Kávovníky v ohrožení
Každý den se na světě vypijí miliardy šálků kávy. Jenže v následujících desetiletích mohou být kávové mlýnky poloprázdné. Podle nové zprávy The Climate Institute může produkce kávy klesnout až o polovinu především v důsledku klimatických změn.
Kávě se daří právě v oblastech poměrně silně ohrožených změnami podnebí. Státy jako Honduras, Nikaragua nebo Guatemala paří mezi hlavní producenty kávových zrn, jenže jsou také na žebříčku států zasažených výkyvy počasí. Kvalitní kávová zrna se přitom získávají z plantáží v tropických vrchovinách s optimální teplotou 18-21 °C. Produkce je vedle dostatku vláhy závislá na teplotě. Je-li vyšší roste kávové zrno příliš rychle a klesá jeho kvalita. Mizí aroma, na základě kterého si řada milovníků kávy vybírá svou oblíbenou odrůdu nebo oblast.
Podle přehledu The Climate Institute rostoucí teplota a ubývající množství srážek postupně vyřadí kávové plantáže. První na ráně je například Mexiko, které by mohlo přijít o většinu svých plantáží již během příštího desetiletí. V Nikaragui budou kávovníky odolávat do roku 2050. Výnosy se budou postupně tenčit také na tanzanských a etiopských plantážích.
Měnící se klima však nebude jedinou hrozbou. Změna klimatu vytvoří lepší podmínky pro různé škůdce. Houba (kávová rez) na kávovnících se šíří od roku 2012 v Kolumbii a Guatemale. Objevuje se dokonce na plantážích, kde by se jí předtím ještě nedařilo. Dalším nebezpečím je „kávový kůrovec.“ Malý konkurent milovníků kávy způsobuje na plantážích škody za půl miliardy dolarů ročně. Růst teploty o pouhého 1,5 °C pomáhá tomuto škůdci pronikat do oblastí, které pro něj byly dosud málo pohostinné.
Káva je druhá nejcennější komodita vyvážená z rozvojových zemí. Snížení produkce v důsledku změn klimatu, by tak neohrozilo jen hipstery v kavárnách v New Yorku, Berlíně nebo Praze, ale především by šlo o ránu do místních ekonomik v chudých zemích. Podle zprávy se ve světě pěstování kávy věnuje okolo 25 milionů farmářů. Drtivá většina z nich si vystačí se základním nebo žádným vzděláním. Změny klimatu pro ně začnou přestavovat problém, se kterým si sami nebudou umět poradit.
(foto: The Climate Institut)
Jak zajistit přežití kávy?
Jistým řešením může být pasivní přístup. Prostě počkat až měníce se klima vytvoří vhodné podmínky pro pěstování kávy jinde. Jenže jde o plochy v Indonésii, Papuy-Nové Guiney nebo na svazích And, kde jsou dnes stromy, které by musely kávovníkům ustoupit. Celkově by tak místo řešení došlo spíše k prohloubení problému. Nehledě na fakt, že by se vytratilo původní aroma zrn.
Projekty ve světě se snaží vytvořit genovou banku pro zachování rozmanitosti kávových odrůd Arabica. Další iniciativy sbírají data o odolnosti kávovníků vůči škůdcům a schopnosti růst v různých nadmořských výškách nebo teplotách.
Nejkvalitnější kávová zrna nabízí odrůda nazývaná geisha. Královna mezi kávou se dostala do Střední Ameriky z Etiopie ve 30. letech minulého století. Aby však kávová geisha nezmizela jako japonské společnice, je třeba hledat cesty ke snížení emisí.
Řešení se neobjede bez odpovědného přístupu globálních hráčů. Kavárenský řetězec Starbucks již před lety podrobil své podnikání kompletní analýze. Jedním z opatření, která chce promítnout do svého podnikání je plán pokrývat veškerou spotřebu elektřiny čistě dodávkami z obnovitelných zdrojů. To splnil na svých pobočkách v USA v roce 2015. Jednotlivé provozovny ročně nakoupí celkem 970 gigawatthodin čisté elektřiny.
Starbucks bývá také oceňován jako nejuvědomělejší fast-food řetězce ve využívání obalů – snižuje jejich množství a využívá recyklovatelné materiály. Společnost také podporuje pomocí úvěrů své dodavatele (zejména z místních komunit), aby urychlili investice do udržitelného zemědělství. Vedle toho se mezi prvními zaměřila na výměnu klasických žárovek za LED osvětlení a až 75 % nových kaváren v USA dosahuje prestižní certifikace úsporných budov LEED.
Další hráč kavárenského byznysu na americkém trhu Green Mountain Coffee Roasters, která se specializuje na organickou a fair trade kávu, nakupuje elektřinu čistě z obnovitelných zdrojů.
Právě postupný ústup od využívání fosilních paliv je klíčem v ochraně Země s dnešní bohatou nabídkou produktů, které nám - například právě v podobě kávy - umí zpříjemnit život.
Kávě se daří právě v oblastech poměrně silně ohrožených změnami podnebí. Státy jako Honduras, Nikaragua nebo Guatemala paří mezi hlavní producenty kávových zrn, jenže jsou také na žebříčku států zasažených výkyvy počasí. Kvalitní kávová zrna se přitom získávají z plantáží v tropických vrchovinách s optimální teplotou 18-21 °C. Produkce je vedle dostatku vláhy závislá na teplotě. Je-li vyšší roste kávové zrno příliš rychle a klesá jeho kvalita. Mizí aroma, na základě kterého si řada milovníků kávy vybírá svou oblíbenou odrůdu nebo oblast.
Podle přehledu The Climate Institute rostoucí teplota a ubývající množství srážek postupně vyřadí kávové plantáže. První na ráně je například Mexiko, které by mohlo přijít o většinu svých plantáží již během příštího desetiletí. V Nikaragui budou kávovníky odolávat do roku 2050. Výnosy se budou postupně tenčit také na tanzanských a etiopských plantážích.
Měnící se klima však nebude jedinou hrozbou. Změna klimatu vytvoří lepší podmínky pro různé škůdce. Houba (kávová rez) na kávovnících se šíří od roku 2012 v Kolumbii a Guatemale. Objevuje se dokonce na plantážích, kde by se jí předtím ještě nedařilo. Dalším nebezpečím je „kávový kůrovec.“ Malý konkurent milovníků kávy způsobuje na plantážích škody za půl miliardy dolarů ročně. Růst teploty o pouhého 1,5 °C pomáhá tomuto škůdci pronikat do oblastí, které pro něj byly dosud málo pohostinné.
Káva je druhá nejcennější komodita vyvážená z rozvojových zemí. Snížení produkce v důsledku změn klimatu, by tak neohrozilo jen hipstery v kavárnách v New Yorku, Berlíně nebo Praze, ale především by šlo o ránu do místních ekonomik v chudých zemích. Podle zprávy se ve světě pěstování kávy věnuje okolo 25 milionů farmářů. Drtivá většina z nich si vystačí se základním nebo žádným vzděláním. Změny klimatu pro ně začnou přestavovat problém, se kterým si sami nebudou umět poradit.
http://fairtrade.com.au/~/media/fairtrade%20australasia/files/resources%20for%20pages%20-%20reports%20standards%20and%20policies/tci_a_brewing_storm_final_24082016_web.pdf
(foto: The Climate Institut)
Jak zajistit přežití kávy?
Jistým řešením může být pasivní přístup. Prostě počkat až měníce se klima vytvoří vhodné podmínky pro pěstování kávy jinde. Jenže jde o plochy v Indonésii, Papuy-Nové Guiney nebo na svazích And, kde jsou dnes stromy, které by musely kávovníkům ustoupit. Celkově by tak místo řešení došlo spíše k prohloubení problému. Nehledě na fakt, že by se vytratilo původní aroma zrn.
Projekty ve světě se snaží vytvořit genovou banku pro zachování rozmanitosti kávových odrůd Arabica. Další iniciativy sbírají data o odolnosti kávovníků vůči škůdcům a schopnosti růst v různých nadmořských výškách nebo teplotách.
Nejkvalitnější kávová zrna nabízí odrůda nazývaná geisha. Královna mezi kávou se dostala do Střední Ameriky z Etiopie ve 30. letech minulého století. Aby však kávová geisha nezmizela jako japonské společnice, je třeba hledat cesty ke snížení emisí.
Řešení se neobjede bez odpovědného přístupu globálních hráčů. Kavárenský řetězec Starbucks již před lety podrobil své podnikání kompletní analýze. Jedním z opatření, která chce promítnout do svého podnikání je plán pokrývat veškerou spotřebu elektřiny čistě dodávkami z obnovitelných zdrojů. To splnil na svých pobočkách v USA v roce 2015. Jednotlivé provozovny ročně nakoupí celkem 970 gigawatthodin čisté elektřiny.
Starbucks bývá také oceňován jako nejuvědomělejší fast-food řetězce ve využívání obalů – snižuje jejich množství a využívá recyklovatelné materiály. Společnost také podporuje pomocí úvěrů své dodavatele (zejména z místních komunit), aby urychlili investice do udržitelného zemědělství. Vedle toho se mezi prvními zaměřila na výměnu klasických žárovek za LED osvětlení a až 75 % nových kaváren v USA dosahuje prestižní certifikace úsporných budov LEED.
Další hráč kavárenského byznysu na americkém trhu Green Mountain Coffee Roasters, která se specializuje na organickou a fair trade kávu, nakupuje elektřinu čistě z obnovitelných zdrojů.
Právě postupný ústup od využívání fosilních paliv je klíčem v ochraně Země s dnešní bohatou nabídkou produktů, které nám - například právě v podobě kávy - umí zpříjemnit život.