„Práskal“ Babiš pro StB nebo „práskala“ StB Babiše?

24. 09. 2013 | 20:49
Přečteno 10797 krát
Prosťáček nemá o fungování zpravodajských služeb to nejmenší tušení. Ony “tajné služby“ ve skutečnosti tajné nejsou a už vůbec nejsou samoúčelem. Pracují totiž pro státní elitu a dodávají těmto prominentům důležité informace, aby jim usnadňovaly rozhodování ve státních a právních úkonech dané společnosti. Rodina Babišů v tehdejších poměrech elitou byla...

Otec Andreje Babiše, Ing. Štefan Babiš, byl ředitelem pobočky podniku Polytechna v Bratislavě. Později odešel do diplomatických služeb a působil na stálé misi ČSSR při OSN v Ženevě. Jeho syn Andrej proto část školní docházky absolvoval ve Švýcarsku. Matka, Ing. Andriana Babišová, byla tajemnicí Ústavu marxismu-leninismu na Karlově Universitě. Je zcela nemožné, aby se takto exponovaná rodina v době totality nedostala do sféry vlivu StB. Ne proto, že by spolupracovat chtěla, ale musela být v kontaktu. Z tzv. “tajných materiálů“ lze vydedukovat, že StB mnoho důvěry vůči rodině Babišů neměla, i když tito lidé k disentu přímo nepatřili. Je nutné číst mezi řádky...

Podobně jako Václava Klause ani Andreje Babiše nehodlali vzít do KSČ. Přihlášku si podal již 1978, ale nemohl prokázat tzv. „proletářský původ“. Ve složce StB měl ad hoc tento bohulibý zápis: „Jmenovaný pochází z úřednické rodiny.“ Dělnický původ prokázat nemohl a to byl zásadní handicap. Do scenérie se vložila především matka a začaly hysterické útoky a podezřívání ze strany KSČ. Po dvouletých tahanicích sem a tam se stal sice 1980 členem KSČ, ale důvěru této strany nepožíval - často ho nezvali ani na schůze...

Zato však projevila zájem o Andreje Babiše slovenská StB. Od vstupu do KSČ ho začala sledovat. Šlo v praxi o naprosto opačný případ. Tradičně sledovala StB občany, než vstoupili do KSČ a potom je sledovat přestala - o další kontrolu se postarala KSČ. V kauze Andreje Babiše, subjekt členem KSČ sice byl, ale důvěrou nedisponoval, a proto musela do hry nastoupit bratislavská StB. Začal být na každém kroku sledován...

Od listopadu 1980 byl Andrej Babiš veden ve svazku bratislavské StB jako „Důvěrník“ (12. 11. 1980), s registračním číslem: 25085. Protože pod tímto svazkem „Důvěrník“ nelze odhalit žádnou “důvěrníkovu“ činnost ani jeho podpis, je nutné vycházet z toho, že složku založila StB a Andrej Babiš o tom vůbec nic nevěděl.

Jednalo se tím pádem o tzv. složku „pozorovací“ (monitoring) - osoba sledovaná státní bezpečností (kontrarozvědka). Nemohl tedy „práskat a udávat“ StB, jak tvrdí Kalousek s Ženíškem (TOP 09), když jeho složka byla monitorovací. Subjekt sledovaný je subjektem pronásledovaným a nikoli udavačem. Jde o rozpor, jako kdyby někdo skočil do rybníka a vylezl by odtamtud na břeh suchý!

K tomu bývalý disident Stanislav Penc: “Co zapsání jména v seznamu znamená? Samotný záznam neznamená nic jiného než to, že se StB o uvedenou osobu z jakéhokoliv důvodu zajímala. Nelze z tohoto záznamu odvodit nic jiného.“ (Pramen: svazky.cz).

Andrej Babiš byl coby “Důvěrník“, monitorován od 12. 11. 1980 až do 11.11. 1982. Jde bezpochyby o důkaz pozorování dotyčného subjektu, neboť “udavač“ a “práskač“ není nikdy naprogramován na přesné dva roky! Vím to s naprostou jistotou, protože jsem sám bývalým důstojníkem britské zpravodajské služby v hodnosti poručíka (2nd Lieutenant British Army, Intelligence Corps, Západní Berlín 1981 - 1990).

Složka “Důvěrník“ zůstala prázdná. StB, nezjistila žádný kompromitující “Enemy Within“. Tomu by nasvědčoval i krycí zápis (covered entry): “Jmenovaný není nositelem státního tajemství.“ Což v jazyce totalitární kontrarozvědky bývalého Východního bloku znamenalo: Nenašlo se nic, čím by bylo možno dotyčnou osobu vydírat.

V tzv. „tajném memorandu“ je tento záznam: “Jmenovaný dosud nepoužil žádný konspirativní ani zapůjčený byt... nezná žádné operativní zaměstnance ani náčelníky a nemá ani vědomosti ani zkušenosti s prací StB. Podle dosavadních poznatků nepřišel do styku s žádnou... zpravodajskou službou“ Jinými slovy: Kontrarozvědka přímo přiznává, že si onoho “Důvěrníka“ (a tím i krycí jméno “Bureš“) od samého počátku prostě sama vymyslela.

Proto se v listopadu 1982 odhodlala slovenská StB (Útvar XII, 1. odd., 3. odbor, S - SNB, Bratislava) k ofenzívě. V jakési vinárně “U obuvníka“ (což nezní zrovna reprezentativně) měl být Babiš získán dne 11. 11. 1982, mezi 16.30 - 18.00 hod. do služeb kontrarozvědky v hodnosti “Agent“. Vázací akt prý provedli dva důstojníci StB, npor. Julius Šuman a kpt. Rostislav Mátray...

Ovšem dokumentární záznam odporuje tomuto tvrzení. “Zpráva o získání ke spolupráci“ je vyhotovena přímo na Útvaru XII, 1.odd., 3. odboru S - SNB a je podepsána nikoli dvěma, ale třemi důstojníky. Na straně 3 zmíněné zprávy se říká: „Kandidát závazek po přečtení podepsal bez dalších otázek a souhlasil, aby bylo i nadále používáno krycí jméno BUREŠ.“

Hlavní problém se skrývá ve skutečnosti, že jsou zde podpisy třech důstojníků - npor. Šuman, kpt. Mátray a a mjr. Greguš. Babišův podpis chybí a to jak ve formě Andrej Babiš tak krycím jménem „Bureš“. Proč? Když Babiš u toho prokazatelně byl?

Další zádrhel se objevuje v zápisu datovaném 30.06.1987 (Přísně tajné!). Styčným důstojníkem Babiše nebyl žádný ze třech uvedených estebáků, nýbrž jakýsi major Hákač. Tato záhadná postava náhle někam mizí (úřední záznam: “přeložen“), ale podle mého názoru, pakliže “major Hákač“ vůbec v případě Babiše fungoval, asi ho prostě kvůli alkoholismu vyhodili. Jeho nástupcem se stal úřední referent Kulha, u kterého není uvedena ani služební hodnost (asi žádnou neměl), natožpak, aby mohl zastávat úlohu styčného důstojníka v případě nějakého „Agenta“. Není vyloučeno, že Babiš „svého“ Kulhu ani nikdy neviděl.

Dovolte mi nyní můj osobní, odborný postoj, coby bývalého britského zpravodajské důstojníka v.v. k výše uvedenému naprosto amatérskému a diletantskému postupu komunistické StB:

Na rozdíl od “Důvěrníka“ - tedy, abych použil vokabuláru Kalouska a Ženíška z TOP 09, pouhého “práskače a udavače“ StB, je “Agent“ vysoká zpravodajská funkce. Vázací akt se neprovádí v žádné kořalně “U vychlastaného mozku“, nýbrž přímo ve služebnách zpravodajských služeb. Tak např. v Anglii je to MI-5 a MI-6. Na rozdíl od “práskače a udavače“, skládá “Agent“ přísahu, získává krycí jméno (covered name) a důstojnickou hodnost, která je buďto skutečná (poručík) a nebo rovněž krycí (např.: „generál královských lukostřelců“). “Agent“ má svého styčného důstojníka, od kterého dostává rozkazy a vykonává je. Za to je často a dobře placený od svého zaměstnavatele (ministerstvo obrany, vnitra nebo zahraničí). Civilní povolání agenta je pouze krycí složkou. Jeho hlavním povoláním je „Agent“. Dostává dvojitý plat. Jednou je placen za své civilní zaměstnání (novinář, sociolog, profesor atd.) a potom za svou spolupráci s výše uvedenými ministerstvy. Zásadně se podepisuje krycím jménem a v oblasti vojenství nebo policejních služeb uvádí vždy a bez výjimky, svojí krycí hodnost. Jinými slovy: Nikdy se nedozvíte, koho máte vlastně před sebou!

Andrej Babiš žádnou přísahu neskládal. Jeho podpis ani pravý ani údajně krycí (“Bureš“) se nikde neobjevuje. Neexistuje doklad, že by byl jako “Agent“ placen. Žádnou zpravodajskou hodnost od StB nezískal. To, co StB nazývá „vázacím aktem“ bez vlastnoručního Babišova podpisu, nebyl „vázací akt “, nýbrž zcela ordinérní výslech před důstojníky StB, který dotyčná oběť samozřejmě podepisovat nemusela. Podívejme se na originální záznam uvedeného výslechu:

„Kandidát uvedl, že plně chápe potřebu boje proti činnosti vnějšího i vnitřního nepřítele zaměřeného proti zájmům ČSSR. Uvedl, že hlavní prostor k trestné činnosti resp. k poškozování národního hospodářství vidí ve vývozu druhotných surovin za ceny nevýhodné pro ČSSR, tak jako v nezodpovědném přístupu k vývozním fondům ve výrobních podnicích...uvítal možnost...poukazovat na nedostatky, s kterými se při své práci střetává a které poškozují národní hospodářství...současně vyjádřil obavu z odhalení styku s bezpečností, což by mu značně škodilo v jeho práci.“

Poslední věta z dokumentu „Zprává o získání ke spolupráci“ (Bratislava, 12.11, 1982), zcela transparentně dokazuje, že Babiš nejenže se žádným „Důvěrníkem“ ani „Agentem“ StB nestal, nýbrž, že zásadně jakoukoli spolupráci s bezpečnostními složkami ČSSR odmítá s odůvodněním, že by s tím měl potíže na pracovišti, i když boj bezpečnostních služeb proti “vnitřnímu“ i “vnějšímu“ nepříteli chápe.

Jeho názory na hospodářské poměry v ČSSR, které bez okolků důstojníkům StB sdělil, jsou de facto zdrcující kritikou tehdejší totalitní ekonomie: Výprodej státního surovinového bohatství za minimální tržní hodnotu do ciziny a tím permanentní ožebračování vlastního národa... Za kritiky podobného druhu byly osobnosti jako Ota Šik a Radovan Selucký „vyslány do zahraničí“ odkud se již do ČSSR nevrátily.

Patrně se StB v případě Andreje Babiše rovněž domnívala, že by se to mohlo podařit. Někteří jeho příbuzní již na Západě žili. Babišův spis byl veden u slovenské StB takto: “Reg. čís.: 25085, Útvar: XII S SNB, Bratislava. Důvod evidence: Blokovaná osoba.“ Jinými slovy jedná se o někoho, jehož totožnost je fiktivně vedena pouze u jednoho útvaru, neboť ve skutečnosti jako spolupracovník StB vůbec neexistuje. Ostatní útvary se nemají resp. nesmějí o tuto fikci NFP (Non Funktion Person ) - „nefunkční osoba“ - zajímat, aby se daná konspirace neprozradila.

V roce 1985 vysílá zaměstnavatel PZO Petrimex Andreje Babiše do Maroka. Kdyby byl “Agentem“ StB, byl by zahrnut všemi možnými zpravodajskými úkoly, ale jako “blokovaná osoba“ žádným “Agentem“ není a tak místo, aby ze zahraničí dodával zprávy, je z evidence státní bezpečnosti vyškrtnut. Tajný záznam Útvaru XII, 3. oddělení ze dne 09.12. 1987: “Záznam k přerušení tajné spolupráce s agentem 'Bureš', reg.č. 25085. 1985 vyslaný PZO PETRIMEXEM do MAROKA, v roce 1988 předpokládaný návrat.“

Pod pojmem „předpokládaný návrat“ rozuměla StB, že návrat není jistý. Proto další zápis uvádí: „Nedostatky odstraněny dne 14.6. 1988. Návrat TS BUREŠ z Maroka předpokládaný koncem roku 1989. Signatura: kapitán (podpis nečitelný), 14.6. 1988.“

Vypadá to na to, že Andrej Babiš žil v Maroku v „legální“ nucené emigraci a jeho návrat nebyl žádoucí. Pod pojmem „nedostatky odstraněny“ lze rozumět, že StB začala zkartovávat fiktivní a smyšlené údaje (blokovaná osoba) o složce „Bureš“. Andrej Babiš se vrátil z Maroka do Československa až po „sametovém převratu“...

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy