Průběžné volební poznámky

26. 10. 2013 | 14:38
Přečteno 6851 krát
K volbám patří tradiční rituál: ve 13:55 usednout k počítači, spustit online televizní přenos a pak celé odpoledne procházet volební server ČSÚ a sledovat, jak postupně nabíhají výsledky. Stejně jako před třemi lety jsem se rozhodl, že budu dělat poznámky: hlavně pro sebe, ale chcete-li, trochu i pro vás.

19:59 - A je dopočítáno. Hezký večer!

19:56 - Posledním okrskem, který ještě nedodal výsledky hlasování, je ten na ambasádě v Bernu.

19:52 - Vatikán mne nikdy nezklame: KDU-ČSL tam získala 58 % hlasů. Naopak v KLDR bohužel nevolil nikdo, takže preference neznáme...

19:22 - Klikař dne: Marek Benda, který se díky preferenčním hlasům posunul z desátého na čtvrté místo, přičemž ODS v Praze získá právě čtyři mandáty. Smolař dne: Vít Bárta. Úsvit v Plzni dostal 14 673 hlasů (5,57 %), k mandátu by jich potřeboval 14 848 (5,64 %). Chybělo 175 hlasů...

18:20 - Aktuální rozdělení mandátů, tak jak je ukazuje můj Excel :-): ČSSD 50, ANO 47, KSČM 33, TOP 26, ODS 16, KDU-ČSL 14, Úsvit 14.

17:55 - Vedle sedmi stran, které vstoupí do Poslanecké sněmovny, získají finanční podporu ze státního rozpočtu ještě čtyři další. Zemanovci zatím těsně (o necelých tisíc hlasů) překračují 1,5% hranici, která by jim poskytla zhruba 7,5 milionu korun, bezpečně nad ní jsou také Piráti (13 mil. Kč) a Svobodní (12 mil. Kč). Zeleným se podařilo (zhruba o 8 tisíc hlasů) překročit 3% hranici, což pro ně znamená jednak bezprostředních 16 milionů Kč, ale navíc také 6 milionů ročně v podobě stálého příspěvku.

17:41 - Zpracováno je 98,96 % okrsků, blížíme se do finále. Pokud se ještě něco nezmění, budeme svědky zajímavého paradoxu: KDU-ČSL získala zhruba o 0,15 % hlasů méně než Úsvit, ale přitom získá o jeden mandát více (14 versus 13). Náš nevypočitatelný volební systém opět úřaduje...

17:23 - Podle iDnesu by v Praze mělo být zvoleno celkem 21 poslanců, podle webu ČRo 23, můj odhad je 24 či 25 (podle finálních výsledků). V tom zřejmě bude ta chyba: zanedbávají odlišnou volební účast v různých krajích, která má vliv na to, kolik mandátů se v jednotlivých krajích rozděluje, a následně i na rozdělení mandátů stranám.

17:15 - Zpravodajské weby by měly zvěřejnit metodiku, podle které počítají průběžné výsledky voleb: když srovnám svoje výpočty, prováděné podle volebního zákona, třeba s iDnesem, u řady stran se liším. Bylo by fajn vědět, jestli je to chyba nebo vlastnost metodiky, a které vlastně.:-) iDnes hlasí ČSSD 51 (+1), ANO 47 (-1), KSČM 35 (0), TOP09 25 (+1), ODS 15 (-1), Úsvit 13 (0), tak uvidíme, jak to půjde dál.

16:52 - Aktuální rozdělení mandátů, se zohledněním d'Hondtovy metody a volebních krajů: ČSSD 50, ANO 48, KSČM 35, TOP09 24, ODS 16, KDU 14, Úsvit 13. Úřadující předseda ODS Martin Kuba se do Sněmovny nedostane: překroužkoval ho bývalý hejtman Zahradník a výsledek ODS v JČ kraji bude stačit jen na jediný mandát.

16:32 - Martin Kuba právě řekl, že neplánuje kandidovat na předsedu ODS. Kdyby chtěl někdo inspiraci: Miroslava Němcová v Praze 38 % kroužků, Bohuslav Svoboda 21 %, Jiří Pospíšil v Plzni 37 %.

16:22 - Ještě k té (zcela hypotetické) většině pravicově laděných stran: zatímco ve všech ostatních krajích už je sečteno 70 až 90 procent okrsků, v Praze je to stále jen necelá polovina. Odtud ještě nějaký ten mandát přijde...

16:20 - Vláda ČSSD opřená o KSČM a Úsvit pomalu vypadává ze hry: podle současných výsledků už by měla jen zhruba 102 mandátů (před půl hodinou to ještě bylo 107.). Naopak není zcela vyloučena pravicově laděná koalice ANO+TOP+ODS+KDU, zatím 98 mandátů. Taková koalice by ale moc stabilní nebyla...

16:05 - Lze-li současnou podobu volebního systému přičíst nějaké politické straně, je to především ODS, která se kolem roku 2000 snažila eliminovat menší politické subjekty. V roce 2006 pak systém výrazně poškodil Stranu zelených se ziskem mírně přes šest procent, kvůli čemuž Topolánkova vláda neměla většinu hlasů a musela "nakoupit" přeběhlíky. Letos je velká šance, že poškodí přímo ODS... Potvrzuje se stará moudrost, že volební inženýrství se často obrací proti jeho autorům; někdy to ale trvá déle...

15:58 - Většinu dává také ČSSD+ANO+KDU (111 mandátů), ale je otázkou, zda je v souladu s ambicemi Andreje Babiše...

15:53 - Ze všech představitelných koaličních variant zatím stále dává většinu jen jediná: ČSSD+KSČM+Úsvit. Nyní dává 107 mandátů, postupně se to ale snižuje...

15:50 - Jak volí zahraničí: TOP09 34 %, ČSSD, ANO a ODS všechny po 12 %, KDU a Zelení po 9 %. KSČM dvě procenta, Úsvit jedno. Zatím je ale sečtena jen třetina zemí.

15:40 - Jak si kdo stojí v preferenčních hlasech: Martin Kuba zatím na druhém místě, přeskočil ho jen bývalý hejtman JČ kraje Zahradník (z 11. místa). Hašek vede nad Sobotkou 20 ku 17 %, na třetím místě je Tejc s 12 %. Procentuálně zatím vede Miroslava Němcová: v Praze ji zakroužkovalo 36 % voličů ODS, druhého Bohuslava Svobodu jen 19 %. Šanci na mandát má mimochodem i Marek Benda, kterého zatím kroužky posouvají z 10. na 4. místo, které by mohlo být volitelné...

15:35 - Sečteno je 40 % okrsků (cca 25 % obyvatelstva) a výsledky stran se zatím příliš nemění, to je zajímavé... Levice mírně slábne, ale s podporou Úsvitu (za příslib zavedení obecného referenda a odvolatelnosti politiků) by stále mohla vytvořit většinou vládu. KDU-ČSL a Zelení jdou mírně k 5% hranici, jedni shora, druzí zdola, ale zatím se nezdá, že by ji protli.

15:30 - Nejsilnější kraje jednotlivých stran: ČSSD v Moravskoslezském kraji, Svobodní, Piráti, TOP09, Zelení a ODS v Praze, KDU-ČSL, SPOZ a Úsvit na Zlínsku, ANO a KSČM v Ústeckém kraji. Zajímavý pohled...

15:20 - Tři věci jsou důležité: kdo bude schopen vytvořit vládní koalici, kdo se dostane do Sněmovny a kdo dostane peníze. Pro poslední z těchto otázek jsou zásadní dvě hranice. Strana, která dostane aspoň 1,5 % hlasů, získá za každý z nich 100 Kč, což je odhadem 5 milion za každé získané procento hlasů. Ještě důležitější je ale překročit 3 %, odkdy se navíc začíná vyplácet stálý příspěvek ve výši 6 až 10 milionů ročně, což ve čtyřletém výhledu znamená 8 milionů za každé získané procento hlasů. Šanci zatím mají Piráti (2,15 %), Svobodní (2,50 %) a Zelení (2,55 %). Naopak Dělníci, Hlavu vzhůru (dříve Suverenita) a Zemanovci, kteří minule peníze dostali, jsou zatím pod hranicí.

15:12 - Nad pětiprocentní hranicí se zatím drží 7 subjektů: pokud by ji skutečně překročily, bylo by to téměř rekord. Od roku 1998 bylo ve Sněmovně pokaždé pět stran, v letech 1996-98 šest. Jen v letech 1992-1996 jich bylo víc.

15:08 - ČT právě cituje jednoho z představitelů Zemanovců, který říká, že stranu poškodil zvolený termín o prodlouženém víkendu a hezké počasí, kvůli němuž část lidí nedorazila k volbám. Kdo termín voleb stanovuje? Prezident republiky...

15:03 - Ještě jeden pohled, který ukazuje, jak málo je vlastně sečteno: sice už přes 10 % okrsků, ale dohromady v nich žijí jen cca 4 % obyvatel ČR.

14:58 - Po sečtení 100 tisíc hlasů stále jedna, která nedostala ani jeden hlas: Pravý blok www.cibulka.net. Jeden hlas mají zatím Občané 2011.

14:55 - Pro hodnocení současný výsledků je důležité vidět nejen počet zpracovaných okrsků a že jde spíše o malé obce, ale také jejich geografické rozložení. Nejvíc je zpracováno na Vysočině (12 %), nejméně v Praze (ani jeden): i proto se dá předpokládat, že jako obvykle budou během sčítání mírně posilovat pravicové strany, které mívají v Čechách (s výjimkou Ústeckého kraje) lepší výsledek než na Moravě.

14:50 - Pro Zemanovce (= SPOZ) ani Klausovce (= Hlavu vzhůru) to nevypadá dobře: 1,74 %, resp 0,45, to nevypadá ani na překročení hranice 1,5 %, za kterou se vyplácí 100 Kč za každý získaný hlas. Ani u jedné z nich se přitom nedá čekat výrazné zlepšení s postupným náběhem výsledků z větších měst.

14:38 - Letošní volby jsou neuvěřitelně zajímavé tím, kolik variant je otevřených. Po sečtení první půl procenta okrsků, v těch vůbec nejmenších obcích, to stále trvá. Činit z těchto čísel nějaké závěry si říká o to, aby byl člověk doslova za pár hodin zesměšněn finálními výsledky, ale stejně ji pár zkusím. Radost může mít ODS: ze současných šesti procent už zřejmě může jedině růst, takže pesimistické předpovědi, že by nakonec mohla zůstat pod pěti procenty, se nepotvrdí. Piráti a Zelení jsous sice hluboko pod pěti procenty, nicméně i jejich podpora bude spíš růst, takže přinejmenším 3% hranici pro výplatu stálého příspěvku mají velkou šanci překročit. KDU-ČSL bude ještě dost klesat, ale 5 % by uhájit mohla. Nejistý je výsledek Úsvitu: i tam ještě čekám pokles, ale s překročením uzavírací klauzule to zřejmě bude těsné.

14:25 - První sečtená obec je letos Nelepeč-Žernůvka v Jihomoravském kraji, kde svůj hlas odevzdalo 56 voličů. Více než polovina hlasovala pro KDU-ČSL.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy