Pojďme to dotáhnout - šach!

17. 11. 2021 | 08:47
Přečteno 2177 krát
Čtvero poděkování, dvě přání a jedna důležitá výzva.

Milí přátelé, chtěl bych v tento slavnostní den poděkovat. Říjnové volby dopadly jako malý zázrak. Když si jen na chvilku představíte, jak jinak by vše vypadalo, kdyby právě nyní Andrej Babiš dosazoval své servilní služebníky na jedno důležité ministerstvo za druhým, je jasné, že opravdu máme co slavit!

Takže tady je čtvero poděkování, dvě přání a jedna důležitá výzva.

1) Především děkuji všem, kteří byli na Letenské pláni. Ze všech koutů republiky včetně těch nejmenších vesniček dorazilo neuvěřitelných 300 000 lidí, a to dvakrát.

Teď z nadhledu je konečně vidět, jak dalekosáhlý význam tato setkání měla. Nešlo ani tak o to, co všechno na Letných zaznělo nebo kdo tam vystoupil. Šlo o to, že statisíce jednotlivců obětovali půl den či celý den svého života a přijeli se postavit za slušnost, demokracii a dodržování pravidel. A právě to nám všem přítomným vyrazilo dech.

Měli jsme prostě radost! Byl to obrovský zážitek. Vidět tolik spřátelených spiklenců, kteří přijeli ze všech koutů republiky… Najednou jsme všichni viděli, kolik nás je. Takže my nejsme sami? Tolik lidí to vidí a cítí podobně?

Byla to slavnost. Pro tu laskavou, hravou a zároveň nesmírně silnou atmosféru se o Letné mluvilo ne jako o demonstraci, nýbrž jako o „táboru lidu”, „velké zahradní párty”, „bohoslužbě pod širým nebem” či jako o „politickém Woodstocku”. Nebyla to jen demonstrace. Bylo to něco mnohem víc.

Bral jsem to tehdy tak, že ať už to s vládou a premiérem dopadne jakkoliv, to není to hlavní. Jde totiž o to… jde o to, že tohle je ten nejhmatatelnější možný důkaz, že tahle země má naději. Tahle země je plná lidí, kterým záleží na demokracii. Tahle země má budoucnost. Letná, to byl signál, že:

Občanská společnost se probudila.

To je pro mne také hlavním sdělením uplynulých čtyř let. A právě to se úžasným způsobem zhodnotilo a ukázalo u voleb. Přišlo k nim o 320 000 lidí více než v roce 2017.

Tehdy získali Babišovi populisté, komunisté a Okamurovi pravicoví extremisté 115 mandátů z 200 křesel. Málem ústavní většinu. S demokracií to bylo nahnuté, hrozila brutální agrofertizace státu a taky že jsme v příštích letech byli svědky hodně nechutných věcí. Média, justice, státní správa, rozpočet i mezilidská důvěra – to všechno utrpělo za poslední 4 roky těžké rány.

Nyní však můžeme říct, že demokratické instituce tu zatěžkávací zkoušku zvládly. Občanská společnost obstála. Komunisti jsou venku z parlamentu a spojené demokratické strany mají jasnou 108 většinu!

Ostatně, spojení do koalic byl jeden z nepřímých důsledků té obrovské občanské aktivity a tlaku na opoziční strany, jak mi soukromě přiznali někteří opoziční leadři, a jak někteří z nich otevřeně říkají i veřejně. Samozřejmě však to hlavní uznání za tento nelehký krok patří jim samým a jejich stranám.

Takže – díky! Těm na pláních a náměstích po celé zemi i všem dalším podporovatelům, dárcům a vůbec všem, co si našli aspoň malou chvilku. Stálo to za to a mělo to obrovský smysl.

2) Mé druhé poděkování patří všem lidem z Milionu chvilek. Je škoda, jak málo se ví o lidech, kteří Chvilky utvořili, kteří pro ně dýchali a obětovali čas, energii, nervy a občas i zdraví. Bylo mi ctí být součástí této party srdcařů, ať už to byli kmenoví členové týmu, dobrovolníci či místní organizátoři. Některé z nich představím v knize, již chystám, a snad tím splatím aspoň část tohoto dluhu.

Obzvláštní poděkování patří Benjaminu Rollovi, který po mně Chvilky převzal a úspěšně je provedl náročným obdobím koronavirové pandemie. Pod jeho vedením se z Milionu Chvilek stala stabilní etablovaná organizace, která tu může být ještě roky, což je moc důležité, protože politiky bude třeba kontrolovat i nadále a stejně tak bude třeba i nadále aktivizovat občany.

3) Děkuji své rodině a své milované manželce Ludmile za to, že celou tu dobu stáli za mnou a dodávali mi sílu. Těžko lze vyjádřit, jak mnoho to pro mne znamenalo a znamená.

4) A konečně, děkuji Andreji Babišovi. Jestli mu totiž za něco můžeme být vděčni, tak právě za to, že svou snahou ochočit si a privatizovat demokracii dokázal občanskou společnost probudit. To on lidi spojil, to on je vyburcoval. To on naši společnost jako by vyzýval k tomu, aby demokracie neskončila ve spárech jednoho oligarchy. On z nás dostal to nejlepší!

To je však zároveň asi to jediné, co se mu opravdu povedlo. Jinak po sobě zanechává hlavně obrovskou spoušť, kterou bude obtížné napravovat.

Obtížnost situace a úkolu však nemůže ubrat volebnímu výsledku na důležitosti. Pokud se nová vláda nerozhádá a neselže, mohou se volby 2021 jednou jevit jako zásadní zvrat, který odstartoval Babišův definitivní pád.

Co se týče pana Babiše, popřejme mu dvě věci: 1) aby se mu dostalo spravedlnosti, jež mu náleží a 2) posledních pár minut slávy, pokud se skutečně odváží kandidovat na prezidenta.

Co tím mám na mysli? Že přišel čas to dotáhnout. Vyhrané sněmovní volby nejsou tečka, ale dvojtečka. Je to jen první poločas. Je to šach, ale není to ještě mat. Teď není na místě složit ruce v klín a dát si nohy nahoru. Teď je třeba zabrat.

Nejpozději za 14 měsíců nás čekají prezidentské volby. Všichni asi tušíme, že půjde o hodně a že Andrej Babiš bude tvrdý soupeř. Avšak seberme odvahu a rozvahu. Něco mi říká, že existuje hodně pádných důvodů, proč by to Babišovi tentokrát nemuselo vyjít a místo triumfu mohl přijít spíš jeho konec.

To zní možná lákavě, avšak nestane se to automaticky. Co pro to máme udělat? Sněmovní volby nám jasně ukázaly, co funguje. Vezměme si z nich proto poučení. Je prosté: změna je možná, avšak má tři předpoklady: rozumnou spolupráci demokratů, aktivní občanskou společnost a dobrou politickou nabídku.

1) Prvním předpokladem je > Rozumná spolupráce a dohoda demokratů.

Tohle jednoznačně zafungovalo u demokratických koalic. Bylo by nešťastné, kdyby se mezi sebou v prezidentské volbě popralo a roztříštilo 15 demokratických kandidátů, zatímco by se jim smál jeden silný populista či extrémista. Věřím, že si to spousta potenciálních kandidátů uvědomuje a budou v případě kandidatury postupovat zodpovědně.

2) Druhým předpokladem je > Masivní mobilizace občanské společnosti.

To může být rozhodující a já milí přátelé věřím, že kdyby pan Babiš skutečně kandidoval na prezidenta, tak se všichni pořádně hecneme a teprve mu ukážeme, že těch 320 tisíc nových voličů nebyla žádná náhoda.

3) Třetím předpokladem jsou > Kvalitní kandidáti s kvalitní kampaní.

Jsem přesvědčen, že i tato – pravděpodobně nejdůležitější podmínka – bude naplněna, ale nechtějte po mně, abych v tuto chvíli říkal víc. Uvidíme, kdo všechno bude kandidovat. Jsem však přesvědčen, že pár kvalitních kandidátů bude. Hektické předvolební období je v tomhle nemilosrdně brutální a spolehlivě ukáže, co v kandidátech je a kdo na to má.

Podtrženo sečteno: první poločas je za námi. Teprve druhý poločas však rozhodne výsledek zápasu. Hra je otevřená. Může skončit tak i tak. Za ty čtyři roky jsem zjistil jedno: Výsledek je na nás. To my neseme odpovědnost za to, jak to dopadne. Klíčová otázka zní: co uděláme? A kolik jsme ochotni obětovat?

V uplynulých 32 letech jsme hrozně moc skloňovali slovo SVOBODA. Právem. Je to vzácná hodnota a nesmírný civilizační výdobytek. Má-li však tato svoboda dojít svého naplnění, musíme nyní minimálně stejně často a intenzivně skloňovat slovo ODPOVĚDNOST. Protože o tom je zralé lidství i demokracie.

16. 11. 2019 jsem na Letenské pláni pronesl slova, která dnes platí ještě intenzivněji. Proto bych jimi rád zakončil tento příspěvek.
POTŘEBUJEME VÁS

„Myslím, že je načase změnit naše vnímání politiky. Politika je důležitá. Politika není svinstvo. Je odrazem lidí, kteří ji dělají. Stav politiky je zrcadlem stavu společnosti. Každá společnost má takové politiky, jaké si zaslouží.

To, co dnes potřebujeme, je více schopných a slušných lidí, kteří nasadí své schopnosti a dovednosti pro veřejné blaho. A potřebujeme, aby se těmto lidem dostalo uznání, nikoli pohrdání.

Jsem si jist, že takových schopných lidí je zde na této pláni bezpočet.

A proto vyzývám Vás - mladé lidi plné elánu a bažící po zkušenostech, vyzývám Vás, střední generaci na vrcholu sil, i Vás, kterým už vylétly děti z hnízda a máte zkušenosti na rozdávání - zvažte vstup do politiky. Neříkám ihned běžte. Ale aspoň to zvažte. Potřebujeme Vás, Váš čas, Vaši kreativitu, Vaše nasazení!"

Milí přátelé, potřebujeme Vás, Vaši aktivitu, svobodu a odpovědnost. Pojďme to společně dotáhnout. A pojďme z šachu udělat mat.

Krásný slavnostní den, Mikuláš

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy