Základní organizace KSČíny v Home Creditu

28. 02. 2020 | 11:17
Přečteno 3718 krát
V poslední době se vedou debaty, jaké má Home Credit coby součást Prvního privatizačního fondu Petra Kellnera politické zájmy a politický vliv. Akademici, kteří sledují česko-čínské vztahy, nezávislí analytici a někteří politici tvrdí, že kvůli svým obchodním zájmům v Čínské lidové republice ovlivňuje zahraniční politiku České republiky vůči této světové velmoci, a vzdaluje nás našim spojencům v EU a USA.

Představitelé PPF to popírají, prý žádné politické vazby nemají a jde jim výhradně o business. Bagatelizují kritické hlasy, označují je za nepřátelské a tu a tam za ně hrozí žalobou pro poškozování svých ekonomických zájmů.

Debata o možné snaze PPF prosazovat zájmy Čínské lidové republiky nabývá na zvláštním významu v době, kdy Petr Kellner kupuje mediální společnost CME, kam patří televize Nova a televizní stanice v dalších postkomunistických zemích. Pokud se prodej uskuteční, nelze vyloučit, že nový vlastník, který má obchodní zájem na dobrých stycích s Komunistickou stranou Číny, bude formovat veřejné mínění způsobem vyhovujícím Čínské lidové republice. V tomto smyslu reagoval také americký senátor Marco Rubio a žádá americkou vládu, aby prověřila bezpečnostní dopady této akvizice.

Obavy z možného zprostředkování čínského vlivu a ovlivňování veřejného mínění jsou podložené dokumenty, které nedávno uveřejnilo Aktuálně.cz a z nichž vyplývá, že si PPF (HC) platila PR agenturu s úkolem vylepšovat obraz ČLR u české veřejnosti. Činila tak mimo jiné prostřednictvím účelově založeného think tanku a „nezávislého experta“, jinak tlumočníka blízkého Hradu.

Nedůvěra v nezaujatost PPF ve vztahu k Číně je daná nejen touto kauzou, ale také systémově. Odvíjí se od čínského politického systému a způsobu, jakým v ČLR Strana a vláda manipuluje a vydírá zahraniční společnosti, které tam působí. Nejnovější trend v tomto směru je povinné zakládání organizací komunistické strany přímo v zahraničních podnicích.

Vedoucí úloha strany

Evropská komise nedávno označila Čínskou lidovou republiku za našeho „systémového rivala“. Takové označení je motivováno skutečností, že se jedná o stát založený na vedoucí úloze komunistické strany, která usiluje o prosazení svého modelu na úkor demokracie a stávajícího mezinárodního uspořádání. K upevňování mocenského monopolu používá komunistická strana různé prostředky, v krizových okamžicích sahá k hrubé síle, většinou se však snaží o „ideovou práci“. Od 40. let minulého století vytvořila propracovaný systém výchovy a získávání spojenců prostřednictvím propagace všeho druhu.

Úspěch KS Číny je založen na vytvoření husté sítě základních organizací pevně řízených na principu „demokratického centralismu“. Ty mají za úkol nejen sdružovat členy strany a být platformou jejich politické práce a politických školení, ale zároveň hrají celospolečenskou roli a de facto řídí, vychovávají a kontrolují celou společnost.

Na tom nic nezměnila liberalizace trhu a všudypřítomný konzumerismus každodenního života. V Číně se podařilo zachovat starý leninský systém státo-strany převzatý ze Sovětského svazu a zároveň tvořivě reagovat na měnící se situaci. Místo aby v prostředí tržního hospodářství ztratila vliv, daří se jí naopak infiltrovat soukromou sféru a deformovat její nezávislou podstatu. Podle čínského Zákona o podnicích mají dnes soukromé firmy povinnost zakládat organizace komunistické strany a ty dokonce mají právo zasahovat do rozhodování managementu.

… a v zahraničních firmách

Od roku 2015 se zakládání organizací komunistické strany uvnitř soukromých podniků stále víc týká i zahraničních firem. Ty jsou ze zákona povinné, pokud o to požádají minimálně tři zaměstnanci, firma musí umožnit založení komunistické buňky na své půdě a musí také vytvořit podmínky pro její činnost.

Evropská obchodní komora v Číně (European Chamber of Commerce) vydala v listopadu 2017 prohlášení, ve kterém kritizovala prosazování vlivu komunistické strany v podnicích se zahraniční účastí a dala najevo, že tato opatření by do budoucna mohla omezit podnikání evropských firem v ČLR. Ještě ostřeji reagovalo čínské Zastoupení německého průmyslu a obchodu, které odmítlo zasahování stranických organizací do vnitřních záležitostí zahraničních firem a pohrozilo jejich odchodem z čínského trhu.

ZO KS Číny HC

Čínský provládní bulvár Global Times komentoval protesty ze strany zahraničních podnikatelských kruhů v Číně za pomoci argumentů převzatých od Organizačního oddělení Ústředního výboru KS Číny takto: „Stranické organizace umožňují zahraničním firmám lépe porozumět čínskému prostředí, usnadňují jim komunikaci s čínskými úřady a vůbec prospívají zdravému rozvoji podnikání“.

Tento názor, zdá se, sdílí také Home Credit. Počátkem ledna letošního roku se objevila zpráva, že se v budově integrovaných stranických výborů situované v supermoderní TEDA Modern Service District uvnitř zvláštní ekonomické zóny přístavního města Tiencin otevřely nové prostory, v nichž bude působit základní organizace KS Číny Home Credit China.

Během ceremoniálu otevření stranických prostor předseda ZO HC ujistil přítomné soudruhy z vyšších míst, že Home Credit coby zahraniční firma „přikládá budování stranické organizace velkou váhu a dává tím najevo, že je rozhodnuta pevně zakořenit v Číně a v Tiencinu“. Ze zprávy se také dovídáme, že v Home Creditu dnes již působí šest poboček komunistické organizace se dvěma sty jedenácti členy, kteří „pod vedením svého tajemníka pevně chovají v srdci původní ideu komunismu a jsou si vědomi svého poslání, a proto každý na své pozici usilovně pracuje, aby byl příkladem ostatním“.

Čínský Zákon o podnicích není dostatečně jednoznačný v tom, zda i v zahraničních firmách mají stranické organizace právo zasahovat do jejich rozhodování. Optimistická verze míní, že komunistické organizace zde pouze dohlížejí na dodržování čínských zákonů, hájí práva zaměstnanců, organizují pro ně volnočasové aktivity a zprostředkují komunikaci čínských zaměstnanců s managementem. Pokud známe posedlost generálního tajemníka Si Ťin-pchinga „komplexní kontrolou a řízením“ všeho, je těžké si představit, že prosazuje rozšíření komunistických buněk do zahraničních firem jen proto, aby členové KS mezi zaměstnanci měli s kým jezdit na výlety.

V čl. 19 Zákona o podnicích se také říká, že stranické organizace v podnicích „vykonávají stranické aktivity v souladu se Stanovami“. Letmý pohled do Stanov pak napovídá, že smyslem Komunistické strany Číny je vybudovat komunismus; že jednou ze základních povinností člena strany je „klást zájmy Strany a lidu nade vše“ a že veškeré své úsilí musí napřít k podílu na zápase o „velké znovuzrození čínského národa“.

Je možné věřit, že Home Creditu nejde o nic jiného než o business. Zároveň je ale evidentní, že lukrativní business v Číně se nemůže vyhnout těsné spolupráci s mocí, kterou představuje především komunistická strana. Jak je zřejmé z mnoha oficiálních vyjádření generálního tajemníka Si Ťin-pchinga, Čínská lidová republika dávno ví, že je naším „systémovým rivalem“ a usiluje o prosazení svého systému ve světě. V tomto směru je připravena využívat všechny dostupné nástroje – oblíbené televize ve střední a východní Evropě nevyjímaje.

DeníkReferendum 28. 2. 2020

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy