Jemen investuje do vzdělání nejvíce z tzv. "rozvojových zemí". Proč tedy zůstává nejchudší arabskou zemí?

10. 03. 2008 | 16:32
Přečteno 5263 krát
Mohamedovi je 25 let. Vystudoval geografii a anglistiku na Univerzitě v Sana´a, hlavním městě Jemenu. Již během studií si přivydělával jako učitel angličtiny na soukromých školách a jakmile získal magisterský titul, rozeslal životopisy do několika soukromých jemenských i mezinárodních firem. Během několikaměsíčního hledání zaměstnání však neuspěl a podobně skončila i řada jeho spolužáků z univerzity. Výborná znalost angličtiny totiž na žádané pracovní pozice nestačila. Stejně jako všude jinde ve světě totiž zaměstavatelům záleží především na praktických dovednostech a kompetencích, schopnosti pracovat s moderními technologiemi a v neposlední řadě na úzké specializaci a odbornosti. Roste poptávka po absolventech technických a ekonomických oborů. V Jemenu však přes osmdesát procent vysokoškoláků studuje na filozofických a humanitně-vědných fakultách. S takovým vzděláním pak jen těžko nachází uplatnění. Jemenské intelektuální autority volají po radikální reformě kurikula a přizpůsobení vzdělávacího systému potřebám trhu. Jejich hlasy ale zanikají mezi dalšími strukturálními problémy, s nimiž se potýká celý vzdělávací systém.

Source: www.yemenobserver.com
Source: www.yemenobserver.com


Podle mezinárodních statistik UNDP a UNESCO je dnešní Jemen nejchudší arabskou zemí - s téměř 35 procenty negramotného obyvatelstva a s necelou polovinou obyvatel žijících pod hranicí extrémní chudoby (s příjmem méně než 2 USD/den). Za další významné příčiny „chudoby“ v Jemenu je označována vysoká porodnost (průměrně 6,5 dítěte na jednu matku), vysoká nezaměstnanost, nerovné postavení žen ve společnosti a dětská práce. Závažná situace panuje i v oblasti kvality vzdělání přístupu k němu. Podle údajů jemenského ministerstva školství ještě před deseti lety téměř polovina základních škol v Jemenu postrádala elektřinu, vodu a toalety. V reakci na tuto situaci byla v roce 1999 nastartována vzdělávací reforma, a ze státního rozpočtu bylo vyčleněno na vzdělávání plných 18% finančních prostředků. Státní reforma byla podporována mezinárodními organizacemi - např. Světovou Bankou, Světovým potravinovým programem, Arabským fondem pro ekonomický a sociální rozvoj, Islámskou bankou pro rozvoj, UNESCem či jednotlivými vládami některých evropských zemí. Investice zahraničních donorů měly plynout zejména do oblastí výbavy a výstavby nových škol, oprav starých, podpory vzdělávání dívek, integrace občanského a neformálního vzdělávání do vzdělávacího systému, vzdělávání dospělých a alfabetizační kurzů. Mnoho škol bylo skutečně postaveno, avšak řada projektů selhala. V roce 2004 navštěvovalo základní školy 64 procent dívek a 87 procent chlapců oproti 60 a 80 procentům v roce 1998. Na všech vysokých školách pak v roce 2004 studovalo jen asi 175 000 studentů, tedy pouhých 10 procent populace ve věku 19-23 let. Jemen má přitom v současné době asi 21 milionů obyvatel.

Podle profesora ekonomie na University of Sana´a Al-Maitamiho problém neefektivity investic do vzdělávání spočívá v tom, že 90 procent výdajů na vzdělávání pokrývá běžné výdaje na studium. Jen zbývajících 10 procent je pak investováno do rozvoje a výstavby infrastruktury. Jako nejzávažnější příčiny neúspěchu reforem však vidí korupci, neexistenci konkrétních strategií na prosazování vytyčených cílů, nefunkční administrativu a především katastrofální úroveň lidských zdrojů ve státní správě postrádající jak odborné vzdělání, tak potřebný nadhled.

Jiní kritikové naopak tvrdí, že kvantita v přístupu ke vzdělání situaci neřeší. Jde především o jeho kvalitu. Na tom se s nimi shodují jak místní média, tak samotní učitelé a žáci. Pedagogové mají nízkou či nedostatečnou kvalifikaci (na úrovni základního a středního školství téměř ¼ učitelů nemá odpovídající vzdělání), nezvládají práci s novými učebnicemi a vyučují podle zastaralých metod. Trápí je také nízké platy a celá řada dalších faktorů. Jedním z nich je přeplněnost tříd. Podle zprávy UNICEFu průměrný počet žáků na jednoho učitele na základních a sředních školách sice v celkovém měřítku v letech 1990 – 1999 poklesl z 36 na 22 (především na venkově). Ve velkých městech jejich počet však často přesahuje číslo 80, v extrémních případech i stovku. Samostatnou kapitolou je pak přístup dívek ke vzdělání. Ze sociokulturního hlediska v jemenské společnosti, obzvláště na venkově stále přetrvávají tradiční kmenové hodnoty a s nimi i striktně vymezené role dělby práce. Ty z pozice genderu jednoznačně upřednostňují muže, jimž je nadále přisuzována role živitelů rodiny. Vzdělávání dívek sice zaznamenalo pokrok ve větších městech, avšak na venkově stále 71 procent dívek nemá přístup k základnímu vzdělání. Z iniciativy mezinárodních institucí, v současné době zejména strategie Rozvojových cílů tisíciletí, do země proudí nemálo prostředků do podpory dívčího vzdělávání. Právě nedůsledné rozvojové projekty často ale neberou v potaz lokální potřeby a zvyklosti. Může se tak například stát, že rodiče svou dceru nepustí do nově vystavěné venkovské školy, protože v ní vyučují muži, třídy jsou smíšené, chybí oddělené dívčí toalety či cesta do školy vede přes rušné tržiště. Dobře míněný projekt se pak mine účinkem.

Ve výčtu nedostatků v jemenském vzdělávacím systému by bylo možné pokračovat. Hlasy ze strany jemenských médií, akademických i intelektuálních kruhů vyzdvihují problematiku vzdělávacích obsahů, které zcela neodpovídají požadavkům trhu. Na základní, středoškolské i vysokoškolské úrovni se vyučuje podle zastaralého kurikula s důrazem na memorování teoretických vědomostí. Málo prostoru je věnováno odbornému a praktickému vzdělávání. Jak konstatuje jeden novinář anglicky psaného deníku Yemen times: „Je ostuda, že univezitní studenti v dnešní době nedokáží zapnout počítač či používat internet.“ Jemenské mládeži chybí i další praktické dovednosti v oblasti komunikace, práce s informacemi či aktivní znalosti angličtiny. Školy a univerzity chrlí diplomy, s nimiž jejich držitelé nenacházejí uplatnění. Jemen se přitom potýká s kritickým nedostatkem pracovních sil s odbornou kvalifikací a s vysoce poptávaným technickým, ekonomickým, či lékařským zaměřením. Skutečně kvalitní systematické vzdělání, odpovídající požadavkům pronikající globální ekonomiky, nabízí prakticky jen soukromé školy, které si díky finanční náročnosti studia mohou dovolit jen ti nejmovitější. Na druhou stranu lze narazit na ojedinělé vládní i nevládní projekty, které umožňují doplnit si klíčové kompetence v rámci specializovaných kurzů. Takových projektů navíc v Jemenu přibývá. Jejich absolventi spolu s těmi ze soukromých škol pak snáze nacházejí uplatnění. Často však také odcházejí pracovat do zahraničí.



Jemenská vláda v současné době investuje do vzdělávání téměř 20 procent svého rozpočtu. Zůstává však otázkou, zda je ze strany mezinárodních institucí efektivní naléhat na plošné zavádění přístupu ke vzdělání pro všechny ( jak stojí v již zmíněné agendě OSN), či zda se spíše zaměřit na podporu takových reforem vzdělávacích systémů v rozvojových zemích, které by vedly ke zkvalitnění stávající výuky a tím zamezily reprodukci armád nedostatečně kvalifikovaných a frustrovaných mladých lidí.



Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy