Německo: Tři momenty

21. 06. 2007 | 15:38
Přečteno 4967 krát
Domnívám se, že existují tři momenty v současné německé politice, které by nás měly zajímat, protože se mohou nějak dotýkat i České republiky. Je to zaprvné příliš předčasné vyčerpání potenciálu velké koalice. Zadruhé vznik nové Levice v čele s populistou Oskarem Lafontainem (63). Zatřetí stále nejistá situace v Bavorsku po ohlášeném odchodu z vysoké politiky Edmunda Stoibera (65).

Velká koalice
Německá velká koalice, která se ustavila díky nerozhodnému výsledku voleb před necelými dvěma lety a neochotě politických stran koalovat s krajní levicí, tedy postkomunisty sdruženými v PDS, se ocitá ve zvláštní situaci: docházejí ji společná témata, která by mohla a uměla řešit. Otázka, kterou si klade německý zpravodajský časopis Der Spiegel, zní: Čím chce tato vláda naplnit druhou půlku svého mandátu?

Teprve v listopadu uplynou dva roky, kdy je velká koalice u moci, ale již teď je zřejmé, že tato vláda a její představitelé nevědí, co je vlastně drží pohromadě. Nemají žádný společný cíl. To, co obsahovala koaliční smlouva, je víceméně naplněno a co ji přesahuje, na to mají obě strany tak rozdílné názory, že se o nějaké sjednocení postojů ani nepokouší.¨

Jeden z vedoucích politiků, který si však nepřeje být jmenován, řekl redaktorům časopisu Der Spiegel, že do konce letní puzy se ještě budou zabývat několika zákony, ale pak je konec. Obě strany se tedy evidentně začnou již po prázdninách spíše věnovat přípravě dalších voleb, které je čekají za dva roky, tedy v roce 2009. Navíc zemské volby v Hesensku a v Dolním Sasku budou již za necelý rok v lednu.

Po bedlivější analýze novináři dospěli k závěru, že tato koalice má už k vyřešení jen tři věci, které ale rozhodně nelze považovat za zásadní: Je to opatrovnické pojištění pro případ stáří a invalidity, minimální mzda a výše daně z dědictví.
Ve věci opatrovnického pojištění mají obě strany protichůdné názory: CDU/CSU jsou proto, aby si tuto situaci každý řešil privátním připojištěním a SPD si zase představuje, že by se na něm měli podílet privátní pojištěnci. Je proto velice pravděpodobné, že se dojde k takzvanému blokovanému vítězství, jako v případě zdravotní reformy, při němž obě strany budou moci tvrdit, že se druhá strana neprosadila. Taková řešení ale nebývají nikdy příliš šťastná.

Podobně složitá je situace v určení hranice tzv. minimální mzdy, protože na ní by se měli dohodnout zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Zatím na tom pracují bezvýsledně různé komise a podkomise. S dědickou daní je tomu podobně: SPD by byla pro výrazné zdanění bohatých, CDU/CSU je proti. Žádný kompromis není v dohledu.

Od paní kancléřky Angely Merkelové se ale přesto bude v nejbližších měsících vyžadovat nějaká činnost, která ponese zřejmé výsledky. Pohodlné příměří, ktreré ji umožňovala dočasná konjunktura, za kterou Němci nemohou, by jí jistě u veřejnosti a hlavně médií neporošlo. Doposud paní kancléřka jednala tak, aby udržela pohromadě koalici, nyní se ale může situace změnit a bude muset víc rozhodovat s ohledem na stranu, v jějímž čele stojí. Všichni tedy od ní očekávají změnu priorit, už také proto, že volby v Hesensku a Dolním Sasku budou jako vždy považovány za test pro následující celostátní volby. Za této situace se bude zřejmě snažit za každou cenu prosadit alespoň malou Evropskou ústavu či evropskou smlouvu, jak říkají důsledně čeští politici, aby za ní zbyl viditelný výsledek. Pokud by Poláci neustoupili, mohli by zavinit tzv. dvourychlostní Evropu.

Nová Levice
Dnes lze říci, že Německo má sice konzervativní kancléřku z křesťanskodemokratické strany CDU, ale levicový Bundestag. Jen osobní animozity zabraňují podle časopise Der Spiegel, aby se sociální demokraté SPD, Zelení a nová Levice spojili. Oskar Lafontaine prý září štěstí, povedlo se mu něco, v co ani on sám nedoufal, navíc bude stát v čele nové Levice. Naproti tomu šéf SPD Kurt Beck se ve svém křesle cítí velice nejistě a přestává se o něm i ve vlastních řadách spekulovat jako o možném kandidátovi na příštího kancléře.

Uvnitř SPD je údajně cítit směsice starostí a trochu předstírané lítosti či soucitu s unaveným předsedou. Do čela strany se dostal bez velkých bojů po rychlém odchodu předchozích třech předsedů strany Schrödera, Münteferinga a Platzeka, kde působí jako předseda ve zkušební době, napsali novináři.

Nejspíš je to pravda, protože pan Beck může ve věci další strategie sotva co nabídnout. Už proto, že jeho osoba neumožňuje této straně se přiblížit nové Levici, a tím vytvořit vělké levicové uskupení. Podle posledních průzkumů společnosti TNS by SPD volilo 29 procent, Zelené 11 procent a Levici devět procen, CDU/CSU 38 a FDP devět procent. Nebudou-li pod Beckovým vedením koalovat s FDP a Zelenými a vyloučíme-li prodloužení velké koalice, budou v opozici. Jenže, jak napsal Der Spiegel, strana, která nechce obsadfit kancléřské křeslo už není stranou, ale jen spolkem věřících.

Komentátoři se vesměs domnívají, že postoj pana Becka je sice pochopitelný, ale politicky dlouhodobě těžko prosaditelný. Všude v Evropě je sociální demokracie silná jen tehdy, když se spojí s ostatními ideově blízkými partnery.

Oskar Lafontaine přišel z WASG (volební alternativy), která je díky odborům dokonale organizovaná a má nyní asi 72 000 členů, a tím pádem je čtvrtou největší stranou Německa. Centrálu má v Berlíně, kde vlastní i noviny Neuen Deutschland. Kromě toho má i svou nadaci Rosa-. Nová Levice sice není jednotná, jak to na první pohled vypadá, ale evidentně posiluje levé křídlo v SPD, které by stranu tlačilo ještě více vlevo pod heslem: Požadujeme více sociální spravedlnosti.

Obecně se soudí, že po odchodu starých tváří jako je Beck a Lafontaine dojde k nějaké větší spolupráci levice, protože už dál není možné vylučovat ze hry voličský potenciál bývalých komunistů. To by samozřejmě mohlo inspirovat i českou levici. Jestli pravici v Evropě posílí vítězstv í Nicolase Sarkozyho ve Francii, zatím nikdo neví, o tom lze jen spekulovat.

Bavorsko
Za této situace je Bavorsko – jak jsem již o tom referoval před několkika týdny – stále rozhádané a není schopné se dohodnout na svém nástupci. Edmund Stoiber jako současný ministerský předseda situaci sice uklidňuje, ale nepřímo v předposledním vydání časopisu Der Spiegel naznačil, že by se mohl do čela strany vrátit. Zatím ale platí to, co řekl, že na podzimním stranickém dni bude zvolen stranický kandidát pro příští zemské volby. Protože bavorská CSU je poslední lidovou stranou ve Spolkové republice Německo, která vládne nepřetržitě od konce světové války, je evidentní že v poslední moment podpoří Stoiber jen takového kandidáta, který v předvolebních kláních neutrpí tolik šrámů, aby tuto pozici neohrozil. Jeho kandidát Horst Seehofer si v poslední době zhoršil postavení osobními problémy, které na něj vytáhl opoziční kandidát, a on navíc začal vyhrožovat, že by mohl, kdyby chtěl, skandalizovat své oponenty také. Tím si zřejmě nepomohl ani u voličů, ani u pana Stoibera.

Koncem srpna čeká bavorského ministerského předsedu poslední služební cesta a sice do Moskvy za Vladimírem Putinem. Ve zmíněném rozhovoru se k otázce umístění protiraketových amerických základen u nás a v Polsku pan Stoiber vyjádřil zdrženlice a dal jasně najevo ochotu přimout nabídku prezidenta Putina a uvažovat spíše o společném protiraketovém systému v Azebajdžánu. Zdůvodnil to tím, že je třeba vědět, že v politice nerozhodují jenom fakta, ale i psychologické momenty.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy