Demokracie neznamená, že si každý a kdykoli může dělat, co chce

23. 04. 2020 | 01:28
Přečteno 6749 krát
Doba je těžká. Nevíme, co je nejlepší dělat, nevíme, co je nejlepší nedělat. Ohrožuje nás známý neznámý virus, který se chová nepředvídatelně, a po celém světě dělá pěknou paseku. Ve všem. A do toho chce Dominik na Hrad :-).

Covid 19 vzbuzuje oprávněný strach, vyvolává nejistotu, během pár týdnů rozmetal priority stovek milionů lidí. A nedosti na tom. Do zcela jasné a viditelné pandemie vstupují zájmy ekonomické, a čím dál víc je vidět, že kde kdo se z toho snaží dělat i politický kapitál. Jakoby sám by nesmrtelný, jako by jeho se netýkal virus sám, jen ten mediální boj s ním.

Virus se tak stal záminkou údajného boje o demokracii, jsou podávány žaloby proti nouzovému stavu, proti zavření hranic, nakonec se můžeme dočkat i žaloby na to, aby soudy vyhostily virus z naší republiky, protože sem nedemokraticky, nikým nezván, vnikl. Uzavření hranic je kde kým označováno za nedemokratické až totalitní (pamatují si tu totalitu ještě sakra?), ačkoli všichni víme, že jsou uzavřeny proto, aby lidé nemohli tak snadno „pendlovat“ mezi Českem a zeměmi, kde virus řádí neuvěřitelně, a dovážet ho sem (města Uničov a Litovel by mohla vyprávět), a na vyhlášení nouzového stavu jsou hledány formální chyby.

Vládní politikové začínají pozvolna kalkulovat ne o našem zdraví, ale o tom, které opatření jim přinese vyšší body, protože se blíží nejen krajské volby, ekonomové sčítají budoucí škody, protože ano, nepochybně budou, ale taky to zdraví tak trochu vynechávají s tím, že prostě někdo umřít musí… Stávají se cyniky, aniž si uvědomují, že se to může dotknout i jejich rodin. Světlé výjimky pak dělají pravidlo.

Jeden odborník navíc říká – je dobré uvolňovat, druhý říká opak – buďme ještě opatrní, nemáme vyhráno. Na vládě je pak ten Černý Petr, protože ona nějak rozhodnout musí, a že to není procházka růžovým sadem, je očividné z toho, že jeden ministr chce to, druhý ono, a ventilují to bez obalu v médiích, protože… ano proč? Protože volby.

EU vytáčí každého rozumného člověka skoro vším, protože je vždy tak kilometr pozadu, o to více je však drzá (paní komisařka Jourová má nyní například v náplni hodnotit, zda některá opatření některé evropské země nejsou proti evropským pravidlům, až má člověk chuť jí vzkázat, ať si tato pravidla strčí někam, hlavně aby to, co země vymyslely, zabralo, a ona ať jde dělat něco pořádného – kdo to tu říkal, že jsou potřeba síly na pole?), a obdobně každého rozumného člověka vytáčí výroky některých lidí, v nichž cítíme něco shnilého mezi řádky (buď jim jde o politiku nebo o „prachy“), a do toho přicházejí oni věrozvěstové s tím, že je ohrožena demokracie, protože jsou zase zavřeny hranice, a lidé, považte, jsou nuceni respektovat nějaká pravidla. V době vážné pandemie se z důvodu gest draze bourají sochy, dělají provokující zabíjačky, chodit bez roušky se málem považuje za protest proti vládě, a pomalu začíná bujet nálada, že vše, co se udělalo, bylo zbytečné, protože „vy znáte ve svém okolí někoho nakaženého?“.

Svatá prostoto – paradoxně účinná karanténní opatření nakonec způsobí, že budou označena za zbytečná, protože tu nemáme desítky tisíc nakažených a tisíce mrtvých. Zbytečná by přece byla tehdy, kdyby tu ti nemocní a mrtví byli...

Takže když tímto argumentem nejde moc mávat, protože je snadno vyvratitelný (neb opatření včetně uzavření hranic zafungovala), začalo se mávat údajně pošlapávanou demokracií. Je to snadné, chytlavé, všichni ještě máme v paměti dobu skutečně zavřených hranic, takže proč nedat omezení do souvislosti s tímto krásným slovem, které je nám všem drahé.

Jenže demokracie neznamená, že si každý může dělat, co chce, aneb právo jednoho končí tam, kde začíná právo druhého, a pokud o něčem rozhodnou demokraticky zvolené instituce, musíme to, byť třeba někdy se skřípajícími zuby nebo komentářem, jak bychom to udělali lépe (to ale moc neslyšíme, převažuje kritika), akceptovat. Protože kdo jiný by to měl rozhodovat? Nikoho jiného v demokracii neznám, než ve svobodných volbách zvolené orgány. A to, že někdo prostě se neumí nikdy přizpůsobit, a plete si demokracii s právem „já si budu vždy dělat, co chci“, a „jen můj názor je ten jediný správný“, s tím ať jde do háje. Jaký je rozdíl mezi výrokem - nebudu nosit roušku, protože mi to nemá kdo co nařizovat, a výrokem nebudu platit daně, protože mi to nemá kdo co nařizovat? Buďme proto opatrní v úsudku., protože za velkými slovy bývá často velká malost.

Dávejme hlavně pozor, zda nejde těm, kteří mluví o ohrožení demokracie, ve skutečnosti o politický boj a politické body pro sebe sama. Zda nejde těm, kteří zaměňují respektování pravidel za diktaturu, hlavně o vlastní zisky. Zda zkrátka všichni moc nekalkulují, a nezapomínají na to, že i oni mohou skončit na ARU jako britský premiér.

Situace je nadále vážná. Jak jsem uvedla v úvodu, nikdo s ní nemá zkušenosti, nevíme, odkud to přišlo, nevíme, jak s tím gaunerem virem rychle zatočit. Co však víme, že Česká republika na tom není zdaleka tak špatně, jako kolabuje řada států Evropy. A asi nikdo se neodváží tvrdit, že je to samo o sobě, a že bychom na tom byli takto dobře bez všech těch omezení a zavřených hranic. A kdo si to tvrdit troufá, je prostě hloupý, nebo hraje o politický vliv nebo o peníze, nebo o obojí. O peníze ostatně hraje i vláda, když podruhé nouzový stav vyhlásila podle jiných zákonů, než měla, aby se vyhnula odpovědnosti státu, což ještě bude mít jistě dohru (Ex post poznámka: Soud 23.4.2020 opatření vlády podle tzv. zdravotnických zákonů zrušil jako nezákonné, neboť byly zneužity. Měl pokračovat nouzový režim.)

Ale ono to strašení prostě nefunguje. Kdo zažil totalitu, ví, že to, co se děje teď, žádná totalita ani nakročení k ní není, a aby pár měsíců nefungování ekonomiky položilo vše navždy, to je taky hloupost. Když se k tomu poté dostanou schopní lidé, vyhrabeme se z toho. A až z toho budeme venku, klidně kritizujme, co tato vláda zkazila, aby se to už nikdy hlavně neopakovalo, a co nám přinesla slavná EU a co s ní dál, a jak nám pomohly ty žaloby na zavřené hranice a vyhlašování nouzového stavu. Teď se starejme hlavně o zdraví – a nejen o to ve spojitosti s koronavirem, ale o zdraví všech nemocných. Těm teď dlužíme operace a léčbu. Starejme se o ohrožené, starejme se o oslabené. Jak zdravotně, tak ekonomicky. Nezneužívejme situace na boj kdo z koho. Je to nedospělé, je to trapné, je to prvoplánové a je to vždycky strašně vidět.

Člověka pak v těchto týdnech soupeření x proudů potěší leccos. Třeba rozhovor Matěje Stropnického, který po odchodu na venkov prozřel, a mluví z duše většině lidí v této zemi. Nebo pár rozumných slov herce Davida Prachaře. Nebo ohlášená kandidatura Dominika Haška na funkci prezidenta – ne, nespletla jsem se, fakt mi to udělalo radost. Protože tato kandidatura snad konečně dodá odvahu nějaké jiné, skutečné osobnosti, aby též vstoupila do ringu, a oslovila český národ jinak než hokejkou.

Prostě mějme rozum. Neskačme komukoli na kde co, pečujme o svoje zdraví, a to i tehdy, kdy bude tzv. uvolněno, zkrátka nešiřme virus a nechoďme mu naproti pod praporem demokracie bez ohledu na to, co s námi politikové a různé neziskovky, které náhle nemají do čeho píchnout, hrají za hry.

A pokud jde o demokracii – hledejme onoho dobrého a moudrého kandidáta na prezidenta. Ten by měl být jejím symbolem, její hlavní zárukou. Měla by to být osobnost, která, když ohlásí kandidaturu, všichni ostatní zůstanou stát, a řeknou – tak je to v pytli. Tohle jméno to převálcuje. A taková jména tu jsou. Jen je musíme v kandidatuře podpořit. S úsměvem a nadsázkou dodávám, že nejvíc pro to, abychom začali někoho fakt dobrého hledat, v tuto chvíli udělal Dominik Hašek.

Žijeme prostě v době, která vstoupí do dějin. A obstát musíme hlavně my dole. Ti nahoře ať se třeba pominou – za to dobré je pak oceníme, chyby jim spočítáme. Jen to nenechávejme dělat někoho za nás. Mysleme sami, pokud možno vlastní hlavou.

Zvládneme to! Proč? Protože nám nic jiného nezbývá.


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy