Dichtung und Wahrheit ve věci Show Jana Krause

29. 10. 2016 | 10:26
Přečteno 6884 krát
Úvodem jeden náhodný citát z debaty na facebookovém profilu Jana Krause: „Včera večer neodvysílala TV Prima show Jana Krause s nejapným vysvětlením, že nedostala včas natočený díl.(…) Je jedno, na či straně jste, jestli věříte verzi Hradu a jste příznivci Zemana, nebo je Vám na nic z čachrů s vyznamenáním. Stalo se něco vážnějšího. Někdo zasáhl a cenzuroval program. Díl televize neodvysílala a ještě z nás dělá blbce, že kvůli technickým potížím. Kde to jsme? Kde je svoboda slova ? To jsme zpátky v komunistické ČR?“

Dnes, po dvou dnech, kdy se stále ozývají hysterické nářky nad návratem cenzury do českých médií, přichází čas, aby emoce ustoupily faktům a Wahrheit nastoupila na místo virtuálního Dichtung.

Ve středu 26. října měla televize Prima vysílat v pravidelném čase pořad Show Jana Krause, který byl na webu Primy ohlášen touto upoutávkou:

„Dnešní večer zahájí poněkud překvapivě celá plejáda osobností, které pronesou svá stručná osobní přání ke svátku Dne vzniku Československé republiky 28. října, a uvedou tak další, hned dva vzácné hosty – kanadského podnikatele českého původu, který měl být letos z rukou prezidenta oceněn Řádem Tomáše Garrigua Masaryka, Jiřího Bradyho a jeho synovce a shodou okolností také českého ministra kultury, Daniela Hermana, jenž je známý svým vstřícným postojem k tibetskému dalajlámovi, se kterým se nedávno také setkal v Praze.“

Ona plejáda osobností gratulujících ke státního svátku byla narychlo svolána a vybrána tvůrci pořadu krátce před natáčením podle Zpráv Seznamu - tímto mailem:

„Dobry den! Zdravim z Show Jana Krause! Dnes na zacatku nataceni děláme jakysi happening na výraz toho, ze nesouhlasíme s tim, co se děje na Hrade, chceme podpořit demonstraci 28.10. a především vyjádřit podporu panu Bradymu a Hermanovi, kteří jsou našimi dnesnimu hosty. Pozvali jsme cca 15-20 osobnosti, ktere s Honzou stručně proberou, jak to vnímají... V jedné, dvou větách každy... Sejdeme se v 18.45 divadlo Archa. Zacatek 19.30, konec cca 19.45. Srdecne zveme."

Osobnosti byly tedy zvány na happening, nikoli na gratulace. Tento happening měl nakonec v původní verzi pořadu stopáž kolem třinácti minut, která je ke zhlédnutí na YouTube. A právě u tohoto úvodu začaly problémy, které vyústily do situace, v níž se ve středu večer místo ohlášeného pořadu vysílala repríza staršího pořadu se zdůvodněním, že kopie aktuálního dílu nebyla dodána včas.

Toto zdůvodnění ještě ve středu odmítla nejprve dramaturgyně pořadu Simona Matásková, později ve čtvrtek také ve videu Jan Kraus (vítá zde, že se pořad odvysílá s denním zpožděním, doufá, že se odvysílá „tak jak jsme předali“ jinak by to bylo porušení smlouvy). Jako důkaz, že pořad byl dodán včas, zveřejnil Jan Kraus na svém facebookovém profilu záznamy emailové korespondence, informace o průběhu redakčních úprav a také protokol předání pořadu produkční firmou, který nese čas 19:53, tedy více než jeden a půl hodiny před vysíláním pořadu. (Celý text pod čarou.)

Na tom, co je včas a co není včas, na tom se obě sporné strany neshodly a nehodlám zde dělat arbitra. Na jedné straně je dobře známo, že „když se chce, všechno jde“ a dodaný díl se mohl odvysílat, při čemž závěrečné předávání masteru provázely průtahy (bylo možné stáhnout od 19:00 přes FTP, předání fyzického disku mělo problémy - „paní Kubíčková mi řekla… ať nejezdím, že stejně díl nebudou vysílat“).

Na straně druhé televize Prima ve svém tiskovém prohlášení (celý text pod čarou) i při čtvrtečním vysílání trvá na tom, že pořad nebyl do vysílání dodán včas.

Zveřejnění harmonogramu toho, co se ve středu kolem pořadu dělo, však přineslo zajímavou informaci o redakčních úpravách, které vedly ke zkrácení úvodu o necelých šest minut. Ty úpravy navrhl provozní ředitel televize Prima Vladimír Pořízek těsně před polednem, požadované střihy byly dokončeny – a schváleny Janem Krausem - ve tři hodiny odpoledne. Producent, který tuto verzi poslal do Primy, však marně čekal na vyjádření Vladimíra Pořízka i šéfa Marka Singera, který v té době byl v New Yorku. A tak InFilm bez ohledu na toto mlčení pořad předal personálu, který jej do vysílání nezařadil a zdůvodnil to pozdním dodáním.

Podívejme se na osobnosti a na jejich přání, která byla z pořadu vystřižena:
- Jiří Ruml (přeji republice, aby zákonodárci použili paragraf 66 Ústavy proti Miloši Zemanovi a „chvíli budeme mít od něj pokoj“)
- Michael Kocáb (chce to vzít pozitivně, dalajláma, upachtěný dopis čtyř, kupčení s vyznamenáním vedlo lidi k protestům a narovnání páteře, jsem za to vděčný)
- Jiřina Šiklová (neměli bychom si kazit 28. říjen citováním Miloše Zemana, je to starý muž, má právo na sebe upozorňovat, raději přivítejme Jiřího Bradyho)
- Jan Macháček (měli bychom si dát závazek, že každý přesvědčíme aspoň jednoho, lépe dva Zemanovy voliče, aby ho už příště nevolili)
- Táňa Fišerová (dělají z nás gubernii Číny a náš pan prezident se chová jako gubernátor, který slouží mocnosti, v níž lidská práva nic neznamenají)
- Barbora Štěpánová (kdysi bylo heslo ‚Republiku si rozvracet nedáme‘, tak prosím pěkně ‚Naši zemi si ukrást nedáme‘, ani tím monstrem na Hradě, ani tím pánem ze Slovenska)
- Šimon Ornest, kapelník Tap Tap (citace básničky Nejvyšší meta: Co je nejvyšší meta? Když mentál nedá metál, poctiví lidé by to neměli vzdávat)
- dáma, kterou jsem neidentifikoval [dodatečně zjištěno, že to je Magdalena Dietlová] (chyba je v nás, mohli jsme mít na Hradě knížete, máme tam pána, který si z Hradu dělá trafiku)
- Dan Bárta (Miloš Zeman sliboval, že bude stmelovat společnost, což se mu možná podaří, stmelí ji proti sobě)
- Tomáš Klvaňa (měli jsme jen dva dobré prezidenty – Masaryka a Havla, umíme tuto funkci? Ke svátku si přeje, aby se prezident zamyslel nad tím, zda chce kandidovat podruhé)
- muž, kterého jsem neidentifikoval (o pohádkách, které čte své dceři, o jejíž budoucnost jde, zeman byl vždy nižší šlechta, zeman nikdy nemůže být rytířem)

Takže nakonec z výběru, který už předtím udělali autoři pořadu, zůstala jen čtyři vyjádření: Michael Žantovský s citátem Abrahama Lincolna o obelhávání lidí, Petr Gazdík s pozváním na Staroměstské náměstí, Helena Třeštíková s úvahou o tom, že malost a trapnost v této kauze se pokusíme nějak přehlušit svou slušností, svátek 28. října oslavíme tak, jak by si to představoval zakladatel republiky Masaryk, a Janek Ledecký, který citoval Bradyho, že největší nespravedlnost je ta, která se děje za souhlasu mlčící většiny, proto jsme přišli.

Jestliže provozní ředitel Primy Vladimír Pořízek později oznámil, že Show Jana Krause Prima odvysílá v nezkrácené podobě, pak tím myslel již redakčně upravenou verzi, dodanou den před tím firmou InFilm. Když Jan Kraus na svém videu před vysíláním doufal, že televize Prima pořad odvysílá „tak jak jsme jí ho předali,“ jinak by to bylo „v rozporu se smlouvou,“ pak musel vědět, že předaný pořad byl ten, který byl už o šest minut kratší a s jehož krácením souhlasil.

Já osobně se domnívám, že redakční úpravy byly ve prospěch pořadu, jehož funkce je především zábavná. I kdyby se však pořad odvysílal bez těchto úprav, také by se nic nestalo. Naopak, věci Jana Krause a jeho přátel by to spíše uškodilo. Mám totiž pocit, že podobné hurá akce aktivistů jednoho názorového směru dávají do rukou argumenty zastáncům jiného vyhraněného názorového směru a lidem kolem prezidenta Zemana důkazy o „pražské kavárně“ zneužívající média. Jan Kraus svým konáním tak poskytl medvědí službu těm, kteří by rádi diskutovali o přešlapech prezidenta a jeho spolupracovníků bez emocí a na věcném základě.

Rád bych věděl, co se odehrávalo za kulisami managementu televize Prima, protože to, co se stalo ve středu, její image dosti poškodilo. Zřejmě nefungovala vnitropodniková komunikace a chyběla odvaha k rozhodnutí. Vždyť jestliže štáb SJK byl ochoten přijmout připomínky provozního ředitele a pořad dodal v upravené podobě, co bránilo tomu, odvysílat ho i za cenu možného porušení nějakých vnitropodnikových technických předpisů.

Výmluva na to, že Prima chtěla „zaručit naplnění zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti televizního vysílání," byla vystavěna na dosti chabém základě. Neboť Rada pro R a TV vysílání vydala okamžitě prohlášení, v němž se “ostře ohrazuje proti tvrzení zástupců televize Prima, kteří
zaštítili své rozhodnutí neodvysílat pořad Show Jana Krause odkazem na riziko sankce ze strany Rady.“


Rada totiž již v minulosti stížnost na SJK projednávala, to když hosté Jana Krause vyjadřovali podporu Karlu Schwarzenbergovi, a konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, nelze uplatňovat požadavky na objektivitu. Nehledě na to, že požadavek vyváženosti aplikuje RRTV podle mých zkušeností obvykle ve shodě s praxí BBC, tedy vyvážené by mělo být vysílání jako celek.

Je to zvláštní, že právě v této době mimořádné komunikační svobody se tak často ozývá slovo cenzura v případech, když se vydavatel či provozovatel vysílání rozhodl publikovat nebo nepublikovat něco, co není v souladu s redakční politikou jeho podniku. Říkám to již delší dobu: každé médium má právo na vlastní redakční politiku. S výjimkou médií veřejné služby, jejichž cíl je jasný – sloužit veřejnosti jako celku -, mně nevadí, když tato redakční politika je jednostranná nebo není v souladu s mými názory. Vadilo by mi to jedině v případě, kdyby tato média opustila zásadu přesnosti a pravdivosti při prezentaci faktů, a kdyby v naší mediální krajině přestala fungovat pluralita názorů a médií, tak typická a nezbytná pro demokratický politický systém.

Asi není náhodou, že poplašné hlášky o cenzuře se ozývají nejčastěji z krajních pólů naší rozdělené společnosti, od lidí, kteří nejsou schopni nadhledu a chápání složitostí dnešního světa, a kteří budou neustále protestovat, že některá média nehlásají do světa právě to, co chtějí a co by si přáli.

x x x

Tiskové prohlášení televize Prima

Vedení televize Prima odmítá tvrzení, že by cenzurovala pořad Show Jana Krause. Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání. Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena RRTV jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti. Pokud se však jedná o služby na vyžádání na internetu, žádná taková regulace neexistuje, a proto věříme, že na showjanakrause.cz bude pořad zpřístupněn v původní podobě. Upozorňujeme však, že umístění plné verze na internet je zcela v režii produkce Show Jana Krause a ani nám tedy není známé, proč se tak již nestalo včera, a to i přesto, že jsme diváky na tuto možnost upozorňovali.
Jelikož poslední televizní vysílací verze byla od produkce SJK dodaná méně než 2 hodiny před vysíláním, nebylo možné v tak krátké době zaručit naplnění zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti televizního vysílání.

Televize Prima o celé kauze „Brady“ informuje denně ve své hlavní zpravodajské relaci Zprávy FTV Prima, a to od samého počátku. Zprávy FTV Prima za uplynulých 6 dní k této kauze odvysílaly více než 34 minut. Relace jsou veřejně dostupné na webových stránkách play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima.

x x x

Informace z facebookového profilu Jana Krause

Tv Prima uvádí k dnešnímu uvedení pořadu jako důvod pozdní dodání od výrobce. Zde je tedy časový průběh spol. Infilm, která pořad produkuje:

v 6:05 zaslal FINT link se strihem dilu paní Balvínové, která za primu schvaluje obsah a Simoně.
v 7:38 schvalila Simona (s drobnou pripominkou, ktera byla zapracovana)
v 9:48 poslala paní Balvínová:

"Dobrý den. Díl zatím není schválen. Dám vědět co nejdřív. S pozdravem, Klára
Klára Balvínová, Projektový manažer / Project Manager"

pak jsem ji volala, a po tomto telefonatu jsem poslala email v 10:03 vam a simone:

Dobrý den,
Prima zatím díl neschválila, řeší to s práním oddělením a majiteli. Paní Balvínová mi řekla, abychom zatím počkali. Prosím dejete vědět, jestli v tomto budete něco podnikat?
Děkuji Josefina

v 10:58 jsme si volali kvůli schůzce v Soundsquare
v 11:53 poslal pan Pořízek panu Biermannovi tento email:

Dobrý den!

Úvodní fáze je příliš dlouhá
Prosíme o následující úpravu pořadu:
- Nechat pořad až do 4:51. "...kdo chce mikrofon, mame jich tu vic.."
- navázat zantovskym 6:21 - 6:46 a jeho linkolnuv citat.
- pak az 9:16 - 9:37 "ja bych chtel jako ustavni cinitel.... hezky vecer."
- pak trestikova 9:55 - 10:31 o masarykovi.
- nakonec ledecky 12:26 - 12:46 o podpore bradyho.
- a pak az zase kraus na 13:22, kde se pokracuje k privitani hermanna a bradyho.

S pozdravem, Vladimír Pořízek provozní ředitel / COO

v 12:00 proběhla schůzka pana doktora Kroupy a vas v SS
v 12:30 schůzka se zástupcem Primy Pořízkem, na které jsme se domluvili, že úvod zkrátíme na obvyklou míru cca 9 min ined poté odjela asistentka režie a simona do střižny a začalo se krátit
14:58 poslala Simona nový úvod vam a panu krausovi (ten odpovedel "ok" v 15:40)
v 14:59 jste vy přeposlal novy úvod panu Pořízkovi a panu Singerovi z Primy jste vyjadreni nedostal, proto jsme začali vyrabet master
vzhledem ke komplikovanym strihum bylo treba i premichat zvuk, proto byl master hotov v 19:00
master odešel na primu jak přes ftp jako standartně (felix nam pošle screenshot, kdy měli dil na ftp nahrany to bylo určitě dřív)
předávací protokol tak fyzicky na disku, ten jsem vezla do střižny já s felixem
když jsme přišli na primu, chtěli jsme jit na KOPR a nechat dil rovnou skopirovat, aby se dal vysilat, ale rekli nam, že na kopru dnes skončili v 18:00 a nikoho jineho nam dat nemohou
už předtím jsem mluvila s paní Kubíčkovou, která mi řekla, že na kopr se nedá dovolat a ze staci kdyz disk dame na recepci, pry pan porizek domluvil aby nam to podepsali. pani kubickova mi mimo jine rekla, ze stejne dil nebudou vysilat, takze ze tam jezdit nemusim.
nicmene na recpeci to podepsat nechtěli, říkali, že mají instrukce, že díl přiveze messenger a já nejsem messenger

Volala jsem kubíčkové, ta řekla, že měnit pokyny od pana pořízka nemůže, řekla jsem, že tedy zavolam messengra a na to konto jim řekla, aby to podepsali
určitě jsme to ale min 15 min řešili, na predávacím protokolu je tedy 19:53 viz priloha

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy