Falešný "generál Pavel" aneb Jak odhalit fake news

13. 07. 2022 | 23:48
Přečteno 4022 krát
Některá česká média koncem června publikovala fotografii staršího tlustého ruského důstojníka jménem Pavel, který byl údajně povolán do armády, neboť Rusku prý „docházejí generálové.“ Začal to 26. června Blesk s titulkem "Docházejí Putinovi generálové? Na Ukrajinu měl poslat i otylého veterána Pavla (67)", po Blesku druhý den následoval internetový bulvár extra.cz a také primácký web cnn.iprima.cz.



Jedině CNN Prima vyslovila jisté pochyby o autentičnosti celé zprávy, jinak český bulvár slepě opisoval z britských zdrojů. Parlamentní listy si pak smlsly na omylu tweetujícího proukrajinského Američana, který se domníval, že údajný ruský generál Pavel vypadal za mlada jako náš prezidentský kandidát, což doprovodil poznámkou, že je smutné vidět dnešní „vojenskou trosku“ v mladších letech.

Byl to Hlídací pes, který minulý týden 9. července upozornil na nepravdivost zprávy o otylém generálovi, vycházeje z informací twitterového vlákna belgického novináře Riena Emmeryho a z jeho článku na webu vlámské veřejnoprávní televize. Fact checking, který Emmery provedl souběžně s nejrozšířenějším vlámským týdeníkem Knack (placený obsah), došel ke zjištění, že údajný 67letý generál ve výslužbě Pavel je 58letý Ivan Turčin, bývalý pohraničník v penzi po dvacetileté službě, při níž sloužil také na hranicích Uzbekistánu s Afghánistánem. Uvedená fotografie byla pořízena 27. května 2022 v ruském okrese Jelanskij během ceremonie v předvečer vojenského svátku Den pohraniční stráže. Výrok, že jde o 67letého „generála Pavla“, kterého Putin jako důchodce poslal bojovat na Ukrajinu, je třeba hodnotit jako lživý.

To všechno je možné dočíst se v článku Riena Emmeryho z 9. července, když zapnete překladač Google. V závěsu za Hlídacím psem, o den později Parlamentní listy „vytěžily“ Emmeryho twitterové vlákno v textu s titulkem „Novinářská ostuda! Tlustý generál Pavel nalezen. Není generál, není Pavel, není na Ukrajině.“ Tím by se mohla celá aféra uzavřít. Mne však zajímalo, jak vznikla, a především: jakým způsobem postupovali novináři, kteří se chtěli dopátrat pravdy.

Na úplném počátku byl tweet z 5. června ruského uživatele vystupujícího pod jménem „elektrikář-uralosaurus“ (6363 sledujících), který doprovodil uvedenou fotografii stručným komentářem: „vrchní velitel jídelny.“ Tweet byl přeposlán více než třistakrát, nejen ruskojazyčnými uživateli Twitteru.

Ještě než se fotografie dostala do médií, kolovala na americké sociální síti reddit.com ve skupině/komunitě Absolute Units, která si libuje v žertovných obrázcích a videích s rozměry věcí a lidí přesahující běžný normál. Někdy bych rád věděl, odkud čerpal svoji inspiraci John Ward, který se fotografie chopil a 25. června v bulváru The Daily Star zveřejnil článek o ruském generálu Pavlovi, který prý denně spotřebuje pět jídelních chodů a zapíjí to litrem vodky. Tady vše začalo.

Předpokládám, že i v bulváru platí pravidlo, že si nelze všechno vymýšlet, a proto nevylučuji možnost, že John Ward – pokud to není pseudonym – se musel o nějaká fakta opřít, a že je možná získal z diskusí na sociálních sítích. Uvedenou fotografii na nich komentovali především protiruští a proukrajinští diskutéři a nedivil bych se, kdyby některý z nich podlehl pokušení přidat k ní nějakou báchorku, kterou se mohl později John Ward zaštítit.

Informace tedy byla na světě a hned se jí chopila další média. Především nejčtenější britský bulvár Daily Mail se sáhodlouhým titulkem: „Monstrum z Východu! Zpanikařený Putin povolal obézního 130kilového penzionovaného generála, 67 let, aby velel jednotkám na Ukrajině poté, co jeho nejlepší, bitvami zocelení vyšší velitelé byli ve válce zabiti.“ Tentýž den se přidal také The Sun a za oceánem The New York Post, nebo v Belgii nejprodávanější vlámský deník Het Laatse Nieuws.

Za zmínku stojí rovněž citace britského zpravodajského kanálu GB News ze 27. června, který rovněž přejal informace The Daily Star jako pravdivé. GB News je stanice, která začala vysílat vloni v červnu se záměrem konkurovat konzervativními postoji liberální BBC; přešel do ní tehdy renomovaný moderátor BBC Andrew Neil, jenž však po třech měsících GB News opustil, takže jejím hlavním tahákem jsou dnes pořady brexitáře Nigela Farageho. Na konci tohoto řetězce tiché pošty, v němž se přebírají informace, aniž by se ověřovaly, a které se opírají pouze o citace, pak nacházíme i český bulvár, pro který je Daily Mail četným a uznávaným zdrojem.


Pátrání po identitě „generála Pavla“ prováděné tandemem belgických novinářů začalo využitím vyhledávače portrétů pimeyes.com. Při zadání fotografie "generála Pavla" však vyhledávač na webu nic nenašel. Ovšem po zadání portrétů dvou vedle stojících mužů vyhledávač přinesl výsledky. Byli to funkcionáři z Volgogradské oblasti, jelanský okres. (Zopakoval jsem uvedené hledání, jenomže jsem narazil: Dodání informace, na jakých webových stránkách se uvedený portrét nachází, je placenou službou. Oba muži se však vyskytovali na více webových stránkách, které vyhledávač nalezl. Zřejmě nějací místní bafuňáři.)


Další pátrání se soustředilo na městečko Jelaň. Ani na mapách Googlu ani na mapách Yandexu neexistuje prohlížení přes street view, nicméně rešeršérům se ze zdejšího centrálního parku, o němž předpokládali, že se tu konají veřejné akce, podařilo nalézt fotografie. Na jedné z nich našli válečný pomník podobný tomu na pozadí fotografie s "generálem Pavlem." (Zkoušel jsem také hledat, ale to co objevili fact-checkeři, jsem nenašel. Možná proto, že jsem nehledal na ruských webech nebo na Telegramu.) Na dalších fotografiích se podařilo ztotožnit podle dlažby nedaleko postavený památník pohraniční služby ve formě hraničního sloupu, přestože Jelaň se nachází v ruském vnitrozemí.

Pohraničnickou uniformu - zelené čepice - měl nejen "generál", ale i další veteráni. Kolegyně Riena Emmeryho, novinářka z Knacku Lotte Lambrechtová, pak na Yandexu objevila článek z místních novin Jelanskije Vesti o oslavách Dne pohraničníka z letošního 27. května doplněný Den pohraničníka Jelany 27.5.2022 řadou fotografií dokumentujících celou událost. A byla to také Lotte Lambrechtová, která navštívila sociální síť Odnoklassniki a našla zde skupinu pohraničnických veteránů včetně "generála Pavla", který se ukázal být Ivanem Turčinem.

Právě tady na Fotografie z profilu Ivana Turčina na webu Odnoklassnikiprofilu Ivana Turčina (samozřejmě po registraci) bylo možné zjistit, že sloužil u pohraniční stráže až do svého odchodu do důchodu v roce 1999. Jen tak na okraj - pohraniční stráž nespadá pod ministerstvo obrany, ale pod ruské ministerstvo vnitra.

A tak mě napadá, neměla by být česká média ve svém vlastním zájmu opatrnější při přebírání informací z pochybných zdrojů? A to i v případech, kdy jejich obsah vyhovuje převažující náladě ve společnosti a redakční politice daného média? Já vím, kdo má dnes čas na prověřování všech faktů! Vždyť i belgickým novinářům trvalo několik dnů, než se jim podařilo dopátrat pravdy.

Nicméně pokud chtějí média získat zpět ztracenou důvěru čtenářů, diváků, posluchačů, pak v informační bitvě válčících stran, při níž platí, co kdysi napsal britský spisovatel Rudyard Kipling, že její první obětí je pravda ("The first causualty when war comes is truth"), by si média měla od válečné propagandy udržovat jistý odstup a dodávaná fakta prověřovat. V našem případě stačilo využít dostupné vyhledávací nástroje. Zjistit, že fotografie "generála Pavla" na Twitteru koluje už od začátku června, netrvá zase tak dlouho. Americký týdeník Newsweek na to přišel hned druhý den po zveřejnění fake news z dílny The Daily Star.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy