Jak by zněl můj otevřený dopis Andreji Babišovi

10. 11. 2011 | 07:37
Přečteno 22887 krát
Do redakce portálu Brejle přišel příspěvek od našeho stálého autora píšícího pod značkou vlk. Myslím, že by se měl objevit i zde.
Jan Krůta



Česká media ovládla na několik dní výzva podnikatele Andreje Babiše ANO 2011. Je to natolik silné čtivo, že je Jan Krůta dal i Brejle. Po zásluze. Závažnější a zásadnější text jsem v českém mediálním prostoru neviděl řadu let.

A je dobře, že onu výzvu pan Babiš napsal. Mám jen problém s tím, jak Ano 2011 osobně uchopit Zkusím to formou fiktivního otevřeného dopisu tvůrci výzvy. Fiktivního proto, že bude podepsán mým nickem. Nicméně, pokud by náhodou pan Babiš se k tomuto textu dostal a chtěl na něj reagovat, jistě bychom se nějak zaaranžovali. Minimálně přes majitele totoho serveru. Nicméně - nevěřím, že je čtenářem Brejlí. Ale pojďme na věc.

V městysu 09.11.2011

Dobrý den, pane Babiši,

dovoluji si tímto reagovat na Vaši výzvu ANO 2011. Odpusťte prosím, že v oslovení nepoužívám zavedené formální oslovení Vážený pane. Pokládám jej totiž za silně zprofanované a já nechci mít v textu dopisu nic formálního, nic jen protože to žádá nějaká konvence. Chci tam naopak dostat jen to, za čím si opravdu stojím. Takže jsem Vám místo obecné floskule poctivě a upřímně přál opravdu dobrý den.

Text Vaší iniciativy u mne a v okruhu mých známých trefil přesně do černého. Ano, každé písmeno, každé slovo a každá věta sedí naprosto přesně! Pojmenoval jste dokonale zásadní problém této země. Korupci a rozkrádání, rozvrat funkce státu. Ve výzvě a také v interwiev z 19.září t.r. pro Hospodářské noviny jste popsal i nositele a zakladatele toho marasmu, který nás už téměř absolutně – obklopuje.
Země se rozdělila na dva tábory. Na ty co kradou a ty, co to mají zaplatit. Ti první mají všechny myslitelné druhy moci, jdou jim na ruku sdělovací prostředky a denně nás přesvědčují, jak myslí jen a jen na naše dobro.
Leč skutečnost je tristní a přesně taková, jak jste popsal ve Výzvě a sdělil v rozhovoru.
Nejspíš se oba velmi jednoduše shodneme na prostém závěru, že současná mocenská elita v mém žargonu, famiglia, opírá svou existenci o tzv. „reformy“. Ale že fundamentálně nemají ony „reformy“ naprosto žádný smysl, pokud nebude odstraněni aspoň zastaven onen postupují sněťový vřed vše objímací korupce, klientelismu, rodinkaření doplněný o naprosto neprůstřelnou kůží a systémem jakýkoli skandál vysedět. Že nemá naprosto žádný význam, a by 90% populace bylo pod drtivým existenčním tlakem stále se zvyšujících daní, zavádění nových a zvyšování starých poplatků, různých omezení typů nucené práce, aniž by byl viditelný systematický postup při potlačování permanentních dubiosních praktik těch, co si tuhle republiku naším jménem přisvojili. Dokud obyčejný člověk nebude mít přiměřenu míru jistoty, že ten kdo krade, nehledě na funkci nebo původ, skonči v reálném čase v teplácích, nemá smysl aby jako otec rodiny s malým dítětem platil Sunar nebo dětské plenky se stejnou sazbou DPH jako kdyby kupoval briliantové špeky, aby když je nemocný, měl stejnou sazbu DPH na život zachraňující medikament jako kdyby si kupoval Ferrari, pokud doma je připojen na dálkové teplo platil opět za toto teplo stejnou sazbu DPH jako kdyby manželce pořizoval norkový kožich, a když si doma pustí z kohoutku obyčejnou vodu, měl na ní stejnou DPH, jako kdyby odzátkoval láhev šampaňského Pommery. A u chleba jako kdyby koupil ten nejdražší kaviár.
Dnes má onen řadový občan jedinou jistotu, totiž, že ať přinese,v rámci pseudoreforem jakoukoli finanční oběť, budou jeho daně, v té či oné míře opět rozkradeny. Ano, situace je opravdu už zoufalá. Dokonale ji ilustruje okamžitý stav věci, kdy kvůli různým podivným kauzám jsou policejně vyšetřováni hned 3 ministři současné vlády a u čtvrtého je šetřeno podezření na zfalšování výběrového řízení jeho úřadem. A k tomu policie zkoumá praktiky Kanceláře prezidenta republiky kvůli podivným milostem. Přesně jak jste už naznačil v už zmíněném rozhovoru s redaktory HN.
Jestli se nechceme velmi rychle propadnout někam na úroveň nejdivočejšího Balkánu je opravdu potřeba, abychom si my, občané, udělali pořádek ve vlastním státě. Jak uvádíte ve své výzvě.
Když jsem si ji otevřel poprvé, chtěl jsem ji v první reakci okamžitě podepsat a připojit se. Tak jako to udělal například jeden z mých dlouholetých přátel - Germanicus , spolu manželkou. Nedivím se jim. Vůbec. Už bylo řečeno, že nám mluvíte z duše. Jenže, po minulých zkušenostech s českou politickou scénou, jsem si, než jsem odeslal svůj podpis, řekl – pozor vlku!! Pozor! Proč pan Babiš sepsal Ano 2011? Jaký důvod jej k tomu vedl, resp. jaké motivy mohl mít? A začal přemýšlet. A dospěl ke třem reálným závěrům:
1- že považuje poměry už za natolik neakceptovatelné, že i přes své bohatství, které mu zajišťuje v podstatě nedotknutelnost, došel k názoru, že je elementárně ohrožena jeho existence a když se nepodaří tendence zvrátit, hrozí totální rozvrat státu a následný násilný výbuch v kterém i on může utrpět fatální ztráty.
2- že poměry v zemi jsou už tak špatné, že ohrožují jeho podnikání.
3- že situace došla tak daleko, že byl vyřazen z okruhu privilegovanch a tak říkajíc, velký byznys jde kolem něj.
Žádný jiný další možný iniciační popud pro sepsání Vaší výzvy mne už nenapadl.
Je li nějaký jiný, který jsem přehlédnul - promiňte.
Ale pojednejme ty tři uvedené.
Vedl - li vaši ruku při psaní důvod číslo 1, pak konstatuji, že vám rozumím a jsme na jedné lodi. Onen katastrofický rozklad opravdu hrozí výbuchem Nekontrolovatelným. Ani já nechci zažít nějakou revoluci s potoky krve. Zoufalí lidí dělají, jak známo zoufalé věci. Byla li výzva takto motivována, jste můj člověk. A já jsem nejenom připraven výzvu podepsat, ale podpořit ji svou osobní prací, dát já své zkušenosti třeba i přispět skromnou finanční částkou dle svých možností. Ten neřád je potřeba vymést.
Byla li hybatelem vzniku výzvy druhá varianta, rozumím Vám, chápu Vás, ale promiňte, budu jen přihlížet. Protože pak Vaše snažení skončí právě a jen u nějaké byznys regulace, z které občan nakonec nebude profitovat vůbec nebo jen velmi málo. Tohle si vybojujte sám.
A třetí možnost? Měla li by být realitou ona, pak mi nezbývá, než konstatovat, že v takovém případě bych asi současné struktury, jakkoli mi přijdou naprosto odpudivé a hnusné, asi podporoval proti vám
Soudím, že s tímto uvažováním nejsem sám. Problém Vaší výzvy je v tom, jak přesvědčíte občany Nováky a občana vlka, že možnosti 2 a 3 jsou jen a jen zlovolné fikce, které po Vás pálí a budou pálit žumpalisté main streamu / terminus technikus, složenina slov žurnalista a žumpa ve smyslu slavného výroku Miloše Zemana/ a všelijací bývalí a současní protegee například typu Petr Mach nebo Topolánek. Ti všichni se mne budou snažit přesvědčit, že Vám jde jen a jen o Vás a Vaše ziskuchtivé zájmy. Co s tím chcete udělat? Tohle je ta momentálně nejdůležitější otázka relevance ANO 2011.
Já vím, že mi můžete odvětit – a jakou máš občane vlku jinou možnost? Když to se mnou nezkusíš, nedozvíš se, jak jsem to myslel. Co máš za jiné možnosti než ANO 2011, To je naprostá pravda. Ale v takovém případě si ušetřím aspoň případné zklamání a rozčarování, rozměru možná většího, než jaké už delší dobu prožívající naivové, kteří zbaštili lidovou žoviální eleganci knížecí fajfky nebo vyprávěnky lovců dinosaurů. Chci si ušetřit trapný pocit hlupáka, který si naběhnul.
Jak tedy z té pasti ven?
Myslím, že je jen jedna cesta. Totiž , že na palubu naděje jménem ANO 2011 přetáhnete osobnosti, požívající značný společenský kredit. Je známo, že jste jednal se senátorkou Dernerovou a ostravským primátorem. Z mého hlediska je Dr. Dernerová správná volba. Nikoli už pak pan Kajnar. Proč to by Vám řekli obyčejní občané v Ostravě.
A koho bych Vám doporučil já? Zkusím pár jmen Profesor Janouch, Profesor Hořejší, profesor Zlatuška, Jan Štern, pan Pehe, Tomio Okanuta..Velmi bych uvítal Jana Fischera a Jana Švejcara. A především paní Dr. Hanu Marvanovou. Netuším, zdali se jmenovaní chtějí politicky angažovat. Ale jejich přítomnost v projektu by pro mne osobně byla zásadní zárukou čistoty původního úmyslu. A proč kladu takový důraz na jméno Hana Marvanová? Zejména, když jde o pravicovou expolitičku a já jsem spíše orientován vlevo? Protože likvidace korupce nemá pravicový nebo levicový étos. To prostě tady a teď potřebujeme všichni A to ostatní řešme až potom. A paní Hana Marvanová je jedním z několika málo politiků, kteří prokazatelně nadřadili charakter a principy nad peníze. Dalším takovým je Vladimír Špidla, ale ten bude sotva k mání. A paní Marvanovou bych tam viděl rád ještě z jiného důvodu - budete totiž potřebovat osobnosti se zkušenostmi z praktické politiky. Se znalostí zákulisí a procesů.
Tak, aby věděli, co to obnáší a nenechali se případně odradit otravnými technikáliemi. Toh vše paní Marvanová má a ovládá. A já bych se spolehnul na její zdravý rozum, úsudek a zkušenost.Ohledně Vašich záměrů. Ale třeba máte pod rukou už někoho jiného, stejně důvěryhodného. Z mého hlediska je to teď na Vás zda mne přesvědčíte volbou těch, kteří mi zpersonifikují Vaši výzvu.
Musím tak učinit v neposlední řadě i proto, že píšete, že chcete republiku spravovat manažerským způsobem Ano, republika by měla být - EKONOMICKY- řizena jako dobře vedený koncern. O tom není nejmenšího sporu. Ale jen ekonomicky. Jenže se stejným sloganem pracoval v posledním desetiletí v Itálii i Silvio Berlusconi. A v Čechách jistý Bárta. Jenže ti pod slovem manažerské řízení státu rozuměli výsledný profit pro ně osobně. Což nemá se státní ekonomikou zhola nic společného. Právě naopak. Proto na termín manažerské řízení jaksi moc nechci slyšet. Zůstaňme u toho, že občan vlk zkrátka potřebuje k Vaší výzvě věrohodné tváře, které mu svou minulostí budou garantovat poctivost té výzvy.
Nejsem na pochybách, že jste tento problém dávno identifikoval a že na něm pracujete.

Stejně tak i na medializaci aktivit spojených s ANO 2011. A že je Vám dostatečně jasno, že hlavní media nutně půjdou proti Vám, protože loutkáři tahající za nitky, na nichž jsou uvázáni čeští marionetní žurnalisté už vyslali příslušné pokyny.
Nezajímá mne, co o Vás napíše MfD, Lidovky, řeknou televize či radia. Interesuje mne to, co o Vás a Vašich snahách usoudí Jan Macháček, Alexej Mitrofanov, Tomáš Němeček, Erik Tabery, pánové Best, Franěk, Hanák, Šídlo a v radiu řekne Ivan Hoffmann nebo Petr Nováček. Jejich názor mám za stejně důležitý jako ty, co budou personalizovat Vaši Výzvu.
V případě, že se Výzva opravdu rozvine v celé zemi a já věřím a doufám, že opravdu ANO, že nejen zaplníme Václavák, ale se z toho vznikne subjekt, který půjde k volbám, budu chtít před těmi volbami ještě cosi dalšího. A v podstatě nemožného. Nebudu nijak horečně číst co slíbíte lidem, že pro ně uděláte. Tohle už mne dáno nezajímá. Sliby se slibují, blázni se radují, říkala moje babička. Já budu od Vás očekávat jasné sdělení, co v případě volebního úspěchu NIKDY NEUDÉLÁTE!!!
Víte, po volbách bývá všechno úplně jinak. Ti, kteří slibovali odlov dinosaurů se s nimi bleskově spojili. To máme ještě v živé paměti. A svůj kotrmelec vysvětlili tím, že prostě voliči dali dinosaurům hlasy a basta! Že prý měl volič volit jinak. A dnes devastují, pardon bojují proti korupci, s těmi dinosaury ruku v ruce. Já prostě si budu chtít přečíst, co je pro Vás nepřekročitelný axiom. Například koalice s ODS nebo další existence Kalouska jako člena vlády nebo významného parlamentního funkcionáře. A tak podobně.
důvod pro toto mé přání? Jednoduchý. I když by Ano 2011 bylo ve volbách úspěšné, rozhodně nelze počítat s tím, že by samo sestavovalo vládu. Muselo by opět do nějakého koaličního projektu. Což znamená uzavřít pakt s těmi, kteří zemi dostali tam, kde je. Ano, současné elity chtějí krást a zase krást.To je jejich naprosto prioritní zájem. Kterému není nadřazeno už vůbec nic. S výjimkou jediné věci - totiž beztrestnosti. A nějaký koaliční vládní projekt by byl sotva možný, bez toho, aniž by jim nový člen koalice zaručil generální pardon za všechny minulé a budoucí skutky.
Viděli jsme to teď dvoje volby za sebou. Jak u zelených tak u Bártovy tlupy. A oni noví a čistí vždy velmi rychle rezignovali na své deklamované cíle. V zájmu spoluvládnutí.
Promiňte pane Babiši, že už teď, když ANO 2011 je ještě jen čerstvým manifestem, jdu tak daleko a tolik toho po Vás požaduji. Jde o profesionální deformaci. Jsem zvyklý ze zaměstnání uvažovat v systémech a dlouhodobě. Tak, aby když začnu cokoli konat, jsem věděl, kam chci vlastně dojít a co jsou nutné předpoklady, abych se toho dobral. Jistě nic nového pro Vás. Stvořil jste a určitě nikoli náhodou, obrovské a funkční imperium. Supervýkon. Máte můj obdic.Musíte tedy být daleko větší vizionář a neskonale lepší a výkonnější manažer a administrátor než já. Věřím proto, že mým pochybnostem a vývodům opravdu snadno porozumíte.

Děkuji Vám za trpělivost při čtení tohoto dopisu jak jménem svým, tak jménem těch, kteří se k němu v duchu připojili.

S plnou úctou

Občan vlk.



(Psáno pro www.brejle.net)

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy