Proč v Praze stále mohou stát billboardy a proč v Praze dnes nikdo neví, jaké platí stavební předpisy?

09. 06. 2015 | 16:02
Přečteno 4693 krát
V Praze byly schváleny v červnu loňského roku (2014) stavební předpisy, které mj. významně zasahovaly do umísťování i stávajícího stavu billboardů na území hlavního města. Následně byla ministerstvem pro místní rozvoj pozastavena jejich účinnost. Pojďme se pro odpověď na výše nadepsané otázky podívat na jednotlivé aktéry, chování a zájmy. Z toho to bude ponejvíce patrné.

Ministerstvo pro místní rozvoj

Začínáme netradičně, ale tady je jeden z největších problémů. Ministerstvo pro místní rozvoj v nepřítomnosti tehdejší ministryně Jourové (byla již na cestě do Evropské komise), rukou náměstka Smrčka z ČSSD, sepsalo dopis, který dorazil na pražský magistrát pár dnů před volbami do zastupitelstva v říjnu 2014. Obsahoval výzvu Praze, aby v červnu námi schválené stavební předpisy změnila a jako důvod uváděl tři vpravdě technické detaily a potřebu notifikace u Evropské komise. Ta je požadována kvůli ochraně svobodného pohybu zboží po evropské unii. Nejen právníkům, kteří pro nás zpracovávali posudky, se zdálo, že přece jen stavby a stavební předpisy do této potřeby ani při nejlepší vůli nezapadají.

Navíc vyhovění požadavku na notifikaci zabere 90 dnů a ministerstvo dalo Praze lhůtu 60 dnů. Nová ministryně Šlechtová (ANO) sice na počátku svého působení vyhodila náměstka Smrčka a na chvíli se blýsklo na lepší časy, avšak po chvíli se začala kroutit sem a tam, do novin zazněly zprávy o jejím zastrašování a vydírání a Praze byla na konci roku 2014 platnost nových stavebních předpisů pozastavena. Ty předchozí staré však byly těmi novými zrušeny, takže dnes nikdo moc neví, co vlastně v Praze platí.
Obzvláště postup ministryně příliš nasvědčuje postupnému odstupu od uvažování zdravým rozumem. Klidně dnes mohly platit nové předpisy a mohla se chystat aktualizace včetně pár technických a nutno říct směšných detailů. Žádný právní zmatek by tak nenastal. Dílo jest navíc teď dokonáváno v novém návrhu stavebního zákona, kde je pro jistotu Praze odebrána možnost schvalovat si vlastní stavební předpisy (věc, která na území Česka platí již přes stovku let).


Politici a billboardové společnosti

Možná se ptáte proč zrovna tyhle dvě skupiny najednou. Ale o tom to právě celé je. Politici chtějí být vidět na billboardech, protože mají utkvělou představu, že bez nich nelze volby vůbec dělat. Až na výjimky je snadné si s nimi domluvit za tuto protislužbu téměř cokoliv. A to napříč všemi stranami i hnutími. Billboardové společnosti chtějí maximalizovat zisk. Čím je více billboardů, tím více mají zisků. Klíčové pro ně je, aby byly propojeny zejména s politickými stranami. Ty jim relativně často zajišťují dostatek zisků z reklamy během volebních období. Jsou pro ně také zárukou, že jejich majitelé a provozovatelé si mohou na politicích snadno vymoci cokoliv, výměnou za to, že ve volbách „budou“ vidět.

Toto se děje bohužel napříč všemi politickými stranami a marně jsem dříve vysvětloval, že pouze stav, kdy billboardy neexistují vůbec, vyrovnává soutěž mezi dostatečně zabezpečeným hnutím miliardáře a pidistraničkou bez peněz. Pouze nula rovná se nule a lze obtížně rozumět argumentům, kterými jsem i já byl tlačen některými svými bývalými pochybnými kolegy ke změně názoru – prý „máme“ domluveno tolik a tolik ploch – bylo mi jasné, že protistrana bude mít domluveno Xkrát více.


Současná politická reprezentace v Praze

Je tvořená hnutím ANO (Krnáčová, Kleslová), Zelenými (Stropnický a Štěpánek), ČSSD (Březina, Hulínský). Politické strany v současném zastupitelstvu schválily v úterý 9.6.2015 záměr novely předpisů, kde je mimo památkovou rezervaci regulace billboardů veškeré žádná (resp. je tam napsáno, že mohou být kdekoli, jakkoli velké, jen musí být 100 m od sebe). Několikrát na počátku volebního období za mnou byl konzultovat věci současný náměstek Stropnický ze Strany zelených s tím, že předpisy jsou dobrá věc a hodlají udělat (zelení obecně, např. také radní Prahy 6 Petra Kolínská, nikoli však starosta Prahy 4 Petr Štěpánek) vše pro jejich zachování. Právníci se shodují na tom, že stačí pouze věc dotlačit k ústavnímu soudu, který by měl podle předběžných stanovisek posvětit postoj Prahy proti Ministerstvu pro místní rozvoj.

Velmi brzy po volbách se však ukázalo, že ani rozumný veřejný zájem neobstojí před osobními ambicemi. O to smutnější to je v tom kontextu, že v červnu 2014 schválené stavební předpisy byly velmi zeleným a z hlediska dalšího rozvoje města velmi progresivním dokumentem. Snad jen namátkou – například každá ulice nad 12 metrů šířky měla být lemována alejemi stromů. Náměstek Stropnický by sice rád byl bojující hrdina na barikádě proti billboardům (resp. proti čemukoliv), ale v červnu 2014 schválené předpisy nevytvářel on, tedy bojovat bude jen na oko. Je třeba udělat vlastní předpisy, prý mnohem více zelené. Netřeba však dodávat, že koalice složena z 5 stran (ještě plus KDU a Starostové) se na žádných přísných nových stavebních předpisech nemůže shodnout. Měl jsem velké problémy právě se schválením předpisů v červnu 2014 a to jsme měli sice menšinovou, avšak jednobarevnou radu hlavního města Prahy.

Role primátorky Krnáčové je jako obvykle nic neřešit, neznat, nekonat a hlavně se nesnažit ničemu rozumět. A přitom je to nejpřímější a nejsnazší linka na ministerstvo pro místní rozvoj – obě paní doslova vybral a jmenoval Andrej Babiš. I přes slib zastupitele konat ve prospěch Prahy a zbavit tak Prahu velmi problematické situace, kdy nikdo neví, podle čeho a jak se má v Praze stavět, se snaží problém zamést pod koberec a hledá vinu kdekoliv na všech deb……ech okolo.

ČSSD jako strana, která v zastupitelstvu hlavního města Prahy má čím dál menší zastoupení (dnes 8 zastupitelů z celkem 65), má v tomto období největší moc, jakou kdy v historii měla. Nezkušení zastupitelé z hnutí ANO nemohou zkušeným a (často všeho-) schopným zastupitelům z ČSSD v ničem konkurovat. Obzvláště, když jim ČSSD v čele s Karlem Březinou drží „transparentně ukliknutou“ primátorku. A je třeba ještě připomenout výše napsané – byl to náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Smrček z ČSSD, který boj za billboardy v Praze rozpoutal svým dopisem. Někteří si teď tváří v tvář způsobeným problémům sice uvědomují, že situace je vážná, ale už je příliš pozdě na změnu názoru.


Městské části

Městské části a zejména starostové při projednávání stavebních předpisů v letech 2012-1014 (2,5 roku se tvořily a projednávaly) posílali na jednání s Institutem plánování a rozvoje často řadové úředníky a dokumentu nevěnovali pražádnou pozornost. Ostatně proč taky, většina z nich vůbec nevěděla, že existují nějaké stavební předpisy. Na dotaz při projednávání, zda si přejí na své městské části billboardy, odpověděla drtivá většina všech městských částí, že nikoli. Docela správně a logicky.

Krátce před volbami v roce 2014 a dva měsíce po schválení předpisů se však začaly dít divy. Některé městské části (politici potřebují být na billboardech, jak jsme už brali výše) začaly postupně více a více zmiňovat různé více či méně závažné technické požadavky na již schválený materiál. Přibývala každá městská část postupně vždy po několika dnech. Až příliš to vypadá, že přesně poté, co je navštívila billboardová lobby.


Veřejnost a moje maličkost

Neznám v Praze mnoho lidí, kterým billboardy nevadí. Proto i prvotní reakce městských částí, které ještě nebyly ovlivněny billboardovými společnostmi, byly stejné – žádné billboardy na svých územích nechceme. Spíše (ne)šťastnou náhodou jsem se dostal do role úhlavního nepřítele tohoto dle mého názoru ohyzdného způsobu reklamy, neboť kdyby městské části vyjádřily jiný názor, schválili bychom logicky v červnu 2014 jinou verzi stavebních předpisů dle požadavků městských částí. Nicméně toho nelituji, i ten samotný boj stál za to a pevně věřím, že nás v Praze za nějaký čas zase bude dost, kteří prapor kvalitního veřejného prostoru oproštěného od mnohametrových oblud znovu zvedneme.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy