Co se do 168 hodin nevešlo, aneb kdo vytvořil dona Pabla

06. 12. 2021 | 22:28
Přečteno 5420 krát
Když se mi ozval reportér ze 168 hodin, zda bych jim nepověděl víc o donu Pablovi, byl jsem rád, že někde může zaznít, jak to bylo doopravdy a co z toho plyne pro premiéra Fialu. Bohužel, z 20 minutového rozhovoru zůstalo jen 30 sekund (to je ale u publicistiky běžné, nijak to nekritizuju), proto to čeká na uvedení právě tady. Aby to už jednou bylo venku.

Kapitola 1. Jak vznikl don Pablo

Traduje se, že se mu tak říkalo odedávna. Pravda je však taková, že mu tak neříkal nikdo, jen asi pět lidí v Brně. A ti se shodou okolností motali kolem brněnské politiky a odhalování zdejší korupce, šmelení s pozemkama tehdejší radnice atd. A tu se najednou stal Pavel Blažek jak králík s klobouku Nečasovým ministrem spravedlnosti, kdy za okolností jak vystřižené z hollywoodské detektivky Nečas běžel na Hrad podat Pospíšilovu demisi dřív, než on doběhne jmenovat Bradáčovou. Tak se to alespoň povídalo. Nečas tento běžecký soubor vyhrál a Blažek se stal ministrem. Nikdo z pražských novinářů ho prakticky neznal, byl ve škatulce "Brno", což je ta stejná jako "bizár". A tak mě a Svatoplukovi Bartíkovi začaly zvonit telefony, jeden za druhým. "Kdo je to ten Pavel Blažek?," ozvalo se ze sluchátka. "Jo, vy myslíte dona Pabla, tomu tady nikdo jinak neřekne," zněla Bartíkova odpověď, vedle kterého jsem zrovna seděl v autě nebo v kanclu. Trvalo to asi hodinu, než se dosud veřejně neexistující přízvisko dostalo na titulku jednoho onlinu a pak už mu skutečně nikdo jinak neřekl. Tohle mělo zaznít včera ve 168, aby byl zrod této přezdívky vykreslen pravdivě.

To přízvisko ale bylo skutečně přiléhavé. Don Pablo měl v letech 2002-12 v Brně prsty úplně ve všem. Řídil brněnskou politiku, někdy přímo jako radní, někdy nepřímo taháním za nitky. Ty kauzy, které se kolem něho dějí, se nám nezdají. Jen - což je ale nakonec to jediné důležité - se nikdy neukázalo, že by tyto aféry měly trestněprávní rovinu. A to kolem něho krouží policie dobře přes 10 let trvale. O důvodech, proč tomu tak je, můžeme spekulovat, jsou v zásadě dva - buď je to vše legální, nebo má natolik dlouhé prsty, že i dovnitř policie a státních zastupitelství dosáhne. Slyšel jsem mnoho JPP, ale to nemá smysl vytahovat.

Kapitola 2. Fialova hra vabank

Politicky je na celé věci nejdůležitější, že Fiala za něj dal ruku do ohně. Jak všichni ví, Blažek Fialu vytvořil. Je to jeho nejdůležitější stranický spojenec. Fiala by bez něj neexistoval. Premiérova loajalita vůči svému nejbližšímu spojenci je proto pochopitelná, ale i loajalita v rámci politiky má mít svoje hranice. Tady evidetně nemá a je to hop nebo trop. Těch podivností kolem Blažka je skutečně mnoho. Jalta, směny pozemků v Jižním centru - což byla moje půlroční usilovná práce významně oceňovaná i mezi investigativci, privatizace, exekuce jeho manželky, kolem něj padaly do osidel policie a soudů jak hrušky jeden člověk po druhém. Výborně to glosuje Jan Čižínský pravidelně na svém profilu. V žádném případě to nechci bagatelizovat, protože ostatně jeho a Onderkova figura byly ty, kdo mě do politiky přivedly.
Fiala si musí být 100% jist, že Blažek je čistý. Jeho kauzy musí znát nazpaměť. Nebo hraje gembl se smrtí, protože pokud policie nakonec Blažka obviní, končí. Jako premiér neustojí, že se zaručil za člověka, o kterém všichni kolem říkají, že je všechno, jen ne pan Čistý. Není to jak u běžného člena vlády, nad kterým si může premiér umýt ruce. Blažek a Fiala jsou jak siamská dvojčata. Nikdo by Fialovi nevěřil, že to jen všechno nekryl, že Blažka neposadil na tento rezort, aby si to "vyžehlil", vláda by se rozpadla a poztrácely by se zbytky důvěry, že může nějaká "slušná" politika existovat. To pro natáčení 168 z mých úst zaznělo také.

Kapitola 3. Blažka už jednou pirátská analýza očistila

Když v roce 2018 vyběhli Piráti s Vokřálem a udělali koalici s ODS, ozývaly se hlasy, jestli je moudré vládnout s blažkovskou ODS, kterou on řídí, on dojednává jako hlavní vyjednavač koalici atd. Tehdy jejich slavný analytický tým vytvořil neméně slavnou "analýzu", že blažkova brněnská ODS je čistá jako lilie. Smějeme se jí doteď. Je pochopitelné, že politici chtějí vládnout a že výběr mezi Stokou ANO a blažkovou ODS není z nejlepších. Ale proboha - maskovat to analýzami je chucpe! Jak víme, Vaňková, Kerndl i Blažek jednou společné byznysy celou dobu. Zázračné privatizace domů, pokusy založit brněnská fejková práva, primátorčino podivné vymáhání exekucí pro ostravský dopravní podnik, společné nakupování pozemků od podezřelého Hubálka, kauza s podivným přiklepnutím CLV pro jednu konkrétní firmu na Brně-střed atd. To všechno jsou staré písničky, které většinou vynesly na světlo boží opoziční zastupitelé Brna-střed za Zelené a Žít Brno.

To všechno - nebo skoro všechno - bylo známo v roce 2018, kdy Piráti s Fialovou a Blažkovou ODS v Brně udělali spojenectví, řekli něco obligátního v tom, že je tam jdou pohlídat a od té doby to jede jak po másle. Tak proč se teď někdo naoko tváří, že řeší Blažka??? Když se jednou "očistil", tak není politicky úplně pochopitelné, proč se to řeší znova.

Kapitola 4. Valášek

A kapitola nejproblematičtější. Lukáš Valášek. Vůbec nechci zpochybňovat jeho novinářské ceny. Ale považuju za zásadní uvést, že když věrně a poctivě sloužil Babišovi v Mafře a na zadání psal pamflety o politických protivnících ANO, tak jednou z obětí jsem byl i já. Prolhanější a demagogičtější novinářský text na svoji adresu jsem nikdy nečetl. Kdysi dávno cosi nablil Holec, asi když dostal notičky od hazardní mafie, ale to bylo vlastně komický. Ale Valášek to vzal od podlahy a v roce 2018 napsal do Mladé Fronty můj "profil", který se zakládal na snůšce pomluv, zjevných nepravd a fakticky úplně nemyslných údajích. Pochopil jsem pak, že tohle je jeho běžná práce. Totální JPP vydává za svědky, zatajuje vše, co se mu nehodí, a mezi politiky je jeho "práce" známá. Často to není vidět, protože se zaměřuje na ty jakože "zlé", jenomže když to zažijete na vlastní kůži, tak pochopíte, jak to dokáže být strašně nepříjemné, protože s umně naservírovanou lží je těžké pořízení. Od té doby čtu jeho články podobně jako Parlamentní listy, kdy jakési střípky mohou možná pasovat, ale celkově je důvěryhodnost 0, protože to celé může být klidně naopak. Nikdy bych si to nedovolil sdílet, protože nevím, jestli nešířím úplnou lež, a to aniž kdy jde o mé politické konkurenty.

To všechno píšu proto, aby to ode mě, jako insidera, který stál u zrodu don Pabla, zaznělo podrobně. Na jeho kauzách jsem dlouhá měsíce vyšíval a vytahoval je na světlo já, podařilo se mi na jistou dobu spolu s kolegy jeho vliv v Brně významně upozadit, kvůli jeho brněnskému konání jsem vyzýval k jeho nevolení v těchto volbách, ale teď, když se rodí nová koalice, považuji za korektní říct k tomu i to b). A poslední věta - výzvy k objasnění kauz, které požaduje Milion chvilek pro demokracii, Mikuláš Minář či Jan Čižinský jsou naprosto na místě a je třeba o nich mluvit a politik je musí být schopen vysvětlit, jinak tam nemá co dělat.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy