Hluboká nedorozumění

28. 08. 2015 | 08:43
Přečteno 5439 krát
Čítám tu kritiku západu, zejména Německa, na níž mi nevadí, že se Německo kritizuje, nýbrž že se nekritizuje Německo. Čílí se nad čímsi neexistujícím, o čemž je zřejmě v ČR rozšířena doměnka, že takhle uvažují Němci.
Dle hloubky nepochopení možno zapochybovat o účinnosti moderních sdělovacích prostředků. Pokusme se překonat oceán, rozprostírající se mezi Aší a Schönwaldem.


Črt aktuálního stavu v Německu:
Oficielně se počítá s 800.000 uprchlíky do konce roku, neoficielně s milionem plus.
Ubytovny i úřadovny jsou přetížené. Brzo bude docházet k sociálnímu napětí. Bezpečnostnímu teprv. Krádeží už přibylo.
Doklikat se lze jakkoliv praštěného názoru, od „Přijmout všechny, pozvat více“ do „nechat utopit jako koťata.“ Průměr je stále umírněně altruistický.

Co bylo do minulého týdne ve středu pozornosti:
- Jak uvolnit tělocvičny, kde teď bydlí uprchlíci.

- Z asylového řízení mají být vyčleněni západní Balkánci (Albanie, Kosovo, Montenegro), kteří mají pramalé naděje na uznání (0,2% ). Naučili se dojíždět si do Německa pro 145 € kapesného, které pobírají po ty měsíce, kdy v ubytovnách blokují místo skutečně ohroženým. S vyjímkou paní Göring-Eckardt a Proasylu (který zastává i názor, že balkánský folklór krevní msty dlužno řešit na území BRD) mají takových Balkámců plné zuby už všichni. Budou vraceni obratem, bez kapesného „pull-faktoru“, čímž se sníží počet asylových řízení o zhruba 40%.

- Naopak velkému podílu Syřanů bude možná paušálně přiznán status „uprchlíků před občanskou válkou“ (Bürgerkriegsflüchtlinge). Mimoasylově, čímž odpadne mnoho byrokracie. To se plně osvědčilo vůči balkáncům v letech devadesátých.
Vychází se z úvahy, že u Bürgerkriegsflüchtlingů se jedná o slušné lidi, zpravidla střední vrstvy, schopné udržovat soběstačné, stabilní poměry, pokud na ně zrovna nepříjdou ozbrojené hordy odjinud.

- O diskuzi, nakolik přijímat migranty dle potřeb pracovního trhu, jsem se zmínil už v předminulém blogu.

V obecné diskuzi momentálně není:
- zda je přípustné, uprchlíky z krizových zemí vracet bez předcházejícího asylového procesu, respektive nepřijímat, nechat plavat.

- tzv. „multi-kulti“. Je už nejméně po deset let pasé. Do ČR se snad ještě nedoneslo, že tato bitva je dávno dobojována? Paralelní společnosti se trpět nebudou, no-go areas teprve ne.

- zda se kancléřka ještě jednou odváží opakovat po prezidentovi Wulffovi, který se musel svého úřadu vzdát: „Der Islam gehört zu Deutschland“. Dnes to totiž neopakuje nikdo, kdo se nehodlá svého úřadu vzdát. Udělá-li to ještě jednou a zůstane, pak se dostane i na tisícieurovky.

Témata budoucnosti:
- Jak uvolnit tělocvičny, kde teď bydlí uprchlíci.

- Kolik uprchlíků bude Evropa schopna pojmout natrvalo.

- Jak se zachovat vůči zemím, které odmítnou uprchlické kvóty.

- Jakým způsobem bude možno příčiny migrace odstranit nebo zmírnit.

- Jak zajistit integraci imigrantů, jak naložit s neintegrovatelnými. Respektive, po očekávatelném atentáu, jak je selektivně pronásledovat a zneškodňovat.

Interpretace posledních událostí:
Minulý týden došlo v provizorní ubytovně Suhl k incidentu prostému i nepěknému:
horda asi dvaceti muslimů čekající na poskytnutí asylu (před násilím ve své domovině) se vrhla na afghánského uprchlíka, zříkajícího se islámu vhozením stránek koránu do hajzlmísy.
Lynči zabránila bezpečnost. Musela být přivolána posila, přičemž došlo k 15 zraněním, z toho čtyři policisté. Budova poškozena.

Po celý jeden čtvrtek se zdálo, že vypukne diskuze o integrovatelnosti muslimů do německé společnosti.

V zápětí však došlo v saském Heidenau k povolené demonstraci NPD, při níž bylo zraněno 31 policistů. Pozornost vzbudilo, že mezi pravicové demonstranty se vmísili místní občané, rodiny i s dětmi. V následných dnech došlo k dalším kraválům, již nepovoleným a násilným. Narukovala policie a areál zabezpečila.

Od té doby se vede dikuze o neintegrovatelnosti Sasů do evropské civilizace.

O vzteklých muslimech v Suhlu už není řeči. Atentátník ve vlaku Thalys - zamluven. Zapomenut i dech beroucí plk ministerpräsidenta Ramelowa (Thüringen, die LINKE), že je jaksi pochopitelné, když si nábožensky nesegregovaní migranti jedou po chřtánu. Prý bylo v ubytovně těsno a oni byli chudáčci tak rozjitření...
Ideologický žhář jeden levičácká. Tak tohle si volí bývalá SBZ do Landesregierung.

Politika je náhle nucena zaujímat jednoznačné stanovisko ke xenofobii a vysvětlit svůj plán ohledně uprchlíků, který ještě nemá. BuPrä Gauck v Berlin-Wilmersdorfu hovořil o světlém a temném Německu, což nebyl tak úplně šťastný příměr. Obvykle se mu to nestává. Ve středu se šla do Heidenau dát vypískat a vytroubit dosud mlčenlivá kancléřka. Ježto je teflonová, je okres Heidenau, ku své vlastní škodě, nyní definitivně klasifikován jako pásmo troglodytů.

Faktem je, že ve východních zemích (tzv. NeBuLä - neue Bundesländer) je odpor vůči uprchlíkům poměrně velký. (Zdá se, že podobný jako v ČR. Soudě alespoň podle článků a komentářů na Aktuálně. Leč nevím...)
Vím, že na západě velký není.
Dle výroční statistiky se polovina rasistických činů udála na východě, kde žije jen pětina populace a možné oběti se těžko dohledávají.

Je logické, že se momentálně řeší pravicový extremismus a nikoliv islám?
Samozřejmě že je. Jak rychle se náckové dovedou zmocnit státu předvedlo nejen Německo. Demonstrováno v dnešním Rusku i po Evropě. Naopak IS drancující Berlín je námět leda pro fantastický román. Sem tam teroristický snad útok svede, ale i v tomto ohledu mají stoupenci NPD, NSU a někdejší RAF jednoznačný náskok. Bude-li třeba, dojde k přehodnocení. Muslimové nejsou soudržní, vzhledem patrní, macatí nedoběhnou. Stane-li se deislamizace Německa reálnou opcí, budou se kvapně od svých radikálů distancovat. Německá společnost je totiž v době nutnosti nesmírně soudržná. Do té doby si nekažme náladu.

Je jisté, že akceptance migrantů není na západě zdaleka výstředností elit. Je obecným jevem mezi normálními občany. Doměnky, že jakési velezrádné elity tahají do Německa cizáky dle tajného umerického plánu, proti vůli brumlající většiny, je planý žvást. Odloučenost elit od lidu totiž nepatří ke slabinám západoněmeckého politického systému. Strach z migrantů je na západě rozšířen leda v sociálně vyloučených vrstvách, v nordrhein-westfálských deindustrializovaných slumech a po bavorských dědinách.

Západní Německo je ve strategické výhodě vůči východu, protože na příkladu víceméně probádaných NeBuLä postoje východní chápe nepoměrně lépe než je tomu obráceně. Jiné západní státy středoevropský východ možná vůbec nechápou. To nevím. (Podá snad obyvatel některý zprávu?)

Velkým omylem je očekávání, že se v Německu nálada polarizuje nebo se dokonce co nevidět obrátí proti migrantům.

Od května do srpna tkví ukazatel akceptance uprchlíků kvůli občanské válce u 93 %. (U ekonomických migrantů klesl o 15 bodů na 28%) - viz Infratest Dimap. (příslušná tabulka: "Wachsende Mehrheit ...")

Pravý okraj nevzrostl, jen hlasitěji pořvává a klade požáry. Sami sebe vsadili na místo teroristů. Podařilo se jim, blbům, na čas zdiskreditovat racionální námitky.
Do islamistického atentátu na území Německa setrvává CSU v krytu, aby neupadla v podezření, že se spolčuje s radikály, kteří jsou majoritou dnes, stejně jako dříve, považování za pakáž.

Což přesně tak vyslovil vicekancléř Gabriel (das Pack, des Packs, n - česky pakáž, ksindl) na adresu Heidenauského zástupu.
Načež centrála SPD byla zaplavena výružnými maily včetně poplachu kvůli bombě. Voda to na Gabrielův mlýn. „Pakáži“ už nic jiného nezbývá, protože rozpadem AfD do bezvýznamnosti ztratila parlamentární naděje. NPD určitě trochu posílí, ale zůstane nadále diskuzeneschopnou. (Jestli tohle má být ta polarizace ...)

Sigmar Gabriel slyne povětrnostně adaptabilními názory. Není mu příliš co věřit. Ale jedno ovládá mistrně: vycítit náladu a populisticky trefně ji odlít do palcového výroku. Slouží Angele za systematizovanou štěknu, s pověřením vyslovovat na plné pecky to, co se pro kancléřku jaksi nešikne (viz tupení Řecka). Pruží-li dnes nejen neonácky, ale i stafáž xenofobních východních spoluobčanů, má zaručeně spočteno, že tím neplave proti proudu.

Následky pro východní sousedy

Ještě před výrokem o pakáži, Gabriel v otázce uprchlických kvót předchozí týden prohlásil, že Evropa není společenství zisků (Zugewinngemeischaft), nýbrž společenství hodnot (Wertegemeinschaft).
Nedejme se zmást poněkud zdvořilejším tónem. Lze to hodnotit jako už docela otevřenou pohrůžku (ovšemže s populistickým záměrem Německému publiku), adresovanou středovýchodní Evropě a baltickým státům. Náboj je větší, než si možná kdekdo v ČR a Polsku dnes myslí.


Dno nedorozumění
Teprve na základě rozumných blogů pana Robejška a pana Kuchaře (potažmo pana Podrackého), si uvědomuji, že snad nejhlubší omyl Čechů je doměnka, že západní akceptance uprchlíků je výsledkem lhostejnosti, nedostatku mravních hodnot nebo dokonce nedostatku patriotismu.
Přiznám, že něco takového by mi nikdy nepřišlo na mysl.

Tady, na západě, dominuje vnímání přesně opačné. Za pokleslá a vratká jsou považována společenství sebestředné úzkoprsosti.

Pro Old Shatterhanda je neochvějným mravním příkazem, podat pomocnou ruku na zemi ležícímu Komačovi, byť tím riskuje, že bude zákeřně bacen tomahavkem.
Old Shatterhand je fiktivní postava. Přijatá fikce se však stává realitou. Nenaznačuji, že by západ byl osídlen Oldy Šetrnými. Ideál je ze své podstaty nedosažitelný. Lze si jej ale osvojit, snažit se mu chováním přiblížit, za slabost se stydět (nebo ji zapírat).

Zní to bláhově? Z hlediska praktikujícího Komanče asi ano.
Je to tak podivuhodné, že docela obyčejní lidé žijí svými ideály? Že normálních lidí, kteří dávají na chudé, starají se o zviřátka, zalévají obecní záhony když je sucho, angažují se v obci nebo sociálně, pomáhají si na ulici, bouří se proti nespravedlnosti, sbírají na Nepál nebo na hračky pro děti uprchlíků, předčítají důchodcům - že jich se dotýká, když se jiní lidé topí? Že opovrhují sketou, jenž znevažuje odkaz Old Shatterhanda, (Svatého Martina, Jamese T. Kirka nebo Mirka Dušína, kdyby ho znali)?

Vycházejí při tom z docela racionální úvahy, že občanská společnost bez ideálů a altruismu, zbudovaná na opatrnosti a materialismu, nemůže fungovat.
Slabinou idealistického postoje je, že jej lze přetížit.

Jenže zaměňovat jej s escapismem, s nepatriotismem, je nehorázný omyl.
Kdyby jej tu nebyli vylíčíli mužové, na jejichž slova lze dát, ani bych tomu nevěřil.

Vysvětlení proč se smýšlení východu a západu natolik různí, nepodám. (Rozhodně ne v blogu, který se marně snažím udržet stručným.)

Nicméně třeba vzít na vědomí, že ani docela racionální argumentace Komančova Oldu Shatterhanda nezaujme. Old Shatterhandovi se zase nepodaří přesvědčit Komanče, že není naivní blb, ač se v očich Komanče tak skutečně občas chová.

Rukavičky svlečeny
V dosavadních jednáních s východní Evropou bylo Německo zauzděno historicky špatným svědomím. ČR a Polsko měly stálý kredit obětí.
V jednání o kvóty, o pomoc ubohým, ohroženým, přiutopeným prchajícím tento kredit padá. Nesamaritáni se octnou v pozici sobců, xenofobů a fašounů, odkaz na historickou vinu tentokrát nepotáhne. Německo se shledá v pozici mravní nadřazenosti vůči ... Komančům.

Vhodno zohlednit.

-----------------------------------------------------------------------------
REAKCE NA REAKCE (omlouvám se že velmi neúplná) a UPŘESNĚNÍ zřejmě nejasného.

Ad Sarrazin: v Německu karrieru neudělá, leda v extremistických kruzích nebo v zahraničí. Pro zdejší publikum se vyjadřuje příliš nadřazeně a z pozice íbrmeše.
----------
Zřejmě jsem opoměl zdůraznit, že ohledně problému, nedozírného, nevyřešeného, žádna slušná vláda nemůže nedostát svým slibům.
Protože prostě žádné nedává. Poskytuje maximálne statistiku a výhled do příštího kvartálu. Dokud nikdo neví, kam průšvih povede, jen neslušné vĺády slibují, že všechno je O.K. Slušné slibují "pot, krev a slzy", resp. těžkou výzvu hospodářskou, sociální a především kulturni. Lhář (nebo blázen), kdo by tvrdil, že Evropa se jen otřepe. Nikdo neví, k čemu vlna migrace povede.

Záleží tedy na reakci lidů, zda dle hodnot, které kdysi přijaly, se budou cítit povinny výzvu s nejistým dopadem přijmout.
Nebo zda jim bude připadat oportunní, své hodnoty změnit, ale pak se aspoň konsekventně přehlásit do jiného společenství (do Kočičí Pracky nebo tak).
Nebo zda lidé budou třepat ručickama a nozičkama a křičet "ať se to ošklivé odestane, ať to jde jinam, řekněte nám, až všechno bude zase dobré, až to někdo za nás vyřeší"

Je úplně v pořádku, když každá nacionální vláda jedná ku obrazu národa svého. Ať se Češi rozhodnou jakkoliv, Bundeswehr do Čech rozhodně nenamašíruje. Leda se zhorší reputace ČR. Spíš se ale obávám, že se ani nezhorší.
-----
Ad TisíciletéKrálovství
V ropovodech se nevyznám. Merkelová není zaprodaná USA. Zaprodané je Německo, protože USA vděčí za demokracii lepší, než mají USA samy (a za jazz a žvejkačky samozřejmě). TTIP, NSA atd. je přátelské fackování. Substance je nedotčena, protože bez USA se Evropa neubrání. Možná i trochu naopak.
----
Z některých negativně vyznívající reakcí nedovedu vyčíst, co je mi vlastně zazlíváno:
Že jsem podal zprávu z Německa zkresleně, špatně, lživě?
Že jsem podal zprávu z Německa nezkresleně, správně?
Že jsem podal zprávu z Německa?
Že jsem emigroval nesprávným směrem?
Že jsem se jako uprchlík integroval, což uprchlíci dělat nemají?
----
PROSBA:
Nejsem schopen odhadnout, nakolik reakce zde reflektuji celkovou náladu v ČR. Dovedl by mi někdo poskytnout odkaz na přislušno demoskopii. Ničeho jsem se nedogůglil.
Děkuji.
-----
Objasnèní Argunovi:
Pan Robejšek i pan Kuchař jsou logičtí a správně kombinují informace jimiž disponují, bohužek k nesprávnému výsledku. V biologii se tomu říká "guter Fehler" (doslovně: dobrá chyba). Klasický je experiment dle Grzimka prokazující inteligenci šimpanze.
http://www.spektrum.de/lexikon/biologie/guter-fehler/29870 - bohužel jen v Němčině.
-----
protandrickému kolegovi agovi
můžu jedine doporučit, žádá-li objektivní informace nezkreslené plky bývalého praźáka, link na Infratest-dimap (uveden výše ve článku. Alespoň u mě ten link funguje). Tabulky seřazené, strohé, věcné, přesně tak, jak je NSU, CIA a Obama nadiktovali zaprodaným německým demoskopům. Bohužel jen v Němčině - ale co jiného lze taky od Němců očekávat.
-----
Paní Anno A, dík za čísla. Taková jsem měl na mysli.
Srovnáte-li s výše v textu uvedenou statistikou Infratestu, je rozdíl velmi patrný.
Názory jako pod vlkem zde také uslyšíte, pod deset procent, zejména na východě.
-----
naokraji123
No dobŕe, nějaká ta pracka je všude. Teď jde o to, jestli ty co prchaj ze Stínadel, která jsou opravdu poněkud neřešitelná, aspoň vyslecheme, nebo je označíme šmahem za Ješiňáky a pošleme zpátky, ze strachu, abychom taky jednu neslízli, což slíznem stejně, takže proč před tím nebýt Mirky Dušíny. Na atentát stačí pošuk se samopalem jeden. Nebo dva, tři.... nedostane-li včas do zubů od Američanů.
Na vypálení ubytovny stačí taky jeden. Škoda že ti frajeři neházej svoje molotovkoktejly na ty s těma samopalama, ale tam co spí matka s dětma.
------
U posledního se nejedná o plané dráždění slzovodů - vztahuje se to na konkrétní molotov v Salzhemmendorfu v pátek.
(Už je chytli - jeden z nich je hasič.)
Co se Mirka Dušína týče - asi jsem nějak nepřízpůsobitelnej, ale přece se nedám od nějakých Turků a rozhádanejch Mezulánů ovlivnit, abych přijal jejich pitomé principy. U nás platí tolerance, presumpce nevinny, individuální rozlišování a tak se snad zachováme i vůči cizím, protože je přece neznáme a neměli bychom riskovat, že budeme nezdvořilí k těm mezi nimi, kteří si to nezaslouží.
S těmi, kteří si naši důvěru nezaslouží a začnou tu dělat binec, s těmi si to vyřídíme později. Jakmile se tak projeví. To myslím že Dušín musí prostě risknout aby si zůstal věrnej.
V Syřanech se jeden nevyzná, ale pokud jsem měl čas, mezi trnorepy si promluvit i s nomálními Egypťany - zcela mimo turistické ztezky - tak byli mezi nimi úplně normální, slušní lidé. Někteří se divili, že Evropani při podávání ruky vstávají. Mysleli, že to se dělá jen v Egyptě. Znali totiž jen Neckermany, kteří se vůči nim chovají jako proleti.
Lze předpokládat, že ze Syrie bude přednostně prchat sekulární, intelektuální elita, protože a to má. Zajisté nejen.

Jsem velký fanda rovnostářství. Což by nikomu nemělo bránit, chovat se slušně. Můj syn si jeden čas myslel, že aby navypadal nafoukaně, musí u stolu jíst jako čuně.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy