Shrnutí případu Novotný-Řeporyje-vlasovci

05. 12. 2019 | 18:41
Přečteno 6663 krát
Předpokládám, že jsem jedním z mála, který zhlédl všech pět publicistických pořadů ruských televizních kanálů, v nichž vystupoval řeporyjský starosta Pavel Novotný. Všechny jsou dostupné na webu a zde jsou jejich odkazy.
- úterý 26. listopadu 17:00, pořad "Vremja pokažet" na programu Pervyj kanal (federální státní)
- středa 27. listopadu 12:50 pořad 60 minut na programu Rossija 1
- středa 27. listopadu 18:50 pořad 60 minut na programu Rossija 1
- pátek 29. listopadu 18:50 pořad 60 minut na programu Rossija 1
- pondělí 2. prosince 18:50 pořad 60 minut na programu Rossija 1

Pořady „Vremja pokažet“ a „60 minut“ jsou pořady publicistické a debatní. Protože jsem zhlédl pouze jedno vydání „Vremja pokažet“, troufám si podat zprávu jen o pořadu „60 minut", který jsem sledoval celý týden. Jeho forma nemá daleko k pořadu ČT „Máte slovo“ s tím rozdílem, že se „60 minut“ na stanici Rossija-1 nevysílá jednou týdně, ale v pracovní dny dvakrát denně, a že se zde reaguje na aktuální zprávy či události téhož či předešlého dne.

Podobně jako u pořadu „Máte slovo“, dramaturgickým principem „60 minut“ je střet názorů, konflikt, který pořad oživuje a dělá ho atraktivním. Na rozdíl od Michaely Jílkové oba moderátoři Olga Skabejevová a Jevgenij Popov však mají vyhraněný názor, který vnucují svým diskutujícím a přispívají k tomu, aby oponenti či zastánci nevhodných úsudků byli postupně ukřičeni. Když jsem sledoval téměř týdenní šňůru vysílání „60 minut“, a nacházel zde stejné tváře, začalo ve mně hlodat podezření, že někteří oponenti (Ukrajinec, Polák, ale i politolog Andrej Nikulin, který se Čechů zastává (viz rozhovor s Petrou Procházkovou,) jsou zde nastrčení jako placení aktéři show, kteří zde poslušně plní svoji roli.

Potvrdil mě to jak facebookový status Nikoly Repina, tak rozhovor Josefa Pazderky v DVTV, který každému doporučuji ke zhlédnutí.

Kdyby takový pořad byl vysílán v Česku a měl by mít stejný styl, pak bych si v něm docela dobře dokázal představit moderátory typu Františka Matějky, Břetislava Olšera nebo Jiřího Černohorského, tedy lidi, kteří mají na všechno svůj silný, byť občas povrchní, názor, který se nezatěžuje nějakými nepodstatnými detaily, kritickou reflexí či snahou hledat styčné body prezentovaných tvrzení s realitou.

Protože nová generace novinářů je nepolíbená ruštinou a je schopna komentovat pouze úryvky překládané Nikolou Repinem a některými zpravodajskými servery, pokusím se tyto úryvky dát do souvislostí.

Úterní pořad „Vremja pokažet“ na federálním Prvním kanálu 26. listopadu se Pavlu Novotnému věnoval jen okrajově krátkým rozhovorem s ruskou redaktorkou, v němž Novotný potvrdil svůj záměr nechat v Řeporyjích postavit pomník vlasovcům, nikoli generálu Vlasovovi. Na to pak navázalo hlavní téma pořadu: pomník maršála Koněva v Praze, k němuž se vyjadřoval ze Staroměstského náměstí český politolog Jiří Just. Na jeho vystoupení pak reagoval přítomný historik Spicyn svým neuvěřitelně zvráceným výkladem historie (např. Dubček Brežněva požádal o pomoc…atd.)

Možná v tomto pořadu se vysílal rozhovor, jehož průběh Pavel Novotný později popsal:
„Přijela sem (holka-novinářka-Ruska), měla nějaké otázky, já jsem ji vykoněvoval a zase odjela. A z ruské strany pak dostala evidentně strašně zp*cáno. Za tři dny sem přijela znovu, protože ji chtěla zase jiná televize, a ta holka tady stojí a takhle se jí klepe ruka. Protože se bojí. Ona se normálně bála o svoji existenci.“

Pořad „60 minut“ na kanálu Rossija-1, který je nominálně chápán jako druhý program ruské televize, ve středu 27. listopadu v 12:50 využil rozhovor s Pavlem Novotným k otevření tématu vlasovců a generála Vlasova, přičemž toto téma zabralo většinu pořadu bez Pavla Novotného. Vše se točilo kolem faktu, že vlasovci byli norimberským procesem odsouzeni jako váleční zločinci (historici tvrdí, že v rozsudku nic podobného nebylo), a že postavit zločinci pomník je zločinem a že je to v rozporu s rezolucemi OSN, a že na tento skandál česká vláda nereaguje. Součástí pořadu byl přímý vstup ruské zpravodajky, která v Praze Novotného natáčela.

Tentýž den 27. listopadu v 18:50 dostal pořad „60 minut“ jiné grády, neboť do studia pozvali ruského nacionalistu Vladimíra Žirinovského. Ten si to nejdřív rozdal s Ukrajinou a po půl hodině se opět objevil na obrazovce Pavel Novotný v rozhovoru s ruskou redaktorkou, na což Žirinovský reagoval emotivním výstupem o tom, jak Stalin v roce 1945 chyboval, když z východní Evropy a Německa neudělal okupované sovětské kolonie, které by neměly žádná práva. Po tomto nepřátelskému výpadu situaci trochu uklidnil vstup českého občana Zdeňka Dragouna, který se od Pavla Novotného distancoval.

Po jednodenní pauze v pátek 29. listopadu v 18:50 pořad „60 minut“ vypálil proti Pavlu Novotnému svoji hlavní salvu. Možná proto, že navazoval na čtvrteční prohlášení mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovové (originál zde) obviňující českou vládu „z tolerování trestního přepisování dějin.“ Obrazovka, která rámovala přímý vstup Pavla Novotného do studia ukazovala Novotného ve slipech a uniformách. Teprve tento pořad, v němž opět vystoupil Pavel Novotný, kterého záhy moderátoři přerušili, se dostal do zorného pole českých médií a jejich četných komentářů.

Zatímco zcela první rozhovor s Novotným natáčela s profesionální technikou východoevropská zpravodajka federálního Prvního kanálu, která přijela do Prahy z Rigy, tentokráte přímý vstup Pavla Novotného pro pořad „60 minut“ kanálu Rossija-1 Novotného snímal mobil mladého spolupracovníka v Česku.

Dárek, který poskytl Pavel Novotný ruské propagandě svým chováním, však bylo třeba ještě více využít, a tak se pořad „60 minut“ k tématu vrátil ještě jednou v pondělí 2. prosince v 18:50, tentokráte vyzbrojen šokujícími záběry Novotného z reklamního šotu internetové televize Mall.tv. Novotný přišel na řadu po příspěvku, v němž Amazon.com nabízel upomínkové předměty se zobrazením osvětimského tábora, což mělo být důkazem šířícího se fašismu na Západě. K označení Novotného za fašistu pak už byl jen malý krok.

Reklamní šot internetové televize Mall.tv která začala vysílat před rokem, a která chtěla dryáčnickým způsobem upozornit na nové show Pavla Novotného Extrémní starosta, je uveden slovy „Tohle na Mall.tv neuvidíte.“ Novotný se zde svléká, třese břichem, tancuje a dělá další šaškárny, dříve než mu porota sdělí, že takhle se humor nedělá, a hodí na něj pytel a pytel putuje do řeky.

Všechny tyto záběry vytržené z kontextu reklamního šotu byly využity na pozadí diskuse, k níž přispěl také spoluzakladatel Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný. Závěry nahatého Pavla Novotného byly působivé zvláště, když ilustrovaly slova Stanislava Novotného: „V Česku jsou to lidé na okraji, marginálové, které ale podporují neziskové organizace s finančními prostředky od George Sorose…Víme v jakých rukou je většina mainstreamových médií. Novotnému nenápadně nadržují Česká televize a Český rozhlas.“ Pro vysvětlení, proč česká vláda na Pavla Novotného nereaguje, měl Stanislav Novotný tuto odpověď: „Podle mě jsou prostě pod vlivem a bojí se všech těch neziskovek sorosovského typu.“ Ponechávám bez komentáře.

x x x

V záplavě komentářů poněkud zaniklo, jak celá aféra vznikla. Na začátku stojí postava bulvárního excentrika Pavla Novotného, kterého občané obce Praha Řeporyje zvolili starostou obce. Jak se dostal k tématu vlasovců a jejich pomníků, popsal v médiích poprvé server Forum24.cz 15. listopadu. Impulzivní antikomunista, když se dozvěděl, že v roce 1947 chyběly v Řeporyjích peníze na bustu F.D. Roosevelta, okamžitě ji zakoupil. Když se dozvěděl o vlasovcích, okamžitě zareagoval, zvláště poté, co mu bývalý europoslanec Štětina sdělil: „To budou komunisté pěkně nas**ní‘.“ (Jen tak na okraj, dobře informovaní propagandisté stanice Rossija-1 neopomněli Štětinovu podporu Novotného nápadu zdůraznit s tím, že Štětinova babička patřila k zakládajícím členům KSČ).

Úplný počátek je však třeba hledat už na začátku roku, kdy navštívil Řeporyje Pavel Žáček. Status oficiálního facebookového profilu obce Řeporyje 27. prosince oznamuje:
V pondělí 14. ledna se u nás ohlásil pan poslanec PhDr. Pavel Žáček, Ph.D. (ODS), zakladatel a někdejší mimořádně úspěšný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a respektovaný historik, který sbírá podklady pro svou práci o Vlasovcích, jejichž 2. pluk i se štábem divize prošel 5. 5. 1945 Řeporyjemi. Rádi uvítáme případný zájem některého z místních pamětníků, či jejich potomků, kteří by mohli čímkoli našemu hostu přispět k jeho bádání o Vlasovcích na území Prahy, či přímo v Řeporyjích.

Další status následuje 15. ledna:
„Řeporyjský úřad včera přívítal PhDr. Pavla Žáčka PhD., poslance parlamentu, zakladatele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunism a stranického kolegu pana starosty.
Řeporyje zvažují, že formou pamětní desky připomenou večer 6. 5. 1945, kdy se zde ubytovali generálové Vlasov (zdravotní středisko, tehdy vila) a Buňačenko (dům, kde je dnes lékárna u staré školy) a při poradě, zřejmě na zahradě dnešního střediska, rozhodli o útoku na vnitřní Prahu, což naprosto zásadně ovlivnilo průběh pražského povstání, jak řekl pan Žáček "O osudu Prahy se fakticky rozhodlo v Řeporyjích."


Všimněte si – ve hře je zatím pouze pamětní deska. Ovšem události nabraly spád v listopadu, když se v Domě národnostních menšin v pražském Kaiserštejnském paláci ve dnech 14-16. listopadu sešla "Mezinárodní konference k 75. výročí vyhlášení pražského manifestu KONR" s referáty českých historiků Pavla Žáčka a Tomáše Jakla. (Skupinové foto ukazuje asi 25 účastníků).

Na vytištěném programu konference se uvádí, že třetí den její účastníci pojedou na Olšany a odtamtud se přesunou do Řeporyj, kde před obědem ve zdejším Pivovaru Řeporyje se plánuje "prohlídka místa, kde se plánuje vybudování památníku vojákům ROA."

A teď babo raď. Měla to být jen pamětní deska, nebo se mezitím plány rozvinuly do postavení samostatného pomníku? Události dal do pohybu nejen článek ve Forum24.cz 15. listopadu, ale také tweet Pavla Novotného z předchozího dne odkazující na konferenci s tímto textem:
“Přednesl jsem tu projev. O tom, proč Řeporyje bez debat o historických kontroverzních našly místo pro první pomník Vlasovců v ČR. Příští rok bude stát. Důvodu máme dost. Vlasov i Buňačenko u nás mimochodem v noci na 6. 5. přespali. První v ČR bude. To se komunisti poserou.“

Vše, co následovalo, je známé. Ruské velvyslanectví reagovalo – na program konference? nebo na Pavla Novotného? - prohlášením z 25. listopadu. Hozenou rukavici ochotně zdvihl Pavel Novotný teatrálním dopisem Vladimíru Putinovi, který 27. listopadu doručil na ruskou ambasádu. To už byl natočen a vysílán jeho první rozhovor a tisková mluvčí ruského MIDu se chystala ve čtvrtek 28. listopadu pronést prohlášení na pravidelném brífingu o „děsivé zprávě z Prahy.“

Jak si čtenář mohl všimnout, snažím se celou tuto událost popsat bez hodnotících přívlastků. A tak mohu jenom zopakovat, co už jsem napsal v komentářích ke dni:

Reakce českých médií a sociálních sítí opět odhalila starou známou pravdu: kvůli spřízněnosti názorů jsme ochotni tolerovat nehoráznosti jejich nositele, a zapomenout na všechny přešlapy a excesy, kterých se kdy dopouštěli a dopouštějí. Což platí pro politickou scénu od úrovně starosty obce až po funkce nejvyšší. Nebo dělá ostudu České republice v zahraničí jen řeporyjský bulvární excentrik, který by se měl rozhodnout, jestli chce být odpovědným lokálním politikem nebo hvězdou televizní show?

Plně souhlasím s komentářem na iDnes Pyrrhovo vítězství, Novotný udělal radost ruské propagandě. Podobně se vyjádřil i Josef Pazderka, přestože Novotného postoj víceméně schválil. Kdybych neměl jiné informace, než ty z ruské televize, možná také já bych byl dnes přesvědčen, že ke Koněvovu pomníku v Dejvicích se už už blíží stavební jeřáb, a na jeho místo se už už sune socha generála Vlasova.

K tomu pak dodávám povzdech nad médii, pro něž sledovanost, reklama a zisk je nade vše, takže neznají žádné zábrany a exotům typu Pavla Novotného snažícím se upoutat pozornost za každou cenu poskytují pozornost a prostor, který si – už kvůli úrovni jejich jazyka a způsobu vystupování – nezaslouží. Namísto, aby zůstali uzavřeni v hranicích svých extrémních názorových bublin, dostávají se do mainstreamu a pomalu se stávají normou.

A také mi chybí novinář, který by mi místo hodnotících soudů sdělil jednoduchý fakt: jaký návrh budou zastupitelé obce Řeporyje 16. prosince projednávat, jaký to bude pomník – pamětní deska nebo nějaká socha, jestli socha, kde bude stát? Jenomže to bych asi chtěl od novinářů, kteří se dnes více zajímají o názory než o fakta, příliš.



DODATEK 5.12. 18:00: Z twitteru jsem získal informace o některých zpravodajských pořadech, které se kauze vlasovci a Novotnému věnovaly:
- Již 22. listopadu zpravodajský pořad kanálu Rossija-1 "Vesti" ve své relaci 22:00 od 13 minuty se tématu "pomník vlasovcům" s využitím rozhovoru s Novotným (Skype?) věnoval. Je zde zmíněn názor Žáčka a Štětiny, aniž by byli oba jmenováni, uvedly se jen jejich funkce.
- Dalším zpravodajský příspěvek vysílala armádní TV Zvezda ve středu 27. listopadu s profesionálně natočeným Novotným a - stejně jako u předešlého zpravodajství "Vesti" - je jeho nápad automaticky spojován s odstraňováním pomníku maršála Koněva, jakoby Vlasov měl nahradit v Dejvicích Koněva, přestože jde o dvě mimoběžné události.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy