Hradní fraška

26. 10. 2021 | 00:13
Přečteno 2290 krát
Komentář k vystoupení předsedů Poslanecké sněmovny a Senátu pánů Radka Vondráčka a Miloše Vystrčila v Otázkách Vlastimila Moravce (OVM) - ČT, 24. 10. 2021.


Bohorovný klid se rozprostřel těsně po volbách do Poslanecké sněmovny (8. - 9. 10. 2021) v otázce ustavující schůze u vítězů demokratických koalice SPOLU a PirSTAN, která má proběhnout 8. 11. 2021. Snaha členů Hnutí ANO a proti unijní strany SPD s jakou přistupovali a stále přistupují k oddalování demise staré a jmenování nové vlády, je ale nepřehlédnutelná. Nepřehluší ji ani to, že se pomalu v každé druhé větě zalykají starostí o zdraví Miloše Zemana.


Bylo to i patrné ze včerejšího vystoupení pana Vondráčka. Otázku aktivace článku 66, zdravotní nezpůsobilosti prezidenta vykonávat prezidentskou funkci a převzetí pravomocí prezidenta předsedou Sněmovny a předsedou Senátu spojuje s požadavkem SPD podílet se na vedení Poslanecké Sněmovny. Emeritní předseda Sněmovny Vondráček vyslovil obavy, že schůze o tomto aktu, která by měla proběhnout 9. 11. 2021 se může protáhnout na několik dní. Na otázku Václava Moravce, zdali si přeje ve vedení stranu, které je Bezpečnostní informační službou označována za extrémistickou, nedokázal ale jasně odpovědět. Na rozdíl od předsedy Senátu Vystrčila, který si dokáže vedení Sněmovny bez zastoupení SPD představit.


Zneužití a využití


Miloš Vystrčil na adresu Vondráčkovy návštěvy v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) den poté, co nebyl kancléřem Mynářem informován o sdělení ředitelem ÚVN, prohlásil, že pan Vondráček byl zneužit. Ten se však takové charakteristice brání a hovoří o využití jeho funkce. Nabízí se otázka, zdali je pan předseda tak vytížený a roztržitý, že si nevšiml, že jeho schůzka 14. 9. 2021 byla natáčena, a že nevěděl ani o zprávě koncilia lékařů ÚVN o zdravotním stavu prezidenta Zemana, kterou kancléř Mynář obdržel den před jeho návštěvou prezidenta.


Nebo šlo o záměr, jemně řečeno o dojemnou shodu s kancléřem Mynářem posvětit, že prezident je zdravotně způsobilý vykonávat prezidentskou funkci. Nebo že by pan předseda Vondráček byl tak pohlcen starostí o prezidentovo zdraví, že si neuvědomil, kdo že ho to zve bez povolení ÚVN k prezidentovi na jednotku intenzivní péče. Tu si pan předseda navíc spletl s českou hospodou, do níž se aktuálně v době narůstající křivky nakažených Covidem chodí také většinou bez roušky a kontroly negativního testu či potvrzení o proočkování.


A co česká veřejnost?


Soudě podle ohlasů veřejnosti pan předseda nepřesvědčil ani o své naivitě, s níž se snažil přesvědčit ne znepokojenou, ale rozezlenou českou veřejnost. Tím méně skutečností, že o špatném zdravotním stavu prezidenta Zemana nevěděl, přestože je to právě Poslanecká sněmovna, která podle Ústavy přichází po volbách s prezidentem České republiky do přímého kontaktu. O to více zaráží, že to nebyl předseda Poslanecké sněmovny Vondráček, ale předseda Senátu, který požádal ÚVN o vyjádření
ke zdravotní způsobilosti prezidenta Zemana vykonávat funkci a s ní spojené pravomoci.


Ukazuje se, že důvěra pana Vondráčka ke kancléři Mynářovi, který nemá patřičnou bezpečnostní prověrku, je opravdu bezbřehá. Jeden se nestačí divit, že pan předseda Poslanecké sněmovny je magistrem práv, advokátem a dopustí při návštěvě u nejvyššího ústavního činitele takové profesní lapsusy a politické "boty".


Mimochodem v nedělním pořadu OVM vyplavala na povrch další kancléřova lahůdka. Dokument Bezpečnostní informační služby týkající se kauzy Vrbětice, který údajně prezident Zeman neobdržel, přijal sekretariát prezidentské kanceláře 7. 4. 2021. Z Hradu do Lán putoval tajný rezervát šest dnů. Maně jsem si přitom vzpomněl na Švejkovu budějovickou anabazi, ve které po sto letech neslavně úřadovali vachmajstr Mynář, závodčí Nejedlý a Jiří Ovčáček, známý mezi škodolibými lidmi coby Pepek Vyskoč.


Ani tato ukázka "profesionality" práce prezidentské kanceláře nehnula s panem Vondráčkem. Na otázku, zdali považuje stávající kancelář prezidenta republiky
za profesionální a důstojný orgán, pan předseda opět usoudil, že mlžení je tou v uvozovkách nejlepší zavedenou "odpovědí". Předseda Senátu Vystrčil mimo jiné hovořil
o absurdní hře pana Mynáře.


Předseda Poslanecké sněmovny Vondráček neopomněl postesknout si, co všechno se rozpoutalo proti jeho osobě, ,,a to jsem nečekal... a to nemá obdoby", jakoby si stále neuvědomoval, čím vším přispěl k tomu, že prezidentský úřad ztratil majestát a důstojnost, autoritu a respekt.


Myslíte, že dojde k rychlému předání moci?


Odpověď předsedy Senátu pana Vystrčila na jednu z posledních otázek Václava Moravce mě zaujala nejvíce svou upřímností a pravdivostí.


,,Výsledky voleb k tomu daly dobrý předpoklad. Komplikuje to zdravotní stav pana prezidenta, tím pádem se to obtížně odhaduje. Osobně bych byl rád, kdyby to proběhlo rychle a chci věřit tomu, že se tak stane. Ale řekl bych to, že se to stane, je o něco málo pravděpodobnější než to, že vzniknou komplikace. Ale neřeknu Vám to přesně.
Václav Moravec: Ale není zájmem i Vás jako opozice, když se podíváte na rostoucí pandemii Covid 19 a další nezvládnutí vlny, narůstající počet lidí v nemocnicích, totéž platí
o zdražování energií, že vy jako opozice nikam nespěcháte, nevyhovuje to Andrejovi Babišovi?


Filosofie, kterou nesnáším: Čím hůře, tím lépe


Tomu já rozumím, to je ta přesně ta filosofie, kterou nesnáším: čím hůře, tím lépe. Aspoň to, jak to tady vypadá, my kteří vládneme, budeme mít na koho svést. Jiná věc je, že my bychom měli co nejdříve dělat nějaké kroky, které pomůžou tomu, aby ta situace nebyla tak špatná. Ale v okamžiku kdy řekneme, klidně si počkejme, nechme tam tuhle vládu, která nemá žádnou motivaci, tak vlastně nepomáháme této zemi.


A pak je to o tom, jestli chcete pracovat pro tuto zemi a máte to na prvním místě nebo mít výhodnou pozici pro své vládnutí a tím je ještě chvíli necháte být, aby to tedy bylo ještě horší, jako jasný důkaz, že to jsme nezpůsobili my.


Anebo do toho půjdete dříve, čehož jsem příznivcem já, aby to bylo rychlejší a rychleji jste potom dokázali dělat některé kroky, které jsou nutné. Ale to je vždycky taková hra o tom, jestli to vezmete tak, že děláte ty věci proto, že jste určený a že je to nějaká služba. Nebo chcete mít dobré podmínky pro to, abyste byl populární, aby ty věci nebyly na vás a tak dále. To je stejný styl jako se zdravotním stavem pana prezidenta, že teď všichni říkají tohle to vy děláte kvůli tomu, abyste byli, a tím Vám dělají přesně tu situaci komplikovanější a komplikovanější, aby na tom něco vydělali.


Aby ale jmenovali padesát soudců, a že by bylo potřeba také ústavního soudce, a že je nejmenovaný rektor university, to se prostě neříká, to není důležité. Důležité je přece, že pan prezident pracuje jednou za měsíc. Vlastně uvědomil si někdo, že tím, že říkají, že můžeme čekat, jak dlouho je potřeba, že tím dehonestujeme úřad toho prezidenta. Vždyť my vlastně říkáme, vždyť on není vůbec potřeba. Vždyť vlastně o co jde? Kdyby tady nebyl, tak se nic neděje.


A přitom všichni víme, jak je prezident důležitý, ale v okamžiku, kdy není, říkají, není kam spěchat. Tak proboha, tak si to uvědomte: je kam spěchat nebo není kam spěchat? Jestli není kam spěchat, tak potřebujeme toho prezidenta pořád nebo jenom někdy?


To přece nemá žádnou logiku. Já jsem z toho úplně u vytržení (!), jak někteří zkušení politici zneužívají této situace k tomu, aby se zviditelnili a ostatní pomluvili."


A s dovolením dodávám:
Přijmout návrat prezidenta Zemana v jeho dnešním zdravotním stavu znamená souhlasit s praktikami hradního tria hraničící s trestnou činností, krytou prezidentem Zemanem a dosluhující vládní koalicí. Je trestuhodné obelhávat českou veřejnost, aby si tito nekompetentní funkcionáři udrželi své posty za podporu zdravotně nezpůsobilého prezidenta, jenž po celou dobu svého výkonu prezidentské funkce ji ohýbal a porušoval Ústavu a bezpečnostní předpisy k velké radosti východního bratra, jehož pozici zaujímá od roku 2000 prezident Putin.

Psáno pro facebook.



Fotografie T. G. Masaryka je stále tím ukazatelem, jak a komu mají politici sloužit.

null
null


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy