Tatarstánská tolerance

16. 12. 2010 | 11:01
Přečteno 8774 krát
Mešita a kostely vzdálené od sebe pár kroků, billboardy s modelkami a dvoujazyčné nápisy. Republika Tatarstán dokazuje, že střet kultur a náboženství nemusí mít v Rusku vždy krvavou podobu.

Tatarstán si na svém modelu národnostního a náboženského kompromisu velmi zakládá. A nejsou to pouze líbivé proklamace místních politiků. Mírové soužití Tatarů a Rusů, islámu a pravoslaví je nejvíce vidět právě v každodenním životě.

Cesta k jeho dosažení však nebyla ani pro jednu stranu lehká. Tataři jsou v Rusku druhým nejpočetnějším národem a největším národem vyznávající islám. Na začátku 90. let se Tatarstán, podobně jako Čečensko, odmítl připojit k Ruské federaci a vyhlásil nezávislost.

Na rozdíl od Čečenska však Kazaň při jednání s Kremlem zvolila cestu dialogu, což se jí nakonec vyplatilo a v rámci Ruské federace získala nejširší suverenitu. Tatarstán získal možnost uzavírat mezistátní smlouvy, obchodovat se zahraničními státy či založit si centrální banku.

Tatarstán není Kavkaz

Vůle vyhnout se ozbrojenému konfliktu pozitivně ovlivnila ještě jednu důležitou oblast – bezpečnostní situaci. V Tatarstánu, alespoň oproti severnímu Kavkazu, prakticky neexistuje náboženský extremismus ani radikální separatismus. Hlavní město ani zdaleka nepřipomíná pevnost, jak tomu bývá zvykem v kavkazském regionu, u silnice nestojí vojenské hlídky. Dokonce se zdá, že v ulicích je méně policistů, než v Moskvě.

Na otázku, jak se republice podařilo vyhnout osudu některých ruských regionů, předseda vlády Tatarstánu Ildar Chalikov diplomaticky odpovídá: měli jsme štěstí. Vzápětí však dodává, že hlavní tatarstánský recept na zachování stability je aktivní role státu při řešení konfliktu v jeho samotném zárodku.

Stát se nemá distancovat od problémů, musí reagovat, pomáhat, starat se. Stát se musí zabývat vážnými sociálními problémy v jejich počátcích,“ říká premiér Chalikov. „A když se objeví někdo, kdo v mešitě podněcuje nenávist, musíme na to zareagovat. Poté, co se oheň rozhořel, je těžší, dražší a často, jak ukazuje zkušenost řady regionů a zemí, i velmi složité a často prakticky nemožného ho uhasit,“ zdůrazňuje šéf tatarstánského kabinetu.

Ačkoliv je islám v Rusku spojován především se severokavkazským regionem, centrum ruského islámu se nachází právě v Tatarstánu. V Kazani sídlí Ruská islámská univerzita, přední madrasa ruských muslimů, z republiky pochází nejvyšší ruský muslimský duchovní, muftí Talgat Tadžuddin.

Letos v létě vyvolal širokou diskuzi návrh předložený hlavou tatarstánského parlamentu, aby se ruský kalendář rozšířil, po vzoru Dne pokřtění Rusi, o nový svátek – den přijetí islámu předky dnešních obyvatel republiky.

Náboženská tolerance na tatarstánský způsob

Tatarstán však rozhodně není místem, kde by islám diktoval společnosti svá přísná pravidla. Naopak. Noční Kazaň ozařují neony pivních barů a nočních klubů, v supermarketu je možné bez problému zakoupit alkohol, včetně místní vodky značky Akdov. O tom, že islám vyznává většina obyvatel republiky, svědčí především minarety tyčící se nad střechami domů.

Ani v hlavní mešitě Kul Šerif, bezmála šedesátimetrového svatostánku s modrou střechou dominujícího kazaňskému Kremlu, nezahlídnete ženy zahalené od hlavy k patě. Místo nich u vchodu do mešity stál jeden ze svatebčanů, který čekal na mladé novomanžele a s úsměvem nabízel jinověrcům k ochutnání svatební koláčky na tatarský způsob.

Samotný Kreml, sídlo tatarstánského prezidenta, je symbolické místo náboženské tolerance. Na kopci nad městem za hradbami z bílého kamene se nachází nejen již zmíněná mešita Kul Šerif, ale také nejdůležitější sakrální památka tatarstánských pravoslavných – Blagověščenský chrám ze 16. století.

Když oba svatostánky měly být po restauraci před pěti lety na počest tisíciletí Kazaně znovu otevřeny, představitelé dvou náboženských obcí došli k zajímavému kompromisu. Aby během společných svátku nevznikalo zbytečné napětí, dohodli se, že zvony budou pověšeny uvnitř chrámu, aby svým zvoněním nerušily muslimské obřady. Na oplátku z minaretů Kul Šerif nezní tradiční volání muezzina.

Sport především

Nehledě na to, jestli někdo chodí do kostela, mešity nebo synagogy, všichni kdo žijí v Tatarstánu, jsou naši občané,“ popisuje premiér Chalikov národnostní politiku v republice. Jak sám říká, vláda se sází především na zdravý patriotismus a na faktory, sjednocující obyvatele Tatarstánu bez ohledu na jejich víru a národnost. Jedním z nich je sport.

Sport celkově představuje pro Tatarstán to, co se v Rusku nazývá národní projekt. Je s ním spojována ekonomika – podle tatarstánského premiéra stavba sportovních objektů pomohla zmírnit dopady ekonomické krize, stejně jako prestiž celého regionu.

Místní vláda chce z republiky vytvořit místo, které by vévodilo ruskému sportu. Nejenom na celostátní úrovni, což se fotbalovému Rubinu a hokejovému Ak Barsu úspěšně daří, ale také na té mezinárodní. Kazaň bude v roce 2013 hostit letní Univerziádu – studentské olympijské hry, a v roce 2018 se zde budou hrát zápasy v rámci fotbalového mistrovství světa. Jak naznačil Ildar Chalikov, Tatarstán by chtěl v budoucnu usilovat dokonce o pořádání letní olympiády.

V pětimilionovém Tatarstánu, kde Tataři představují většinovou část obyvatelstva, je neméně důležitá jazyková otázka. Zde, stejně jako v ostatních regionech Ruské federace, je ruština hlavním úředním jazykem, tatarština si nicméně zachovala svou privilegovanou pozici. Například, přestože přímé volby hlavy republiky byly dávno zrušeny a o jejím jmenování rozhoduje Moskva, požadavek, aby prezident uměl tatarsky, nadále zůstává.

Jazyk jako úcta ke kultuře

Znalost tatarštiny přitom není pouhá formalita odtržená od běžného života. V Kazani prakticky na každé veřejné budově visí nápisy v tatarštině, cyrilice s nezvyklými písmeny zdobí i mnohé jiné vývěsní štíty. Na zelené vývěsce domu v centru města tak například vedle ruského nápisu „lékárna“ stojí záhadné „daruchane.“

Jazyk se všichni obyvatelé republiky povinně učí ve školách a dokonce na univerzitách existují speciální předměty na tatarském jazyce.

Na mnohých univerzitách studenti studují profilové předměty na tatarském jazyce,“ tvrdí jednadvacetiletá Irina Gapsamatova, studentka oboru Public relations na Kazaňské státní technické univerzitě. „Já jsem například studovala základy PR a etiku pracovních vztahů v tatarštině.“

Podle jejich slov je znalost tatarštiny důležitá. „Myslím si, že znalost tatarského jazyka je nějakým symbolem úcty ke kultuře tatarského národu, uznání jejího významu a způsob uvědomění si, že jsi součástí této kultury. Společně s výukou tatarského jazyka se totiž dovídáme o historii rodného kraje a tradicích,“ uzavírá Irina.

Mešita Kul Šerif
Mešita Kul Šerif

Mešita Kul Šerif

Blagověščenský chrám
Blagověščenský chrám

Blagověščenský chrám

Plavecký bazén
Plavecký bazén

Nápis v tatarštině "plavecký bazén"

Ildar Chalikov
Ildar Chalikov

Předseda vlády Tatarstánu Ildar Chalikov

Novomanželé
Novomanželé

Mladí muslimští novomanželé


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy