místě ve vlastním zájmu držela. Nedávný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil mluvil dokonce o úmyslném zametání citlivých kauz pod koberec. Takové zametání zahrnuje i obviňování nevinných, když už něco prasklo, a ohleduplné vyvedení vlivných. Nemluvil-li Pospíšil pravdu, ať je pohnán před soud za šíření poplašné zprávy. Mluvil-li pravdu, pak je iluzí, že by veteráni Grygárkovy éry mohli fair vyšetřovat takovéto kauzy. QED

Psáno pro www.hlidacipes.org













Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy