Vytýkací dopis premiérovi Andreji Babišovi

23. 03. 2021 | 11:24
Přečteno 13049 krát
Vážený pane premiére,

zaznamenal jsem, že jste ministru zdravotnictví Janu Blatnému napsal „vytýkací dopis“ Udivilo mě to, protože s členem svého kabinetu můžete kdykoliv osobně mluvit, přičemž jeho případné odvolání z funkce se neřídí zákoníkem práce, který pro rozvázání pracovního poměru se zaměstnancem ze strany zaměstnavatele vyžaduje splnění určitých kritérií, k nimž může patřit i opakované písemné varování ze strany zaměstnavatele v podobě jakéhosi „vytýkacího dopisu“, že zaměstnanec neplní řádně svoje pracovní povinnosti. Ale možná jste jen zapomněl, že česká vláda není firma.

Každopádně já s Vámi přímo mluvit nemohu -- jedině, že bych se o to pokusil, až budete v začínající volební kampani někde rozdávat koblihy. Nicméně jelikož jsem občanem této země s volebním právem a též plátce daní, považuji Vás do jisté míry za svého zaměstnance, a proto využiji Vaší novátorské metody—vytýkacího dopisu—k tomu, abych Vám touto cestou vytknul v deseti bodech Vaše pochybení, která považuji za zásadní.

1. Česká republika je už několik týdnů v čele světových žebříčků v počtu zemřelých na sto tisíc obyvatel během epidemie nemoci covid-19, a přední příčky atakuje i v počtu nakažených a hospitalizovaných. Vy i Vaši ministři opakujete, že jde o cosi jako “přírodní katastrofu“, která postihla celý svět, a nikdo ji nemohl předvídat. Jenže právě proto, že postihla v podstatě v podobné intenzitě celý svět, je naprostým selháním Vás i Vaší vlády, že jste dovolili, aby se relativně vyspělý stát, jakým je Česká republika, stal zemí s tímto tragickým světovým prvenstvím.

2. Prakticky po celou dobu epidemie jste se choval nikoliv jako odpovědný politik, ale jako neodpovědný populista. Dokonce i na jaře minulého roku, kdy naše země epidemii nakonec relativně dobře zvládla, jste několik týdnů váhal s ustavením Ústředního krizového štábu a chtěl boj s epidemií řídit sám. Když jste s ustavením krizového štábu nakonec souhlasil, ustavil jste do jeho čela v rozporu se zákonem epidemiologa Romana Prymulu, a liteře zákona (tedy že v čele Ústředního krizového štábu stojí ministr vnitra) jste dostál až pod tíhou rostoucí kritiky.

Od léta minulého roku jste v čele vlády s epidemií „bojoval“ především s pomocí chaotických opaření, protimluvů a opakovaných improvizací s rozvolňování restrikcí i následného utahování šroubů – to vše, domnívám se, v bláhové naději, že tak získáte přízeň voličů.

3. Dokonce ani když se epidemie v únoru tohoto roku zcela vymkla kontrole, nepřikročil jste ke skutečně tvrdému „lockdownu“, který by platil i pro průmysl a osvědčil se v zemích, jako je Izrael. O tom, je-li takový tvrdý lockdown správné řešení, samozřejmě lze vést diskuze, a odborníci tak činí, ale česká veřejnost si může po právu myslet, že Vy jste se k takovému kroku odmítl odhodlat především proto, že by ekonomicky postihl i podnikatelské impérium, které jste vybudoval. A které navzdory Vaší argumentaci, že na jeho chod nemáte po jeho převedení do svěřenských fondů žádný vliv, Evropská komise dále označuje fakticky za Vaše ve svých auditech a v této souvislosti viní Vás ze střetu zájmů.

4. Sám jste se ustanovil do role hlavního manažéra očkovací kampaně u nás, přičemž její průběh se od začátku potýká s vážnými problémy. Selhává logistika v distribuci vakcín, nebyl zajištěn potřebný počet jehel a injekčních stříkaček. A i když jste problémy opakovaně svaloval na pokulhávající dodávky vakcín, a dokonce se vydal do zahraničí na pochybné mise zajistit vakcíny neschválené Evropskou lékovou agenturou, ve skladech se hromadí statisíce neproočkovaných dávek.

5. Vaše vláda opakovaně žádala o prodloužení nouzového stavu, což by bylo (přinejmenším během doby, kdy neexistoval pandemický zákon) logické, kdyby bylo toto mimořádné opatření využito produktivně k potlačení epidemie. To se ale nestalo, a podle nedávné zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu se spíše zdá, že „produktivně“ bylo využito především k pochybným zakázkám při dovozu ochranných pomůcek, protože nouzový stav dovoluje vládě obcházet řádná výběrová řízení.

6. Reakcí Vás i Vaší vlády na ekonomické dopady epidemie bylo obrovské navýšení deficitu státních financí, což by se dalo do jisté míry pochopit, neboť tak postupovala řada zemí. Bohužel i rok od začátku krize si mnozí podnikatelé a živnostníci stěžují, že k nim slibovaná pomoc nedorazila, ani když se ve svých žádostech proklestili neprůhlednou džunglí často neefektivních vládních rozhodnutí.

Zcela populistické pak bylo Vámi iniciované přijetí daňového balíčku, s jehož pomocí byly sníženy daně v době, kdy stát potřebuje peníze na nouzové výdaje. Nelze se přitom ubránit podezření, že stejně jako jednorázové příspěvky důchodcům je i Vámi opěvované přidání peněz do peněženek občanů, do něhož má daňová reforma vyústit, jen pokusem koupit si na úkor obrovského zadlužení státu voličské hlasy před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny.

7. Ani po opakované kritice vyplývající z auditů EK nejste ochoten řešit svůj zjevný konflikt zájmů. Naopak naznačujete, že Českou republiku raději vystavíte sankcím a zatáhnete do předem prohrané bitvy s evropskými institucemi, včetně Evropského soudního dvora.

8. Spolu s Vaším politickým spojencem prezidentem Milošem Zemanem jste zásadně oslabil respekt pro ústavnost a fungování právního státu u nás – už třeba jen v podobě tolerování prezidentových „experimentů“ s ústavou při jmenování a odvolávání ministrů nebo při udržování Vaší první vlády v chodu šest měsíců poté, co nezískala důvěru PS. Už tato Vaše první vláda se navíc pustila do rozsáhlých čistek ve státní správě, které vyústily do jejího oslabení a opětovné politizace, čemuž měl bránit zákon o statní službě přijatý v roce 2014. Dopady oslabení státní správy nyní pociťujeme na vlastní kůži sami v podobě její malé schopnosti fungovat efektivně v boji s epidemií nemoci covid-19.

9. Už několik let jste trestně stíhán v kauze Čapí hnízdo, přičemž z tohoto stíhání nejen odmítáte vyvodit jakékoliv politické důsledky, ale opakovaně a agresivně se vymezujete vůči vyšetřovatelům. Jakož i vůči politické opozici, která po právu vidí Vaše trestní stíhání a konflikt zájmů jako nemalý problém.

10. Vytýkám Vám těž, že jste svým stylem odpovědný za obecný úpadek politické kultury u nás i za oslabování parlamentarismu v podobě hanlivých vyjádření na adresu Poslanecké sněmovny a zpochybňování existence Senátu. Naposledy jste zcela nepřístojně zaútočil na Ústavní soud a jeho předsedu poté, co v souladu se svým mandátem rozhodl, že části volebního zákona diskriminují malé strany a mají být novelizovány.

Nepředpokládám, pane premiére, že si výše uvedených deset výtek vezmete jakkoliv k srdci, a že i kdyby jste tak nějakým zázrakem učinil, vyvodil byste z nich důsledky. Je to vše smutné, ba tragické, protože kdybyste Vaše opakovaná selhání nemohl schovávat za „politická rozhodnutí“, bylo by zřejmé, že osobně nesete odpovědnost za část tragédie, s níž se tato země potýká v podobě vysokého počtu zemřelých a nemocných, jakož i v podobě rostoucího ekonomického strádání nemalé části národa.

S pozdravem, Jiří Pehe


Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy