Emancipace metla lidstva?

10. 08. 2012 | 11:59
Přečteno 3394 krát
Sport jako stoupa života?

Olympiáda - téma těchto dní.
Na Facebooku probíhají diskuze o kráse i zrůdnosti sportu a byznysu, který ovládl sport.
Někteří objevili a s nadšením kvitují následující předválečnou úvahu:
http://bohuslavbrouk.files.wordpress.com/2009/08/stoupa-zivota-1938.pdf
"Vychovává-li sport k bezduchosti, jsou opravdu duše sportovců chráněny a střeženy před chorobností. V zdravém těle nesídlí nikdy chorobný duch, neboť jest to tělo bezduché..."

Sport jako Stoupa života!

Já si Olympiádu užívám, asi mi připomíná dobu, kdy jsem z prosté radosti chodil po rukou a metal hvězdy. :-)

Vrcholový sport je ale dnes přece jen něco hodně jiného. MUDr. Hnízdil při troše mého zjednodušení dokonce dokládá, že každý špičkový sportovec musí být něčím trochu abnormálně nenormální a dokládá to na sprinterovi Boltovi a plavci Phelpsovi (Kdesi jinde jsem četl o plaveckém fenoménovi následující:
Při výšce 193 centimetrů má Phelps rozpětí paží velmi nadprůměrných 208 centimetrů. Normalní jedinec má tento poměr 1:1 (180 cm výsoký muž – 180 cm rozpětí paží). Phelpsovi tato nesporná výhoda přináší větší možnost maximalizovat výkon svých rukou při plavání. K tomu mu pomáhají i jeho obrovské dlaně, kterými může v bazéně dělat větší tempa. Spolužáci mu říkali Opičák.
Už od narození jsou Phelpsovy nohy strašně krátké. Od země k rozkroku jen 76 cm, což odpovídá osobě o 13 cm nižší ! Někomu se to sice může zdát jako nevýhoda, ale opak je pravdou, když se ten dotyčný člověk dá na plavání. Kratší nohy totiž znamenají menší odpor, což se rovná větší rychlosti. A zároveň má obrovská chodidla – nosí boty čtrnáctky ! Kvůli tomu je neohrabaný, třeba vůbec neumí běhat. V bazénu mu ale jeho obrovská chodidla slouží jako ploutve. Navíc mají jeho kotníky až o 15 stupňů větší rozsah než u normálního člověka. To znamená, že při plavání je nimi schopen více kroutit a vyvinout tak větší výkon.
Oč má kratší nohy, o to delší je jeho trup a je známá věc, že čím má loď delší trup, tím rychleji může plout. Navíc od roku 2005 začal více času trávit v posilovně, kde zvedá činky. Po odrazu tak ujede pod vodou přes deset metrů, zatímco soupeři se vynořují po šesti nebo sedmi metrech. Díky mimořádnému rozsahu ramen pracují jeho ruce po větší dráze. To Phelpsovi umožňuje dělat větší záběry a tempa. )


Prožívám spoustu radosti při sledování kolektivních sportů, individuálních míčových hrách, atletiky, jen žasnu při neskutečných výkonech gymnastů a gymnastek, hekám při tenisu se Šarapovovou a nadskakuji při nádherném pohybu a prásku v ruce Špotákové.

Ale taky trpím, když mi komentátor říká, že zrůdně krasoposkakující kůň v drezúře je vrcholem harmonie vztahu člověk-kůň... při pohledu na boxující ženy, vrtící se kladivářky, vzpírající trpaslice s nohama zvícíma pilířů Karlova mostu a povinných přípitků sponzorským plzeňským na závěr interview s medailisty-sportovci v televizním studiu.

Sport je showbusiness a olympiády tuplem! Je-li televize povšechně způsob, jak prodávat zboží, co pak je olympiáda... Ale když je někdy show dokonalá, sežeru ji i s talířem. Možná, že jsem slaboch, že se těmi efekty nechám omámit, ale olympiáda na mě, jako bývalého sportovce a v současnosti televizního diváka, funguje. Přivlastek televizního zdůrazňuji, protože současná technika snímání a zobrazování sportů nabízí tak nevšední pohledy, že určitě i laik žasne...

Ale vrátím se k emancipaci.

Já vím, ženy, že se nám chlapům skoro ve všem vyrovnáte. Ale nemusíte nám to omlátit o hlavu. Že se mrzačíme my chlapi, no přece jsme bojovníci! Ale proč se máte mlátit vy navzájem?
Jako několikrát v článcích o historii narážím na konfrontaci s léty minulými. Nevím, proč jsem zrovna dneska narazil na problematiku dámských kalhot.
V prvním dílu knihy Český svět jsem pod rokem 1911 našel následující:

Co se děje? To je rámus!
Na ´Václavském´lidu shon,
elektrika nemůže dál,
ohrožen je telefon...

Kakraholte, to je švanda,
ač už minul masopust:
V kalhotách tu dáma kráčí,
lepý jestiť její vzrůst!"

19. března se po Václavském náměstí demonstrativně promenuje královna českých operetních scén Mařenka Zieglerová se slečnou Brodeckou - obě v kalhotech, resp.
kalhotových sukních. Ještě před Zieglerovou v únoru, seznamují veřejnost s touto novou součástí ženského oblečení sestry Mici a Markéta Stohlovy. Rovněž 10. března v Teplicích objevení ženy v kalhotové sukni vyvolává takový sběh lidu, že se splaší koně, táhnoucí těžký nákladní vůz a srazí se s omnibusem.

A internet mi k tématu nabídl další:
Ještě ve třicátých letech se v kalhotách po poměrně volnomyšlenkářské Paříži nemohla procházet ani Marlene Dietrichová. Pařížská policie ji zatkla za pobuřování. Ve Francii byly kalhoty ženám zakázány přímo zákonem už od dob císaře Napoleona. Pokud si je chtěla žena obléci, musela mít zvláštní povolení k převleku. V roce1909 byl přijat dekret, který ženám povoloval obléknout se do kalhot, ale výhradně jen tehdy, pokud jedou na koni nebo na bicyklu. Ženy ale začínaly sportovat, řídit automobily a samozřejmě - zákon nezákon - také se oblékat do kalhot. Francouzská módní firma Hermes uvedla první kalhoty určené pro golfistky a lyžařky. Pak přišla madame Chanel a zavedla módu širokých, takzvaných námořnických kalhot...Čtrnáct let poté, co si ženy vybojovaly právo volit, se v září 1934 v USA zrodily dámské džíny. Levi Strauss & Co. vytvořil džíny Lady Levi’s®, a to pro ženy, které do té doby nosily pánské levisky na rančích a farmách, a také pro ty, které jezdily na dovolené na populární „chlapské“ ranče. V roce 1935 byly tyto džíny tak populární, že se objevily v článku časopisu Vogue.
“V té době bylo rozhodnutí Levi Strauss & Co. vytvořit kolekci džínsů Levi’s® pro ženy velmi pokrokové,“ říká Lynn Downey, historička společnosti Levi Strauss & Co. “Kalhoty pořád ještě nebyly akceptovány jako součást dámského šatníku, nemluvě o kalhotách, jež byly považovány za pracovní oblečení mužů. Kolekce Lady Levi’s® nabídla ženám novou tvář svobody - a byť bylo toto nové osvobození zahájeno na západě, časem se stalo celoamerickým fenoménem.“
Nejstarší dámské džíny Lady Levi’s® v archivech společnosti Levi Strauss & Co. pocházejí z cca roku 1937. Ale džínsy Lady Levi’s® nebyly prvním oblečením, které firma Levi Strauss & Co. vytvořila pro ženy. Již v roce 1918 navrhla společnost bavlněný overal “Freedom-All” a v roce 1922 sérii kalhot na túry. Zips byl poprvé použit na džínách Lady Levi’s® v roce 1947, a to kvůli požadavkům žen z východního pobřeží USA, které považovaly knoflíky na poklopci za nevhodné pro dámy.

A dámské kalhoty dnes? Koho by vůbec napadlo se nad nimi pozastavovat. Pro jistotu jsem se mrkl do současné knihy Vysoká škola bontonu a našel jsem tam jen tuto radu týkající se dámských kalhot: Od středního věku nenoste kromě volnočasových příležitostí legíny ani strečové kalhoty...


A tak zatímco ženy mužní, muži přejímají leccos z ženských módních prvků. Kdysi, asi v šedesátých letech, jsem četl v časopisu cosi posměšného o západní mužské módě "nosit kabelky". No vida. Dneska příruční taštičku nosíme všichni. A na olympiádě? No, mrkněte... na fotku. Představte si, že by si přilnavý dres s obepnutým pytlíkem měl obléknout třeba Guth-Jarkovský :-)


http://www.brejle.net/jazzikuv-letni-obcasnik/jazzikuv-letni-obcasnik-emancipace/attachment/sexydresy-chlapu/

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy