O jedné falešné a sebe záhubné naději

04. 09. 2022 | 21:32
Přečteno 2036 krát
Reakce na demonstraci v Praze na Václavském náměstí 3. 9. 2022.

Přemýšlel jsem, jak věcně odpovědět těm sedmdesáti tisícům lidí na Václavském náměstí, kteří se na něm sešli (3. 9. 2022), aby zachránili Česko před Evropskou unií a NATO. Zatím co Putin okupuje Ukrajinu a mne si ruce, jak se před jeho energetickou válkou v Evropě už nyní třesou čeští vlastenci strachy a proklínají demokracii a vládu premiéra Petra Fialy. Mnoho z nich nevidí totiž dál než jen na špičky mnoha bání v Kremlu, které tu zůstaly a přežívají v jejich hlavách zase jako naděje. Že je to naděje falešná a sebe záhubná, nejsou s to zatím pochopit. Věcné názory těch, kteří se na dnešní Putinův autokratický a diktátorský režim a jeho tyranii v Rusku dívají s historickou reflexí, souvislým věděním, skrze každodenní realitu a fakta, nechtějí slyšet, přestože se jejich životů přímo týkají.

Komentář Vratislava Ludvíka (VL), poradce v oboru plynárenství je jedním z takových dalších důkazů, který bez velkých slov věcně a odborně poodkrývá Putinovy lži právě
v energetické oblasti. Zazněl na ČT24 shodou okolností v čase, kdy se vlastenci pod sochou Václava opájeli polopravdami a výzvami k odchodu z Evropské unie a NATO, které tu
padaly z úst mnoha řečníků a zasévaly do řad shromážděných občanů další nepodložené pochyby a paniku.

Následující přepis komentáře pana Vratislava Ludvíka, který jsem si z něho pořídil, stojí proto za pozornost.
https://www.ceskatelevize.cz/.../1010149.../222411058300903/
(3. 9. 2022, 15.35-15.45)

null
null


„Moderátor Roman Fojta (RF): Gazprom zdůvodnil zastavení plynovodu Nordstream1 závadami. Podle německé firmy Siemens Energie jde je- n o banalitu. Čili je to ze strany Ruska zástupný důvod, snaha vydírat Evropu?

VL: Mohu, prosím, malou vložku technickou, abychom přesně věděli, o čem se bavíme. Jestliže se plyn těží a je třeba ho přepravit, tak se k tomu používají takzvané kompresní stanice. To jsou ony kompresory, které vyrábí Siemens. A tímto kompresorem se zvyšuje tlak v potrubí a tím se tlak připravuje. A už přestanu zlobit, ale ještě bych Vám tady ukázal jeden přebarvený obrázek, který bude na obrazovce dobře, předpokládám. Tak že ty černě označené objekty to je stanice Wybór a ty červeně označené objekty jsou právě ony kompresory. Čili snadno se dá spočítat, že jich je osm.
Kompresní stanice nemůže jet na jeden nebo dva kompresory, zvláště pokud má být tlak přes sedm megapascalů (MPa), zvláště potom jestliže se přepravuje na délku (vzdálenost) několika set kilometrů. Ten systém, který pracuje v kompresní stanici, znamená, že jsou čtyři turbokompresory v provozu a čtyři jsou v rezervě, z nichž dvě jednotky bývají obvykle rozmontovány a připravovány k opravě. Nemůže tedy nastat situace, že by najednou všech osm těchto turbokompresorů vypadlo ze hry, že by přestaly všechny fungovat najednou, protože to provozní režim neumožňuje. Jinými slovy to, co říkají Rusové, je lež.

null
null


A druhý moment, který bych chtěl zdůraznit. Velmi nedávno se tady zobrazovaly snímky hořícího plynu s tím, že Rusové nechávají spalovat přebytečný plyn a podobně, ale podíváte-li se pořádně na fotografii, kterou to bylo provázeno, tak je jasné, že tam došlo k těžké havárii na zkapalňovací stanici a celý jeden zkapalňovací blok byl v plamenech. Takže je možné, že souvislosti právě s touto havárií, mohlo dojít na systému potrubí k tomu, že nelze přepravovat plyn. Nikoli tedy vinou nefunkčních kompresorů na kompresorové stanici Wybór.

Moderátor RF: To oznámení prodloužení odstávky na neurčito přišlo včera večer, co to podle Vás udělá s cenami plynu, i v kontextu toho, že Gazprom mírně navýšil dodávky plynu přes Ukrajinu?

VL: Přes Ukrajinu jde plyn celou dobu. Ono se o tom, z důvodů, které já nedosti dobře chápu, nemluví, ale plyn teče přes Ukrajinu odjakživa a nikdy nepřestál téct.

Moderátor RF: Dobře, já jsem zmínil pouze to, že došlo k navýšení dodávek, nemluvil jsem o tom, jestli tekl nebo netekl.

VL: Já vím, ale ta kapacita, která na Slovensku vzniká, je sto miliard krychlových metrů ročně. To znamená, že je to kapacita jako dva Nordstreamy dohromady. Znamená to tedy, že tamtudy lze do Evropy přepravit veškerý kontrolovaný plyn, který Evropa vůči Rusku měla. Není to tedy zase žádná benevolence využití zařízení, které už dříve zásobovalo Evropu dokonce výlučně.

Moderátor RF: Rozumím, ale utekl jste mi z té otázky, co to poslední dění kolem plynovodu Nordstream1 znamenalo, celkově ten ruský postoj, a co to udělá s cenami plynu?

VL: S cenami plynu by to v zásadě nemělo udělat nic, protože se tím nezvyšují náklady. Náklady zůstávají v podstatě na stejné úrovni, neboť není žádný velký rozdíl mezi plynem, který je přepravován pod mořem přes Baltské moře a mezi plynovodem, který po desetiletí přepravuje stejný plyn přes Ukrajinu. Nemělo by to mít vlastně žádný vliv. Naopak tím, jak vlastně klesá dodávka Ruska a jak se rychle omezuje počet zemí, které ruský plyn přijímají a spotřebovávají, tak si myslím, že to pro cenu plynu bude mít, řekl bych velmi blahodárný vliv, a že ta cena půjde dolů, protože ten bod zlomu byl již zkrátka dosažen.

Moderátor RF: Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, pokud jde o ceny, řekla, že je čas na zastropování ruského plynu. Jak složité je najít řešení ohledně takového kroku, vidíte nějaká možná úskalí?

VL: Zastropování ceny je sice technicky možné, ale finančně náročné. Ono se pořád zapomíná na to, že někdo musí doplatit ten rozdíl, který ztratí obchodník s plynem, jenž plyn za nějakou cenu nakoupí, ale nesmí ho prodat za cenu, která tomu odpovídá, ale prodává za zastropovanou, nižší cenu. Takže v tom se případě se samozřejmě každý obchodník obrátí na stát a bude po něm žádat rozdíl mezi cenou zastropovanou, kterou získal odběratel, a mezi cenou, která je na trhu. Jenomže já se domnívám, že cena na trhu v této chvíli již bude mít tendenci silně klesat. A tipuji to tak, že do konce topné sezóny se můžeme dostat na hodnoty tak kolem jedné třetiny současného stavu.

Moderátor RF: Podle představ českého předsednictví bude také třeba oddělit ceny plynu od ceny elektřiny. Má tohle řešení za současné situace, kdy Vy předpokládáte snižování ceny plynu, bude mít stále smysl a v případě jak složité bude něco takového dosáhnout?

VL: Ono to samotné spojení vzniklo své podstatě náhodou a vzniklo tím, že zvláště v Německu jsou veškeré zelené zdroje a výkonové zdroje bekovány právě plynovými elektrárnami. A když Putin nenaplnil podzimní zásobníky, ač tehdy koupil kapacity, čili vypadalo to, jako že bude chtít plyn uložit jak u nás, tak v Německu. A když potom došlo na podzim roku 2021 k jakési klimatické abnormalitě, v Německu asi čtrnáct dní lilo jako z konve, slunce nezasvítilo a neválo. Tak bylo potřeba v této chvíli pustit ony elektrárny na plyn, jenomže se ukázalo, že jsou prázdné zásobníky plynu. A v té chvíli Putin prohlásil, ano, otevřete Nordstream2 a budete mít tolik plynu, kolik si budete přát. Což byl ovšem ten základní smysl toho, proč ten plyn v zásobnících nebyl. Ale vzhledem k tomu, že Nordstream2 otevřen nebyl, tak to co následovalo potom jako jakýsi pád cenový, který jsme tehdy pocítili již všichni. Nejen tedy Němci na elektrárnách využívající plyn. A podle poslední výsledovky, kterou Gazprom zveřejnil, jsem došel k závěru, že tady musí existovat třetí subjekt, který v uvozovkách nezávisle obchoduje s plynem, protože množství prodaného plynu, který Gazprom vykazuje, včetně odečtu, který působí z hlediska nějakých doložek, které jsou v kontraktech, nedává v podstatě takové množství, v jakém je vykazován zisk. Čili tam musí být ještě nějaký subjekt, který obchoduje s plynem na účet Gazpromu a ve prospěch Gazpromu, a činí tak tedy možná pod cizí vlajkou.

Moderátor RF: Ještě jedna věc, pojďme k Česku, jak je Česko připraveno na zimu na případné neobnovení ruských dodávek plynu plynovodem Nordstream1. My jsme slyšeli ten výčet opatření, která podnikla vláda z úst premiéra Petra Fialy, zajišťuje nám doopravdy dobrou připravenost na zimu?

VL: Ano, zajišťuje. Co je potřeba v této chvíli ještě udělat, zajistit jednu miliardu krychlových metrů plynu potrubní dodávky. Mluvím o situaci, kdyby ruský plyn nebyl vůbec. Pokud bude ruský plyn, tak nám toto množství plynu spolu s plnými zásobníky pokryje celou zimní sezónu. Bez potíží, i dokonce bez omezování. Oněch 15 %, které Evropská unie schválila, se týká samozřejmě průmyslu a zemědělství, řemesel a podobně. Netýká se tedy obyvatel, netýká se takové té kritické infrastruktury nemocnic, škol. Těch 15 % je přesně adekvátní množství toho, kdyby Rusko nedodávalo plyn vůbec žádný. Čili mínus 15 % rovná se nule ruského plynu.

Moderátor RF: Poradce pro plynárenství, Vratislav Ludvík, děkuji Vám za Váš komentář.“

PS: Škoda, že tento komentář nezazněl na demonstraci v Praze na Václavském náměstí (3. 9. 2022). Je smutnou ironií dnešního českého osudu, že na pozadí fasády Národního muzea, rozstřílené
21. 8. 1968 sovětskými okupanty vojsk takzvané spřátelené armády Varšavské smlouvy, mnozí dnešní vystupující řečníci se hlásili k Putinovému režimu. Režimu ruského agresora a okupanta válčícího na území Ukrajiny, do něhož vkládají své falešné naděje. Nezřídka se za nimi skrývají jejich zhrzené životní a politické názory, zaštiťující se nacionalistickou a populistickou pseudodemokracií. Na rozdíl od oné čitelně formulované naděje, plynoucí z věcného, racionálního a fundovaného komentáře Vratislava Ludvíka.

Zpracováno pro facebook, 3. 9. 2022

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy