Elektromobil nebo koňský povoz?

20. 07. 2021 | 12:00
Přečteno 4441 krát
Vypadá to, že pár českých politiků zažilo minulý týden překvapení. Evropská komise navrhla skoncovat s prodejem vozů na benzín a naftu k roku 2035. Je to krok, kterého se máme obávat nebo naopak v něm můžeme vidět příležitost?

Poslanec ODS Jan Skopeček se na svém twitterovém účtu pochlubil, že daroval místopředsedovi Evropské komise Fransi Timmermansovi model českého auta a informoval ho, že zákaz spalovacích motorů bude zkázou pro českou ekonomiku. Autíčko bezesporu potěší každého, ale pokud Skopeček sleduje plány automobilek, může snadno zjistit, že se po roce 2030 podstatně sníží možnosti, kam tyto motory dodávat.

Pan Skopeček volá také po realistickém pohledu na ekologii. Jako ekonomický expert ODS by si mohl uvědomit, že současná doprava poháněná fosilními zdroji s sebou nese ekonomickou zátěž. Podle studie Evropské aliance pro veřejné zdraví se zdravotní náklady v důsledku znečištění ovzduší způsobeného silniční dopravou v Evropě odhadují na 67 až 80 miliard EUR ročně.

Politik ODS Skopeček nebyl samozřejmě sám, kdo se nad evropským plánem podivoval. Přisadil si také Andrej Babiš. Což je docela zvláštní, protože ve své knize "O čem sním" psal o elektromobilech nadšeně. Dokonce s odvoláním na Německo Babiš předpokládal, že se v roce 2030 budou prodávat jen elektromobily. O pět let dřív, než plánuje Evropská komise! Hlásil se také k tomu, že čistou mobilitu podpoří stát: "To je bez debaty. Tak jako v Německu, kde na nákup elektromobilu dostává každý 4000 euro jako dotaci od státu a výrobců. Od loňska už dotujeme elektromobily i my – obcím, krajům a podnikatelům. Brzy dojde i na všechny obyvatele."

Samozřejmě, byla to Babišova vize před minulými volbami. S novou knihou jsou tu trochu jiné plány. Budoucnost je podle Babiše prý ve vodíku. Ovšem Tesla je podle Babiše nadále převratný projekt: "Automobilka vyrábějící elektro auta, která mění pravidla automotive průmyslu a vytrvale zdolává všechny skeptiky. 2020 byl její první ziskový rok, obrat 721 milionů dolarů." No, tak snad nebude skeptik ani pan premiér...

Automobilky vpředu

Automobilky již před zveřejněním návrhu Evropské komise samy oznámily své plány nástupu produkce elektromobilů. Jen z toho je jasné, že příští desetiletí se ponese v duchu čisté mobility poháněné elektřinou v bateriích. Největší evropský výrobce automobilů Volkswagen AG plánuje, že od roku 2030 bude více než 70 procent jeho nové produkce aut na elektřinu. Audi přestane vyrábět vozy na fosilní paliva do roku 2033. Další německá automobilka Opel skončí s výrobou automobilů se spalovacími motory již v roce 2028. Renault má plán od roku 2030 posílat na silnice 90 procent nových vozů čistě na elektřinu. Ford a Volvo počítají, že budou do konce desetiletí vyrábět výhradně elektrické vozy. Hyundai je trochu pomalejší: na evropském trhu, v USA a Číně chce mít plně elektrickou nabídku do roku 2040.

Plány automobilek racionálně kopírují již v předchozích letech oznámená omezení na úrovni států. Nepřekvapí, že nejambicióznější je v nástupu čisté mobility Norsko, které má plán skončit s motory na ropu už v roce 2025. Před rokem 2035 chtějí skoncovat s vozy spalujícími naftu nebo benzín také Rakousko, Slovinsko, Nizozemí, Dánsko, Švédsko, Irsko, Island a Izrael. K roku 2040 zatím směřovaly Španělsko a Francie. Velká Británie skončí s prodejem vozů spalujících ropu v roce 2030. Na trhu budou moci zůstat plug-in hybridy. Pana Skopečka možná překvapí, že plán připravil konzervativec, který vyvedl Británii z EU, britský premiér Boris Johnson.

K dnešnímu dni má přes 20 států cíl ukončení prodeje automobilů se spalovacím motorem v příštích 10–30 letech. Jsou mezi nimi také rozvojové státy jako Kapverdy, Kostarika nebo Srí Lanka.

Úspora 100 miliard dolarů ročně

Omezit prodeje vozů na ropu plánuje i Čína. Od roku 2035 bude polovina nových automobilů prodávaných v Číně buď s elektrickým, plug-in hybridním pohonem nebo s palivovým článkem. Zbylá polovina pak konvenční hybridy. Dá se však očekávat, že rozvoj elektrické mobility v Číně ještě posílí. ​​Přechod na elektromobily je zásadní hlavně pro čínská města, která se dusí v těžkém znečištěném ovzduší.

Na elektrifikaci dopravy chce vsadit také prezident USA Joe Biden. Jeho záměr podpořili vědci z Kalifornské univerzity a dalších prestižních institucí, kteří analyzovali nejnovější náklady na baterie a infrastrukturu. Zjistili, že přechod na 100procentní prodej elektrických vozidel do roku 2030 a prodej všech elektrických nákladních vozidel do roku 2035 v kombinaci s přechodem na 90procentně bezemisní elektřinu do roku 2035 by mohl do roku 2050 přinést úspory pro spotřebitele ve výši 2,7 bilionu dolarů (kumulativně mezi lety 2020–2050). V přepočtu na průměrnou domácnost jde o 1 000 dolarů každý rok. Současně by vznikly 2 miliony pracovních míst v roce 2035 a klesly emise v celé ekonomice o 45 procent do roku 2030.

Má to smysl

Pokud nahlédneme do nezávislých zdrojů, které hodnotí opatření pro postupnou dekarbonizaci dopravy, pak například konzervativní Mezinárodní energetická agentura vyzdvihuje roli emisních standardů: „Postupné zpřísňování standardů spotřeby paliva a emisí výfukových plynů posílilo úlohu elektromobilů při plnění ekologických norem. Dnes se na tyto normy vztahuje více než 85 procent celosvětového prodeje automobilů. Standardy emisí CO2 v Evropské unii hrály významnou roli při podpoře prodeje elektromobilů, které v roce 2020 dosáhly největšího meziročního nárůstu na 2,1 milionu.“

Český automobilový průmysl potřebuje v přechodu na čistou mobilitu podpořit. Ne hájit výrobu spalovacích motorů, o které bude v příštím desetiletí zájem stále menší zájem. Jasně, dnes patří elektromobily na cestách k menšině. Ovšem postupně za začně situace měnit ve prospěch čisté mobility. Roste kapacita baterií, klesá jejcih cena. Elektromobil je jednodušší na údržbu. Řada uživatelů si pochvaluje tichý chod nebo nízké provozní náklady. Čísla také jasně ukazují, že elektromobil znečišťuje méně než vůz spalující benzín nebo naftu. A to včetně výroby i zohlednění zdrojového mixu elektřiny v dané zemi (studie T&E)




Proč bychom se měli připravit? Již před čtyřmi lety banka ING uváděla, že bateriemi poháněná vozidla mohou v roce 2035 tvořit 100 procent evropského trhu nových registrací. Ovšem současně varovala, že tím získají evropské automobilky podstatnou konkurenci v podobě více rozvinutých automobilek v USA a Asii.

Možná lze namítnout, proč se vývoji elektromobilů nenechá volný průběh nebo zda nestačí jen doplnění o investiční podporu do té doby, než elektromobily porazí svou cenou dnešní konvenční vozy na ropu. Bez potřebných dlouhodobých impulsů by se však proměna automobilového trhu vlekla roky. Navíc je stále dobré pamatovat si, co vlastně rozvoj elektromobility posunulo skokově vpřed: byla to kauza samotného klasického automobilového průmyslu dieselgate. Její odhalení upozornilo na fakt, že jsou automobilky ochotné investovat prostředky do obejití emisních norem namísto hledání reálného řešení.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy