Půlnoční lety

11. 09. 2008 | 12:01
Přečteno 3650 krát
Večer 21. srpna jsme spolu s mým přítelem v lese nedaleko německé hranice opékali špekáčky a vařili houbovou bramboračku.

null
null
Vzduch byl chladný, ptáci zpívali a oďobávali stromy, hvězdy se pomalu rozsvěcely. Žvýkali jsme špekáčky ochucené lahodným tichem Přírody a byli jsme šťastní, že zde není ani mobilní signál, který by nás otravoval světskými problémy. V tom jsme ale uslyšeli jemné mechanické hučení z oblohy. Podívali jsme se od táboráku vzhůru a uviděli dvojice letadel, jak přelétávají oblohu ze západu k východu. Jedna dvojice za druhou. Hučení pokračovalo přes noc a asi dvacet letadel nám přeletělo přes hlavami, všechny ve dvojicích, na stejné cestě směrem k východu.

null
null
Nevěděli jsme, odkud ta letadla vylétala, ani kam letěla. Odhadovali jsme, že by to mohla být dopravní letadla z amerických základen v Německu, která dopravovala zásoby do Gruzie, ale to byla jen jedna z mnoha možností. V Praze bych si toho nikdy nevšimla, protože pražskou noční oblohu zahlcují stovky letadel a mechanické hučení ve městě nikdy nekončí. A tak jsme se v tomto lese, zdánlivě vzdáleném civilizaci, s žádným signálem mobilního operátora a jen slabým televizním, ocitli náhodou na dráze nějaké tajné akce rozhodnuté v „centrech“ našich civilizací. Neznali jsme ani smysl této akce, ani její cíl, ale už samotný fakt, že jedné jediné noci musí letět tolik letadel na místo vyžadující speciální dodávky, nás naplnilo pocity ohrožení a smutku.

null
null
Ve skutečnosti nebyl tento sudetský les vůbec vzdálen civilizaci. Při sbírání hub jsme chodili po ruinách německých vesnic. Zelená louka, na níž jsme opékali špekáčky, patří české rodině, jejíž nejstarší člen si stále pamatuje svou původní vesnici na Ukrajině, kde se mluvilo polsky, ukrajinsky a česky. Děda, jak jsme mu začali říkat, nyní žije v jednoduchém domku vyhřívaném kamny umístěnými uprostřed místnosti. Když jsme se ho ptali, proč se přestěhoval z Ukrajiny do Sudet, popisoval rozbroje mezi vesničany v jeho původní vlasti. Kluci chodili do stejné školy a hráli stejné hry, ale když rostli, Válka mezi evropskými mocnostmi je rozdělila podle etnického a lingvistického klíče.

Světová válka byla bojována v oblacích, na zemi, na moři a také ve vesnicích. Aby tomu unikla, musela rodina opustit pěkný bílý domek, jehož blednoucí fotku měl Děda zarámovanou na prázdné stěně. Na ruinách německých vesnic v Sudetech vyrostly stromy. Dědova vesnice na Ukrajině se mezitím také změnila v ruinu. Celá vesnice byla vypálena pár let po tom, co se rodina odstěhovala. Seděli jsme na jedné ruině, dívali se na blednoucí fotku další ruiny a nad hlavami nám možná létala letadla na další místa zruinovaná hádkami o hranice a teritorium.

Takové ruiny svědčí o ohromné ceně, kterou platí lidské životy a kultury za kreslení a překreslování teritoriálních a etnických hranic. Abychom správně ohodnotili naše civilizace, neměli bychom se místo obdivování nádherných monumentů, krásných paláců a dalších památek v „centrech“ také podívat do hraničních oblastí a spočítat zdejší opakovaně vytvořené ruiny?

Před válkou stávala na česko-německé hranici nedaleko od místa, kde jsme kempovali, hospoda. Pro polovinu hospody se točilo české a pro druhou polovinu německé pivo. Zatímco se nezdá, že by gruzínská krize měla jasné řešení a jakýkoli zásah může vést k dalším důsledkům a novým konfrontacím geopolitických aliancí, pořád nezlomně věřím a doufám, že mohou civilizace vedle znečišťování svých hranic ruinami najít i další možnosti.



Midnight Flights
On the evening of August 21st, I was roasting sausages and cooking mushroom bramboračka with boyfriend in a Czech forest near the German border. The air was cold, birds sang and pecked on the trees, the stars lit up. We chewed on the sausages, savoured the delicious silence of Nature, and were happy that there was no mobile signal to bother us with worldly troubles, until we heard a subtle mechanical humming in the sky. We looked up from the camp-fire, and saw a pair of planes flying from the west to the east, one after another. The humming continued through the night, about 20 planes flew over our heads, all flying in pairs, on the same eastward route.
We didn’t know where these planes came from, nor where they were going. We guessed these were cargo planes from U.S. air bases in Germany making deliveries to Georgia, but it was just one of the many possibilities. In Prague I would never have noticed this, since hundreds of passenger planes congest Prague’s night sky, and mechanical humming never stops in the city. Yet in this forest seemingly remote and marginal from civilization, with no mobile signal and only weak TV signals, we chanced upon the route of some hidden action decided by the “centers” of our civilizations. We knew not the action’s purpose nor its destination, but the fact that in a single night, so many cargo planes must fly to a place needing essential delivery, brought us a feeling of menace and sadness.
In fact, this forest in the Sudetanland was not remote from civilization at all. When picking mushrooms we walked on ruins of old German villages. The green pasture where we roasted sausages belongs to a Czech family whose oldest member still remembers his former village in Ukraine, where Polish, Ukrainian and Czech were spoken. Děda, as we call him, lives now in a simple house heated by a stove in the middle of the room. When asked why he moved from Ukraine to the Sudetanland, he described the fights among the villagers in his old hometown. The boys went to the same school and played the same games, yet as they grew up, the War between bigger powers raging in Europe divided them along ethnic and linguistic lines. The World War was fought in the sky, on the ground, at the sea, and inside villages as well. To escape such warfare, the family had to leave their home--a charming white house--whose fading photo hangs in a small frame on Děda’s empty wall. Forests have grown on the ruins of old German villages in the Sudetanlands. In Ukraine, Děda’s hometown has become a ruin as well:the whole village burnt down a few years after the family moved away. Sitting on one ruin, we looked at the fading photo image of another, and above our heads, planes might be flying to yet another place ruined by disputes over borders and territories.
Such ruins testify to the immense cost to human lives and cultures when territorial and ethnical borders are drawn and re-drawn. To evaluate our civilizations, instead of admiring glorious monuments, splendid palaces and other showcases in the “centers”, shouldn’t we also look at our borders and count the ruins that are being repeatedly created?
Before the War, a pub used to stand at the Czech-German border not far from our camping site. Half of the pub served Czech beer, and the other served German beer. While the Georgia crisis doesn’t seem to have a clear solution, and any action can lead to further implications and new confrontations in geo-political alliances of super-powers, I still stubbornly believe and hope, that besides littering their borders with ruins, civilizations can find better alternatives.




*************************************************************************************************

Multikulturní centrum Praha Vás zve na pátý ročník festivalu věnovaného střetávání a prolínání rozličných kultur, jazyků a náboženství v České republice.

Festival se koná v rámci Evropského roku mezikulturního dialogu 2008 od 30. září do 4. října 2008 v prostorách Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí, Komunitním centru Kampa a v pasáži Paláce Lucerna a kavárně Kávovarna ve Vodičkově ulici 36 v Praze.

Kompletní program na webovém portálu Evropské město

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy