V Zemanově seznamu "duševně nenormálních"? To jste v dobré společnosti!

18. 04. 2016 | 17:28
Přečteno 7430 krát
Policejní perzekuce za svobodné názory: hradní psychiatrie podle komunistického vzoru

Čínského vůdce vítal i plakát s Havlem a dalajlámou. K Hradu však nedojel. Nebyl vpuštěn na Hradčanské náměstí
Čínského vůdce vítal i plakát s Havlem a dalajlámou. K Hradu však nedojel. Nebyl vpuštěn na Hradčanské náměstí


Čínský prezident Si Ťin-pching v Praze
Čínský prezident Si Ťin-pching v Praze
Během návštěvy hlavního komunisty světa, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vymetli policejní těžkooděnci z Hradu povolené shromáždění.

Prezident pak slavnostně poděkoval policistům za "odvahu" a nazval demonstranty "duševně nenormálními". Tato paušální diagnóza z úst prezidenta postačila k tomu, aby stát zabránil realizaci ústavního práva občanů pokojně se shromažďovat a česká vláda netroufla jakkoli reagovat.

Ministři si kutí na svém a bojí se vystrčit nos na Hrad, aby náhodou nenabourali, něco nepokazili, neurazili pomstychtivého prezidenta a nedostali se na některý z pověstných Zemanových seznamů zrádců. Zejména teď, když pan prezident vytváří nový seznam "duševně nenormálních" - nejen jako terč posměchu, ale také pro výstrahu všem, kdo by chtěl svobodně vyjádřit svůj vlastní názor, odlišný od postojů prezidenta a jeho "dolních deseti milionů."

Kdo v Česku ve skutečnosti vládne?

Vláda nevládne ani sama době, natož lidu - momentálně "řeší" Babišovo Čapí hnízdo, nebo přesněji: "vysvětluje, proč to teď není vhodné řešit" a čeká, až kauza časem zapadne. Naopak Zeman se do Čapího hnízda za Babišem těší. Je čas utužovat spojenectví před podzimními volbami do krajů. A Bohuslav Sobotka jeho favoritem rozhodně není. Andrej Babiš - ano, ale je více zaměřen na ochranu vlastních podnikatelských zájmů než na zachování demokracie, proto téma svobody shromažďování na setkání s prezidentem určitě nezvedne. Nezapomínejme, že za úspěch v podnikání Babiš vděčil i stykům s Milošem Zemanem v dobách, kdy ten býval předsedou vlády.

ČSSD se připravuje na podzimní volby - zase budou o zdravotnictví
ČSSD se připravuje na podzimní volby - zase budou o zdravotnictví
Mezitím premiér Sobotka ve svém paralelním světě bere pod křídla sociální demokracie lékařské odbory s osvědčeným heslem "Děkujeme, odcházíme!" a připravuje se na podzimní volební souboj s vicepremiérem Babišem, který ve zdravotnictví vidí černou díru v rozpočtu. Jinou díru ve stranické kase Sobotka už řeší - hrozbu zablokování peněz na účtech ČSSD, ale zaplatit dluhy své strany nedokáže. Jak asi hospodaří s veřejnými penězi? A co teprve volební kampaň?


Zaoralek zamétal Zemanovi cestičku v Číně. Ochrana lidských práv vzkvétá aspoň na jeho twitterovém účtu
Zaoralek zamétal Zemanovi cestičku v Číně. Ochrana lidských práv vzkvétá aspoň na jeho twitterovém účtu
Ani Sobotka si to se Zemanem nechce rozházet. Společně s ministrem zahraničí neviditelným v zahraničí se přidal k prezidentovi, který dlouhodobě prosazuje nový název státu - Czechia. Ve vládě se rýsuje nová hádka. Zbytek Evropy se tím baví. Šokovaní Němci navíc připomínají obdobný název "Tschechei", který vymyslel Hitler a dodnes se jako opovržlivý pro nás užívá.









Ministr vnitra Milan Chovanec jako zkušený dvojitý zrádce nevylučuje rozhodující třetí veletoč a také si nechce zadat před pravděpodobným jmenováním dalšího premiéra. Slíbil sice rezignaci, pokud se ukáže, že někdo přímo z Hradu anebo z vedení policejních sborů nařídil policii stranit Číňanům, ale doba na vyšetření uplynula bez konkrétního výsledku.



Vykázaný z Hradčanského náměstí ústavní činitel poslanec Miroslav Kalousek se stal hlavním symbolem vymetání "duševně nenormálních" z Hradu. Prezident Zeman nyní schovává porušení ústavního práva shromažďování a ostudné selhání policie za úsměvný příběh "různých Kalousků, kteří se pouze zviditelňují šaškovskými akcemi". Politici jsou tedy šašci.

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek slíbil si posvítit na "ruského švába" - hradního kancléře Vratislava Mynáře
Předseda TOP09 Miroslav Kalousek slíbil si posvítit na "ruského švába" - hradního kancléře Vratislava Mynáře

Jediný, kdo skutečně vládne, je prezident Zeman. Stabilizuje společnost podle osvědčeného čínského komunistického vzoru, jak slíbil.

Ministr vnitra policejní zásahy během čínské návštěvy podpořil. Ale až s křížkem po funuse.

Šetření nepřiměřeného policejního zásahu a omezení svobody pohybu a shromažďování skončilo do ztracena.



Nevíme a zřejmě se ani nikdy nedozvíme, jestli přání prezidenta Zemana nepustit povolené shromáždění na Hradčanské náměstí skutečně putovalo z Hradu prostřednictvím kancléře Vratislava Mynáře k řediteli krajského pražského ředitelství Policie ČR Miloši Trojánkovi, jak to na Hradčanském náměstí tvrdilo demonstrantům velení zasahující policejní jednotky. Faktem zůstává, že ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý se týden po kontroverzním zákroku přidali k poděkování prezidenta členům policejního sboru v Míčovně Pražského hradu, čímž zpětně potvrdili svou podporu prezidentovu rozhodnutí bezdůvodně omezit základní práva a svobody občanů.

Prezident školil policisty slovy: "Váš nevděčný úděl často spočívá v tom, že bráníte projevu duševně nenormálních lidí, a v tom jste tak trochu podobní psychiatrům!"

Velký bratr tě vidí!
Velký bratr tě vidí!
Máme tomu snad rozumět tak, že k projevům duševní nemoci patří vyvěšování a nošení tibetské vlajky nebo uctívání památky událostí obou historicky významných 17. listopadů? A že takto duševně nemocní lidé si pak zaslouží léčbu policejním zásahem? K dokreslení dobové předlistopadové atmosféry, nad našimi hlavami burácel policejní vrtulník, demonstranty fotografovalo a natáčelo na videokamery několik policistů v civilu a Praha byla zaplavena rudými bolševickými prapory.



Nálepka duševní choroby a represe za svobodné názory podle totalitního komunistického vzoru

Označení nepohodlných občanů za "duševně nenormální" patří do nejčernějších stránek sovětské totality - provozování psychiatrických vězeňských ústavů, takzvaných "psychiatrických gulagů". Psychiatrická diagnoza a nucená léčba sloužila v SSSR jako nástroj perzekuce vůči oponentům režimu. Když ruská básnířka a disidentka Natalja Gorbaněvská v roce 1968 na moskevském Rudém náměstí vyjádřila nesouhlas s okupací Československa, byla okamžitě zatčena a umístěna do psychiatrické léčebny s diagnózou "plíživá schizofrenie". Tuto unikátní diagnózu sovětští psychiatři vymysleli speciálně pro účely dlouholetého psychiatrického věznění politických odpůrců režimu. Věznění a mučení disidentů pod rouškou údajné "léčby" pokračuje dodnes v čínských psychiatrických ústavech.

Blázen křičí: Chyťte blázna!

Jak už dobře víme, prezident Zeman rád navazuje na tradice Východu. Na jedné straně se vysmívá neschopnosti českých politiků a podporuje všelidové referendum, například k tématu vystoupení ČR z Evropské unie, na straně druhé brání občanům vyjádřit pokojným shromážděním jejich názor na přítomnost nejvyššího představitele komunistické Číny a označuje je za "duševně nenormální". "Duševně nenormální" podle Zemana je každý, kdo nejen má odlišné politické postoje, ale troufá si vyjádřit svůj názor v dohledové vzdálenosti od Hradu. Avšak jak praví lidová moudrost, když někdo volá: Chyťte blázna, musí si dát sakramentský pozor na to, aby jako blázen nevypadal on sám.

Povolené pokojné shromáždění nebylo vpuštěno na Hradčanské náměstí v době, kdy český prezident a jeho čínský protějšek už na Hradě nebyli, takže nemohla být ohrožena bezpečnost zahraniční návštěvy. Nastoupil akt zvůle vrchnosti nad neposlušnými poddanými, kteří si troufají veřejně vyjádřit svůj občanský postoj. Mezi vykázanými účastníky byli ústavní činitelé a občané všech věkových skupin - od studentů, kterým loni prezident zabránili uctít památku na Albertově, až po Havlovu generaci – někdejší topiče z disentu, signatáře Charty 88 i vizionáře z Občanského Fóra.


Zemanova normalizace

Disidenti komunistického režimu biskup Václav Malý, filmová dokumentaristka Olga Sommerová a předsedkyně Výboru dobré vůle Dana Němcová
Disidenti komunistického režimu biskup Václav Malý, filmová dokumentaristka Olga Sommerová a předsedkyně Výboru dobré vůle Dana Němcová
V roce 1968 Prahu normalizovaly ruské tanky. V roce 2016 – čínské vlajky a česká policie na pokyn prezidenta republiky za přihlížení nečinné vlády. Je to historický symbol a bod obratu v českých dějinách po pádu komunismu. Během návštěvy prezidenta komunistické Číny Si Ťin-pchinga Hrad byl konečně vyčištěn od "duševně nenormálních". Havlovi pohrobci, doprovázeni studenty a několika dalšími stovkami "nenormalizovaných", odcházeli s vlajícími tibetskými vlajkami, v rytmu čínských bubínků a čestné salvy na počest hlavního čínského komunisty. V roce 2016 je Praha úplně jinde, než si představovali lidé, kteří cinkali klíči na Václavském náměstí v listopadu 1989.

Stabilizace či spíše normalizace společnosti podle východního, konkrétně sovětsko-čínského vzoru poběží dál: s povinným poklonkováním starším bratrům na Východě a prezidentovi na Hradě, vyvěšováním rudých vlajek, držením huby a kroku, nálepkováním nespokojených "bláznů" a "škůdců", šířením celospolečenské apatie jako spavé nemoci a nakonec použitím represivních složek.

Nepřipadá vám tento příběh jako špatný sen na téma antiutopie? Vítejte v časech před listopadem 1989!

Jenže to není sen. Pohleďte do tváří těch, kteří byli na Hradě vítáni a kdo byl vykázán. Rozhodněte si sami, ke komu byste se přidali vy, kdybyste navštívili Hrad ve stejný den, co čínský prezident....?

Vědec Ivan Havel s manželkou Dagmar Havlovou
Vědec Ivan Havel s manželkou Dagmar Havlovou


Disidenti komunistického režimu Dana Němcová a Jan Urban
Disidenti komunistického režimu Dana Němcová a Jan Urban


Čestný předseda TOP09 poslanec Karel Schwarzenberg a signatářka Charty 77 socioložka Jiřina Šiklová
Čestný předseda TOP09 poslanec Karel Schwarzenberg a signatářka Charty 77 socioložka Jiřina Šiklová


Dokumentaristka Olga Sommerová, diplomat Michael Žantovský a biskup Václav Malý
Dokumentaristka Olga Sommerová, diplomat Michael Žantovský a biskup Václav Malý


Exministr životního prostředí a bojovník za lidská práva v Tibetu Martin Bursík
Exministr životního prostředí a bojovník za lidská práva v Tibetu Martin Bursík


Ředitel Národní galerie Jiří Fajt a exministr pro lidská práva hudebník Michael Kocáb
Ředitel Národní galerie Jiří Fajt a exministr pro lidská práva hudebník Michael Kocáb


Emeritní předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová
Emeritní předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová


Písničkář Jiří Dědeček
Písničkář Jiří Dědeček


Tibeťané s místní politickou aktivistkou a autorkou blogu
Tibeťané s místní politickou aktivistkou a autorkou blogu


Pedagožka Klára Laurenčíková a exředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček
Pedagožka Klára Laurenčíková a exředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček


Budoucnost
Budoucnost

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy