Vypadněte s tím čoklem…

30. 07. 2009 | 09:24
Přečteno 8944 krát
Vodicí a asistenční psi mohou řádně dělat práci, na kterou byli vycvičeni, pouze v případě, že mohou všude doprovázet své držitele. Právní stav v této věci je však u nás doslova katastrofální.

Přesto, že se u nás asistenční psi cvičí už řadu let, z hlediska jejich právního postavení jsme prakticky stále tam, kde jsme byli v roce 2001, kdy se u nás se systematickým výcvikem začínalo. A to i přes mnoho slibů různých poslanců a senátorů, kteří slibovali pomoc při tvorbě nebo úpravě zákonů tak, aby braly v úvahu existenci a potřeby těchto psů, hlavně z hlediska přístupových práv do veřejných prostor. Výsledkem byly pouhé dvě vyhlášky Hygienické služby Ministerstva zdravotnictví, které garantovaly vodicím a asistenčním psům právo vstupu do restaurací a prodejen potravin. Nic víc, ale alespoň něco. Péčí dalších zákonodárců ale byla jedna z nich k 1.1.2007 zrušena bez náhrady a druhá změněna tak, že z ní paragraf s přístupovými právy pro vodicí a asistenční psy zcela vypadl.

Když jsme se ptali na důvody, dověděli jsme se, že ty vyhlášky prý byly z hlediska přístupových práv vodicích a asistenčních psů zbytečné. Žádný zákon vstup těchto psů do veřejných prostor nezakazuje (ani hygienické předpisy) a zrušení výslovně uvedených přístupových práv pro vodicí a asistenční psy tedy údajně neznamená (oproti minulému stavu) žádné omezení faktických práv přístupu pro tyto psy.

Teoreticky možná. Praxe je ale úplně jiná. Na vstup s takovým psem není zákonný nárok, není ale ani zákonný důvod takového psa z příslušného zařízení vykázat. Při neexistenci právní úpravy je pak možná jediná věc – snažit se na vstupu se psem domluvit s někým zodpovědným z příslušné organizace. Jsou ale vyjednávací pozice obou stran rovnocenné? To ani náhodou. Organizace má ve skutečnosti právo veta a své zamítnutí dokonce nemusí ani nijak zdůvodňovat. Zákazem vstupu vodicího nebo asistenčního psa organizace žádný zákon neporušuje, nic ji nenutí ani cokoli zdůvodňovat. Prostě stačí říci „ne“. A dostatečným důvodem může být třeba i to, že někdo prostě jen nemá rád psy. Tohle nejsou rovné podmínky ani omylem. Provozovatelé, kteří se rozhodnou, že psa dovnitř nepustí, tohoto právního vakua často využívají a v některých případech až zneužívají. Nepřipouštějí snahy o domluvu, nechtějí vysvětlení, co je to za psa, prostě jen řeknou „ne“ a spoléhají jen na to, že jsou silnější. Dříve přitom stačilo vozit nebo nosit s sebou výtisk příslušné vyhlášky a zpravidla se všechny nejasnosti vyřešily velice rychle hned u vchodu. To už teď možné není.

Třeba si řeknete – tak co? Je takový problém jít jinam? Ke konkurenci? Normálně asi ne, ale pro řadu nevidomých nebo vozíčkářů to znamená jít (nebo jet) třeba o pár kilometrů dál, přes kus města nebo třeba až do sousední vesnice. Bez ohledu na počasí, bez ohledu na to, jak je to daleko.

Mezinárodní srovnání
Evropská asociace Assistance Dogs Europe, jejímiž členy jsou i 3 české organizace, cvičící většinu asistenčních psů v ČR, provedla nedávno šetření ve věci přístupových práv asistenčních psů v jednotlivých zemích. Do konce roku 2006, kdy u nás ještě platily ony dvě výše zmíněné vyhlášky, patřila ČR kamsi k evropskému průměru. Žádný zázrak, ale alespoň nějaká práva byla zákonem garantována. To už ale neplatí.

Ve světě se pozvolna začíná prosazovat velice jednoduchá právní úprava přístupových práv vodicích a asistenčních psů, a to podle zásady „Kam smí nevidomý nebo vozíčkář, tam smí i jeho vodicí či asistenční pes“. Takové úpravy platí v mnoha státech USA i v řadě zemí EU. Nedávno začala podobná úprava platit např. v Polsku. V době, kdy řada států pracovala na jasné úpravě přístupových práv vodicích a asistenčních psů, naši zákonodárci naopak již přijaté úpravy rušili. Od roku 2007 jsme tedy ve věci přístupových práv vodicích a asistenčních psů jednoznačně rozvojovou zemí. Paradoxem pak je, že čeští asistenční psi mají dnes v zahraničí většinou zákonem garantovaná větší přístupová práva, než jaká mají u nás doma.

A co státní úřady?
Nedávno jsem se snažil domluvit si přístup na Ministerstvo životního prostředí se psem. Ne s nějakým nevychovaným bouďákem, ale s Benem, asistenčním psem – důchodcem, který pracoval víc než 6 let jako asistenční pes, mnohokrát složil bez problémů mezinárodně uznávanou zkoušku asistenčních psů, zaměřenou právě na chování psa ve veřejně přístupných prostorách. V 10 letech odešel do důchodu a od té doby se o něj starám. Chodí se mnou bez problémů prakticky všude, ale na Ministerstvu životního prostředí jsem dostal zákaz. Přitom psi do budovy MŽP za určitých okolností smějí. Ale pouze psi zaměstnanců a pouze ve výjimečných případech. Zaměstnanec MŽP nejsem a to stačilo. Zákaz - bez ohledu na cokoli dalšího. Když jsem se pak ptal na jméno člověka, se kterým bych mohl projednat udělení případné výjimky, příslušný úředník pro jistotu přestal odpovídat na maily.

V mé mailové korespondenci s ním se ale objevila věta, která hodně vypovídá o přístupu k vodicím a asistenčním psům: „Vstup do ostatních veřejných prostor ale ani vodicím, ani dalším asistenčním psům negarantuje žádný zákon ani vyhláška. Všechno je pak na dohodě s vedením nebo zástupci dotyčné organizace, zda vodicího nebo asistenčního psa dovnitř pustí nebo ne“. Jakápak dohoda? Je komické psát o dohodě v situaci, kdy organizace má právo veta. Když budou chtít pustit – pustí. Když ne – nepustí. Co s tím nevidomý nebo vozíčkář nadělají? Vůbec nic. Může jen vyslechnout verdikt úředníka. „Dohoda s vedením nebo zástupci dotyčné organizace…“ ale také znamená, že dotyčná organizace v tom dosud nemá sama jasno, že nemá zpracovaná žádná pravidla, žádné zásady pro vstup vodicích nebo asistenčních psů do budovy. Až se jim takový člověk objeví na vrátnici, teprve potom chtějí začít řešit, jestli ho tam vůbec pustí. A co když ne? Pojede ten člověk domů s nepořízenou nebo za ním sejde příslušný úředník dolů a celou věc vyřídí ve velmi důstojných podmínkách třeba na chodníku před vrátnicí? Ale aby bylo jasno – podobný přístup, jako má MŽP, je na různých úřadech poměrně rozšířený, není to žádná specialita jen jmenovaného ministerstva.

Považuji za ostudné, pokud organizace (a zejména úřady) v naprosté většině případů nemají předem jasně stanovená pravidla pro vstup lidí s vodicími či asistenčními psy. Když už to nemají jako zákonnou povinnost, měla by to být alespoň elementární slušnost k lidem, kteří se snaží dělat všechno pro to, aby byli maximálně soběstační a nebyli nikomu na obtíž. A pokud by jim organizace vstup se psem zakázala, mělo by být alespoň jasné, kde a jak tedy bude záležitost s daným občanem řešena. Navíc tato pravidla by měla být veřejně přístupná a relativně snadno dostupná, například na webových stránkách organizace, aby si mohl vozíčkář nebo nevidomý zjistit předem, jaká je situace. Ubylo by dost nejistoty, problémů, nepříjemností a dohadování. Vždyť na rozdíl od prodejen, kde je pořád možné jet ke konkurenci, některé věci lze vyřídit pouze na jednom jediném úřadě.

Je to o lidech… Ale stačí to?
Není ale vždy a všude takhle špatně. Jsou obchody a úřady, kde není se vstupem vodicího nebo asistenčního psa sebemenší problém. Asistenční psi doprovázejí své dětské klienty do mnoha škol v celé ČR a jsou ve třídě i během vyučování, bez sebemenších problémů. Je i řada zdravotnických zařízení, kde se se psem dostanete nejen do čekárny, ale i do ordinace a ještě se na něj přijdou podívat lékaři a sestřičky ze sousedních ordinací. V některých restauracích, ještě než dostanete do ruky jídelní lístek, přinesou Vašemu asistenčnímu psovi misku s vodou. A nedávno mě třeba příjemně překvapil Hypermarket Albert v Hradci Králové. Na vchodu klasická samolepka s přeškrtnutým psem, ale pod ní nápis: „Asistenčním psům vstup povolen“. Jednoduché, jasné a lidské. Je vidět, že když se chce, tak to jde.

Pořád je ale i dost míst, kde uslyšíte jen ono „vypadněte s tím čoklem“. Problém je v tom, že když jdete nebo jedete na místo, kde jste nikdy před tím nebyli, do poslední chvíle nevíte, co Vás tam čeká. Jestli miska s vodou nebo „Vypadněte…“

Ani když se vozíčkář nebo nevidomý dostane se svým psem dovnitř, nemusí to znamenat konec nepříjemností. Slyšet za sebou takové věci jako „To je strašný, voni vlezou s čoklem až do prodejny“ opravdu není nic výjimečného.

Jediné, co by mohlo v této situaci pomoci, je zákonná úprava přístupových práv vodicích a asistenčních psů. Taková úprava, která by se nevztahovala jen na prodejny potravin nebo restaurace, jak tomu bylo dříve, ale na všechny veřejně přístupné prostory. Jasně stanovená pravidla, za jakých podmínek má nevidomý nebo vozíčkář právní nárok vstoupit dovnitř se psem, případně i jasná pravidla toho, za jakých okolností může dané zařízení vstup vodicího nebo asistenčního psa odmítnout.

Závěrem
Dnes je v ČR kolem 600 vodicích a kolem 200 asistenčních psů. Přesné statistiky, bohužel, neexistují. Ale počty těchto psů rok od roku rostou. Prakticky pro každý úřad, prodejnu, restauraci, kulturní zařízení, ale i školu, je to jen otázka času, kdy se jim u vchodu objeví člověk s vodicím či asistenčním psem a bude chtít jít dovnitř. Měli by na to být připraveni. Často, bohužel, nejsou.

Když někdo čas od času nepustí do restaurace nebo prodejny Roma, jsou toho hned plné noviny a televize a politici se předhánějí v odsuzování diskriminace. Ale když někdo nepustí do podobného podniku nevidomého s vodicím psem nebo vozíčkáře s asistenčním psem – nikoho to nezajímá. Ale děje se to prakticky denně…

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy