Trnitá cesta slovenských Romů

02. 09. 2017 | 18:08
Přečteno 7988 krát
Strach, odpor, soucit jsou první pocity, ovládající člověka při návštěvě osad a vesnic, ve kterých žijí nejchudší Romové. Roškovce, Žehra, Lomnička, Hermanovce, Jarovnice jsou notoricky známé většině Slováků. Znají je z policejních zásahů, populismu politiků a přednášek akademiků.

Osada vs. slum
Po nesmělém vstupu do osady se najednou cítím jako ve slumu nedaleko Nairobi s rozdílem, že na Slovensku vás v porovnání s jejich nesmírnou bídou obklopuje luxusní svět, vymoženosti Evropy a v subsaharské Africe jen další a další chudoba. Romské osady jsou často porovnávané s africkými slumy. Příbuznost je v tom, že Afričané i Romové si svoji situaci nevybrali. Zdá se, že na černém kontinentě nejsou lidé zkažení stoletými sociálními experimenty. Když dostanou možnost postoupit na vyšší úroveň bydlení, třeba jen do bydlení, které je bez vody a elektriky, okamžitě tuto možnost využijí, odstěhují se a začlení do společnosti. V slumu jsou lidé více méně nedobrovolně. Snaží se odsud dostat a zlepšit svůj životní status. Žijí tam tisíce lidí, kteří se chtějí ze své situace za každou cenu vymanit, nemají však šanci na lepší život. Napříč bídným podmínkám je v domácnosti uklizeno a dospělí nás pohostí čajem a jídlem. Matky v domácnosti jsou stále laskavé. Naopak se zdá, že mnohým dospělým Romům žijících v osadách situace z různých důvodů vyhovuje. Nechtějí žít v majoritní společnosti. Pro neschopnost přizpůsobit se, rasismus většiny, ekonomické důvody nebo jen ze strachu ze změny. Je to mnohem pasivnější mentalita. Pokud chceme změnit situaci lidí žijících segregovaně, platí na Slovensku i v Keni nevyhnutelnost začít od dětí.


Foto autor: Osada Roškovce, v tomto jednom pokoji žije 13 lidí. (5/2017)

V romských osadách se potkáváme s neschopností využít možnosti pomoci, což se jeví jako nezájem ze strany dospělých. Dá se lehko nabýt přesvědčení, že jim tato situace vyhovuje. A udělá se zjednodušený závěr, že nepořádek prostě patří k jejich kultuře. Nechtějí to měnit a nezáleží jim často ani na budoucnosti dětí. V Keni stovky rodičů vyhledávají sociální projekty a žádají pomoc při vzdělávání svých dětí. Jejich budoucnost je pro ně prvořadá. Tito rodiče žijící v beznadějné chudobě se snaží najít pro své děti sponzora a zlepšit jejich sociální situaci. Porovnávat proto africký slum se slovenskou osadou by neodpovídalo úplně pravdě.


Foto autor: Slumu Mathere, nedaleko Nairobi. V malé chatrči, o kterou se opírá děvčátko, žije 8 lidí. (4/2017)

Čím je to podmíněné a jak pomoci?
To je otázka, jejíž odpověď nás už stála miliony eur. Bez výsledku? Určitě ne. Bez efektivity? To už spíše. Na Slovensku máme do značné míry navzájem izolované ostrůvky pozitivní deviace osvícených starostů, Romských politických lídrů, Romských akademiků a zapálených knězů a řeholních sester. Tito lidé samozřejmě nejsou univerzální odpovědí na všechny problémy Romů žijících v extrémní chudobě. Možná je jejich charizma dokonce nepřenosné na celostátní systémové řešení. Jsou však pověstným „exempla trahunt“ inspirativním pro celé Slovensko. Protože tato situace u nás už dávno není otazníkem, ale vykřičníkem! A neúprosným zrcadlem společnosti.


Foto autor: Starosta Spišského Hrhova, Vladimír Ledecký, zaměstnává přes obecný podnik Romy z osad ze širokého okolí.

Pomoc nejchudobnějším Romům musí být trvale udržitelná, má fungovat roky, aby nás nezatěžovala v budoucích generacích. Tento problém je samozřejmě obrovský, lehko se z něho zatočí hlava a propadneme zoufalství, jehož ovocem je nárůst extrémistických stran, jakými jsou napr. kotlebovci. Je dlouhodobě nesystémově řešený, proto panuje u veřejnosti přesvědčení, že se vlastně ani řešit nedá.
Lidé, kteří nebyli v osadách, nemají tušení o jak velký problém ve skutečnosti jde. Důležité je hovořit o příčinách této sociální tragédie. Samozřejmě, část viny je u samotných Romů, nemůžeme ji však hledat jen u nich, to by bylo příliš zjednodušené strkání hlavy do písku. Zvláštní a mimořádně těžkou otázkou je výzva pomoci té části Romů, kteří pomoc nechtějí a neočekávají.

Pokud hovoříme o nelegálním bydlení Romů na cizích pozemcích, tak hledejme důvody, proč tam žijí. Rychle zjistíme, že v tomto teritoriu je někdo usadil. Historicky jim tyto pozemky někdo vytyčil a přikázal jim tam žít. Nebyli to Romové, kteří si toto území vybrali za svůj domov, ale byl to někdo ve jménu monarchie nebo státu. Byla za tím i Marie Terezie, která přinesla množství revolučních změn pro majoritu i Romy. Přijala opatření o zákazu kočovného způsobu života s nutností usídlit se. Tehdejší rychtáři z tohoto důvodu museli najít nějaké území, které vyčlenili pro toto etnikum. Ocitli se tak na území určité obce nebo města. Výsledkem dalšího sociálního experimentu – zákazu používání mateřského jazyka, je v současnosti neznalost romského jazyka v Maďarsku i na jižním Slovensku. Čím byli Romové blíže k Budapešti, tím se pravidla striktněji dodržovali a naopak.
Z dnešního pohledu extrémním nařízením byl zákaz plodění dětí v rámci romského etnika. Toto pravidlo se naštěstí nedodržovalo. Záměrem těchto rozhodnutí nebylo vyhladit Romy. Státní moc usilovala o jejich promíchání s majoritou. Tady někde začínají problémy sociálního vyloučení dnes už v obludných rozměrech.

Pozitivní diskriminace jako řešení? Možná.
Často nás napadne otázka, proč to v minulosti fungovalo lépe. Zajímal mě názor prvního Romského poslance NR SR, Petra Polláka, za kterým jsem se s Andrejom Bánom s touto otázkou vydal do Spišské Nové Vsi.


Foto autor: Nejlepší slovenský dokumentární fotograf, Andrej Bán.

Obával jsem se z počátku jeho reakce, reagoval však velmi profesionálně a racionálně: „Romské děti chodily do školy, dospělí z osad pracovali a problém nebyl tak nadutý. Dělalo se přesně to, po čem nyní potichu voláme. Pozitivní diskriminace. Nemluvilo se tolik o tom, dělo se to potichoučku, školy měly kvóty pro romské děti. Dokonce i vysoké školy měly kvóty pro romské uchazeče o studium. Kvóty platili pro Romy i neromy. Naše krajina se tak ocitla na předním místě ve vzdělání Romů v porovnání s ostatními krajinami.“ Byl to výsledek tiché pozitivní diskriminace, z čehož je vidět, že pomoc dětem z osady, individuální přístup a práce se srdcem na pravém místě udělá z dítěte z osady poslance NR SR, sociálního pracovníka, policajta nebo učitele.

Stejné kvóty by mohli dnes platit pro firmy obchodující se státem a obecné podniky. Těžko se o tom mluví, ale bývalý režim nám ukázal, že i dítě z osady může být úspěšné. To samozřejmě není obhajoba totality, i když můžeme předpokládat, že to někteří demagogové z lásky ke starým pořádkům takto budou prezentovat, ale je potřebné mít odvahu a podívat se pravdě do očí, když chceme hledat nějaké řešení. To není o popularitě, to je o pomoci lidem.

Skutečnou výzvou pomoci nejchudším Romům je trpělivé budování vzájemné důvěry, odhození jakékoliv ideologie skrývající se často za politickou korektnost, bez koketování s extrémismem, přechodná pozitivní diskriminace zapojením Romů do klíčových orgánů policie, soudnictví, sociálních věcí, školství a v neposlední řadě vždy do Úřadu zplnomocnění vlády pro Romské komunity. Ne, neznamená to, že by Romům neuměli pomoci neromové, dokonce ani to, že by Rom byl automaticky lepším odborníkem na pomoc Romům. Romovi však bude vždy bít romské srdce, nebude pomáhat jakýmsi imaginárním Romům, ale sobě a lidem, se kterými má vybudované početné vztahy. Když toto dokážeme, bude to významný signál, že se spící slovenská společnost konečně probouzí.


Foto autor: Domov Romů z osady po 15 letech práce v Anglii. Dům je postavený nedaleko osady na Spiši.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy