U stolu s Benjaminem Kurasem

02. 12. 2015 | 10:46
Přečteno 4781 krát
Tentokrát nikoli psacího, ale kavárenského, během jednoho z populárních pražských literárních večerů, kde tento výjimečný publicista byl předním hostem. Je rozený v znamení čtyřek – 4.4 1944, narodil se ve Zlíně a vyrostl v Olomouci. Píše česky i anglicky, dramata, knihy a články. Žije střídavě v Praze a v Londýně. Vedle humorných postřehů na témata sexu, jídla a náboženství, patří také mezi výrazné kritiky Evropské unie a především multikulturalismu a islamismu. Ví o čem hovoří, neboť je na rozdíl od většiny českých komentátorů a zpravodajů ČT osobně dennodenním svědkem, jak se situace rok od roku vyvíjí. Na příkladě z praxe Velké Británie ukazuje českým čtenářům, kam až tyto jevy mohou dospět.

Co na srdci, to na jazyku…

Moraváka nezapřete smyslem pro humor, láskou k vínu ani vrozenou pravdomluvností, která vám zcela jistě celoživotně čas od času zavaří…

Mám ten humor moravský střižený taky anglickým a židovským, takže se tu a tam vymkne zaběhlému českému standardu a pak se stane, že mě Češi berou vážněji, než je pro ně zdravé. V událostech posledních pár let je však čím dál těžší humor nacházet, takže se mně do toho psaní loudí pesimismus, podle přísloví, že optimista je člověk, který neví, co se děje. A protože ty události sleduji podrobně a denně na serverech anglických, francouzských a italských, jsem podstatně informovanější než většina Čechů, takže je občas rozčílím fakty, které pokládají za moje výmysly, dokud se je se zpožděním nedovědí odjinud. Vynadají mně do lhářů, panikářů a xenofobů, zatímco já se je jen snažím připravit na to, že přichází doba, kdy budou muset svoji svobodu bránit, nebo jejich svět skončí. A usiluji o to, aby si mohli dál blábolit, co se jim zlíbí, aniž by jim za to někdo mohl podříznout krk.

Tak jako v případě zmíněného literárního večera, kdy jsme se poznali. Benjamin Kuras bez okolků varoval besedující před islamizací Evropy a tím proti sobě popudil přítomné „sluníčkáře“, kteří si melou svou falešnou mantru o humanismu a lidské solidaritě, bez ohledu na to, že jsou v naprosté menšině proti většině národa, který začíná mít strach o svou budoucí existenci.

Fascinovalo mě, jak dokázali během dvou minut zničit dobrou náladu, kterou jsme si toho večera nastolili čtením srandovních pasáží z mých knížek Tao sexu a Ciao sexu. Polovina posluchačů začala klást relevantní otázky o současném stavu Evropy, na které jsem se pokusil relevantně odpovědět. Druhá polovina se okamžitě rozčílila a začala mně nadávat. Nejkrásnější absurditu dodala jedna paní, která mně zaspílala fašistů, že jsem uvedl Le Penovou jako seriózního politického vůdce bránícího Evropu před islamizací. „Vždyť její otec označil holocaust za jednu kapitolu druhé světové války“. Nevím, kolika lidem tam ta absurdita došla: soudíme političku podle jedné věty, kterou její otec pronesl před třiceti lety? To nenapadlo ani komunisty.

Jde tedy o migraci nebo invazi? A kdo za tím vším vlastně stojí a co tím je sledováno? Jak vnímáte licoměrnou politiku Turecka, USA a Saúdů v tomto směru?


Invaze využívající migrace ke kolonizaci nepřátelského území, zatím beze zbraní. Ty zbraně se samozřejmě mohou objevit později, jakmile budou invazní bojůvky rozmístěny a připraveny. Jak dobře mohou být sehrané, se už nedávno ukázalo v Paříži, což asi byla jejich rozcvička či nácvik. Evropské kontrarozvědky už dávno vědí, že mezi uprchlíky před válkou a ekonomickými migranty, z nichž asi tři čtvrtiny jsou zdatní silní chlapi ve vojenském věku, je určité a samozřejmě přesně nespočítatelné procento vycvičených džihádistů. Hádat se, zda je to deset, pět, či dvě procenta, je jako podřezávat si pod sebou větev dvěma nebo deseti řezy za minutu. Islámský stát začal s osmi tisíci bojovníky a během pár měsíců ovládl území velikosti Anglie. Od té doby se k němu přidaly desetitisíce domácích a skoro 50.000 přivandrovalců z více než 50 zemí. S přidruženými džihádistickými skupinami po celém světě a sympatizanty poskytujícími podporu hmotnou a ideovou, čítají snad už čtvrt milionu.
Na porážku české armády by jich stačilo pár stovek. Základním organizátorem invaze je Muslimské bratrstvo, které již před nějakými 15 lety naplánovalo invazi Evropy na rok 2016 a její ovládnutí na 2020. Daří se to s půlročním předstihem. MB je téměř 90 let stará a dnes už celosvětově hodně rozrostlá organizace islámských radikálů, čili navrátilců k „původnímu“ výkladu islámu, jejíž ideologií je celosvětová islamizace všemi prostředky: kulturními, civilizačními, politickými, náboženskými, imigračními a vojenskými. Ta je kořenem, k němuž se dá vystopovat původ většiny islámských teroristických organizací, od PLO, Hamásu, Al-Kájdy, Talibánu a Boko Haram po Islámský stát. Je to vlastně taková islámská varianta či napodobenina někdejší Komunistické internacionály čili Kominterny. V Egyptě, kde se pokusila s Morsím nastolit totalitní stát podle středověkých zákonů, byla svržena a postavena mimo zákon. Její velení se přestěhovalo do Londýna, jemuž se ne náhodu dnes přezdívá Londonistán, podle knihy anglické novinářky Melanie Phillips. Muslimskému bratrstvu fandí Saúdové, dnešní vláda turecká a Obamův Bílý dům, v němž ve funkci poradců působí nejméně šest Egyptem identifikovaných vysokých členů Muslimského bratrstva. Popisuji to podrobně v knížce Jak přežít civilizaci. Americká zahraniční politika rozvracení jakž takž fungujících států v islámské oblasti je už delší dobu předmětem politologických debat, které zatím nedospěly ke konečnému závěru, zda je způsobena pitomostí nebo záměrem.

Jak si máme vysvětlit chování Angely Merkelové a našich „vlastenců“, jako je třeba páter Tomáš Halík?

Psychickou poruchou vycházející z neo-marxistického výkladu křesťanství jako univerzální ideologie převracející „lásku k bližnímu“ v lásku ke všemu cizímu a nenávist ke všemu vlastnímu. Sebenenávist promítaná do svých blízkých, které pak potřebuje nálepkovat jako xenofoby, nacisty a rasisty,tak by to asi definoval psychiatr.

Roky se zastáváte afrických křesťanů, jako by hrách ale na stěnu házel…

A to mě právě fascinuje na křesťanech typu Halíka: už nejmíň deset let se ví o masové perzekuci, masakrech, zotročování a vyhánění křesťanů v islámských státech, jako Irák, Sýrie a Nigérie. Tamní křesťanští duchovní už hovoří o zániku křesťanství v celém islámském světě – původně křesťanském. Od západních křesťanských vůdců nevidět žádné snahy o pomoc. A páter Halík láskyplně hájí islám proti nám „xenofobům“, místo aby pomáhal masakrovaným křesťanům – jak se o to alespoň pokouší například protestantský duchovní Dan Drápal, zatím stejně marně jako já.

A takový člověk by chtěl kandidovat na prezidenta? Pán bůh nás ochraňuj! Před krátkým časem byla zveřejněná úděsná statistika, hovořící o tom, že během tří posledních let zbylo z cca 2 milionu iráckých křesťanů zhruba 180 000. Ostatní byli islámskými radikály vyvražděni. Zakládá se tento údaj na pravdě?

Zda je to přesně 180 000 nevím, naposledy jsem se dočítal o likvidaci více než tří čtvrtin z oněch 2 milionů. A také asi nebyli všichni vyvražděni, mnohým se podařilo uprchnout, například do Kurdistánu. Asi je však pravdivé sdělení mosulského biskupa, že slavné a dlouhé dějiny křesťanství v Iráku skončily. Mimochodem, biskup si jen bez výčitek posteskl, že od křesťanů na západě nepřišla žádná pomoc a varoval, že nezastaví-li příliv muslimů do Evropy, bude se jim brzy dít totéž.

Váš recept na řešení možná neřešitelného…

Už to řešení navrhuji a zveřejňuji přes rok: záchytná uprchlická centra na okraji Evropy, čili středomořských ostrovech, kde by se s finanční a personální pomocí všech evropských států poskytovala základní pomoc a provádělo „kádrování“, podle něhož by se uděloval azyl skutečně perzekvovaným a ostatní by se posílali zpět domů. Ale hrách na stěnu…

V Německu se množí případy soudních žalob na kancléřku Merkelovou za vlastizradu, neměli by se toho bát i někteří naši politici?

Z našich politiků se myslím vyložené vlastizrady ještě žádný nedopustil, asi díky tomu, že lidé jako Dienstbier, Kocáb, Pelikán nebo Šabatová – a vlastně třeba taky Schwarzenberg – naštěstí nemají možnost státní politiku řídit. Zatím.

Dalším těžko pochopitelným krokem Bruselu je snaha vyplatit Turecku a dokonce některým africkým zemím miliardy eur, aby zastavily tok běženců. S největší pravděpodobností tyto sumy padnou do lidově řečeno černé díry a situace se nijak nezlepší. Ba, naopak, jak Turecko, tak další budou bezesporu své požadavky navyšovat…

A kromě peněz se jim nabízí, že pomohou-li zastavit těch pár milionů ilegálů, Evropa jich za to přijme několikanásobně víc legálně a 80 milionům Turků slibuje bezvízový vstup do Evropy. Muslimové na celém světě se musí smíchem popadat za břicho.

V roce 1683 porazila vojska Svaté ligy muslimy u Vídně a zabránila tak jejich expanzi do Evropy (i když i tak osmanská říše obsadila a zotročila na řadu století Balkánský poloostrov a více než polovinu Uher), máme si z toho vzít historický příklad?

Určitě, a ne náhodou tu bitvu nakonec vyhráli Středoevropané. Akorát je to dnes celé nějak geograficky obrácené. Západní Evropa je už prakticky okupovaná a bude-li se bránit, bude to v ulicích vlastních měst. Východní část EU má ještě v paměti, jak chutná totalita, tak její příchod v novém přestrojení snadněji vyciťuje. Má ještě možnost bránit svoje hranice – a možná, někdy, časem, až se posílí, vytáhnout z nich po husitsku ven. Někteří západní členové hnutí Counterjihad v to ostatně doufají. Potřebovalo by to každopádně upevnit Visegrádskou čtyřku a možná k ní přibrat i ostatní sousední národy s podobnou zkušeností totalitarismu a držet tak jakýsi obranný blok.

Závěrem, na jaké knize popř. hře v současné době pracujete…


Nedokončenou, rozdělanou nebo plánovanou práci nerad avizuji, ubírá to energii potřebnou na práci samotnou. Ale průběžně jsem ke čtení každý týden v Reflexu.

Za rozhovor děkuje Ivan Černý
(Vyšlo v Dáma online.cz)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy