Ad marginem sobotní protivládní demonstrace

06. 09. 2022 | 09:25
Přečteno 2228 krát
V sobotu 3. září na Václavském náměstí odstartoval rušný politický podzim demonstrací „Česká republika na 1. místě!“ Na magistrátu ji 30. června ohlásili jako "Shromáždění za účelem vyjádření politických postojů k současnému vedení země.“ Svolavatel L.V. původně oznámil předpokládaný počet účastníků 5000 s deseti pořadateli; 23. srpna však tento počet navýšil na 50 000-100 000.

Nakonec se tu sešlo 70 tisíc (podle policie), nebo sto tisíc (podle organizátorů) nespokojených lidí, kteří si vyslechli pestrou směsici protivládních, ale také antisystémových projevů věčných rebelů a politických šíbrů.
Myslím, že nemá cenu hádat se o počtech demonstrantů. Klidně mluvme o stotisícové demonstraci. Koneckonců také Chvilkařům z 21. května 2019 média přiznala stotisícovou účast na polovině Václaváku. Já však věřím více policii. Když jsem nastupoval do metra na úrovni Vodičkové ulice v 15:00, vyfotil jsem si Václavák - viz foto. A tady na spodním okraji horní poloviny náměstí byli lidé už dost "rozředění." Seshora to však vypadalo jinak.

Když se premiéra Petra Fialy, který v té době cestoval po středních Čechách, zeptala CNN Prima News v Líbeznicích, co si o tom myslí, odpověděl podle zprávy ČTK: Sobotní demonstraci na Václavském náměstí, které se účastní desítky tisíc lidí, svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR. Citát zpravodaje ČTK se rozlétl do světa a pak na sociálních sítích a v některých médiích dostal podobu „na protestní akci se sešli proruští sympatizanti,“ což Fiala neřekl. Ale i tak Fialovi kolegové ve vládní koalici označili Fialův výrok za „nešťastný,“ a snažili se předstírat empatii s účastníky demonstrace a s jejich strachem a obavami, které je činí snadnou kořistí populistů nabízejících jednoduchá, leč utopická a nerealistická řešení.

Kdo jsou však svolavatelé demonstrace, která si pro svou propagaci zřídila webovou stránku naprvnimmiste.cz? Ta uvádí dvě jména: Jiří Havel a Ladislav Vrábel, “politicky nezařazení občané“. Ladislav Vrábel má svůj kanál na YouTube, z jehož oslovení v připnutém úvodním příspěvku „vážení přátelé, spoluobčané Českoukrajinska“ musí být každému jasné, jaká je jeho názorová orientace, která se promítá i do dalších úvah šířených z jeho dočasného bydliště v Bělehradu. Dal by se označit za jednoho z četných neškodných mašíblů s fantasmagorickými názory na současný svět (viz úvahy o zbohatnutí a postavení USA), kdyby nebylo některých jeho slov o „vzetí parlamentu ulicí,“ z nichž jde trochu strach. Jako v jiných podobných případech se nabízí otázka: „blbej nebo navedenej?“ Podle mne zpočátku blbej, ale dnes už možná navedenej. Jsem zvědav, zda Xaver Veselý bude následovat Janu Bobošíkovou, která si Vrábela pozvala do své talk show Aby bylo jasno. Xaver to prý Vrábelovi slíbil. Vrábelův proruský Facebook proklepl Jiří Jandourek na Forum24.

Překvapilo mne, že obvykle dobře informovaný Ondřej Neff nezná Jiřího Havla. Kdyby sledoval covidovou scénu, pak by si možná všiml, že Jiří Havel patřil mezi aktivní organizátory antivaxerských a protirouškařských demonstrací hnutí Chcípl pes. Jak se jím stal, popsal redaktorům Aktuálně.cz vloni v prosinci, kteří článek uvedli výmluvným titulkem: "Místo zákazníků láká demonstranty. Skladatel léčí covid žíravinou a odmítá očkování." Havel, který se vloni v květnu v médiích uvedl pouze jako marketingově úspěšný "mistr zvuku" (Hudbou dokážeme lidi přimět víc nakupovat), dnes vystupuje jako "hudební dramaturg a podnikatel".

Myslím, že je to on, který stojí za poměrně dobrou organizací demonstrací, pro něž připravuje úvodní ezoterickou promluvu "Poselství Jiřího Havla", kterou si vyzkoušel už vloni 17. listopadu na Staroměstském náměstí při protivládní "covidové" demonstraci ignorující nošení roušek. Jeho současná vystoupení ukazují, jak snadno přehodil výhybku z odborníka na covid na opozičního politického aktivistu, kterému - jak jinak - jde pouze a jen o osud a blaho našich spoluobčanů. Stačí si poslechnout záznam tiskové konference z 1. září, na níž vystoupil společně Ladislavem Vrábelem a experty Miroslavem Ševčíkem (ekonomie), Zdeňkem Jandejskem (zemědělství) a Vladimírem Štěpánem (energetika). Poslední jmenovaný může sloužit jako příklad experta, u něhož se ne vždy vyplácí poslouchat jeho rady. Mám na mysli Štěpánovo vystoupení v Rozstřelu iDnes z prosince 2018: „Pokud to jde, radím odejít od elektřiny,“ nabádá Vladimír Štěpán diváky iDNES.cz, jak se bránit rostoucím cenám. „Doporučoval bych přejít na plyn“.

Demonstrace se samozřejmě neobešla bez útoků na média. V některých projevech a také na internetu se objevila hláška: Tohle je národní povstání! ČT o tom nevysílá, Hřib vypnul kamery. Skutečnost byla trochu jiná. Pražský primátor Hřib nic nevypnul. Vypnutá byla soukromá kamera na hotelu Jalta, magistrátní kamera běžela. Totéž platilo i pro Českou televizi, která odvysílala první přímý vstup už po dvaceti minutách od zahájení demonstrace a pak ve vstupech - po přenosu z pohřbu Gorbačova - pokračovala. Vstupy reportéra Václava Vohlídala byly většinou pokryty záběry celků Václavského náměstí, protože přítomní demonstranti vstupovali do jeho vystoupení, naštěstí jen obrazově.

Samozřejmě, že se nabízí srovnání přístupu České televize k akcím Milionu chvilek v roce 2019. K přímému přenosu 23. června se ČT odhodlala až po sérii akcí (viz Václavák 21.5.), když bylo jasné, že Letná bude mimořádnou a masovou událostí. Před tím ani po tom žádný přímý přenos - pokud vím - nebyl, jen studiová debata, na jejímž pozadí byly přenášeny živé ilustrační záběry. Kromě toho akce a projevy na "chvilkových" akcích probíhaly ve formátu a v rámci existujícího systému politické demokracie. Jestliže některá sobotní vystoupení měla charakter výzev směřujících k destrukci tohoto systému a k útokům na jeho zahraničně politické základy, budiž jim dopřána svoboda projevu, ale nevím, proč by je měla Česká televize šířit.

Za zmínku a záznam stojí účast nového politického subjektu Právo, Respekt, Odbornost (PRO), který byl registrován letos 27. dubna. Vystoupení jejího šéfa Jindřicha Rajchla mi připomínalo záběry s Mussolinim. Jak jsem pochopil, Rajchl je radikálnější než Okamura, kterému by rád uloupnul část jeho voličů. Na příští neděli svolává demonstraci na Staroměstské náměstí pod heslem "Manifestace PRO budoucnost nás a našich dětí." Odborníky zde bude - vedle kandidátů do Senátu a signatářů Charty 2022 - zastupovat MUDr. Jiří Beran. Ohlašovatel Rajchl počítá s účastí deseti tisíc lidí. Podle srpnového výzkumu SANEPu získala strana PRO 3,9 procent volebních preferencí, což se vysvětluje tím, že na internetu (odkud sbírá SANEP respondenty) stále ještě rezonuje popularita disidentů koronavirové scény, kteří PRO reprezentují.

Někdy mě napadá, že lidé, kteří jsou nespokojeni se současnou vládou, by si zasloužili lepší reprezentanty než vypočítavé demagogy, kteří se jim nabízejí. Ladislav Vrábel má letos rezervovány ještě dva Václaváky - 28. září a 28. října. Všechna uvedená ohlášení "shromáždění za účelem vyjádření politických postojů k současnému vedení země" pocházejí z června. Podle mého názoru hnacím motorem Vrábelových aktivit - chytře velice obecně formulovaných - je jeho proruský postoj a obhajoba ruské agrese na Ukrajině. Jde mu zkrátka o to, české proukrajinské vládě zatopit. Takže buď vědomě (s ruskou podporou) nebo nevědomě (na základě vlastního přesvědčení) se stává ruským agentem v hybridní válce Ruska proti Evropě.

Rád bych však věděl, co se odehrává v hlavě Jiřího Havla, který naskočil do tandemu s Vrábelem, aby do jeho ohlášených akcí implantoval svoji trumpovskou variantu "America First" - "Česko na 1. místě." Doménu naprvnimiste.cz si Havel koupil už vloni v prosinci. Kdyby chtěl pokračovat - podobně jako Okamura a jiní - v byznysu využívajícím nespokojenost lidí a v organizování demonstrací, měl by se od Vrábela distancovat. Neboť ta tichá mlčící nespokojená většina, kterou by chtěl dostat do ulic - což se částečně v sobotu podařilo - má přece jen dosti silnou historickou paměť a proruský troll Vrábel je může od účasti na příštích akcích odradit. Uvidíme za tři týdny.

Dodatek 6.9.2022 8:00: Tři miliony dluhů a 27 exekucí Ladislava Vrábela - fakta, která zjistili novináři, a na něž jsem při své rešerši nedosáhl. Tím více ve mně hlodá podezření, že "není blbej, ale navedenej." Jestli BISka za něco stojí, měla by to zjistit.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy