Evropa na ostří kudly

02. 12. 2009 | 20:23
Přečteno 5396 krát
Rozhovor pro Eurozpravodaj se nevyhýbá ostrým otázkám a opepřeným odpovědím.

Je konec roku, období bilancování. Jak se vy teď zpětně díváte na letošní roli Čechů v Evropě? Nejprve ČSSD uprostřed předsednictví shodila vládu a později prezident Klaus nad rámec ústavy protahoval podpis Lisabonské smlouvy. Jak ve světle těchto událostí vypadáme před našimi evropskými partnery a sousedy? Nepodkopalo to důvěru v nás?

Evropa vnímá snahu opozice položit vládu jako legitimní, jako standardní součást demokracie. Výkon předsednictví byl navíc na úrovni členů vlády natolik katastrofální, že Evropa si spíše oddychla po odstranění trojice tragédů Topolánek, Vondra, Kalousek. Ti nás proslavili v Evropě tvrzeními, že žádná ekonomická krize není, že Obama vede svět do pekel nebo Entropou, která dokumentovala naši nedospělost. Protahování podpisu Lisabonu nesmyslnými žalobami nás postavilo do jasné pozice evropských idiotů.

Co podle vás Českou republiku poškodilo víc? Pád vlády nebo průtahy kolem Lisabonské smlouvy?

Pád mizerné antievropské vlády, jejíž poslanci nehlasovali pro Lisabon v Evropském parlamentu, většina jejích poslanců pro ní nehlasovala ve sněmovně a polovina jejích senátorů ve výmluvné koalici s komunisty podala proti Lisabonu obstrukční žalobu, nás nemohl poškodit… To, že jménem prezidenta jednou Lisabon podepíšeme, a potom podepsat zas nechceme, je normálním lidem nepochopitelné.

Považujete výsledek jednání kolem LS – výjimku pro Čechy z Listiny základních práv EU – za úspěch?

Nikdo zatím ani v Bruselu ani doma nepochopil, jak nás pan prezident Václav Klaus ochránil před sudeťáky tím, že pro nás za tři roky přestane platit evropská listina práv a svobod… Je-li úspěchem to, že nás šestadvacet zemí považuje za trouby, pak jsme to teda vyhráli…

Nemůže nás (a tím mám na mysli především, i když nejen, řadové občany) výjimka z Listiny základních práv EU naopak nějak poškodit?

Podle právních teoretiků bude v některých režimech naše ochrana jiná než evropská, v některých pak ve srovnání s většinovou Evropou horší. Nicméně český parlament může odhlasovat, že se Klausovou podmínkou nebude zabývat, a tím pro Evropu povinnost vyjednání podmínky padne.

Jak hodnotíte působení Fisherovy "úřednické" vlády v závěru našeho předsednictví v EU?

Poděkoval jsem veřejně premiéru Fischerovi a jeho vládě na plénu Evropského parlamentu za dobrý výkon.

A když jsme u výčtů těch českých prohřešků, co byste naopak hodnotil na českém předsednictví pozitivně?

Výkon úřednického patra, zabezpečení evropských akcí. Ale nepochopil jsem, co na tom stálo tři a půl miliardy korun. Svádí to k úvahám, že si na tom kamarádi pana Topolánka pěkně namastili kapsu.

Českým eurokomisařem se stal Štefan Füle. Jak hodnotíte tuto volbu?

Kdyby byla ODS nezablokovala volbu Vladimíra Špidly, mohli jsme mít místopředsedu Komise. Takhle ho mají Slováci. Štefan Füle byl nepochybně v dané době nejpřijatelnějším levicovým kandidátem. Díky jeho jasné deklaraci příslušnosti k levici, kterou zřetelně sdělil J. M. Barrosovi, předsedovi Evropské sociálně demokratické strany P. N. Rassmusenovi a předsedovi sociálně demokratického klubu M. Schulzovi, také získal skvělé portfolio rozšiřování a politiky sousedství, které z něj dělá druhého ministra zahraničí Evropské unie.

Bývá mu vyčítána jeho minulost v KSČ, jejímž členem jste byl také. Hraje to vůbec nějakou roli v evropském parlamentu, zajímá to tam někoho nebo jde o ryze tuzemský "problém"?

V Evropě nikdo nemůže být diskriminován za barvu pleti nebo vyznání či politické názory. Jako velvyslanec v NATO má Füle ty nejnáročnější představitelné prověrky spolehlivosti. Pár poznámek od krajní pravice možná zazní a nedivil bych se nijak, kdyby se ozvali čeští lidovci, kteří byli čtyřicet let nejvěrnější filiálkou KSČ. To je “pravicový” folklór, který zní zpravidla od lidí, kteří mají sami dost páchnoucí spodky.

V lednu by se na přání lidovecké frakce v evropském parlamentu měl Füle zpovídat ze své minulosti europoslancům. Může to jeho funkci nějak ohrozit?

Pokud lidovecká frakce navrhla na předsedu Komise pana Barrosa, který je bývalým komunistou maoistické orientace, musí si napřed zamést před vlastním prahem. Předseda lidovecké frakce pan J. Daul je si toho dobře vědom, a proto na otázku českého rozhlasu již jasně odpověděl, že nevidí obtíž v kvalifikaci pana Füleho.

Společně s ním se bude zpovídat i budoucí šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, která zase čelí obvinění, že v sedmdesátých letech přijímala peníze od Sovětů na kampaň za jednostranné odzbrojení Západu. Jak hodnotíte vy volbu Catherine Ashtonové jako evropské ministryně zahraničí a Hermana Van Rompuy "evropským prezidentem"?

Vedení nejvýznamnějších frakcí C. Ashton nominovalo, a problém u ní vidí jen neinformované české noviny. Pro ostatní je to nepodstatná kuriozita. Ashtonová je silná britská politička, která bude v zahraniční politice nakonec tvrdším evropským vyjednávačem, než kompromisy zkompromitovaní “slavní” evropští diplomati. Ultrapravice donedávna křičela, že nechce výrazného prezidenta a už nyní zase kvičí, že jí přijde málo výrazný. Van Rompuy je skvělý vyjednávač a zvládl v Belgii víc než všechny primadony. Pro Evropu může udělat hodně.

Neznamená tato volba, jak naznačují mnohé komentáře a analýzy, že Evropě ve skutečnosti vládnou Německo a Francie, kteří nemají zájem na zvučných politických jménech v těchto funkcích?

Váha zemí, které dávají do evropského rozpočtu nejvíc, je neformálně trochu vyšší než ostatních. Nic víc, nic míň. Asi je to přirozené. Jinak již týden jsou jména Van Rompuy a Ashton v Evropě jedny z nejzvučnějších. A ještě budou. Ono „nové“ jméno má šanci zazářit víc než lecjaké hasnoucí politická hvězda.

Jak může volba Van Rompuy a Ashtonové prospět nám, České republice?

Konsensus při jejich volbě byl manifestační. Jednotná Evropa je pro Česko příslibem.

V evropském parlamentu jste se stal členem rozpočtového výboru. Můžete být v této funkci užitečný jen Evropě nebo nějakým způsobem i České republice? Jakým případně?

Šel jsem tam, protože je to klíčové místo. Tam se bude řešit budoucí rozpočtová perspektiva. Není důležitější téma pro ČR a pro Evropu. Jsem tam jediným Čechem ze dvou rozhodujících evropských frakcí. A pak jsou tu drobnosti. Pro můj návrh finanční podpory Zimních olympijských her mládeže v ČR v roce 2011 jsem získal podporu výboru i pléna. Dva miliony eur jsou pokrytím téměř třetiny nákladů! Jsem přece českým stínovým ministrem i pro tělovýchovu. Žádný jiný český europoslanec nic podobného nezískal. A nejvíc mi pomohl Slovák Vlado Maňka!

Bruselu se po celé Evropě vyčítá direktivnost a byrokracie. Domníváte se, že je to právem?

Brusel jen potvrzuje to, co chtějí národní vlády a jejich zájmové skupiny. Není nic, co by navrhl anonymní Brusel. Hnutí proti zahnutým klobásám a okurkám vedli podnikatelé a zelení, kteří nechtějí v nákladní dopravě vozit vzduch. Vylévání guláše nařídili čeští hygienici, stejně jako to, že český restauratér musí mít dvakrát tolik záchodů jako bruselský… Složité účtování fondů je naše hloupost, Rakušané ho mají třikrát jednodušší. Zvykli jsme si na Brusel svádět naši neschopnost číst, vyjednávat, transponovat. Podle mých zkušeností je bruselský byrokrat v porovnání s tím českým slušnější, vzdělanější, výkonnější a prakticky neúplatný. I on by jistě mohl být dokonalejší.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy