Mají být dětské skupiny elitní školka, nebo dostupné jesle?

24. 03. 2021 | 13:22
Přečteno 5287 krát
Za poslední rok a půl se mi podařilo prosadit rekordní počet zákonů, které pomáhají pracujícím rodinám s dětmi. Od vyšší rodičovské, přes náhradní výživné a vyšší ošetřovné během pandemie až po sdílené pracovní místo, což je podpora částečných úvazků. K tomu finišujeme navýšení a rozšíření přídavku na dítě či zlepšení podmínek pro náhradní rodinnou péči.

Přesto když jsem se rodičů zeptala, co by je potěšilo nejvíc, nejčastěji mi odpovídali, že dostupné jesle! Mladé rodiny v nich už nevidí komunistický přežitek, jak tomu bývalo v devadesátkách, ale chtějí si sami vybrat – zda pečovat nebo slaďovat práci a rodinu.

Dostatek míst v jeslích a mateřských školkách jsou veřejností vnímány jako jedna z nejžádanějších podpor státu rodinám . V nabídce jeslí a školek pro děti do tří let je Česko druhé nejhorší v EU. Ekonomové, například Filip Pertold z think tanku Idea, jsou přesvědčeni, že dostupné a kvalitní jesle a školky jsou cesta k prosperitě a dobrý nástroj pro snižování sociálních nerovností. A tak se stávají jesle sedmým návrhem mého ministerstva, který má zlepšit podporu rodin. Návrh míří do třetího čtení, proto vysvětlím, co chceme vylepšit!

Dětské skupiny zafungovaly skvěle
Dětské skupiny prosadila v roce 2014 má předchůdkyně a sociálně-demokratická ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Byl to nesmírně náročný parlamentní boj, v debatě často padalo, že ženy patří k plotně. Dětské skupiny pomohly vykrýt obrovský nedostatek míst v mateřských školách a nepřipravenost na děti mladší 3 let. I mně dětská skupina vytrhla trn z paty, když jsem potřebovala pomoci se synem a vrátit se do práce. Jako ředitelka odboru rodinné politiky na Ministerstvu práce jsem stála u zrodu a rozvoje dětských skupin, které odvedly obrovský kus práce. Proto před nimi smekám! Nyní je jich více než 1100 a pojmou zhruba 17 tisíc dětí. Jejich počty sice stále rostou, ale je to pořád málo.

Co chceme vylepšit
Naše novela vychází z několikaleté zkušenosti s fungováním dětských skupin. Nově budou jesle určeny pro děti od šesti měsíců do tří let, resp. do srpna po 3. narozeninách. Tak aby děti pak mohly od září nastoupit podle školského zákona do mateřské školky. Vznikne tak srozumitelný systém – do tří let jesle, od tří let školka. To považuji za klíčové! Už dnes je v dětských skupinách 75 % dětí ve věku do 3let. Věděli jste třeba, že nejčastějším důvodem pro upřednostnění dětské skupiny je malý kolektiv a individuální přístup? V jeslích bude standardně jedna pečující osoba na šest dětí. Pokud bude v jeslích alespoň jedno dítě mladší jednoho roku, bude počet dětí omezen na maximálně čtyři na jednu pečující osobu. Zvyšujeme také kvalitu služby zavedením standardů, které bude kontrolovat MPSV. Klíčové je pro mě další vzdělávání pečujících osob v rozsahu osm hodin ročně. Zavádíme také povinný kurz první pomoci pro malé děti, který bude muset pečující absolvovat každé dva roky. A také budou muset mít zdravotnické minimum, které reflektuje potřeby nejmenších. Nově vznikne profesní kvalifikace Chůva pro děti v jeslích, která bude zaměřená na vývoj a zdraví dítěte do tří let. V neposlední řadě v novele také měníme sankční mechanismus tak, aby byli rodiče a jejich děti maximálně chráněni před porušováním pravidel ze strany provozovatele či zřizovatele. Jde nám zejména o dobře nastavené smlouvy pro poskytování služby. Za posledních sedm let jsme si totiž leccos s některými nepoctivými provozovateli dětských skupin užili.

Finanční dostupnost
Celkem 97 % rodičů je s dětskou skupinou spokojených. Když se pak ale podíváme na věci, které rodiče trápí, nejčastěji je to celková finanční náročnost a cena za stravu. Nově proto zavádíme příspěvek na stravování po vzoru soukromých MŠ (tam je na rok 2021 normativ ve výši 15 Kč na den a dítě). Co se týče nákladů na místo v dětské skupině, ty se pohybují od 5 do 23 tisíc měsíčně, průměrně je to pak 11 tisíc, což je takový mezinárodní standard. Nutno říct, že 75 % z těchto nákladů tvoří mzdy.
Obecně se poplatky od rodičů pohybují od nuly až do těžko uvěřitelných výšin kolem 15 tisíc korun! Celkově pak z nedávné analýzy vyplynulo, že každá čtvrtá dětská skupina má poplatky vyšší než pět tisíc korun měsíčně! V Praze se například platí průměrně 6 tisíc Kč. Nedávno mi dokonce jeden známý řekl, že své druhé dítě nedávají do dětské skupiny, protože platí za každé „desítku“. 10 tisíc korun? Opravdu musíme trestat pracující rodiny s dětmi za to, že chtějí mít děti i chodit do práce? Z toho mi jasně vyplývá, že je potřeba poplatky od rodičů zastropovat! Obzvláště, pokud jsou dětské skupiny dotovány státem.
Předškolní péče je u nás v tuto chvíli tak brutálně drahá, že se většině rodin nevyplatí o dřívějším návratu do práce ani uvažovat. Jenže takováto služba, která slouží jen úzké skupince těch nejbohatších, je k ničemu. Nepotřebujeme elitní školky, ale dostupné jesle pro všechny rodiny. Aby si kdokoliv mohl dovolit dát dítě do jeslí, chceme poplatky od rodičů zastropovat. Ale pozor! Co jesle nevyberou od rodičů, musí dorovnat stát. Je to investice, která se státu bohatě vrátí. Na vyšší porodnosti, na odvodech a daních pracujících rodičů. Doposud stát platit z EU příspěvek na dítě ve výši asi 9800 Kč měsíčně. Pod tuto částku nemůžeme jít. Díky tomu bude financování stabilní, předvídatelné a především únosné pro všechny strany – rodiče, provozovatele i stát.

Místní dostupnost
Nyní chceme využít 3–5 miliard korun z Národního plánu obnovy na investice tak, aby jesle mohly vznikat v každé obci, ideálně při každé mateřské školce. Takže rodiny by měly jesle vždy v nějaké rozumné vzdálenosti od bydliště. V tom máme ještě veliké rezervy. Jsou regiony, kde na dětskou skupinu téměř nenatrefíte. Ty totiž dnes vznikají hlavně díky aktivitě místních nadšenců či osvícených lokálních politiků. To znamená, že v obcích, kde tito nadšenci chybí, mají rodiče malých dětí prostě smůlu. Věřím, že tyto peníze na výstavbu a rekonstrukce prostor využijí hlavně obce a umožní tak na svém území vznik páteřního systému služby, která je pro naší zemi tak důležitá.

České rodiny potřebují jesle
Každý rodič, bez ohledu na svůj příjem, by měl mít možnost vrátit se do zaměstnání dříve. A je jedno, jestli si potřebuje udržet kontakt s povoláním, protože pracuje třeba jako lékař, nebo protože jde o maminku samoživitelku, která pracovat prostě musí. Připravili jsme změnu, která tu měla být už dávno. Bereme to dobré z dětských skupin, zvyšujeme kvalitu poskytované služby, zavádíme státní financování i strop pro příspěvek rodičů. Protože péče o nejmenší nesmí stát majlant, poplatky mají být podobné těm ve školkách. Navíc návrh podpoříme až pěti miliardami z Národního plánu obnovy tak, aby jesle mohly masově budovat obce. Pokud stále stojíme o to, aby se rodilo více dětí, musíme dát mladým rodinám najevo, že se není čeho bát a že budou mít ve státu oporu. A aby všechny tyto změny byly viditelné, přejmenováváme dětské skupiny na jesle. Jesle je totiž srozumitelný název nejen v Česku, ale i ve většině zemí EU.






Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy