Vzpoura proti mýtnému

06. 10. 2018 | 13:36
Přečteno 2173 krát
Jsou vzteky bez sebe, nesví: Zapalují mýtné brány, vyhrožují jejich zastáncům, během blokád brání v průjezdu i sanitkám.

Ministr dopravy, poslanci a místní politici nepřejí, aby občané ta čísla spatřili, natož, aby byla probírána: Konečný účet za investice do dopravní infrastruktury. Podle norského svazu motoristů jde o 280 miliard norských korun na již započaté, schválené či plánované projekty.

Politici prý oslepli a v mýtném spatřují všelék. Údajně se tak děje bez diskuse a majitelé vozidel nemají na výběr. V době, kdy dosahuje cena pohonných hmot v Norsku historického maxima budou motoristé kromě toho, co již platí za výdaje spojené s autem, prostřednictvím mýtného více než z jedné třetiny financovat budoucí silniční projekty.

V norských médiích se lze dočíst/poslechnout/je vidět, že zatím půl milionu lidí se podepsalo a sleduje prohlášení a výzvy proti mýtnému na sociálních sítích. Ve Stavangeru, čtvrtém největším norském městě, vznikla politická strana brojící proti mýtnému a tamní facebooková skupina s takovým zaměřením má zatím 54000 členů. Organizují se protestní akce, jezdí se pomalu centry měst, aby se dával najevo nesouhlas, požadují se všelidová hlasování o starých a nových dopravních projektech a poukazuje se na to, že mobilizace přes sociální sítě je svým rozsahem jedinečná a směřuje proti odborníkům a elitám.

Mýtné se vybírá na 225 místech za 66 silničních projektů (krajské, národní i evropské silnice), za tzv. městské balíky až po mosty a tunely ve venkovských oblastech. Mýtné se vybírá také na devíti trajektových linkách, kde se připlácí k lístku na financování budoucího mostu či tunelu. Ve čtyřech největších městech přispívá z jedné poloviny do vybraných větších projektů stát, v menších městech je pomoc menší.

Výše mýtného se stanovuje místně a mezi jednotlivými výšemi mohou panovat velké rozdíly a na řadě míst zaznamenali za několik málo let navýšení ne ojediněle na více než dvojnásobek. Leckde se neplatí za elektromobily, jichž se stále více, na což ovšem doplácejí majitelé vozů se spalovacím motorem. Zatímco vás v menším městě jako v Harstadu či Førde stojí mýtné 7488 norských korun za rok, přijde vás to samé v Oslu na 38880 norských korun ročně.

Odkud kam jedete v rámci městské aglomerace rozhoduje, jestli platíte mýtné nebo ne. Když už, tak bývá dražší jet přes mýtnou bránu ve špičce než mimo špičku a máte-li předplatné a čip, získáte slevu a vztahuje se na vás pravidlo měsíčního stropu bez ohledu na to, kolikrát měsíčně projedete mýtnou bránou. Projedete několika mýtnými branami v průběhu hodiny, zaplatíte jen za první průjezd.

Předpokládá se, že za r. 2018 se na mýtném vybere okolo jedenácti miliard norských korun. Podle národního plánu dopravy zůstane rozsah a cenová hladina vybíraného mýtného minimálně do r. 2030. Jelikož jde o lákavý efektivní způsob získávání peněž, politici rádi prodlužují jejich existenci a brány tak zůstanou i poté, co měly být odstraněny, či přejmenovávají mýtné na něco jiného, jako třeba poplatek za dopravní špičku.
Odpůrci zažívají, že mýtné je trestem za řízení, že se lidé cítí kvůli mýtným branám izolovaní, že mají dopad na to, co si mohou chudší dovolovat. Již byly případy např. učitelů, jež se rozhodli dát kvůli mýtným branám výpověď.

Politikům se nedaří vysvětlovat, čeho chtějí stále novými balíky dosáhnout. Jejím účelem je zajišťovat to, aby byl další růst dopravního ruchu přesouván na veřejné dopravní prostředky, jízdní kola či chůzi, což má umožňovat řidičům lepší průjezdnost. A tak řidiči částečně platí i za rozvoj MHD a vybudování nové infrastruktury pro veřejnou dopravu, jako např. povrchovou dráhu v Bergenu, či cyklostezky, ačkoliv sami jezdí autem. V hlavním městě Oslu jde na takové účely dokonce devět z deseti korun vybraných na mýtném a v tomto městě bude od příštího roku dokonce 73 mýtných bran a začnou platit za průjezdy i vlastníci elektromobilů.

Zároveň mizí možnosti parkovat svůj vůz bezplatně, naposledy u nádraží a zavedení zákazu parkování v přilehlých ulicích a silnicích, což je vnímáno jako bránění dojíždějícím, aby se dostávali do práce. Údajně dělí mýtné lidi na ty, jež si cestování autem mohou dovolit a ten zbytek. Zejména pro ty chudší je systém nerozlišující příjmy nespravedlivý a mnoho rodičů potřebuje auto do práce, za nákupy a na rozvoz dětí do školy a zpět a školek a na různé volnočasové činnosti. V stresující každodenní situaci je to pomoci veřejné dopravy neproveditelné. Logistika rodinných příslušníků je každodenním bojem.

Zácpy, hluk, zvířený prach, smog, nebezpečné úseky atd. dusí nejednoho Nora. A nikdo nekandiduje do voleb, aby bylo toho více. Zároveň je parlamentní většina proti financování velkých projektů veřejné dopravy ze státního rozpočtu a ceny jízdenek zejména místně se neustále zvyšují a na venkově bývá obslužnost veřejné dopravy jen symbolická. I proto tvoří soukromá vozidla 80 % všech ujetých kilometrů v tuzemsku. Náklady za ujetý kilometr osobním vozem na fosilní palivo se v Norsku pohybuje mezi šestí a sedmi norskými korunami. Do toho je zahrnuta amortizace, údržba, pojištění, pohonná hmota, mýtné a daň.

Samotný výběr mýtného stojí 730 milionů norských korun. Podle norského dopravně-hospodářského ústavu se dluh 60 firem vybírajících mýtné, jež získávaly na jednotlivé projekty úvěry, od r. 2002 navýšil pětkrát na více než 50 miliard norských korun, což bude znamenat ještě vyšší výdaje motoristů. Právě zvedla norská centrální banka úrokovou sazbu, což situaci zhoršuje.

Pokud by peníze šly na to, na co jsou určeny, norské silnice by byly ty nejlepší. V sousedním Švédsku mají leckde lepší silnice a jedinou mýtnou bránu, totiž na přejezd po mostě do/z Dánska. Zato v Norsku peníze od motoristů ani nejdou na silnice a k tomu jsou na tom s údržbou hodně bídně.

Přitom nedávno chtěli politici a byrokraté sestřelit osobní vůz jakožto dopravní prostředek. Nyní se zahajuje a dokončuje stále více „strojů“ na větší ruch. Místo omezování kvůli emisím nyní jde o to, aby systémem ve všech směrech „proplouvalo“ více a více aut, zatímco se uživatelé shodují na jediném: Že to pořád není dost dobré a není to ono.

Dlouho se rozmach bezemisních vozů v Norsku označuje za převratný. Polovina prodávaných nových osobních vozů teď v září byly elektromobily, ovšem ty dosud tvoří t.č. jen pět procent norského vozového parku a norský prodej nových aut se rovná pouze dvou procentům světového prodeje nových vozů. Zároveň je pro rozhodnutí vybrat si elektromobil a nikoli vůz na fosilní palivo předvídatelnost dobíjení a provozních nákladů a postupné odbourávání dočasných výhod jako žádného mýtného ani parkovného a cest trajektem zdarma činí pořízení elektromobilu méně lákavým.

I tak je a bude o hodně lacinější užívat elektromobil (výdaje na elektřinu tvoří šestinu nákladů za fosilní paliva), než vozy na fosilní pohon a čím dříve se pořídí, o to více se ušetří. Přechod na pohon šetrnější k přírodě bude trvat velice dlouho. Ctižádostivý cíl norského parlamentu v r. 2025 zakázat auta na tradiční pohon se zdá být nedosažitelný.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy