Bunkr s modlitbami a koblihami

15. 10. 2020 | 17:23
Přečteno 11127 krát
To je ve zkratce strategie české vlády v boji s Covid19. Detailněji to znamená, že vše vsadila na naši izolaci a víru ve vakcínu. Omezování našich životů balancuje občasnou odměnou i kdyby to byl jen symbol v podobě pěti nehygienicky zabalených roušek pro každého seniora. Co kritizuji a co je přesto třeba nyní dělat?

Jaro jsme zvládli
Jarní rychlé omezení společnosti pomohlo zvládnout první nápor viru. Stálo nás to spoustu peněz a skoro jistě to šlo i mnohem lépe, ale ty první preventivní kroky vlády nikdo nekritizuje.

I ti bez potíží s covidem jsou lidé
V době jarního přepadení virem jsme se správně soustředili na nemocné s virem. Jenže nařízená opatření zásadně zasahují nás všechny. Namísto komplexního řešení problému se zde od jara bezhlavě prosazuje pouze jediné řešení jako kdyby takto nová a komplikovaná situace šla zvládnout jen překrytím úst a schováním se doma. Namísto propagace zdravého života a ochrany zdraví celé společnosti jsme intenzivně řešili jen Covid 19. Prohlásili jsme se za vítěze, odjeli na dovolené a po nich autoři restrikcí dlouze nedokázali přiznat, že ta naše přísná cesta problém nevyřešila, jen odsunula.

Proč recept čím přísněji nemusí být ten nejlepší?
Extrémní omezení zásadně omezují život. Jsou dlouhodobě neudržitelná. V okamžiku, kdy jeden jen nařizuje a druhý musí jen poslouchat mizí spolupráce a pochopení. Pacient je zatlačen do kouta, přidušen, zadupán, nemá důvěru doporučení dodržovat a jestliže mu ubližují, tak je i porušuje.

Co je přesto třeba dělat?
Situace je vážná, nyní je třeba podpořit zdravotníky, je třeba opatření dodržovat.

Co prospěje dlouhodobě?
• Podpora zdraví, a to běžnými způsoby – skutečným jídlem, pohybem, pobytem venku, dostatkem spánku a duševní pohodou. Od jara totiž celkem přesně víme, že Covid19 je zásadně rizikový pro jednotlivce s obezitou, vysokým krevním tlakem, cukrovkou 2. typu, obecně s chronickým zánětlivým stavem. Víme, že metabolické zdraví jde objektivně zlepšovat v řádu týdnů, a to zdravým jídlem a životem.
• Nabídka bezplatného testování pro všechny zájemce, a to i opakovaně, protože logicky by takovéto možnosti využívali ti zranitelní a lidé z jejich okolí, navracející se z riskantních oblastí, nejistí s příznaky – tedy všichni, které testovat je přínosné. Alternativně, zajistit dostupnost levných a v rámci situace dostatečně přesných antigenních rychlostestů.
• Ochrana zranitelných skupin, například zajištěním dostatku kvalitních ochranných prostředků a možnost zajištění nákupů potravin a léků.
• Omezení rizika na frekventovaných místech, například posílením hromadné dopravy.
• Nastavení smysluplných a reálných pravidel k nošení roušek. Jako třeba povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorech, kde trávíme alespoň několik minut v těsnější blízkosti, například v městské dopravě nebo v čekárnách ordinací. Zrušení povinnosti nosit roušku několik hodin vkuse nebo dokonce celý den, jako je tomu třeba ve školách.
• Otevření škol, a to kvůli duševnímu zdraví těch nejméně virem ohrožených – dětí, studentů. Může to mít podobu nějakého omezeného režimu, například střídání prezenčního a dálkového studia. Všechno je totiž lepší než zcela zakázat skutečnou výuku na většinu roku (ano jsou studenti, kteří od března mohli do školy a s výjimkou pár týdnů v září jsou nyní bez jakékoliv výhledu opět jen doma).
• Zastavení útoků proti všem, kdo si dovolí vyslovit pochybnost nad vládními rozhodnutími, kdo požadují vysvětlení a data. Napadání a nálepkování pouze maskuje neschopnost vlády. Kdyby dokládala svá rozhodnutí daty, nevznikaly by pochybnosti.

Nevyzývám k revoltě, ale k zodpovědnosti všech
Dodržujte restrikce, jak jen můžete. Dělám to taky, i když ne vše vnímám jako logické nebo jednoznačně prospěšné. Komunikujme navzájem, požadujme od vlády informace, sledování a vyhodnocování poměru přínos vs rizika u jednotlivých opatření. Požadujme plán dlouhodobě udržitelných opatření, která nám všem dovolí dýchat a žít namísto nepodložené smršti často nelogických povelů a omezení. Požadujme řešení, která nejenom zachraňují nemocné s Covid119 ale taková, která neohrožují všechny ostatní.


Co vy na to? Debatovat o textu můžeme na mém profesním Facebooku a Instagramu
Pro fakta o viru, rouškách nebo testech doporučuji slovníček a odpovědi na webu Covid s rozumem
Pro analýzi dat Facebook Covid zápisky
Pro detailní srovnání vlivu jednotlivých opatření mezi evropskými zeměmi video od MUDr. Šimon Reich COVID-19: Co se to vlastně děje?
Pro vysvětlení, jak to šlo jinak a moje doporučení prevence v Cukrfree podcastu (videu)
Jako příklady, jak jde pandemii řídit slušně, s pokorou a klidem doporučuji sledovat rozhovory se švédským epidemiologem Anders Tegnell a německým virologem Christian Drosten


Doplňující vyjádření k popsaným faktům od jiných
"Při vzájemné komunikaci se děti učí empatii a dalším sociálním dovednostem z mimiky tváře. Zarouškované školní prostředí se stalo pro děti nesnesitelným jak duševně, tak sociálně“
Co asociace požaduje?
• Komplexní pohled na zdraví dětí, nejen epidemiologické bránění šíření nemoci za každou cenu
• Zrušení povinnosti nošení roušek ve školách (ve vyučování i o přestávkách).
• Posílení autonomie škol při hledání optimálních hygienických opatření s důrazem na specifika vzdělávacích programů.
• Nezakazování prezenční výuky na základních a středních školách.
• Investice a podporu v oblasti zdraví a rozvoje přirozené imunity dětí a dospívajících."
Co mě štve? Že takovéto logické, zdraví prospěšné požadavky už dávno a jako první nevznesli zástupci tradičních škol.
Waldorfské školy píšou vládě: změňte opatření, žákům dlouhodobě škodí

„Udělali jsme velkou chybu, když jsme se namísto ochrany veřejného zdraví soustředili jen na Covid-19.
Profesor medicíny Martin Kulldorff z Harvardské univerzity

Z otevřeného dopisu belgických lékařů a zdravotníků všem belgickým médiím a úřadům:
Prevence je důležitý, nedostatečně zdůrazněný pilíř: zdravá, plnohodnotná výživa, pohyb na čerstvém vzduchu bez roušek, redukce stresu a posilující emocionální a sociální kontakty.
Sociální izolace a ekonomické škody vedly k nárůstu počtu depresí, úzkostí, sebevražd, násilí uvnitř rodiny a zneužívání dětí.

Světová zdravotnická organizace varovala, že plošné uzávěry celých regionů a zemí šíření koronaviru nezastaví. Pouze rozšíření infekce odloží, a navíc ještě dále ožebračí nejchudší vrstvy obyvatel. Zmocněnec WHO pro boj s nemocí covid-19 David Nabarro proto vyzývá světové lídry, aby lockdown nepoužívali jako hlavní nástroj v boji s nákazou.

„Lidé, kteří pracují v postižených sektorech a kteří byli rádi, že přežili jaro, vědí, že zavřený podzim už ekonomicky nepřežijí. Ti, kteří jsou sami, a není jich málo, se zase obávají, že nařízený home office a zákaz volnočasových aktivit, tedy dohromady 24hodinovou izolaci, nemusí přežít vůbec. Výběr mezi alkoholem, xanaxem a provazem nepatří k těm dobrým.“
Julie Hrstková: Strašení mrazáky na ulici situaci nezlepší

Obézní lidé mají téměř dvakrát vyšší riziko nákazy covidem-19. I jejich léčba je složitější. Předcházet nárůstu tělesné hmotnosti podle odborníků epidemie zrovna neusnadňuje. Bezpečnostní opatření po celém světě omezila pohyb lidí a sociální kontakt. Lidé začali pracovat z domova, čímž omezili zbývající přirozený pohyb jako chůze do práce, na oběd nebo na nákup. Značná část lidí v první vlně pandemie přibrala asi jeden až pět kilogramů. Nemohli chodit ven a stýkat se s blízkými lidmi, což obecně zvyšuje stres, který následně řešili přejídáním.

Christian Drosten radí před korono-zimou: před rodinnými setkáními si dejte karanténu, bolest v krku berte vážně, nepřeceňujte okamžitý efekt vakcíny.
Neexistuje absolutní bezpečnost – vždy zůstává reziduální riziko. Moje mantra je, že bychom měli testovat lidi s příznaky. Nezavrhuji všechny důvody pro testování asymptomatických lidí nebo pro hromadné testování, ale nemůžeme testovat všechny. Nemůžeme očekávat, že budeme moci dále rozšiřovat testovací kapacitu.
Vakcíny nemusí být dokonalé. Může se stát, že neposkytnou dostatečnou ochranu nebo že budou mít vedlejší účinky, pro které nebude vhodné je doporučovat mladším lidem, které koronavirus neohrožuje. Myslím, že nyní musíme začít připravovat lidi na vakcínu, která nemusí být dokonalá.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy