Nekamenujte analogový smažák
Vlastně je docela s podivem, že se taková typická gastronomická tuzemská specialita – smažený sýr, nestala dosud předmětem zavádějících mediálních informací. No, už to neplatí, protože se do věci pustila tento týden některá elektronická média. Jenže dost matoucím způsobem.
Principem sdělované informace byla skutečnost, že v některých restauracích prodávající hostům takzvané „analogy“, což má být sýr obohacený o rostlinnou složku. To je vnímáno, a to i Sdružením na ochranu spotřebitelů, jako podvod, přičemž viníci by měly být významně finančně potrestáni. To je vážně absurdní, protože ve skutečnosti jsou analogy (jak hnusný název pro potravinu) pro konzumaci prospěšnější a pro lidský organismus zdravější.
Jak to tedy je? Skutečností zůstává, že sýry se mají podle příslušných zákonů vyrábět jen z mléka (živočišného tuku), to znamená bez přidání rostlinné bílkoviny. Výrobek, který rostlinnou složku obsahuje, se tak skutečně nesmí nazývat sýr. Pokud je tedy v nabídce restaurací jídlo s názvem „smažený sýr“, nesmí obsahovat rostlinný tuk. Jestliže je ale výrobek nazván jako „smažák“ nebo třeba „sýrová kapsa kapitána Kida“, je názvoslovně vše v pořádku.
Spotřebitelé by přitom měli vědět, že z hlediska zdraví by si měli dávat spíš „smažák“ než smažený sýr. Podle zásad zdravé výživy by totiž měla být ve stravě třetina obsahu tuku živočišného původu a dvě třetiny rostlinného. Rostlinné tuky obsahují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny a neobsahují cholesterol. Naopak tuky živočišného původu mají většinou krátké mastné kyseliny (tedy lépe stravitelné) a lepší chuťové vlastnosti.
Potraviny, které těmto zásadám vyhovují, zcela jistě nelze degradovat na „náhražky“ nebo „analogy“, ale naopak jde o plnohodnotné potraviny, které mají kromě dietetické výhody také tu, že jsou levnější, právě kvůli obsahu rostlinné složky. Je přitom opravdu protichůdné považovat na jedné straně margaríny a rostlinné tuky na všeobecně za zdravé (což je správné), a na druhé straně potraviny, které je obsahují spolu s jinými tuky nebo užitečnými složkami (jako třeba sýry) za odsouzeníhodné náhražky a volat po milionových pokutách.
Principem sdělované informace byla skutečnost, že v některých restauracích prodávající hostům takzvané „analogy“, což má být sýr obohacený o rostlinnou složku. To je vnímáno, a to i Sdružením na ochranu spotřebitelů, jako podvod, přičemž viníci by měly být významně finančně potrestáni. To je vážně absurdní, protože ve skutečnosti jsou analogy (jak hnusný název pro potravinu) pro konzumaci prospěšnější a pro lidský organismus zdravější.
Jak to tedy je? Skutečností zůstává, že sýry se mají podle příslušných zákonů vyrábět jen z mléka (živočišného tuku), to znamená bez přidání rostlinné bílkoviny. Výrobek, který rostlinnou složku obsahuje, se tak skutečně nesmí nazývat sýr. Pokud je tedy v nabídce restaurací jídlo s názvem „smažený sýr“, nesmí obsahovat rostlinný tuk. Jestliže je ale výrobek nazván jako „smažák“ nebo třeba „sýrová kapsa kapitána Kida“, je názvoslovně vše v pořádku.
Spotřebitelé by přitom měli vědět, že z hlediska zdraví by si měli dávat spíš „smažák“ než smažený sýr. Podle zásad zdravé výživy by totiž měla být ve stravě třetina obsahu tuku živočišného původu a dvě třetiny rostlinného. Rostlinné tuky obsahují zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny a neobsahují cholesterol. Naopak tuky živočišného původu mají většinou krátké mastné kyseliny (tedy lépe stravitelné) a lepší chuťové vlastnosti.
Potraviny, které těmto zásadám vyhovují, zcela jistě nelze degradovat na „náhražky“ nebo „analogy“, ale naopak jde o plnohodnotné potraviny, které mají kromě dietetické výhody také tu, že jsou levnější, právě kvůli obsahu rostlinné složky. Je přitom opravdu protichůdné považovat na jedné straně margaríny a rostlinné tuky na všeobecně za zdravé (což je správné), a na druhé straně potraviny, které je obsahují spolu s jinými tuky nebo užitečnými složkami (jako třeba sýry) za odsouzeníhodné náhražky a volat po milionových pokutách.