Volební preference - únor 2023

20. 03. 2023 | 17:41
Přečteno 1506 krát
Čím dál více se mi zdá, že se v republice vytvořil jakýsi kartel tzv. renomovaných agentur pro výzkum veřejného mínění, který se snaží veřejné mínění v zemi formovat.

A tak otázky na válku a obecně na dění na Ukrajině jsou značně komplikované, pokud je vůbec některé průzkumy připouštějí. Kromě toho je potřeba vzít v úvahu, že podle nedávno zveřejněného průzkumu agentury SANEP 55% občanů se obává otevřeně vyjádřit svůj názor. A více než dvě třetiny respondentů podle stejného průzkumu agentury SANEP považuje vládu za největšího dezinformátora ze všech.
Agentura SANEP již před nějakým časem byla z kartelu těch tzv. renomovaných agentur pro výzkum veřejného mínění vyloučena. A tak si zřejmě může dovolit luxus vlastních názorů a nezávislého pohledu na svět, včetně dění v republice.
V čem se vlastně liší pohledy kartelu agentur a agentury SANEP na vývoj volebních preferencí v zemi? Můžeme obecně říci, že je tomu tak v následujících oblastech:
1) Agentury kartelu obecně podhodnocují volební preference hnutí ANO a v zatím posledním průzkumu "televizní" agentury Kantar CZ došlo dokonce k tomu, že vládní aliance SPOLU měla vyšší preference nežli hnutí ANO (!). To je krajně nepravděpodobné, mj. vzhledem k nízké popularitě současné vlády...
2) Agentury kartelu úplně ignorují vznik protestní strany PRO J, Rajchla. Je pravdou, že s výjimkou agentury SANEP se v žádném přehledu volebních preferencí, které zveřejňovaly jiné agentury, Rajchlova strana neobjevila. Ale to zdaleka nemusí znamenat, že tomu tak skutečně je...
3) Po vyjádření jakéhosi soukromého investora jménem Barta, který byl jedním z klíčových financiérů a organizátorů prezidentské kampaně P. Pavla o tom, že se pokusí vytvořit "moderní levicovou stranu“ nejlépe s neúspěšnou pravicovou prezidentskou kandidátkou Nerudovou v čele anebo "obnovit sociální demokracii“, se u dvou agentur náhle objevily volební preference této strany na „nadějné úrovni 5%". Bylo to „out of the blue“ (tedy český ekvivalent věty "Blesk z čistého nebe" (Zčista jasna)). Nic se ale v politice této strany nezměnilo. Zůstává stále stejná pasivita, neviditelní lídři. Kromě toho, strana podpořila v prezidentské volbě silně pravicového kandidáta Pavla, který se již svým podpisem pod novelu zákona zmrzačujícího valorizační vzorec pro výpočet důchodů k 1. 6. t. r., vysmál tvrzení předsedy ČSSD Šmardy, že mají stejný názor na „spravedlivé důchody“. Pokud teď sociální demokraté kňučí, že byli oklamáni, musí „za to převzít také svou politickou odpovědnost“.

Zpátky k volebním preferencím
Hnutí ANO by podle agentury SANEP získalo při volbách do sněmovny v polovině února téměř třetinu voličů (32,7%). Ukazuje se, že hnutí jako takovému mohla pomoci neúspěšná prezidentská kandidatura A. Babiše k aktivizaci voličského potenciálu. Hnutí ANO určitě nezíská ve volbách do sněmovny všechny hlasy, které získal v prezidentské volbě A. Babiš, ale domnívám se, že úroveň 35% hlasů je dosažitelná. Ale hnutí si musí udržovat strategickou iniciativu, zj. ve sněmovně a být připraveno na seriál porážek na parlamentní půdě, které by ovšem měly jeho stoupence spíše mobilizovat. Ale samozřejmě záleží také na veřejném vystupování vedoucích osobností hnutí a tedy zdaleka nejen A. Babiše.
Na druhém místě v průzkumu skončila dle agentury SANEP s 13,5% podpory ODS v čele s premiérem Petrem Fialou. Jak správně konstatuje SANEP, ztratila tato strana během jednoho roku 7% svých voličů. Tento v podstatě dlouhodobý trend poklesu volebních preferencí by měl být pro tuto vládní stranu velkým varováním. Proti ODS i ostatním stranám pětikoalice jdou ovšem faktické trendy ve společnosti, které souvisí především s výrazným poklesem životní úrovně širokých vrstev obyvatelstva. Naši chudí spoluobčané jsou ještě chudší, nežli byli před rokem. A do vážných finančních problémů se začínají dostávat stále širší vrstvy a skupiny ze střední třídy. Pokud inflace za loňský a letošní rok v souhrnu dosáhne – střízlivě vzato – 25 – 30%, tak nejméně o pětinu se sníží hodnota bankovních vkladů příslušníků střední třídy. Chudí mají vklady jen minimální, ale střední třída vklady má v souhrnu v řádech desítek miliard korun. A tyto vklady ztrácejí hodnotu. Kromě toho, všichni pracovníci ve mzdě, ať už v soukromém nebo státním sektoru, zaznamenali v minulém roce a zaznamenávají i letos, jen velmi nízký nominální nárůst mezd. To vše při vysoké inflaci...
Z toho vyplývá, že za rok minulý a v tomto roce klesne životní úroveň českého obyvatelstva v souhrnu dvou let o 20 – 25%. To je od Zápotockého peněžní reformy v roce 1953 největší zaznamenaný pokles životní úrovně českých občanů (pochopitelně, když vyloučím transformační rok 1991).
Třetí příčku v pelotonu stran seřazeného podle volebních preferencí by v únoru obsadilo hnutí SPD, s téměř desetinou podpory respondentů (přesně: 9,3%). T. Okamura zřejmě prodělává na chybném politickém kalkulu před prezidentskou volbou, kdy jasně nepodpořil A. Babiše před druhým kolem jako opozičního kandidáta. To může být pro část voličů nepříjemným zjištěním. A A. Babiš pak vyhlásil „válku o voliče“ nejen sociální demokracii (která rovněž podpořila gen. Pavla), ale právě také SPD.
Čtvrtým politickým subjektem, který by se dostal samostatně do sněmovny, jsou Piráti se ziskem 7,9%. Piráti jsou jedinou stranou vládní pětikoalice, které preference za poslední rok, i když mírným tempem, rostou. Je to možná dáno tím, že ministři za tuto stranu a zejména předseda strany Bartoš, jsou prakticky politicky neviditelní. A možná, že právě tato pasivita, čekání se svěšenýma rukama, pomohla této straně se dostat nad pětiprocentní klauzuli poměrně výrazně.
Na pátém místě podle agentury SANEP skončila strana PRO se ziskem 6,1% volebních preferencí. Bylo by zajímavé vidět přesnou analýzu toho, odkud strana PRO vlastně získává podporu. Podle SANEP jsou to hlasy nespokojených občanů, kteří dříve podporovali Trikoloru, ANO, Přísahu či SPD. Ale zdá se, že se k nim začínají přidávat i zklamaní voliči ODS i ČSSD.
Pokud by se agentura SANEP ve svých odhadech měla pravdu a pokud by nevznikly předvolební aliance, tak by se do sněmovny dostalo pouhých pět stran a hnutí. A dnešní opozice – parlamentní i neparlamentní – by měly velkou převahu.
Ostatní politické strany by se do sněmovny samostatně nepropracovaly. Nejblíže vstupu do sněmovny by zůstalo hnutí STAN s 4,6% bodu. Za ním by to byla TOP 09 s 3,9%. A třetí vládní stranou, která by propadla roštem 5% klauzule, by byla KDU-ČSL s 3,1% preferencí.
Tento průzkum, ať ho budou předáci pravice jakkoliv zpochybňovat či ignorovat, ukazuje vcelku nelítostně, že jediná alternativa pro pravici do budoucna je udržení úzkého volebního spojenectví. Zřejmě jediná ze zatím vládních stran, která se může pokusit jít samostatně do sněmovny je Pirátská strana.
Nicméně 7,9% preferencí, které získala v tomto průzkumu, zdaleka neříkají nic o tom, že tato strana má vyhráno. Jiné průzkumy budou ukazovat něco jiného, pokud se Piráti budou blížit 5% preferencí půl roku před volbami, mohou následovat osudu ČSSD z posledních sněmovních voleb. A to by pro pravici jakkoliv jinak sjednocenou byla těžká, smrtelná rána.

Osamělost přespolního běžce ČSSD
Pokud průzkum SANEP předpovídá ČSSD 3%, osobně to považuji ještě za nadhodnocené. Tato strana není schopna si udržovat strategickou iniciativu, ani potřebný odstup od české pravice (to ukázala podpora prezidentského kandidáta pravice, Pavla) a Středulova podpora (Středula byl de facto kandidátem ČSSD) další pravicové kandidátky D. Nerudové.
V příštích týdnech čeká ČSSD zásadní rozhodnutí, jakým směrem jít:
1) Je tu možnost zapojit se do volebního projektu „spojené levice“.
2) Vytvoření progresivistické předvolební koalice se Zelenými a s některými quazilevicovými stranami tak, jak jsme to v přímém přenosu viděli ve volbách do pražského Zastupitelstva. Tato koalice v Praze získala 2%. Obávám se, že na celostátní úrovni by to bylo ještě horší. Zelení jsou prototypem opoziční levicové strany, která otevřeně a tedy verbálně podporuje vládu a chce oslovit „moderního levicového voliče“ útoky na svého pacifistického bývalého předsedu Stropnického ml.
3) Vystupovat proti A. Babišovi, nepodpořit jej a jeho a ani neuvažovat o případném vstupu do povolební koalice s hnutím ANO a hnutím SPD.
4) To by logicky vedlo k podpoře koalice pravicových stran tak, jak to dlouhá léta a úspěšně dělá hejtman Netolický v Pardubickém kraji. Pro pana hejtmana je to otázka jeho privátního politického zájmu, ale na celostátní úrovni je to nemyslitelné. Je protismyslné, aby levicová strana podpořila přímo či nepřímo pravicovou vládu. A to ještě se známostí zcela ostudného spojenectví se sponzory volební kampaně pravicového prezidentského kandidáta P. Pavla.

Jiří Paroubek

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy