Dobrovolníkem v Jemenu

02. 04. 2007 | 20:50
Přečteno 8649 krát
Autor: Lukáš Policar
Dívčí vzdělávací centrum Girls World Communication Center (GWCC) leží skryté za velkými kovovými vraty v jedné z postranních uliček nedaleko hlavní třídy Zubeiri street. V ulici stojí několik oprýskaných Toyot a Mazd mezi nimiž víří prach parta polobosých kluků v děravých kalhotách v honbě za mičudou.



Zpoza modrých vrat opatrně vykukuje recepční Mohammed a když zjišťuje že jeho hlava není v bezprostředním ohrožení letícího balónu, vychází nám s rozesmátým obličejem podat ruku. Nápis nad jeho hlavou "GWCC - English courses and girls internet club" dává tušit, že jsme správně.

Ještě než nás pustí dovnitř, telefonuje o naší návštěvě do hlavní recepce, aby si dívky zahalily obličeje. Poté nám opět s úsměvem pokyne a my vcházíme do prostorného dvora plného květin, na němž postávají hloučky studentek oděných od hlavy až k patě do černých rubášů. Před dvoupatrovou budovou parkuje modrá Škoda Fabia, která, jak se později dozvídáme, patří ředitelce GWCC Gabool Almutawakel. Ta nám po vřelém uvítání záhy představuje koordinátory jednotlivých vzdělávacích programů a ukazuje třídy pojmenované po slavných jemenských osobnostech ženského pohlaví. V jedné z nich zrovna v probíhá školení zaměstnanců s nimiž se hned seznamujeme a usedáme na plastové židle s výklopnými stolky. Na stole vrní projektor a lektorka Amani v angličtině dokončuje svou powerpointovou prezentaci. Po jejím skončení ještě nahlížíme do sklepa, kde je malá anglická knihovna a čerstvě zařízená počítačovou laboratoř. Jsme nadšeni.

Windows z prava do leva aneb jak to celé začalo
Počátkem října 2006 jsem s programem GLEN vyrazil na tříměsíční projekt do hlavního města Jemenu, Sana´a. Spolu s německou kolegyní Beatrice jsme pracovali pro místní nevládní neziskovou organizaci Youth Leadership Development Foundation (YLDF), která je považována za jedno z prvních nevládních vzdělávacích center v Jemenu zřízeném pouze pro dívky. Od svého vzniku v roce 1998 se centrum GWCC věnuje podpoře žen a dívek v jejich cestě za vzděláním a vlastní kariérou. Studentky si zdokonalují angličtinu, učí se pracovat s počítačem a dále se mohou zaměřit na různé aspekty práce občanské společnosti. Specializují se pak například na lidská práva, demokracii či médiální studia.

Ředitelka nám dala dispozici malou kancelář se dvěma počítači a my se hned pustili do příprav projektu, který po konzultaci s koordinátorkami jednotlivých studijních programů centra vznikal přímo na místě. Dva týdny jsme se prokousávali zrcadlově obrácenou arabskou verzí Windows XP a sladkým čajem zalévali své nervy, umořené pomalým a stále vypadávajícím připojením k internetu. Výsledkem byl projekt hYPIE (Young People´s Intecultural Exchange). Jeho prostřednictvím jsme chtěli studentkám nabídnout možnost seznámit se s Evropskou (Českou a Německou) kulturou, zkusit se společně zamyslet nad otázkami lidských práv a nad problematikou rozvojových cílů tisíciletí v podobě odpoledních seminářů. Vznikly také webové stránky a diskusní fórum, kde měli studenti možnost prezentovat svoji práci, prostřednictvím odkazů si rozšířit obzory a diskutovat o daných tématech se studenty z ČR a Německa.

Kromě společných setkání se nám také podařilo zorganizovat i několik speciálních seminářů s reprezentanty jemenských a mezinárodních neziskových i vládních organizací. Na jeden z nich přijala pozvání i jemenská aktivistka za lidská práva a zakladatelka Gender Studies na univerzitě v Sana´a, doktorka Raufa Hassan. Zůčastnilo se jej i několik mladíků ze sesterského centra GWCC s ekonomickou specializací, kam chodili i kluci. Po úvodu v němž neustále zdůrazňovala odvahu nezůstat lhostejným vůči špatnostem, které se dějí kolem, se jeden z nich představil jako Abdulmalik s otázkou: "Co mám udělat v případě, kdy v autobuse někdo kouří a i když ho napomenu s tím, že mi to vadí a je to protizákonné, ten člověk mě naprosto ignoruje." "Musíš vstát a vlepit mu pořádnou facku," na to doktorka Hassan. "Jinak to s ním nejde."

Od svatby k lidským právům
Když jsme si v rámci jednoho z prvních seminářů vzájemně si představovali "kultury" toho druhého a diskutovali o odlišných tradicích, dívky samozřejmě ze všeho nejvíce zajímalo jak u nás v Evropě slavíme svatbu. Ta podle jejich slov představuje jednu z nejdůležitějších událostí v životě místních lidí a točí se kolem ní veškerý kulturní život v Jemenu. V Sana´a jsou svatby na denním pořádku. O tom za koho se dívka provdá prý rozhodují rodiče, k nimž tradičně o ruku přichází žádat rodiče ženicha. Věno někdy bývá pěkně vysoké a tak jemenští mladíci musí i několik let na svatbu šetřit. Nawal, mladá průbojná dívka z jihojemenského Ta'izzu dokonce tvrdila, že v některých velmi tradičních rodinách na severu Jemenu se novomanželé poprvé spatří až o svatební noci. "Takovou svatbu si nedokážu představit", komentovala. "To u nás na jihu je společnost mnohem otevřenější". Její slova potvrdila i Reega původem z Adenu. Podle ní v Jemenu stále přetrvává jakási skrytá nevraživost mezi obyvateli konzervativnějšího, až do poloviny 60. let minulého století izolovaného severu a liberálnějšího jihu, ovlivněného dlouholetou briskou okupací a komunistickou vládou v 70. a 80. letech.



V jednom z dalších seminářů přišla řeč i na otázku rovnoprávnosti žen a mužů. Studentky v názoru na toto téma nebyly jednotné avšak většina z nich se shodla na tvrzení pětadvacetileté učitelky angličtiny Ajši. Podle ní bůh stvořil muže a ženu jako dvě odlišné bytosti s odlišnou tělesnou konstitucí ale zároveň i s odlišnou psychikou. Proto ženy nemohou mít naprosto stejná práva jako muži a ta by měla být přizpůsobena jejich potřebám. Ženy mají podle její interpretace koránu právo na práci, svobodnou volbu manžela či toho, jestli si obličej zakryjí burkou nebo nikoliv. Sama prý zkoušela nějaký čas burku nenosit ale necítila se bezpečně a tak se rozhodla ji dobrovolně nosit dál. Problém vidí v silných tradicích, které se mnohdy s Koránem neslučují a především vzdálenost samotných věřících od islámu. Její kolegyně Isa´a souhlasně přikývla: "Islám je jedna věc a Jemenci jsou věc druhá". Ta vidí boj za lidská práva v osvětě "především mezi muži, kteří si Korán vykládají po svém."

Jindy nás debata zavedla na často diskutované téma poloviční hodnoty hlasu ženy u soudu v islámském právu Šaría. Názory se zde značně rozcházely. Ty kritičtější tuto právní úpravu považovaly za zastaralou avšak jiné ji svědomitě bránily se slovy, že žena je v islámu dokonale chráněna a má dostatek práv na to, aby se cítila svobodná. Na adresu Evropanů a Američanů souhlasně zaznívala kritika na "příliš emancipované ženy" které se místo oběti rodině vydávají na osobní kariéru a rodiny se pak snáze rozpadají. Podle statistik Světové banky každá matka v Jemenu porodí za svůj život v průměru 6,5 dítěte. Průměrný věk, kdy se dívky v vdávají činí 16 let. Nejsou v té době ještě dětmi? "To je velký problém", ujímá se slova opět Ajša. "Jakmile je rodiče provdají, jejich cesta ke vzdělání tím většinou končí. Pak už vše záleží jen na benevolenci manžela a takových zatím moc není." Její kolegyni Nadie, matce čtyř dětí, se manžela přesvědčit podařilo. I když kvůli rodinným povinostem čas od času chyběla, její referát o politické účasti žen v Jemenu byl oceněn zaslouženým potleskem.

Čas dát se do práce
Další zajímavá diskuze vznikla po speciálním semináři s programovou ředitelkou francouzské organizace Children of the World - Human Rights Ghislaine Pauilhac. Tentokrát šlo o problematiku dětské práce v ulicích Sana´a. Když jsme zmínili údaje oficiálních statistik OSN z roku 2003, které hovoří o téměř třiceti tisících pracujících dětí v celém Jemenu, přičemž téměř 5000 z nich živoří v ulicích Sana´a, studentky byly čísly zcela zaskočeny. Po zbytek semináře se pokoušely dát dohromady příčiny a možnosti řešení celé situace. Netrvalo dlouho a přímo v hodině vznikaly pomyslné manifestace, psaly se kritické články do médií a zakládaly se sirotčince se občanská sdružení. Mnoho dívek, které prošly některým z programů GWCC se v podobných aktivitách již angažuje.

Udivilo mne, kolik mylných a zkreslených informací jedněch o druhých vycházelo při těchto diskuzích na povrch. Jedna dívka prý v rádiu zaslechla, že mladé evropanky musí v osmnácti letech opustit dům rodičů a jsou nuceny starat se samy o sebe. Boření mýtů dalo oběma stranám hodně práce.

Zajímavé odkazy
Rozvojové cíle tisíciletí
www.osn.cz/zpravodajstvi/zaber/?i=205

GWCC - Girls World Communication Center v Sana´a
www.girlsworldyemen.org

Projekt hYPIE
http://www.hypie-project.org

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy