JAK TO ČTU JÁ – Prominutí DPH z elektřiny a plynu – komu to prospěje?

28. 10. 2021 | 19:45
Přečteno 2261 krát
Vzhledem ke stoupajícím cenám energií na trzích se končící vláda se rozhodla vypomoci postiženým domácnostem s rostoucími cenami energií. Zvolila k tomu cestu prominutí daně z přidané hodnoty rozhodnutím ministryně financí na měsíce listopad a prosinec 2021. Jak se jí podařilo její záměr vyplnit?

Právní základ – chaos i v daňovém právu

Ač vláda a ministryně financí tvrdí, že snížila sazbu DPH, nic takového se nestalo. Byla zvolna forma prominutí daně na základě mimořádné události, což daňové zákony v principu umožňují. Chápání pojmu mimořádné události se dosud v praxi omezovalo na přírodní katastrofy jako jsou povodně, tornáda, pandemie. Nyní je podle značně extenzivního výkladu vlády touto mimořádnou událostí také aktuální dění na trzích s energiemi. Mnozí daňoví poradci a právní experti jsou toho názoru, že se o mimořádnou událost nejedná a zákonné podmínky pro prominutí daně tak nenastaly.

Použitá právní úprava je také v rozporu s evropskou směrnicí, která je přímo aplikovatelná i ve vnitrostátním právu. Pokud tedy někdo bude prominutí daně ignorovat, má v evropské směrnici právní oporu pro tento postup, s kterou u soudu na 99 % uspěje.

Jak vidno, je velmi pravděpodobné, že náš stát i v této věci čekají měsíce soudních sporů.

Co to stát bude stát

Odhady ministerstva financí říkají, že odvod DPH se sníží o 2 mld. Kč měsíčně, celkem tedy bude státní rozpočet roku 2021 ukrácen o 4 mld. Kč.
Je zjevné, že v době, kdy je plánován schodek rozpočtu ve výši 500 mld. Kč a rozpočet fakticky spěje ke schodku 400 mld. Kč, tak 4 mld. Kč vypadají jako titěrná částka. Nicméně, mnozí z nás si pamatují roky, kdy se ministři hádali i o jednotky miliard. Ostatně tato částka tvoří 25 % rozpočtu ministerstva kultury nebo necelou polovinu rozpočtu ministerstva zahraničí...

Koho všeho se prominutí týká – banky mají radost

Prominutí daně se týká veškerého dodání elektřiny i plynu. Nejsou tedy osvobozena jen dodání elektřiny a plynu pro nízkopříjmové domácnosti, ale také pro domácnosti středně i vysoko příjmové, pro firmy, neziskový sektor a dokonce i pro státní a samosprávné instituce.

Fakticky z prominutí daně nebudou nic mít podnikatelé/plátci DPH, kteří si mohou daň z energie odečíst a od státu ji inkasují zpět. Pro ně se tedy z finančního hlediska nic nemění.

Avšak existuje okruh firem, které na prominutí daně mohou významně vydělat, neboť si DPH z energií běžně odečítat nemohou. Aktuální prominutí DPH tak udělá radost bankám, pojišťovnám a jiným finančním institucím. Popravdě, uniká mi sociální aspekt toho, proč i jim je daň prominuta.

Z mého pohledu je i sporné, zda má být daň prominuta třeba vysokopříjmovým domácnostem, které mají zafixovanou cenu energií. Ale to je vzhledem k výše uvedenému jen drobný detail.

Jak bude prominutí daně fungovat – navyšte si zálohy do konce roku

Jelikož více jak 95 % odběrných míst není v ČR fakturováno měsíčně, vedou se vášnivé spory, co bylo vlastně prominuto a jak se to má počítat. U většiny odběrných míst totiž není známá informace, jaké množství energie a za jakou cenu byla spotřebováno právě v těchto dvou měsících. Tím pádem defacto nelze vyhovět liteře rozhodnutí paní ministryně.

Jak je to myšleno osvětluje doplňující (právně nezávazný) výklad daňové správy. Ten říká, že zálohy za listopad a prosinec 2021 nebudou zdaněny DPH, stejně tak jako doplatky ročních vyúčtování, které budou vystavovány v listopadu nebo prosinci 2021. Jak moc je férové, že DPH bude mít prominut jen ten, kdo má doplatek, a nikoli už ten s přeplatkem, nechť si každý přebere sám. Nakonec v této loterii o prominutí daně rozhoduje i to, zda zrovna vám dodavatel energií vyúčtovává své dodávky v posledních dvou měsících tohoto roku.

Našli se podnikavci, kteří se snaží dohodnout s dodavateli významné navýšení svých posledních dvou zálohy třeba tak, aby tyto zálohy kryly jejich roční spotřebu na rok 2022. Dodavatelé jim celkem rádi vyhoví (budou mít hotovost k dispozici dříve) a podnikavci budou mít v souladu s výkladem rozhodnutí o prominutí od daně osvobozenou celou roční spotřebu 2022. Nicméně se mi zdá, že tento postup nízkopříjmové domácnosti nesjpíš nezvolí.

Co je vlastně osvobozeno – auta na plyn budou v kursu

Rozhodnutí o prominutí říká, že je prominuta daň z dodání elektřiny a plynu. Zákon o DPH ani rozhodnutí o prominutí nedefinuje pojem plyn. Je tedy potřeba pracovat s obecnou definicí tohoto slova. Dodáním plynu by tedy mělo být dodáním jakéhokoli plynu. Prominutí daně se tedy netýká (jak bychom očekávali) jen zemního plynu pro účely vytápění, ale třeba i plynových lahví pro účely svařování, plynů LGP nebo CNG pro spalování v autech, stlačeného vzduchu a jiných plynů.

Ke dni, kdy píšu tento článek, se podařilo neoficiálně z MF ČR získat informaci, že i dle jeho výkladu se prominutí DPH na LPG a CNG týká, ostatní plyny zatím MF ČR údajně neakceptovalo. Předpokládám, že si MF ČR udělalo průzkum a zjistilo, že vozy na LPG a CNG jezdí především naši nízkopříjmoví spoluobčané.

Podle všeho to vypadá, že paní ministryně ani její úředníci nikdy neviděli vyúčtování energií od jejich dodavatelů. Pak by totiž věděli, že na každém vyúčtování je nejen silová energie, ale i náklady na distribuci energie a ekologická daň z energie. V případě, že je prominuta daň z dodání energie, vzniká otázka, zda je osvobozena i daň ze služby spočívající v distribuci této energie a dan z ekologické daně, kterou je spotřeba energie zatížena. Pokud podnikatelé/plátci DPH zaplatí zálohu na dodání energie, která obsahuje všechny tři výše zmíněné složky, je otázka, jaká část této zálohy je za vlastní silovou energii a jaké části této zálohy se týká prominutí daně.

Jak se s prominutím vypořádají obchodníci – upgrade software za 6 dní

Obchodníci s energiemi se tuto významnou změnu zdaňování dozvěděli 6 pracovních dní předtím, než začala platit. Jejich komplikované softwary na evidence desetitisíců a statisíců zákazníků na tyto ad hoc změny nejsou připraveny a je otázka, kdy do nich budou implementovány. Nezávidím pracovníkům účetních oddělení a programátorům těchto firem. My všichni se pak připravme na to, že další zúčtování energií bude obsahovat významně více chyb, budou ještě více nepřehledná a dost možná se budou významně opožďovat.

ZÁVĚR

Z výše uvedeného je evidentní, že skutečná pomoc se díky prominutí DPH k těm, co ji opravdu budou potřebovat, nejspíš nedostane. Můj ničím nepodložený odhad říká, že z utracených 4 mld. Kč půjde těm potřebným cca 10 %.

Přitom oblast maloprodeje energií je jedna z mála oblastí podnikání, kde se odlišují odběry pro domácnosti od odběrů pro firmy. Nebylo by tedy nic těžkého osvobodit jen konečnou spotřebu domácností. Také mi není jasné, proč nedošlo v případě plynu jen k prominutí DPH z dodání zemního plynu prostřednictvím distribuční soustavy. Prominutí by bylo sice i nadále plošné, ale daleko lépe zacílené.

Proč tedy vláda zvolila tuto absurdní a drahou cestu? Napadají mě jen dvě varianty. Buď se jedná opět o flagrantní neschopnost a šlendrián, nebo jsme prvními 4 mld. Kč všichni přispěli na prezidentskou kampaň pana Babiše.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy