Pojišťovny vyslaly děti na vzduch tam, kde bývá smog

10. 09. 2014 | 12:51
Přečteno 3637 krát
Redakce Medical Tribune dokladuje další příklad toho, jak zdravotní pojišťovny utrácejí peníze za pochybné projekty. Letos v létě narychlo utratily peníze za akci, která vzbuzuje pochybnosti. Miliony získala firma Kovotour, která pořádá kontroverzní projekt Mořský koník....

O letošních prázdninách poslala většina zdravotních pojišťoven děti z Ostravska na akci „zdravý vzduch“. Všechny pobyty se konaly na stejném místě – v čerstvě otevřeném rekreačním objektu Čeladenka, který spravuje firma Kovotour plus. Jaký smysl mají podobné akce konané pouze v létě? Proč mají za čerstvým vzduchem jezdit děti právě do Čeladné, která každý rok překračuje imisní limity koncentrace škodlivin? Redakce MT zjistila, že tato obec již byla z oficiálního seznamu vhodných lokalit vyškrtnuta. Ozdravné pobyty se proto musely stihnout ještě v létě...

Firma Kovotour plus, která mimo jiné pořádá dlouhodobě i Mořského koníka, kolaudovala letos v červnu horský hotel Čeladenka za účasti ministra zdravotnictví i někdejšího náměstka MZ Marka Šnajdra. Redakce MT tehdy napsala článek o zvláštních okolnostech provozu tohoto luxusního areálu. Kovotour plus má díky tomuto projektu zisky ze státních peněz hned třikrát.

Firma si komplex o rozloze 26 tisíc metrů pronajala od Zdravotního ústavu v Ostravě za zhruba 25 tisíc korun měsíčně, což je hluboko pod tržní cenou. Na luxusní rekonstrukci získala firma schválenou dotaci z evropských peněz za 30 milionů korun, přičemž okolnosti získání dotace nyní prověřují orgány ministerstva financí. (Snímky najdete na stránkách www.celadenka.cz).

A státní peníze putují do tohoto objektu i z provozu luxusně zrekonstruovaného areálu. Opět za velmi podivných okolností.

O prázdninách do hor, v zimě ve smogu doma


Všeobecná zdravotní pojišťovna, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Vojenská zdravotní pojišťovna – všechny zorganizovaly letos v létě preventivní ozdravné pobyty pro děti ze smogových oblastí na Ostravsku. A všechny tyto pojišťovny vyslaly do čerstvě zrekonstruovaného objektu Čeladenka dohromady 352 dětí, čímž pomohly naplnit firmě Kovotour plus volné ubytovací kapacity v hotelu Čeladenka v letní sezóně.

Pojišťovny pořádaly akci čistý vzduch pouze o prázdninách. V době, kdy bude ve městech nejhorší vzduch, tyto pobyty organizovat neplánují. VZP odůvodňuje načasování akce tím, že jsou letní prázdniny a děti tak není potřeba uvolňovat z vyučování. Podobně odpovídá i VoZP. „Ozdravné pobyty v době letních prázdnin mají svoji logiku, a to jak z hlediska zdravotního, tak i z hlediska celkové logistiky nevytržení dítěte z učebního procesu a rodinného zázemí,“ říká mluvčí pojišťovny Richard Medek.

Jenže podle lékařů to naopak logiku postrádá. „Ozdravné pobyty ve vhodném klimatickém prostředí lze sice doporučit celoročně, ale je obecně vhodnější, aby pobyty zaměřené na děti žijící v městských aglomeracích probíhaly především v podzimních a zimních měsících, kdy je v těchto aglomeracích často inverze a zároveň je to období s vyšším výskytem respiračních infektů v celé populaci," odpovídá dětská alergoložka MUDr. Helena Kubešová z FN Motol.

Proč tedy pojišťovny posílají děti za zdravým vzduchem pouze v létě? Redakci Medical Tribune se podařil zjistit pravý důvod, proč pojišťovny zřejmě poslaly děti takto narychlo. Od letošní topné sezóny už obec Čeladná není na seznamu vhodných lokalit pro tento typ pobytů.

„Protože obec Čeladná nesplňuje imisní limity, byla ze seznamu pro další výzvu vyškrtnuta. Ozdravné pobyty realizované v nadcházející topné sezoně, tak není možné v této lokalitě realizovat,“ odpovídá Jarmila Krebsová ze Státního fondu životního prostředí ČR.

Z informací na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu je zřejmé, že Čeladná překračuje každoročně povolené imisní limity polétavého prachu již několik let. Zvýšené limity částic PM10 byly v Čeladné loni naměřeny celkem 45krát za rok, podobně tomu bylo i v předchozích třech letech. Přípustný počet dnů, kdy je naměřeno překročení imisního limitu, je přitom 35krát ročně. „Oblasti, které překračují tyto limity, se dříve nazývaly oblastmi se zhoršenou kvalitou ovzduší,“ uvedl pro MT náměstek ředitele hydrometeorologického ústavu RNDr. Jan Macoun.

Narychlo pořádaná akce

O tom, že se pojišťovny snažily stihnout preventivní pobyty dětí co nejdříve, svědčí i další okolnosti. Pojišťovna ministerstva vnitra uspořádala akci Čeladenka velmi narychlo. Informace o pořádaném pobytu odeslala ZPMV prý všem svým pojištěncům z Ostravska na konci července. Tedy v době, kdy jsou prázdniny již v plném proudu a většina rodičů má již pro své děti naplánovaný program až do konce srpna. Rodiče, které dopis přesto uprostřed prázdnin zastihl, měli na rozhodnutí doslova pár dnů – dítě bylo možné přihlásit pouze do 11. srpna. O den později byla přitom teprve podepsaná samotná smlouva mezi ředitelem ZPMV Jaromírem Gajdáčkem a jednatelem Kovotour Jiřím Hájkem.

„Pilotní projekt se připravuje daleko dříve, než dochází k vlastnímu podpisu smlouvy. Smlouvu navrhovala ZPMV, ředitel Kovoutoru podepsal smlouvu 7. 8. 2014. Proto současně s podpisem ředitele ZPMV mohli být osloveni uchazeči, kteří o pobyt projevili zájem,“ odpovídá ředitel Jaromír Gajdáček na dotaz MT, jak je možné, že měly rodiče tak málo času na rozmyšlenou. Přesto se vedení pojišťovny podařilo sehnat celkem 53 pojištěnců, kteří do Čeladenky odjeli. Pro rodiče, kteří termín stihli, byl pobyt velmi výhodný, za čtrnáctidenní pobyt dítěte zaplatili pouze 1500 korun. „Je zajímavé, jak narychlo se smlouva psala a jak sehnali tak rychle děti, které trpí ve smogu. A nebo jestli to nebyl spíš "pionýrský tábor" pro známé a zaměstnance placený z Fondu prevence,“ uvedl zdroj blízký pojišťovně, který nechtěl být jmenován.

Rozporuplné je také to, že v obecných informacích o projektu je uvedeno, že přihlášky bude posuzovat revizní lékař. Přitom ředitel pojišťovny J. Gajdáček pro MT uvedl opak. Na otázku, jaká kritéria byla rozhodná pro výběr dítěte, ředitel odpověděl, že šlo o pobyt zdravých dětí ve věku od 8-12 let, přičemž jediným kritériem bylo místo bydliště. „Revizní lékař výběr dětí neposuzoval,“ odpověděl J. Gajdáček.

16 tisíc za dvoutýdenní pobyt pro jedno dítě

Poměrně nestandardní je také cena, za kterou děti do Čeladenky odjeli. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra poslala firmě Kovotour plus za čtrnáctidenní pobyt jednoho dítěte téměř 16.5 tisíc korun (14.900 Kč zaplatila ZPMV sama, 1500 Kč byla spoluúčast). Firma Kovotour nenabízela žádné množstevní ceny, jak je to běžné u ostatních ubytovacích zařízení. Za 60 dětí měla ZPMV zaplatit 894 tisíc korun.

Náplní pobytu v Čeladence byly vycházky po okolí, využití vybavenosti hotelu – bazén, sauna, tělocvična, venkovní hřiště. Speciální lázeňské procedury součástí pobytu nejsou. Z nabídek cestovních kanceláří je zřejmé, že za podobné peníze, jako zaplatila pojišťovna čtrnáctidenní pobyt v Beskydech, by dítě mohlo strávit čtrnáct dnů u moře, včetně letenky.

Všeobecná zdravotní pojišťovna zaplatila firmě Kovotour plus za čtyři čtrnáctidenní turnusy, ve kterých se rekreovalo celkem 140 dětí, téměř 1.5 milionů korun. Po celé prázdniny byly v Čeladence ubytováno také 159 dětí z řad pojištěnců Vojenské zdravotní pojišťovny. Kolik korun VoZP firmě Kovotour zaplatila, odmítla pojišťovna uvést s odkazem na obchodní tajemství.

Další pobyty pro děti s nadváhou

V tuto chvíli se v horském hotelu Čeladenka rekreují další pojištěnci ZPMV – tentokrát děti s nadváhou v rámci pobytu Stop obezitě. Do Čeladenky jedou děti s rodiči ze všech krajů ČR. Zakázku pojišťovny získal opět bez výběrového řízení osvědčený partner - firma Kovotour. „Děti s „pouhou“ nadváhou se většinou neléčí, v lázních se léčí již obézní děti s diagnostikovanou obezitou a přidruženými onemocněními. Výběrové řízení nebylo realizováno, jedná se o zakázku menší než stanovuje zákon,“ říká ředitel pojišťovny Jaromír Gajdáček.

Iva Bezděková, www.tribune.cz

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy