Před padesáti lety vyrostla Berlínská zeď, symbol studené války

11. 08. 2011 | 17:05
Přečteno 15950 krát
Dne 9. listopadu 2009 uplynulo přesně dvacet let od pádu Berlínské zdi a tuto sobotu uplyne padesát let od doby, kdy ji výhodní Němci začali stavět. Stalo se tak v neděli 13. srpna 1961 v jednu hodinu v noci. Od toho dne byl rozdělen Berlín osmadvacet let. Tehdy začala stavba 165,7 kilometrů dlouhé zdi, která oddělovala americký, anglický a francouzský sektor od zbytku města, kde byli Rusové. V průběhu let se stále vylepšovala, nakonec šlo o dvě zdi, kvůli kterým byla zbořena řada domů. V meziprostoru byly samostříly, zoraný pás a silnice pro policejní hlídky. Dnes na jejím místě najdete jen bílou vydlaždičkovanou čáru. Berlínská zeď byla velkou jizvou na Evropě, která celému světu připomínala, že druhá světová válka ještě neskončila, nebyla podepsána mírová smlouva s poraženým Německem ani nebyl kodifikován zvláštní statut pro Berlín, jen se žhavá válka proměnila na studenou.

Připomeňme si, proč k tomu došlo: Od roku 1945 do srpna 1961 opustilo NDR z velké části právě přes Západní Berlín 2,7 milionu obyvatel (z toho jen v roce 1953 to bylo 331 000), což je jako kdyby denně odešlo obyvatelstvo jedné středně velké vesnice. Ze začátku odcházeli jen podnikatelé, což nikomu moc nevadilo, později lidé s akademickým vzděláním a studenti, a to už začalo existenci NDR ohrožovat.

Historici si donedávna v této souvislosti kladli následující otázky: Od kdy se plánovala stavba Berlínské zdi? Věděli o této stavbě západní velmoci předem? Existovala dohoda mezi Chruščovem a Kennedym, jak se domníval nakladatel Axel Springer či členka levicové PDS Sahra Wagenknecht?

Již asi před deseti lety redaktor zpravodajského časopisu Der Spiegel Klaus Wiegrefe došel po studiu archivních materiálů k jednoznačnému závěru: Spojenci byli šťastní, že se vyhnuli třetí světové válce. Cenu za tento způsob řešení zaplatili obyvatelé NDR, kteří museli žít dalších bezmála třicet let v komunistické diktatuře. Západní spojenci se u zdi objevili až 48 hodin po té, co byla stavba započata a teprve za 72 hodin byla předána Moskvě víceméně symbolická protestní demarše.

Z archívů rovněž vyplynulo, že tehdejší šéf NDR Walter Ulbricht s uzavřením západních sektorů Berlína počítal již od začátku padesátých let. Jako první s myšlenkou postavit v Berlíně zeď přišel první šéf východoněmecké státní tajné policie Stasi Wilhelm Zaiser. Sovětská strana však byla proti. V roce 1960 dokonce Chruščov dal Ulbrichtovi ještě velice jasně najevo, že na hranici k Západnímu Berlínu se nesmí nic měnit. Chruščov chtěl počkat na výsledek voleb v USA. Pro Ulbrichta bylo ale již začátkem roku 1961 uzavření hranic jen otázkou času.

Podle výpovědi českého generála Jana Šejny, který v roce 1968 odešel na Západ, se v Moskvě 29. března téhož roku sešel Chruščov s vedoucími funkcionáři dalších komunistických stran a Ulbricht před nimi již hovořil zcela jasně: „Kapitalisté nám chtějí bez skrupulí přetáhnout nejproduktivnější lidi.„ A když se ho kdosi zeptal, co chtějí proti tomu dělat, odpověděl: “Pomocí hlídek našich pohraničníků, pomocí bariér a snad i pomocí ostnatého drátu Západní Berlín uzavřeme.“ Jak dokumenty ukazují, hlavní problém představoval nedostatek ostnatého drátu. Ještě týden před začátkem stavby ho chybělo 300 tun.

Dne 3. června 1961 došlo ve Vídni na půdě amerického velvyslanectví v hudebním salónku k historickému setkání Nikity Chruščova a Johny F. Kennedyho. Kennedy byl ze svého impulzivního protějšku, který na něj působil jako postižený amokem, překvapen, ale zároveň nechtěl za žádnou cenu vyvolat „z přehlédnutí“ třetí světovou válku, zvláště ne nukleární.

Chruščov na tomto jednání předložil Kennedymu nové berlínské ultimatum (první bylo z roku 1958, zůstalo bez odezvy a vyžadovalo se v něm jednání o tzv. „svobodném městě,“ tedy Západním Běrlíně.) Kennedy položil Chruščovovi otázku: „Rád bych se zeptal, jestli vaše ultimatum znamená, že náš přístup k Západnímu Berlínu bude uzavřen?

„Dobře jste rozuměl, pane prezidente“, odpověděl Chruščov a pokračoval: „My nechceme žádnou válku, ale když nás k ní budete nutit, tak válka bude.“ Kennedy odvětil: „ To vypadá v tomto roce na velice chladnou zimu.“

Dne 6. července 1961 dal Chruščov souhlas se stavbou Berlínské zdi. Zřejmě ho přesvědčila skutečnost, že jen za první půlku tohoto roku opustilo NDR 100 000 Němců. Zprávu Ulbrichtovi osobně tlumočil ruský diplomat Kwizinski. Ulbricht podle něj přikývl hlavou a požádal ho, aby Chruščovovi za zprávu poděkoval. Organizací stavby zdi byl pověřen státní sekretář pro otázky bezpečnosti Erich Honecker. Nešlo totiž jen o stavbu zdi, ale i o oddělení zásobování elektrickým proudem a přerušení podzemní dráhy. V jeden moment bylo uzavřeno 12 stanic podzemky a 48 stanic nadzemní dráhy. Z 81 přechodů jich bylo uzavřeno 68. O přípravě celé akce bylo podle historika Armina Wagnera informováno jen šedesát funkcionářů. Západní rozvědky, díky svým agentům mezi lékaři, kteří léčili vrcholné funkcionáře, přibližné datum znaly několik dní předem, ale nijak se na celou akci nepřipravily, protože informacím nevěřily, stejně jako Reuters nevěřil v Londýně zprávě svého korespondenta. Američané byli informováni i od svého agenta plukovníka Olega Vladimíroviče Penkovského, který byl zároveň ruským agentem, ale ani jemu neuvěřili. J. F. Kennedy evidentně spojencům informaci, kterou získal ve Vídni, nepředal. Chruščov prý začátkem června 1961 řekl: "Rozbalíme ostnatý drát a západní mocnosti se na to budou dívat jako hloupé ovce. Dřív než se vzpamatují, postavíme zeď!"

Velení západních spojenců se prý jen po 13. srpnu optalo západoněmeckého ministra Franz-Josefa Strausse, jestli si budou muset vybojovat přístup do Berlína a na který ruský vojenský prostor v NDR mají - v případě potřeby - shodit atomovou bombu. Jestli je to pravda, ale nebylo nikdy potvrzeno. Pravda ale je, že když se tehdejší starosta Berlína Willy Brandt obrátil na velení spojenců s otázkou, co budou dělat, ti mu odpověděli, že v západním Berlíně je 11 000 vojáků a proti nim stojí armáda o síle 500 000 mužů a bez svolení svých vlád nesmí vydat žádný rozkaz.

Dokumenty zároveň jasně ukazují, že Kennedy počínání Chruščova plně chápal. Údajně řekl, kdyby Rusové nezakročili, přišli by brzy o NDR a později i o Polsko, Československo a Maďarsko. A dodal: „Žádné krásné řešení, ale pořád nekonečně lepší než válka.“ Americký prezident jen požadoval, aby přítomnost jejich armády v Berlíně byla zabezpečena a vyžadoval vyjednání přístupových cest. Francouzský prezident Charles de Gaulle, jako voják, byl jiného mínění. Navrhoval, aby spojenečtí vojáci okamžitě s tanky vyjeli na hranice Berlína a zdi pobořili. Podle něj by pak město nikdy nebylo rozděleno. A my se můžeme domnívat, že možná by nebyla tak dlouho rozdělená ani Evropa.



Dne 15. srpna 1961 voják Conrad Schumann, který měl službu u hranice, na poslední chvíli přeskočil rozestavěnou zeď "v plné polní". Na západoněmecké straně Bernuer Strasse stál zrovna reportér Peter Leibing, který ho vyfotografoval a tento snímek je dodnes symbolem dělení Berlína. Foto z ČTK

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy