Po dvaceti letech

13. 11. 2009 | 11:01
Přečteno 6890 krát
Po euforii z nově nabyté svobody v listopadu 1989 se zdálo, že v Čechách nastanou opravdu dobré časy. Vše tomu nasvědčovalo a za dvacet let se toho hodně podařilo udělat. Avšak každá euforická doba bývá vystřídána realitou všedního dne, a tak přišlo zákonitě i určité rozčarování nad tím, kam se ubírá vláda země. Domnívám se, že současná nespokojenost a společenská desiluze v České republice není zapříčiněna ani tak absencí materiálních hodnot jako absencí jakékoli společenské vize těch, kteří stojí v čele společnosti.

Schopní, vzdělaní a slušní lidé, kteří byli po léta nuceni přihlížet vládě komunistického režimu, v nadšení z nově nabyté svobody nezištně nabídli své síly a schopnosti ve prospěch nové svobodné a demokratické společnosti. Nabídli to nejlepší, co v nich bylo. Avšak praktická politika je něco jiného než rádikální politické postoje formulované v příšeří kaváren.

Praktická správa země totiž vyžaduje kromě dodržování etických a mravních postojů a politické moudrosti také uskutečnění velkého množství zcela přízemních rozhodnutí o hospodaření s penězi, o správě majetku a státní ekonomice. Každý den je třeba dělat velké množství kompromisů a rozhodnutí, která nejsou ani černo-bílá ani populární.

Vize demokracie byla sice na určitou dobu sjednocujícím elementem pro všechny z nás, bohužel si pod tímto pojmem každý představoval trochu něco jiného. Pro jedny to byly svobodné volby, pro jiné svoboda slova a cestování, náboženská svoboda anebo svoboda podnikání, vstup do Evropské unie, pro mnohé většinový názor a pro někoho jen naděje na zlepšení životních podmínek. Ale všichni ti, kteří nikdy v životě nic podobného jako je demokracie nezažili, pro ty demokracie znamenala cokoli, jen ne totalitární komunismus.

Znechuceni parlamentními neshodami a frustrováni nekonečnými jednáními, kompromisy a polovičatými řešeními se část lidí rozhodla z politiky postupně odejít. Utvrdili se v názoru, že politika je přece jenom svinstvo a že jako slušní lidé se tím nechtějí dále zabývat. Mnozí snad odešli i z upřímného přesvědčení, že politika není to, čemu opravdu rozumí, a že se na splnění svěřených úkolů necití. Vrátili se zpět do kaváren a soukromého života s pocitem, že to raději přenechají jiným.

Uvolněných křesel se v mnoha případech rádi a ochotně ujali lidé s větší trpělivostí, ale často s nižším morálním nebo etickým standartem, s větší vůlí ke kompromisům, s ochotou měnit názory v závislosti na povětrnosti a s vizí sice ne společenskou, ale spíše s vizí příležitostí, které jim státní úřad sám o sobě nabízí. Na rozdíl od jejich předchůdců pozice státního úředníka pro ně neznamenala službu veřejnosti, ale příležitost k získání moci, naplnění osobních ambicí a v neposlední řadě příležitost k osobnímu prospěchu. Korupci nechme raději stranou. Těch opravdu slušných a mravných lidí zůstalo v politickém životě opravdu jen málo.

Po dvaceti letech od Sametové revoluce je český národ z politického vedení země opět znechucen a opět reptá. Dělá to, co umí velice dobře a co vždycky dělal i v období totality - nadává na poměry. Nic víc. Nadává na politiky, hledá příčinu nepříliš dobrého stavu společnosti v těch, kteří se prodrali do jejího čela. Pokud se nad celou věcí vážně zamyslíme, je třeba konstatovat, že vize jakékoliv politické frakce (pokud nějaké vůbec existují) nikdy nepřesahují jedno volební období a sám premiér si není jistý svou příští výplatou. Opravdová společenská vize je často nahrazována politickými hesly a frázemi, kterým – podobně jako v období totality – nikdo stejně příliš nevěří. Volební sliby jen zřídka přežijí samotné volby.

Důvodů a výmluv, proč tomu tak je, existuje dost a dost. Provincionalismus České republiky postupně nabírá svých dřívějších rozměrů. Lidé ztrácí víru ve spravedlivou společnost a současná ekonomická krize v kombinaci s praktikami vůdců politických stran přivádí obyčejné lidi na pokraj zoufalství. Nadávají nakonec všichni. Nadávají ti, pro které je kus chleba dnes podstatnější než hostina zítra, stejně jako ti, kteří se vzdali svého politického mandátu v zájmu zachování si čistoty svého politického přesvědčení.

Pan prezident (euroskeptik) proti svému přesvědčení podepsal jako poslední ze všech evropských politiků dokument Lisabonské smlouvy s prohlášením, že proti Evropě je nutné otevřeně bojovat. On sám je tedy také nespokojený s vývojem politické situace. Upřímně musím říct, že jeho postoji přesně nerozumím, ale pokud zastupuje určitý článek v demokratické struktuře naší země definovaný ústavou České republiky, pak se obávám, že demonstruje skutečnost, že i v demokratické zemi je možné se chovat velmi nedemokraticky.

Česká veřejná scéna začíná opět připomínat absurdní divadlo dřívějších dob. Obyčejní lidé ztratili víru nejen v poctivost politiků, ale ani nevěří, že se s tím dá něco dělat. Politikům nevěří ani intelektuálové a ani jiní slušní lidé, kteří pozorují situaci od kavárenských stolků s obavami, kam to celé povede a v teoretických a téměř absurdních diskusích nevylučují možnost návratu komunistického režimu.

Masová média se honí za senzacemi a skandály namísto pravdivé reflexe stavu společnosti. Jistě je tu Respekt a některé další časopisy, seriozní rozhlasové a televizní pořady, ale „bulvár“ je čtenější a pro běžného člověka přitažlivější. Nikdo se však neodhodlá povolat nejvyšší představitele země k zodpovědnosti, když ve jménu svých mocenských a stranických zájmů vyvolají vládní krizi uprostřed českého prezidentství v Evropské unii nebo když nemanželské děti považují pouze za banální soukromou záležitost.

Ti, kteří nerespektují nejzákladnější morální kodex, kteří zaměňují pojmy víry a pověry, řádu a pořádku, kteří nerozlišují mezi soustředěním a hromaděním, mezi mocí a pomocí, mezi citem a pocitem, mezi strachem a postrachem, ti by neměli vstupovat do veřejného života. Lidé, kteří nejsou schopni rozlišit postoj služby veřejné věci a postoj služebnictví, ať už ve jménu jakékoli ideologie, kteří se nedovedou podívat sami sobě přímo do očí a čelit i nepříjemné pravdě, že vlastně nestačí na úkol, který na ně veřejná funkce klade, ti nejsou dobrými politiky.

Mám nepříjemné tušení, že Češi opět čekají na svého spasitele, že čekají na někoho, kdo za ně všechno vyřeší. Tak jako čekali, že západní spojenci nepřijmou Mnichovskou smlouvu a že se za Československo postaví, že Západ nepřipustí vpád armád varšavské smlouvy na československé území, tak i tiše přihlíželi, jak několik málo statečných lidí podepsalo Chartu 77 a trpělo v komunistických koncentrácích. Nečinně také přihlíželi aktivitám politických vězňů a nespravedlivě stíhaných, kteří ve jménu pádu totalitního režimu a v nelidských podmínkách apelovali na svědomí světa.
A když studenti vyšli do ulic a postavili se s prázdnýma rukama proti po zuby ozbrojené polici, trvalo chvíli, než se přidali i ostatní. Češi stále čekají, že přijde někdo, kdo nastaví svou kůži ve prospěch ostatních. Obávám se, že čekají i dnes, že se stane zázrak. Že přijde někdo, kdo konečně udělá v zemi pořádek, aniž by bylo nutné se špinit politikou, aniž by bylo nutné měnit vlastní radikální a čisté politické postoje.

Je třeba se smířit s tím, že nikdo nepřijde a nikdo nic za nás neudělá. Že pokud jsme nespokojení, nezbývá nám, než abychom si pomohli sami. Demokracie znamená především převzetí zodpovědnosti za své vlastní činy a rozhodnutí. Svoboda slova neznamená pouhé pouštění si pusy na špacír, ale je to zodpovědná politická řeč, která naplňuje smysl demokracie. Přijmutí názoru většiny neznamená získání výhod jedné zájmové nebo mocenské skupiny, ale že jde o prospěch všech, tedy i těch, kteří hlasovali proti.

Premiér nezastupuje pouze svou politickou stranu a její názory, ale zastupuje všechny lidi v zemi, zastupuje také mě, je i mým ministerským předsedou. Je třeba si uvědomit, že i pan prezident svým vystupováním reprezentuje každého z nás. Pokud tedy vyjadřuje svůj skeptický názor na smysl existence Evropské unie, obávám se, že nejenže většina národa s ním přímo nesouhlasí, ale že i překračuje své pravomoce. A pokud podepisuje státní dokument - jak mu to předepisuje jeho úřad - proti svému svědomí, měl by jako poctivý, mravný a zodpovědný člověk rezignovat na svou funkci. Protože úřad prezidenta je služba, ke které se sám a svobodně přihlásil.

A stejně tak – pokud my sami nejsme spokojeni se stavem věcí veřejných – je na nás, abychom opustili své kavárny a pivnice, abychom přestali nadávat na poměry a mlátit pěstí do stolu v zapadlé hospůdce a šli věci změnit v rámci svých zákonných možností, ke kterým patří i veřejné demonstrace a otevřený projev nesouhlasu. I my bychom měli rezignovat ve smyslu vyššího principu mravního na svůj nezúčastněný postoj k věcem veřejným a vzít svůj osud do vlastních rukou. Je pouze a pouze na nás, jak bude naše země vypadat a jak se v ní budeme cítit.

Je třeba si uvědomit, že politická parlamentní diskuse by neměla být hádkou ve jménu prosazování priorit politických seskupení, ale diskuzí o celospolečenské vizi. Osobně jsem fascinován tím, jak pan senátor hrabě Karel Schwarzenberg, který po hříchu nemá zapotřebí ani slávu, ani žádný další majetek a ani sám sobě už nic dokazovat, vzal na sebe zodpovědnost za věci veřejné. Jsem fascinován jeho pocitem zodpovědnosti za zemi, kde prožil jen menší část svého života, a která se k jeho rodině v minulosti nezachovala právě nejlíp. Neměli bychom přece jenom přehodnotit naše dřívější názory a postoje a ještě jednou se zamyslet nad naší občanskou zodpovědností?

Myslím, že není podstatné, zda se vláda naší země hlásí více k sociálně-demokratickým, konzervativním anebo environmentalním tradicím, ale co je opravdu podstatné je to, zda je to vláda dobrá anebo špatná. Domnívám se, že nespokojenost a obecná deziluze je zapříčiněna absencí poctivé služby veřejné věci. Současná nespokojenost s vládní politikou je podle mého názoru zapříčiněna neochotou řady českých osobností nadřadit osobní zájmy zájmům veřejným.

Náše veřejná politická scéna snad nejvíce trpí nedostatkem důvěryhodných osobností, které by dokázaly vydobýt pro sebe i pro naši zem celoevropský respekt, jak se to podařilo řadě českých politických osobností v minulosti, např. Tomáši a Janu Masarykovým, Václavu Havlovi a dalším. Domnívám se, že obecná deziluze je zapříčiněna absencí smysluplné vize, která by byla definována nikoli z pozic politických cílů několika málo zájmových skupin, ale z pozic dlouhodobého prospěchu nás všech.

Postrádám vizi, která by respektovala nejen tradice a teritoriání identitu našeho území. Postrádám definici smysluplného vztahu naší země k Evropě. Bez takovéto vize není možné očekávat respekt Evropanů nejen k naší vládě, ale i k nám samotným, obyvatelům České republiky. Absence takovéto vize není jen problém české vlády, ale je to problém nás všech. Vždyť tu jde přeci o nás!

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy