"Masakr" samoživitelů

29. 11. 2020 | 08:50
Přečteno 4149 krát
Vládní podpůrné programy, pomoc státu skupinám nejohroženějším krizí, situace samoživitelek a samoživitelů, která je "masakr", a dopad uzavření škol na rodinné rozpočty.

Děti jsou radost! Jenže tím se nájem nezaplatí.
Děti jsou radost! Jenže tím se nájem nezaplatí.


Opakovaně upozorňujeme vládu na nelogičnost v možnosti čerpat jednotlivé kompenzační programy. Draze koupený čas z jarní vlny pandemie se nyní projevuje. Zřejmě i proto došlo k několika změnám v možnosti čerpání podpory. Živnostníci mají možnost využít podporu z Antiviru (pro zaměstnance), Kompenzačního bonusu (zaměstnavatele či samostatně výdělečně činné osoby), případně ošetřovného. Kompenzační bonus se ale týká jen zavřených podniků a přímých dodavatelů. Dodavatelský řetězec je přitom zpravidla delší. Vše by šlo elegantně vyřešit kritériem poklesu obratu, které jsme navrhovali. U ošetřovného se nepodařilo navýšit věkovou hranici, aby pokryla alespoň první stupeň základních škol. Ale podařilo se zvyšit o 10 % oproti standardu. Po dobu uzavřených škol tak rodiče mohou dostat 70 % denního vyměřovacího základu (nebo 400 Kč denně) a ošetřovné se vztahuje na děti mladší 10 let.

Jenže, s výjimkou s. r. o., se tyto programy vzájemně vylučují. Pokud máte například obchod s oblečením, v něm zaměstnance a doma malého školáka, musíte si zkrátka vybrat. Bohužel se zapomíná, že krize dopadá na ty nejchudší, kteří si k práci, rodičovské nebo důchodu přivydělávali na dohodu, což je problém zejména pro ženy a samoživitele, jimž vláda uzavřením škol pracovat často znemožnila.

Další navrhovaná nelogičnost: rozdíl mezi podporou v nezaměstnanosti a v částečné nezaměstnanosti

Dnešní podpora v nezaměstnanosti v porovnání s navrhovanou podobou tzv. kurzarbeitu, tedy částečné nezaměstnanosti.
Dnešní podpora v nezaměstnanosti v porovnání s navrhovanou podobou tzv. kurzarbeitu, tedy částečné nezaměstnanosti.


Po dobu pandemie a ve chvíli, kdy probíhají debaty o zavedení kurzarbeitu, navrhujeme:

1) 65% podpory v nezaměstnanosti pro všechny na 2 měsíce + možnost přivýdělku (chceme alespoň trochu narovnat rozdíly mezi nezaměstnanými a “částečně” nezaměstnanými, které vyplývají z grafu).
2) Usnadnit start podnikání (méně papírování, firma za jeden den, nižší povinné odvody v prvním roce nebo při mateřské).
3) Aktivní politika zaměstnanosti a sociální podnikání (administrativně náročné příspěvky na mzdy včetně odvodů, které se státu vrátí, raději nahradit nižšími povinnými odvody zaměstnavatelů při přijetí znevýhodněných nezaměstnaných).
4) Rychlé malé investice pro lokální malé firmy a živnostníky (renovace státních budov, nemocnic, škol, domovů pro seniory, včetně projektů energetických úspor).

A jak je to s podporou rodin? Nebo jak z pasti žen na ošetřovném?
Z přídavku na dítě se stala slovy paní ministryně Maláčové “chudinská dávka”, což nelze než podepsat. Současná úprava již není vůbec odpovídající situaci, navíc v době pandemie. Totéž platí i pro hodnoty životního a existenčního minima. Existenční minimum má hodnotu 2 490 Kč. Životní minimum se odvíjí od počtu dospělých osob v domácnosti, od počtu dětí v domácnosti a jejich věku. Pohybuje se mezi 1 970 Kč (dítě do 6 let věku) a 3 860 Kč (samostatně žijící osoba).

Přídavky na děti dostávají domácnosti s příjmem do 2,7násobku životního minima. Na děti do šesti let stát dává 500 korun, od šesti do 15 let je to 610 korun a od 15 do 26 let při studiu 700 korun. Pro rodiny, kde aspoň jeden z členů domácnosti pracuje, pobírá důchod nebo jinou dávku odvozenou od zaměstnání, jsou částky o 300 korun vyšší. Logika je prostá. Čím vyšší životní minimum, ideálně v kombinaci s vyšší hodnotou násobku, tím vyšší počet rodin má na přídavek nárok.

Medián příjmů různých typů domácností za rok 2018.
Medián příjmů různých typů domácností za rok 2018.


Z grafu je názorně vidět, že samoživitelé a rodiny s dětmi (zejména nejmenšími) mají nižší příjmy i než senioři. Rozdíl mezi mediánem rodin a důchodců ve srovnání se samoživiteli je dramatický (o 29 000 Kč čistého méně na osobu oproti seniorům). Systém je nastavený tak, že z mnoha pohledů penalizuje samoživitele (přístup k dávkám, nezabavitelná částka v exekuci, sleva na manželku, sleva a daňový bonus na dítě, které jsou pro samoživitelky na mateřské nedostupné atd.). Právě samoživiteli a rodinami s dětmi je tedy nutné se zabývat, protože v době pandemie jsou samoživitelé ještě ohroženější skupinou než obvykle.

Co konkrétně pro samoživitele pandemie znamená? Při uzavření prvních stupňů škol je to povinnost starat se o dítě nebo poslat dítě k prarodičům, kteří ale mohou být ohroženou skupinou. Povinnost částečně suplovat školní výuku nebo dítě nechat zaostávat. Pokles příjmů z práce o cca 20 - 40 % (podle toho, v jaké výši je ošetřovné). Dále ztráta příjmů z dohod a drobných úvazků. Z omezení podnikání plyne také zhoršení situace samoživitelů na trhu práce, protože při zpřísnění opatření a (znovu)uzavření škol nebudou moct pracovat. Většinou jde o ženy. Jenže fixní výdaje za bydlení, stravu a další zůstávají.

Při poklesu příjmů může vzniknout nárok na sociální dávky jako příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě. Ale samoživitelé s předškolákem s příjmem 15 000 Kč čistého včetně výživného nedosáhnou na přídavek na dítě.

Z průzkumu Asociace neúplných rodin ve spolupráci s VašeVýživné.cz plyne, že pandemie zasáhla čtyři z pěti samoživitelů. Téměř polovina z nich si musela finančně vypomoci v rodině nebo u přátel, protože jim klesl příjem o tři až pět tisíc korun měsíčně, někteří o práci přišli úplně. Dalším faktorem je výpadek na výživném od rodičů, kterým to uložil soud. Třetina samoživitelů tak nemá příjem vyšší než 10 000 Kč měsíčně a polovina jich je zadlužená. Jedná se tak o poměrně strmý růst oproti první vlně šíření koronaviru.

Dočasným řešením sice může být půjčka, ale to je bohužel vytloukání klínu klínem. Nejen z výše uvedeného plyne hrozba exekuce. Neúplné rodiny mají nižší nezabavitelnou částku oproti úplným rodinám, jimiž příslušné nařízení vlády míní pouze sezdané páry. Tím se cyklíme do notoricky známé spirály, kdy budoucnost dětí končívá “v koši”, děti předčasné opouští školy, mají nízkou životní úroveň a ta se zpravidla přenáší na další generace. Nižší produktivita a výdělky se projeví i v tom, že klesne příjem důchodového účtu a příjmu zdravotního systému. Problematice exekucí se věnuji dlouhodobě a nejen proto vím, že v konečném důsledku se jedná o problém zasahující přímo či nepřímo celou společnost. Jedním z dalších důsledků může být příklon žen samoživitelek v tíživé situaci k prostituci. Ženy, které se v této oblasti již pohybují, se naopak mohou potýkat s úbytkem klientů a tím i propadem příjmů. Více o tématu například zde, zde nebo zde.

Nyní je poprvé v historii zákona č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, otevřena možnost novelizovat samotný zákon, tedy ne jen měnit částky vládním nařízením, proto musíme předělat systém a jsme připraveni pomoci! To znamená:

1) Narovnat životní minimum, z existujících návrhů podporujeme růst životního minima alespoň na 4 430 Kč.
2) Zvýšit životní minimum dětí (příspěvek na úhradu potřeb dítěte je u předškoláka v pěstounské péči 4 950 Kč, ale životní minimum předškoláka je pouze 1 970 Kč, což nedává smysl.).
3) Chceme, aby byly nezaopatřené děti ve věku nad 15 let počítány jako druhá osoba v domácnosti.
4) Dále chceme prosadit schodový systém sociálních dávek. Dnes je to “všechno, nebo nic”. Buď na dávku máte nárok, nebo ne. Dávky by měly klesat postupně s tím, jak poroste příjem domácnosti z pracovní aktivity. Takový systém motivuje lidi k práci a zvyšuje šance na zlepšení kvality života nízkopříjmových domácností.
5) Podpořit provoz firemních školek nebo dětských skupin.
6) Prosadit alespoň část opatření na usnadnění podnikání, viz výše.

Čeká nás jednání o rozpočtu na příští rok. Druhá pandemická vlna ještě neskončila. Vláda zatím není připravena na zimní a jarní měsíce, kdy může přijít vlna třetí. Tyto systémové návrhy pomohou zlepšit situaci všech rodin včetně samoživitelů a jsem připravena o nich jednat s ministryní práce a sociálních věcí.

P.S.: Máte-li rádi newslettery, sledujte moji práci a aktuální dění v sociální oblasti.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy