Zdravé pivo? Objevení Ameriky…..
Vida, vida, šikovný bavorský profesor pivovarnictví Werner Back vymyslel pivo, které může mít v přiměřeném množství léčivé účinky. „Při vaření moku v něm posílil přírodní chmelovou látku xantohumol, která potlačuje takzvané volné radikály poškozující tělesné buňky,“ uvádí se ve zprávách o tomto produktu. Dobrý marketingový tah.
Až na to, že piva vařená v ČR (takzvaný pilsner českého typu – oficiální kategorie piv v mezinárodním názvosloví) obsahují zmiňovaný xantohumol díky výrobním technologiím už dávno bez toho, aby to někdo zdůrazňoval. Podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého mají totiž vyšší podíl zbytkového extraktu a tedy právě xantohumolu, a to v nadstandardním podílu oproti zahraničním pivům. A pokud se týká příznivých zdravotních důsledků v případě přiměřené konzumace, ty jsou týmy pivovarských odborníků u tuzemské produkce dokladované také dávno.
Pro připomenutí jen několik z nich.
Konzumace piva je formou prevence proti ateroskleróze. Díky tomu se snižuje výskyt ischemické choroby srdeční, úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Mírná konzumace piva vede k poklesu krevního tlaku v důsledku rozšíření cév a změn ve vodním a minerálovém hospodářství. Po požití piva se snižuje hladina krevního cukru, což společně s lepším využitím inzulinu příznivě ovlivňuje metabolizmus cukrů a tuků. Pivo neobsahuje cholesterol ani jiné tuky a je kaloricky chudší než třeba jablečná šťáva, mléko či kolové nápoje. Pivo je vhodný prostředek působícím proti stresu, odstraňuje napětí a podporuje družnost a povzbuzuje chuť a trávení, takže jeho konzumace je vhodná v případě některých onemocněních zažívacího traktu. Svými vlastnostmi – močopudností a zvýšeným vylučováním žluče působí také proti vzniku žlučových a močových kamenů. Antioxidační účinky některých látek mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení a dostatečné množství a vhodný poměr minerálů a vitaminů zpomaluje proces osteoporózy (řídnutí kostí). Pivo obsahuje velké množství důležitých minerálních a stopových látek (zvláště draslík a hořčík) nezbytných ke správné funkci všech orgánů v těle. Hojně jsou v něm také zastoupeny vitaminy, zvláště řady B.
To vše přitom platí v případě takzvaného umírněného požívání piva (tj. 0,5–1 l piva denně u mužů, žen 0,3–0,6 l) a specificky díky již zmíněných výrobních technologiím v případě tuzemského piva.
Ale zpět k objevení Ameriky, respektive xantohumolu. Smysl údaje o novém zdravém pivu je podle všeho úplně jinde, a to ve sdělení: „Pivo bude dražší než jiné značky. Karton se šesti láhvemi bude ve vybraných supermarketech k dostání za 4,99 eura (140 korun). Důvodem vyšší ceny je však nákladný výrobní proces, který je v německé pivní velmoci patentovaný a dosud ojedinělý“.
Hm, to bychom museli při nasčítání výše zmiňovaných pozitiv za jednu lahev tuzemského piva platit aspoň stovku…..
Až na to, že piva vařená v ČR (takzvaný pilsner českého typu – oficiální kategorie piv v mezinárodním názvosloví) obsahují zmiňovaný xantohumol díky výrobním technologiím už dávno bez toho, aby to někdo zdůrazňoval. Podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého mají totiž vyšší podíl zbytkového extraktu a tedy právě xantohumolu, a to v nadstandardním podílu oproti zahraničním pivům. A pokud se týká příznivých zdravotních důsledků v případě přiměřené konzumace, ty jsou týmy pivovarských odborníků u tuzemské produkce dokladované také dávno.
Pro připomenutí jen několik z nich.
Konzumace piva je formou prevence proti ateroskleróze. Díky tomu se snižuje výskyt ischemické choroby srdeční, úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Mírná konzumace piva vede k poklesu krevního tlaku v důsledku rozšíření cév a změn ve vodním a minerálovém hospodářství. Po požití piva se snižuje hladina krevního cukru, což společně s lepším využitím inzulinu příznivě ovlivňuje metabolizmus cukrů a tuků. Pivo neobsahuje cholesterol ani jiné tuky a je kaloricky chudší než třeba jablečná šťáva, mléko či kolové nápoje. Pivo je vhodný prostředek působícím proti stresu, odstraňuje napětí a podporuje družnost a povzbuzuje chuť a trávení, takže jeho konzumace je vhodná v případě některých onemocněních zažívacího traktu. Svými vlastnostmi – močopudností a zvýšeným vylučováním žluče působí také proti vzniku žlučových a močových kamenů. Antioxidační účinky některých látek mohou bránit rozvoji rakovinotvorného bujení a dostatečné množství a vhodný poměr minerálů a vitaminů zpomaluje proces osteoporózy (řídnutí kostí). Pivo obsahuje velké množství důležitých minerálních a stopových látek (zvláště draslík a hořčík) nezbytných ke správné funkci všech orgánů v těle. Hojně jsou v něm také zastoupeny vitaminy, zvláště řady B.
To vše přitom platí v případě takzvaného umírněného požívání piva (tj. 0,5–1 l piva denně u mužů, žen 0,3–0,6 l) a specificky díky již zmíněných výrobních technologiím v případě tuzemského piva.
Ale zpět k objevení Ameriky, respektive xantohumolu. Smysl údaje o novém zdravém pivu je podle všeho úplně jinde, a to ve sdělení: „Pivo bude dražší než jiné značky. Karton se šesti láhvemi bude ve vybraných supermarketech k dostání za 4,99 eura (140 korun). Důvodem vyšší ceny je však nákladný výrobní proces, který je v německé pivní velmoci patentovaný a dosud ojedinělý“.
Hm, to bychom museli při nasčítání výše zmiňovaných pozitiv za jednu lahev tuzemského piva platit aspoň stovku…..