Když selhali v Brně, selžou i ve Štrasburku, paní Vendulo.

07. 08. 2020 | 18:53
Přečteno 4062 krát
Poté co Ústavní soud zamítl ústavní stížnosti dvou stěžovatelů, zastoupených Davidem Záhumenským proti opatřením vlády v souvislosti s bojem proti koronaviru, vyhlásila paní Vendula Záhumenská České republice válku a vyzývá ji na souboj před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku. Nedělá dobře, protože ten souboj prohraje.



Čím silnější slova, tím slabší argumenty

V blogu Nashle ve Štrasburku, Česká republiko! se paní Vendula Záhumenská (jako autoři je uvedena i se svým manželem, ale text je jen na jejím blogu, proto budu oslovovat jenom ji) rozohnila a zepsula náš Ústavní soud za to, že zamítl dvě její žaloby v souvislosti s opatřeními vlády v boji proti koronaviru. Z jejího blogu vybírám pár pasáží, které ilustrují naprostou ztrátu soudnosti a sebereflexe. Musím říci, že něco tak žlučovitého jsem snad ještě nečetl.

Ostravská i pražská KHS čelí rouškovým žalobám a po vzoru svého ministerského šéfa se kroutí jako slizcí úhoři. Mírně nevolno by mělo být i ústavním soudcům. Před časem jsme totiž odeslali jeden balík.

Zato si čile dopisujeme se Štrasburkem, přesněji s Evropským soudem pro lidská práva, který jediný českému národu zbyl, když se na něj vykašlal Ústavní soud.

Před několika týdny jsme u ESLP zastoupili odvážnou Češku, která si nechtěla nechat líbit naprosto neodůvodněné omezení základní svobody pohybu. Ústavní soudci si z ní udělali dobrý den a ne příliš vybíravě ji vypoklonkovali. Bylo to absurdní, neuvěřitelné, jako noční můra. Přesto to v porovnání s tím, co se stalo o pár dní později, byla jen dětská hra. Ústavní soud totiž stejně drze vyběhl s občanem, který se domáhal ochrany před zákazem opustit republiku.

To, s čím byste počítali v padesátých letech 20. století, se stalo v době, kdy český Ústavní soud předsedá Konferenci evropských ústavních soudů. Vtipné, ne?

Pochopili jsme to, válka o ústavu a lidská práva byla vyhlášena. Naštěstí se naši klienti, stejně jako my, jen tak nevzdávají a rozhodně nehodlali stáhnout ocas a poslušně poslouchat.

Jsme přesvědčeni, že by stávající soudci měli rezignovat na svoji funkci, protože selhali v nejtemnější hodině, kdy měli jako maják vést lid a pomoci mu se vymanit z okovů, které na něj uvalila vláda.

My jsme ale byli svědky toho, že ctihodné ženy a muži v talárech zalezli a nezastali se ani odvážného soudce Výborného, který čelil tvrdé a hlavně neoprávněné kritice od ministryně spravedlnosti.

Tak se uvidíme u ESLP. Těžko vám vaše zbabělost, drazí ústavní soudci, udělá ve Štrasburku dobrou vizitku.


Co je Evropský soud pro lidská práva a jak se na něj obracet

A teď fakta. Evropský soud pro lidská práva (ESLP) je jedna z institucí Rady Evropy, což je mezinárodní celoevropská organizace, která zajišťuje spolupráci členských států zejména v oblasti podpory demokracie a ochrany lidských i sociálních práv a svobod. Byla založena 5. května 1949 a má sídlo ve Štrasburku. Tvoří ji 47 členských států, Česká republika se k Radě Evropy připojila v roce 1993. Hlavními orgány Rady Evropy je Výbor ministrů, jenž se skládá z ministrů zahraničních věcí nebo zástupců členských států při Radě Evropy a Parlamentní shromáždění, v němž zasedají delegace parlamentů členských států. Rada Evropy nemá nic společného s Evropskou radou, nejvyšším orgánem Evropské unie, ani s Evropskou unií. V současné době hraje v evropské politice okrajovou roli.

Posláním ESLP je dohlížet na dodržování Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod (dále jen „Úmluva“), jíž byl ESLP také zřízen. V Úmluvě je vyjmenováno 22 práv a svobod, jejichž ochrana je cílem Úmluvy. Z hlediska obsahu stížností k našemu Ústavnímu soudu zmíněných v blogu paní Venduly je jedinou relevantní svobodou, na jejíž porušení si budou neúspěšní stěžovatelé u našeho Ústavního soudu znova stěžovat u ESLP, je svoboda pohybu v Článku 2 Protokolu č. 4 k Úmluvě, přijatém 16. 9. 1963, definovaná takto

Svoboda pohybu
1. Každý, kdo se právoplatně zdržuje na území některého státu, má na tomto území právo svobody pohybu a svobody zvolit si místo pobytu.
2. Každý může svobodně opustit kteroukoli zemi, i svou vlastní.
3. Žádná omezení nemohou být uvalena na výkon těchto práv kromě těch, která stanoví zákon a jsou nezbytná v demokratické společnosti v zájmu národní bezpečnosti, veřejné bezpečnosti, udržení veřejného pořádku, předcházení zločinnosti, ochrany zdraví nebo morálky nebo ochrany práv a svobod jiných.
4. Práva uvedená v odstavci 1 mohou v určitých oblastech podléhat omezením stanoveným podle zákona a odůvodněným veřejným zájmem v demokratické společnosti.


Tato formulace je obsahem velmi blízká ustanovení článku 14 LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD, jež je součástí našeho ústavního pořádku.

Článek 14
(1) Svoboda pohybu a pobytu je zaručena.
(2) Každý, kdo se oprávněně zdržuje na území České a Slovenské Federativní Republiky, má právo svobodně je opustit.
(3) Tyto svobody mohou být omezeny zákonem, jestliže je to nevyhnutelné pro bezpečnost státu, udržení veřejného pořádku, ochranu zdraví nebo ochranu práv a svobod druhých a na vymezených územích též z důvodu ochrany přírody.
(4) Každý občan má právo na svobodný vstup na území České a Slovenské Federativní Republiky. Občan nemůže být nucen k opuštění své vlasti.
(5) Cizinec muže být vyhoštěn jen v případech stanovených zákonem.


Proč i v platném znění Listiny zůstává odkaz na „Českou a Slovenskou Federativní Republiku“ nevím, ale asi to nevadí. Pro pochopení, proč nemají žaloby, o nichž píše paní Vendula, šanci na úspěch u ESLP, je třeba znát podmínky, za nichž se může soukromá osoba na ESLP obrátit. Tyto podmínky jsou podrobně popsány v dokumentu Evropský soud pro lidská práva Otázky a odpovědi

Jaké jsou podmínky týkající se mě osobně?
• Musíte být přímo a osobně obětí křivdy, kterou uvádíte. Nemůžete předložit obecnou stížnost na zákon či opatření, například proto, že se Vám zdají být nespravedlivá; nemůžete si též stěžovat jménem jiných osob (pokud nejsou jasně určeny a Vy nejste jejich oficiálním zástupcem).
• Musíte vyčerpat všechny opravné prostředky nápravy v dotčeném státu, které měly situaci, na kterou si stěžujete, napravit (obvykle to znamená podání příslušnému soudu, následované, kde to lze, odvoláním a dokonce dalším odvoláním k vyšší instanci, jako je Nejvyšší nebo Ústavní soud, pokud takový existuje).
• Nestačí pouze využít všech opravných prostředků. V jejich rámci musíte zmínit ty námitky, které později uplatníte u Soudu (tedy podstatu námitek porušení Úmluvy, na něž si nyní stěžujete).
• Vaše stížnost se musí týkat jednoho z práv uvedených v Evropské úmluvě o lidských právech.
• Nemůžete si stěžovat na porušení žádného jiného právního instrumentu, než je Evropská úmluva o lidských právech, jako je například Všeobecná deklarace lidských práv či Charta základních práv.


Nejdůležitější je přitom první podmínka Pro projednávání stížnosti platí důležitá zásada

Článek 36
Vysoká smluvní strana, jejímž státním příslušníkem je stěžovatel, má ve všech případech projednávaných před senátem nebo Velkým senátem právo předložit písemná vyjádření a účastnit se slyšení.


V případě stížností, o nichž byla výše řeč, to znamená, že jednání ESLP se zřejmě zúčastní představitel Ústavního soudu, na jehož rozhodnutí si paní Štěrbová a pan A. K. stěžuje, nebo vlády, V praxi to bude znamenat, že před ESLP se odehraje repetice jednání před naším Ústavním soudem a půjde o to, zda ESLP bude souhlasit se stanoviskem našeho Ústavního soudu a argumenty zástupce ČR, či nikoliv.

Onou odvážnou Češkou, kterou pan Záhumenský před Ústavním soudem zastupoval, byla paní Petra Štěrbová, o jejíž stížnosti je v nálezu ÚS toto

Stěžovatelka je přesvědčena, že v důsledku vyhlášení nouzového stavu a navazujících opatření vydaných z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru (označovaného jako SARS CoV-2) na území České republiky bylo porušeno její ústavně zaručené základní právo na svobodný pohyb a pobyt podle čl. 14 Listiny základních práv a svobod (dále jen "Listina").

A v části o argumentaci stěžovatelky je dále uvedeno

III. Argumentace stěžovatelky
8. Ve svém podání stěžovatelka uvádí, že není přípustné ponechat moc výkonnou bez kontroly v situaci, ve které jsou zjevně nepřiměřeně využívána opatření ohrožující samu podstatu demokracie a právního státu. Stěžovatelka je přesvědčena, že její základní práva byla porušena v důsledku chaoticky vydávaných opatření, jež byla přijata bez respektování příslušných procedur a řádného odůvodnění.


Paní Štěrbová si tedy zřejmě nestěžovala na konkrétní křivdu, která se jí v důsledku přijatých opatření vlády stala, takže její stížnost nesplňuje výše zmíněnou klíčovou podmínku přijatelnosti stížnosti. Pokud jde o případ onoho občana, s nímž „Ústavní soud totiž stejně drze vyběhl“, šlo podle nálezu Ústavního soudu o pana A. K., o jehož konkrétní újmě je v tomto nálezu následující informace:

III. Argumentace stěžovatele
10. Stěžovatel je systémový specialista v oblasti informačních technologií, který podle svých tvrzení během zimy vypjatě pracoval a začátkem dubna plánoval uskutečnit cestu do zahraničí za účelem odpočinku. Následkem vyhlášení nouzového stavu a navazujících krizových opatření se však odpočinku nedočkal, a proto se cítí být dotčen na svých právech opatřeními, k jejichž přijetí mělo dojít chaoticky, bez respektování ústavně a zákonem předepsaných procedur a bez řádného odůvodnění.


V tomto případě stížnost splňuje všechny výše uvedené podmínky a reprezentant ČR ESLP jistě vysvětlí, proč s tvrzením stěžovatele v poslední větě nesouhlasí a proč újma, jíž utrpěl pan A. K., nebyla způsobena svévolným rozhodnutím vlády. A proč tedy náš Ústavní soud svým rozhodnutím neporušil ustanovení Článku 2 Protokolu č. 4 k Úmluvě. Manželé Záhumenští se mohou modlit „aby si ESLP uvědomil, jak důležitou roli právě teď hraje“ a mohou doufat, že i ESLP uvidí to, co oni, tj. že

„jsme vězni vlád, které rozhodují na základě vymyšlených, různě podle potřeby upravovaných údajů, které navíc nejsou ani trochu děsivé. Přesně 0. 2 % populace má pozitivní výsledek nedůvěryhodného testu, o kterém vůbec nevíme (pozitivní výsledek ani neznamená, že jsou nemocní, jak upozorňují lékaři). Zemřelo (údajně s koronavirem) 0. 009% populace, ovšem většina vážně nemocná a/nebo velmi stará. Covid je mimořádně vzácná nemoc. Přesto se podařilo naleptat celé společnosti.“

ale nic jim to nepomůže, budou zklamáni. A pak už jim zbyde jen kasační stížnost k Nejvyššímu, ale ani tam nemají naději uspět.




Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy