Veselé velikonoce, ale co cholesterol?
Jako pomyslná bomba před pětapadesáti lety zapůsobilo na lidstvo varování amerických vědců opírajících se o nové poznatky, že sníst denně víc než jedo vajíčko, a za týden překročit jejich počet nad tři, je sebevražedné.
Jinak nám zkrátí život smrtící cholesterol, který si vajíčky v těle vykrmíme!
Nebyla to pohroma jenom třeba pro Brity, kteří si bez vajec nedokázali představit snídani, ale i pro uživatele v té době nesmírně populární odtučňovací kůry, která opravdu zabírala.
Podle vědců však „vajíčkovka“ byla krokem do hrobu, protože jedno vejce představovalo 300 mg nebezpečného cholesterolu.
Kdo nebyl schopen zbavit se železné košile a nesnídat hemenex, nebo si neodpustil vzít si na výlet do ruksaku k housce vejce natvrdo, musel se přitom sžírat vědomím, že svým nezřízeným počínáním si zatlouká hřebíčky do schránky posledního spočinutí.
Ředitelství filmu prý vážně uvažovalo o zákazu Burianovy konzumačně návodné komedie Tři vejce do skla, anebo o změně názvu tak, že dvě vejce se z něj uberou, aby byl zdravotně v pořádku.
Kdo se však vědeckým poznáním řídil a vejce téměř z konzumace vyškrtl, s výjimkou jejich užití do polévky či v těstíčku na smaženém (a smažit !! bylo tehdy taky velmi rizikové !!!) řízku, byl na tom, jak zjistili vědci o třicet let později, stejně, jako ti, co se celou dobu „převajíčkovávali“!
Tatáž vědecká společnost, která v osmašedesátém roce pobláznila svět vajíčkovým vyhynutím, v roce 2015 svůj někdejší poplach z gruntu zrevidovala : Vejce v množství menším než velkém lze prý konzumovat každý den, přičemž cholesterolu je to jedno.
Zdá se, že jedinou překážkou v konzumaci vajec v našich českých poměrech - při nijak ohromující koupěschopnosti obyvatel, ale zato ohromující inflaci - je jejich cena.
Proto i letošní koleda byla skromnější, jako vystřižená z dob, kdy vejce ještě hodně škodila, a zejména děti se jich měly vystříhat.
)
1968 : ZADRŽTE VAJÍČKOVÉ BOMBY, NIČÍ ORGANISMUS - dv
Nebyla to pohroma jenom třeba pro Brity, kteří si bez vajec nedokázali představit snídani, ale i pro uživatele v té době nesmírně populární odtučňovací kůry, která opravdu zabírala.
Podle vědců však „vajíčkovka“ byla krokem do hrobu, protože jedno vejce představovalo 300 mg nebezpečného cholesterolu.
Kdo nebyl schopen zbavit se železné košile a nesnídat hemenex, nebo si neodpustil vzít si na výlet do ruksaku k housce vejce natvrdo, musel se přitom sžírat vědomím, že svým nezřízeným počínáním si zatlouká hřebíčky do schránky posledního spočinutí.
Ředitelství filmu prý vážně uvažovalo o zákazu Burianovy konzumačně návodné komedie Tři vejce do skla, anebo o změně názvu tak, že dvě vejce se z něj uberou, aby byl zdravotně v pořádku.
VŠECHNO JE SKORO JINAK - dv
Tatáž vědecká společnost, která v osmašedesátém roce pobláznila svět vajíčkovým vyhynutím, v roce 2015 svůj někdejší poplach z gruntu zrevidovala : Vejce v množství menším než velkém lze prý konzumovat každý den, přičemž cholesterolu je to jedno.
Zdá se, že jedinou překážkou v konzumaci vajec v našich českých poměrech - při nijak ohromující koupěschopnosti obyvatel, ale zato ohromující inflaci - je jejich cena.
Proto i letošní koleda byla skromnější, jako vystřižená z dob, kdy vejce ještě hodně škodila, a zejména děti se jich měly vystříhat.
koláž:- dv
)