Jako muž své generace jsem projevil příliš málo empatie

03. 06. 2021 | 12:40
Přečteno 2044 krát
Těmito slovy Tomáš Czernin omlouval svoje předchozí vyjádření, kterým kritizoval obětí sexuálních útoků. Zřejmě si zjistil více informací ohledně traumat způsobených sexuálním násilím, a můžeme doufat, že pro příště bude nacházet více porozumění tomuto neblahému fenoménu.

Také z dalších reakcí vyplývá, kolik předsudků ohledně sexuálních útoků stále panuje. Karel Schwarzenberg se omlouvat nehodlá, i když dodává: „Samozřejmě jestli těm děvčatům bylo ublíženo, tak je to vážná věc.“ Celou kauzu hodnotí jako pokrytecké pohoršení s tím, že je normální pro mladého kluka chtít dostat holku do postele. Kníže jen prokazuje, jak málo se orientuje v této problematice, což mu ale vůbec nebrání, aby jí bagatelizoval.

Konzervativní hodnoty
U konzervativně laděného politika bych očekávala, že se snaží problém pochopit, seznámí se všemi okolnostmi, konzultuje s příslušnými odborníky a pak učiní závěry. Především ale, že bude lidskou důstojnost považovat za hodnotu hodnou zvláštní ochrany. Sexuální útoky jsou na prvním místě útoky proti lidské důstojnosti, nelze tedy míru jejich závažnosti hodnotit výhradně podle rozsahu fyzické újmy, ale ve vztahu k důstojnosti každé jednotlivé lidské bytosti, a to bez ohledu na to, zda útočník napadne pannu nebo zkušenou sexuální pracovnici. I prostitutka má právo říct ne.
U násilných útoků do intimní oblasti jde paradoxně o sex až na posledním, třetím místě. Na prvních dvou svorně kralují touha po moci a po majetku. Útočníka především těší moc, kterou nad obětí má, nemusí se obtěžovat navazování partnerského vztahu, on je ten, kdo jednostranně určuje podmínky. Současně s tím jedná s obětí jako s předmětem, který má ve své dispozici, a kterém může rozhodovat. Od konzervativců bych očekávala důraz na respekt a vytvoření vztahu, nikoliv o přivlastňování si za využití vlivu a moci bez ohledu na postoj druhé strany.

Silová kultura
Banalizování sexuálních útoků svědčí o stavu naší společnosti, kde je pořád preferovaná silová kultura vystupující jako naše svoboda, o kterou se nás stále někdo snaží připravit. Kolik obav panuje ohledně možnosti svobodně se seznamovat a jak málo se přiznává ženám právo svobodně říct ne. Přitom stačí jednoduše vzít na vědomí vyslovené ne a podle toho se chovat. Jak rozdílné nároky jsou kladeny na ženy a na muže. Od ženy se očekává, že musí počítat se scénářem, který si nenaplánovala a o kterém nerozhoduje. Co měla čekat, když se tak a tak oblékla, když tam a tam šla. Její svoboda oblékat se dle podle svého a chodit do míst podle vlastního výběru respektována není. Na otázku, co dotyčná čekala, když vstoupila do jeho bytu, zní odpověď: že k ní bude chovat jako ke svobodné lidské bytosti, která má právo rozhodovat poskytnout nebo odmítnout souhlas.
Slabší má smůlu je charakteristickým znakem silové kulty. Dalším znakem je strach z falešného obvinění. Ačkoliv takovýchto případů je minimum, neúměrná pozornost je věnována ochraně dobré pověsti útočníka, obtížím oběti se zdaleka taková pozornost nevěnuje. Na váhu hodnocení pravdivosti oznámení se vůbec neklade, kolik odvahy, síly a odhodlání v sobě musí nalézt oběť, aby čin oznámila. Existují kritéria umožňující hodnotit danou výpověď a redukovat pochybnosti: pokud existuje více shodných výpovědí, navíc od obětí, které se navzájem neznaly, pravděpodobnost obvinění se prudce blíží jistotě. Oproti tomu v kauze, kde vypovídá jen jedna oběť a z dalších okolností vyplývá, že mohla mít specifický zájem poškodit domnělého útočníka, existují důvodné pochybnosti, jak se to vlastně odehrálo. Počet takovýchto případů se však dlouhodobě pohybuje v řádu jednotek procent. Přesto obavy z nepravdivého nařčení převládají nad péčí o traumata oběti.

Zraněná duše
Tomáš Czernin poctivě přiznává nedostatek empatie. Neschopnost porozumět traumatům způsobeným násilným zásahem do intimní sféry způsobuje, že nejsme schopni adekvátně reagovat a hodnotit závažnost těchto útoků. Znásilnění je na první místě zásahem do lidské důstojnosti, kam jej také zařazuje trestní právo. Lidová kvalifikace se často uchyluje k hodnocení čistě fyzickému, vždyť se jí nic nestalo, žádnou tělesnou újmu přece neutrpěla. Zraněná psychika, trauma z ponížení, následky, které si oběť nese velmi dlouho. S tím také souvisí, že o mnoha sexuálních útocích se neví, nejsou oznámeny, anebo oběti jsou schopné vypovídat až po delší době. Zlomena, ukradená duše nejsou básnické obraty, ale ta směs studu, pocitu provinění, strachu, ponížení vytvoří koktejl, který oběť umlčí. Oběť musí vyvinout velké úsilí, aby dokázala mluvit o tom, co se jí stalo, aby v sobě našla odvahu a odhodlání, protože dopředu ví, že nemusí být brána vážně, že nemá dostatek důkazů, že bude její svědectví zlehčováno, že se bude poukazovat na chybějící fyzická zranění. I když se odhodlá, třeba i kvůli tomu, aby se útoky neopakovaly proti jiným obětem, často se nejdříve setká s podezíráním, zda si nevymýšlí. Nebere se v potaz její úsilí překonat všechny tyto překážky a jít vůbec vypovídat. Doufám tedy, že pan Czernin si zjistil více o této bolesti.

Vinen je útočník ne oběť
Nepopírám, že existuje rizikové chování, které zvyšuje pravděpodobnost útoku. Což nikdy není omluvou pro útočníka. To, že jste nedbale zamkli dům, bude zajímat pojišťovnu. Policie bude vyšetřovat vloupání a pachatel není omluven tím, že tentokrát nemusel překonávat sofistikované zabezpečovací zařízení. Zkuste si představit policistu, který dorazil na místu činu, podíval se kolem sebe a procedí mezi zuby: „Takhlej luxusní barák, co jste asi mohl čekat?“ A pokračuje: „A jaký máte kamery? Jak to, že nejste zapojenej na pult cetralizovaný ochrany?“
U sexuálních útoků ani úplně neplatí klišé o vyzývaném oblečení a osamělých cestách v parku. Nejčastěji se těchto útoků dopouští osoby z blízkého okolí, známí, příbuzní. Co se týká oblečení, to není třeba přeceňovat. Zvláště při útoku na neznámou oběť si útočník vyhlédne tu nejsnadnější kořist, nikoliv to nejodvážněji oblečenou. Opět se vracím k projevům silové kultury. Nutí ženu, jak se má správně oblékat, kam chodit a snaží se přenést odpovědnost za útok na oběť. Pokud někdo straší šikmým svahem falešných obvinění, pak se můžu zeptat, kde končí šikmý svah požadavků na oblečení. I odhalený kotník může být vzrušující. Oběť není nikdy viníkem.

Pozitivní výhledy
Přes všechny tyto obtíže existují pozitivní posuny v chápání závažnosti zásahů do intimní sféry. Kromě znásilnění, kterého se může dopustit i žena, což je také výdobytek současné doby, byl v novém trestním zákoníku definován i trestný čin sexuálního nátlaku, kterého se může dopustit pachatel zneužívající závislosti oběti nebo svého postavení a z něho vyplývající důvěryhodnosti nebo vlivu. Typicky tedy zneužití postavení v zaměstnání nebo při vedení určité skupiny, a samozřejmě pachatelem může být muž i žena. Tento trestný čin byl zmiňován i v kauze Dominika Feriho. K tomu bych jen dodala, že právě blížící se volby mohly být inspirací, aby oběti promluvily. Nikoliv proto, aby zhatily volební výsledky, ale protože cítily zvýšenou odpovědnost za to, že všechno toto bude dál pokračovat, dál bude dotyčný zneužívat svého vlivu. Feriho rychle odstoupení bylo jediným řešením. Pokud se to o něm vědělo, neměl nikdy být na kandidátce. Nejhorší ze všeho ovšem byly následné reakce vedení TOP. Zdá se však po pár dnech, že se přece jen začíná více orientovat a pochopí, kudy cesta nevede.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy